Şimdi Ara

Ekran Kartı Paylaşımı ve Ram Bağlantısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
6.011
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ekran Kartı paylaşımı konusunda bir başlık göremediğim için açıyorum. Aynı zamanda sorunumu ileteceğim.

Toshiba dizüstümde Geforce Go7600 256 mb paylaşımsız ekran kartı var. Xp 32 bit yüklü iken özelliklerde sistem raminden herhangi bir paylaşım söz konusu değildi. Ancak Vista 64 bit yüklediğimde aşağıdaki resimde gördüğünüz sonuç ortaya çıktı.

http://img383.imageshack.us/img383/7577/sono.jpg

Sorularımı maddeler halinde sıralarsam;

1- Ekrankartı Vista 64bitten sonra neden paylaşımlı bir hal almış olabilir ?

2- Ramden aldığı 1.3 gb lik kısım başka bir işte kullanılıyor mu ? Yoksa sırf ekran kartına mı ait ?

3- Boştaki ram görev yöneticisinde görüleceği üzere 45 mb. Nerdeyse sıfır. Bu kadar düşük boşta ram olması normal mi ? Yine görüldüğü gibi açık hiç bir program yok.

4- Açık hiç bir program yokken durduk yere 1.47 gb ram kullanımda gösteriyor. Bu normal mi ?

5- Vista 64 bit yüklü olmasına karşın 4 gb ram takılı ancak 3 gb fiziksel ram görüyor. 4gb fiziksel nasıl yapılır ?

Kısacası bana bu resimdeki verileri yorumlayabilecek arkadaşlar var ise çok sevinirim. Yani bir anormallik var mı gördüğüm gibi yoksa hiç bir sorun yok mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bekarburak -- 1 Ekim 2009; 20:36:10 >

• görünürde bir anormallik yok
    64bit haliyle biraz fazla ram harcar vista 32 bile olsa boşta iken 1gb civarı ram harcar bu programlara göre değişir
    ve hesaplarınız yanlış
    boştaki ram 45mb değil 1,5gb
    ekran kartı da 256mb görünüyor
    toplam fiziksel bellek için ram slotlarını değiştirmeyi dene
  • Aslında sorun yok, sadece vista64 olan biteni daha ayrıntılı gösteriyor...

1- Paylaşımlı demek yanlış. Masaüstü bilgisayarlar dahil tüm sistemler, tüm grafik kartları hafızasının yetmediği durumlarda sistem Ram inden kullanır. agp aperture size olarak google aratırsan detayları bulabilirsin.

2- Ramden birşey aldığı yok, gerek duyarsa gerekli olduğu kadar alır. Tabi boş ram varsa.

3- Boş bellek için 4.00 - 1.47 ye bak.

4- Vista ve win7 XP ye göre daha fazla bellek kullanır. Ancak bunun esas sebebi sistemi daha rahat kullanman ve programları daha hızlı açabilmen için Ram de hazır tuttuğu dosyalardır. Ram e ihtiyacın olursa onları kendiliğinden boşaltıyor zaten. Bunun haricinde orada olmalarında ve Ram in kullanılmasında bi zarar yok. Kullanılmayacaksa neden 4GB Ram aldın ki ?

5- Paylaşılan sistem belleği ( Grafik kartı meselesi) yüzünden öyle gözüküyor. Aslında 4GB yanlışlık yok.

Kısaca 256MB belleğin yetmediği oyunlarda sistem belleği devreye girerek ihtiyaç miktarı kadar ram i grafik dokuları için kullanıyor. Bunun haricinde sistem Rami ne dokunmuyor. Zaten senin 256mb belleği doldurman için o laptop un hiç bir zaman kaldıramayacağı çözünürlükte ve kalite ayarlarında belkide AA+AF açarak oyun oynaman lazım, kafana takacak bir durum yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clarion -- 2 Ekim 2009; 10:13:47 >

• quote:

Orijinalden alıntı: AKREPmt.

görünürde bir anormallik yok
    64bit haliyle biraz fazla ram harcar vista 32 bile olsa boşta iken 1gb civarı ram harcar bu programlara göre değişir
    ve hesaplarınız yanlış
    boştaki ram 45mb değil 1,5gb
    ekran kartı da 256mb görünüyor
    toplam fiziksel bellek için ram slotlarını değiştirmeyi dene

Vistanın çok ram harcama konusunda tamam. Sistemde Autocad 2010, Coreldraw, Photoshop yüklü. Gerçi o resmi çektiğim sırada açık değildi bu programlar. Ama yüklü olmaları yeterli sanırım.
    Peki kardeşim demişsinki boş ramin 45 mb değil 1,5 gb. Windows Görev Yöneticisi'nde Fiziksel bellek kısmında boş yazan yerde 45 yazıyor. Burayı anlayamadım. Diğer bi noktada toplam fiziksel bellek için ram slotlarını değiştirmek nasıl bir sonuç getirir ? Dizüstümde zaten 2 yuva var. İkiside eşit değil mi ?

quote:

Orijinalden alıntı: clarion

Aslında sorun yok, sadece vista64 olan biteni daha ayrıntılı gösteriyor...

1- Paylaşımlı demek yanlış. Masaüstü bilgisayarlar dahil tüm sistemler, tüm grafik kartları hafızasının yetmediği durumlarda sistem Ram inden kullanır. agp aperture size olarak google aratırsan detayları bulabilirsin.

2- Ramden birşey aldığı yok, gerek duyarsa gerekli olduğu kadar alır. Tabi boş ram varsa.

3- Boş bellek için 4.00 - 1.47 ye bak.

4- Vista ve win7 XP ye göre daha fazla bellek kullanır. Ancak bunun esas sebebi sistemi daha rahat kullanman ve programları daha hızlı açabilmen için Ram de hazır tuttuğu dosyalardır. Ram e ihtiyacın olursa onları kendiliğinden boşaltıyor zaten. Bunun haricinde orada olmalarında ve Ram in kullanılmasında bi zarar yok. Kullanılmayacaksa neden 4GB Ram aldın ki ?

5- Paylaşılan sistem belleği ( Grafik kartı meselesi) yüzünden öyle gözüküyor. Aslında 4GB yanlışlık yok.

Kısaca 256MB belleğin yetmediği oyunlarda sistem belleği devreye girerek ihtiyaç miktarı kadar ram i grafik dokuları için kullanıyor. Bunun haricinde sistem Rami ne dokunmuyor. Zaten senin 256mb belleği doldurman için o laptop un hiç bir zaman kaldıramayacağı çözünürlükte ve kalite ayarlarında belkide AA+AF açarak oyun oynaman lazım, kafana takacak bir durum yok.

Boş bellek için 4.00 - 1.47 = 2.53 mü diyorsun ? KArdeş 4 aldım işte ama toplam fiziksel bellek 3 diyince boşa almışım gibi geldi. Affına sığınarak soruyorum dediğine göre toplam fiziksel bellek 3 yazsada o diğer 1gb bi yerde kullanıyor mu makine ?

• o 1GB istendiği taktirde ekran kartı kullansın diye görevlendirilmiş. Ama senin tamamen RAM canavarı programları çalıştırman durumunda 4GB ram efektif olarak windows tarafından kullanılacaktır
  • quote:

o 1GB istendiği taktirde ekran kartı kullansın diye görevlendirilmiş. Ama senin tamamen RAM canavarı programları çalıştırman durumunda 4GB ram efektif olarak windows tarafından kullanılacaktır

anladım kardeşim. Peki 4-1.47 dediğin ne oluyor acaba ?
  • verdiğin SS de 1.47 GB hullanılan Ram gözüküyor. E 4 GB ram var, boştaki Ram miktarı ikisinin farkı... Orada 45mb yazdığına bakma , zaten altta fiziksel Ram kullanımı da %49 yazıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 32 bit xp yüklü sabit diskimi taktım. Aşağıda resimde gördüğünüz gibi ekran kartında bi paylaşım yok. Bellek yine 4 GB takılı. Vista 64 bitte nasıl bi anda paylaşımlı oldu ki ? Yukardaki ilk mesajımda resimde gördüğünü gibi. Vista kendini mi kandırıyor ekran kartı sanki paylaşımlıymış gibi. Geforce Go 7600 notebook ekran kartı nereye bakarsanız bakın paylaşımsız ekran kartıdır. Vista kafasına göre ekran kartına bellek mi paylaştırıyor ? Bir işe yaramıyor sadece öyle mi gösteriyor ?

http://img99.imageshack.us/img99/9206/bellek.jpg
  • Bunu neden bu kadar sorun yaptın anlamıyoruım. Bahsettiğim gibi sadece ihtiyacı olunca aldığı RAM. Normalde o miktarı kullandığı filan yok. Hatta sen yüksek çözünürlük kalite AA+AF gibi ayarları açmazsan hiç bir zamanda ayrılmış RAM i kullanmaz kendi 256MB rami yeterli gelir. XP daha eski bir sistem, yeni sürücülerin getirdiği özellikleri tam kullanamaz özellikleri doğru gösteremeyeblir. Burada vista ve XP yi karşılaştırman yanlış. Zaten 4GB Ramin var, 64bit sistem yüklemen lazım. Win7x64 yada illa XP diyorsan XP64 kullan.

Bu arada yabancı forumlarda şöyle bir şeye rastladım, vista için sorumluluk sana ait olmak üzere deneyebilirsin. Bi registry değişikliği. run kısmına regedit yazıp aşağıdaki yolu takip edip gerekli değişikliği yap yada o anahtar yoksa elinle oluşturup gerekli değeri ver. Ancak tekrar söylüyorum, kesinlikle bunlarla uğraşmana gerek yok. Vista64 kullanacaksan kur ve kullan, boşu boşuna ram işgal ettiği filan yok. Kafanı bulandırma böyle şeylerle

"[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Video\{4A0A6643-F61A-4AE7-8E88-295B740AD10B}\0000]
    "RMDisableRenderToSysmem"=hex:01,00,00,00"

• Kardeş zaten vista x64 yüklü bende. İki sabitdiskim var. Diğerinde de xp 32 bit yüklü. Sadece bu ekran kartı olayına takıldım işte. xp 32 bitte Autocad programı ekran kartı belleğini 256 mb görüyor, Vista 64 bitte autoıca 1.5 gb görüyor. İki işletimde de 4gb takılıyken. Yani benim Geforce Go7600 paylaşımsız bir ekran kartı. nvidia sitesinde de yazıyor. Paylaşımsız ekran kartıda ramden alır mı yeri gelince ?

O verdigin registry ayarı neyi değiştiriyor ?
  • evet paylaşımsız olduğu doğru. Ama yukarıdaki mesajlarımda da belirttim, masaüstü bilgisayarlarda bile en canavar kartlar Ramleri yetmediği durumlarda sistem Ram ini kullanırlar.

Verdiğim ayar normalde Turbocache kullanan kartların Ram leri kullanmasını engelliyor. Sende her ne kadar TC olmasada işe yarayablir dedim. Ama tekrar tekrar söylüyorum kafanı bunlara takıp da huzursuz olma. Sen işine bak.
  • quote:

evet paylaşımsız olduğu doğru. Ama yukarıdaki mesajlarımda da belirttim, masaüstü bilgisayarlarda bile en canavar kartlar Ramleri yetmediği durumlarda sistem Ram ini kullanırlar.

Verdiğim ayar normalde Turbocache kullanan kartların Ram leri kullanmasını engelliyor. Sende her ne kadar TC olmasada işe yarayablir dedim. Ama tekrar tekrar söylüyorum kafanı bunlara takıp da huzursuz olma. Sen işine bak.

vga'nın yetersiz kaldığı durumdar amden faydalanabilir
    bu bir ilkedir , ve bilgisayarın mimarisinde vardır.
  • Tamam bu konuda hem fikiriz. Ancak xp 32 bitte niye ekran kartı özelliklerinde paylaşılan bellek göstermiyorda vista 64 bitte gösteriyor ?

Birde fiziksel olarak neden 4 göstermiyor da 3 gösteriyor ? Bilgisayar fiziksel olarak 3gb görürken ekran kartı kullanmadığında rami fiziksel olarak 4gb kullanabilir mi ?

http://aps2.toshiba-tro.de/kb0/TSB82022E0000R01.htm Su makaleyide okursanız benim chipsetim 945PM Express. Burda diyor ki 4gb tam olarak kullanabilmem için chipsetin adreslemesi 8gb olmalı. Benim chipset 4gb adresleme yapıyor. Orda 4gb toplam kullanım için herşeyi sağlıyorum bir tek chipsetim uyuşmuyor sanırım. Sizce bu makaleden ne sonuç çıkarılmalı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bekarburak -- 11 Ekim 2009; 19:08:15 >

• bak benim sistemimde anakart 8gb ram destekli. Bende de 2+2 4 var ama ne hikmetse sysinfo da kullanılabilir 3gb yazıyor. ÜStelik XP64 kullanıyorum. Vista yada win7 de bu değişmez. Bu sorunu kafandan sil artık. Verdiğin makale biraz daha değişik. Geçen sene @mesuthaksoy adında bi arkadaşla konu ile ilgili bi beyin fırtınası yapmıştık çok çok ilgilenirsen arama ile bulabilirsin belki. Gerek yok gerçi, tek söyleyebileceğim sistemin 64bit oldukça elindeki 4gb rami 64bit uygulamalarda kullanabilirsin. Yeri gelmişken AutoCAD 64 bit değilse windows 64 olsada 2gb den fazla RAM kullanamaz, 64 bit os kullanıyorsan mümkün mertebe 64bit program kullanacaksın ki işin mantığı olsun. Ben işyerinde Pro/Engineer x64 da 13-14Gb ram kullanan orta düzey analizler yapıyorum mesala 16gb ramli bi HP workstation da. Bunu 32bit windows da yada 64bit win üzerine 32bit pro/e da yaptığımı hayal dahi edemiyorum. Haftalar sürer hatta bitmez...

Ekran Kartı Paylaşımı ve Ram Bağlantısı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clarion -- 11 Ekim 2009; 20:01:13 >

• Autocad konusunda çok güzel demişsin. 32 bit xp de doğal olarak 32 bit autocad yüklü ve 256 gösteriyor. 64 bit vistamda 64 bit autocad yüklü ce 1.5 gb gösteriyor. Burda içim rahatladı.

Senin değerlerini görünce o veriler kızacaksın ama yine kafam karıştı :) Çünkü sende de 4 takılı bendede. Ama bende toplam fiziksele 3 sende 4 gb diyor.Sanırım bu anakartın en yüksek bellek desteklemesine bağlı. 8 destekleyen kart 4 ü fiziksel görüyor. 4ü destekleyen 3 fiziksel görüyor. O 1gb de ekran kartına gidiyor ? Yani anakart şunu mu diyor ? Ben en fazla 4gb alırım. Sende 4 gb takarsan o zaman ben 1 gb sini ekran kartına alırım. Sende zaten en yüksek ram takılı. Ama 2 takarsan 1 gb ni almam.

Sende kullanılabilir 3gb ve bende şu an 1.37. niye bu kadar fark var ? Sisteminde neler yüklü program olarak ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.