Şimdi Ara

Ekran kartı hakkında bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
348
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Rx 560'ım var 40derecede fanı çalışmıyor normalde hatta 55i falan görene kadar. Eğer 40 derecede fanını çalışacak şekilde ayarlarsam radeon wattmandan ekran kartına zarar gelir mi?

• Oyunda 63 dereceye kadar ısındı diyelim, günde 10 kere oyun oynayıp kapadınız diyelim,

- fan 55 ayarlıyken: günde 10 kere 55 - 63 derece arasında gidip gelecek.
    - fan 40 ayarlıyken: günde 10 kere 40 - 63 derece arasında gidip gelecek.

Önceden 8 derece sıcaklık değişimi oluyorken 40 dereceye ayarlanan fanla sıcaklık değişimi 23 derece oluyor neredeyse 3 kat. Zaten sıcaklık 80 derecenin altındayken sıcaklığın değişimi sıcaklığın kendisinden daha önemlidir. Elektronik malzemeleri hafif hafif yıpratır ama tabiki bunu düşünerek ürettikleri için sadece ömründe az bir değişiklik olacaktır. Yani öyle kaynar suyla bardak çatlatır gibi hemen olacak şey değil, o olmadan kartın zamanı geçer zaten.

Üstüne, 40 a ayarladığınız fan daha çok çalışıp toz toplayacak, soğutma verimi azalacak ve belki en önemlisi fanın kendi ömrü kısalacak. Bence bellek(vram) ve regülatör(vrm) sıcaklıkları çok yukarılara çıkmadıkça fanı çalıştırmaya gerek yok. GPUdan önce onlar bozulur. GTX560 zaten fazla güç harcayan kart değil. En zayıf halkası bellek çipleridir.

Eğer 40 derece, odanın sıcaklığına yakınsa, fanın dur kalk yapma sıklığa da artar, rahatsız eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 2 Aralık 2018; 23:25:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Tugrul_512bit

Oyunda 63 dereceye kadar ısındı diyelim, günde 10 kere oyun oynayıp kapadınız diyelim,

- fan 55 ayarlıyken: günde 10 kere 55 - 63 derece arasında gidip gelecek.
    - fan 40 ayarlıyken: günde 10 kere 40 - 63 derece arasında gidip gelecek.

Önceden 8 derece sıcaklık değişimi oluyorken 40 dereceye ayarlanan fanla sıcaklık değişimi 23 derece oluyor neredeyse 3 kat. Zaten sıcaklık 80 derecenin altındayken sıcaklığın değişimi sıcaklığın kendisinden daha önemlidir. Elektronik malzemeleri hafif hafif yıpratır ama tabiki bunu düşünerek ürettikleri için sadece ömründe az bir değişiklik olacaktır. Yani öyle kaynar suyla bardak çatlatır gibi hemen olacak şey değil, o olmadan kartın zamanı geçer zaten.

Üstüne, 40 a ayarladığınız fan daha çok çalışıp toz toplayacak, soğutma verimi azalacak ve belki en önemlisi fanın kendi ömrü kısalacak. Bence bellek(vram) ve regülatör(vrm) sıcaklıkları çok yukarılara çıkmadıkça fanı çalıştırmaya gerek yok. GPUdan önce onlar bozulur. GTX560 zaten fazla güç harcayan kart değil. En zayıf halkası bellek çipleridir.

Eğer 40 derece, odanın sıcaklığına yakınsa, fanın dur kalk yapma sıklığa da artar, rahatsız eder.
    Anladım çok sağ olun. Benim asıl problemim ekranın birden donmasıydı bildiğiniz saçma sapan bir renk ile donuyor. Çözümüne bunu yazmışlar ama o da etki etmedi zaten. Bios'u güncellesem düzelir mi bilmiyorum kafayı yiycem durduk yere gidiyor ekran.

• quote:

Orijinalden alıntı: berat0600

Anladım çok sağ olun. Benim asıl problemim ekranın birden donmasıydı bildiğiniz saçma sapan bir renk ile donuyor. Çözümüne bunu yazmışlar ama o da etki etmedi zaten. Bios'u güncellesem düzelir mi bilmiyorum kafayı yiycem durduk yere gidiyor ekran.

Alıntıları Göster
    Ya bellek ısınıyordur ya vrm devreleri ya da sürücüler voltajı hatalı vermiştir. İlk aldığımda RX550 sürücüleri hatalı voltaj veriyordu. Güncelleyince 50 milivolt arttırdılar default voltajı. Mesela benchmarklarda dokular kıpraşmaya başlıyordu o voltajda. Belki de kartınız bozuktur. Ekran açılışta mı donuyor yoksa oynarken mi ve kaçıncı dakikada?

• quote:

Ya bellek ısınıyordur ya vrm devreleri ya da sürücüler voltajı hatalı vermiştir. İlk aldığımda RX550 sürücüleri hatalı voltaj veriyordu. Güncelleyince 50 milivolt arttırdılar default voltajı. Mesela benchmarklarda dokular kıpraşmaya başlıyordu o voltajda. Belki de kartınız bozuktur. Ekran açılışta mı donuyor yoksa oynarken mi ve kaçıncı dakikada?

Alıntıları Göster
    Benchmarklarda bi sıkıntı çıkmadı. Oynarken tamamen gelişine donuyor alakasız yani 45 derece donması çok saçma ya. Bios güncellemesiyle alakalı olma şansı var mı acaba?

• quote:

Benchmarklarda bi sıkıntı çıkmadı. Oynarken tamamen gelişine donuyor alakasız yani 45 derece donması çok saçma ya. Bios güncellemesiyle alakalı olma şansı var mı acaba?

Alıntıları Göster
    Ben hiç bios güncellemesi yapmadım. En son HD7870 kartta 2 adet bios vardı, kartın düğmesine basınca değişiyordu. Siz bios mu güncellediniz? Çekirdek çitleme muhabbeti mi yoksa?
  • quote:

Ben hiç bios güncellemesi yapmadım. En son HD7870 kartta 2 adet bios vardı, kartın düğmesine basınca değişiyordu. Siz bios mu güncellediniz? Çekirdek çitleme muhabbeti mi yoksa?

Alıntıları Göster
    Yok güncellemedim ama sorunu yaşayanlar bir kaç sitede daha paylaşmış çözüm için öneriyorlardı. Belki voltaj ayarlarıyla oynarsam biraz düzelebilir diye düşünüyorum aslında. Ya da direk garantiye yollayabilirim bilmiyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ekran kalitesi hakkında soru
    4 ay önce açıldı
    radeon için bi soru
    23 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Yok güncellemedim ama sorunu yaşayanlar bir kaç sitede daha paylaşmış çözüm için öneriyorlardı. Belki voltaj ayarlarıyla oynarsam biraz düzelebilir diye düşünüyorum aslında. Ya da direk garantiye yollayabilirim bilmiyorum.

Alıntıları Göster
    Voltaj grafiğinin ss resmini buraya koyarsanız belki belli olur birşeyler. Oynarken grafiği sınırlayıp hangi voltaj kolonunda sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Mesela son kolonu bir solundakiyle eşitleyip deneyip, sorun oldukça eşitlemeyi sola kaydırarak iyi düşük voltajlara kadar test edebilirsiniz. Bendeki RX550 yaklaşık 1050mV ile 1275MHz frekansta çalışabiliyordu. Daha az voltaj iyi değildi. Daha fazla frekans da iyi değildi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 3 Aralık 2018; 0:15:9 >

• quote:

Voltaj grafiğinin ss resmini buraya koyarsanız belki belli olur birşeyler. Oynarken grafiği sınırlayıp hangi voltaj kolonunda sorun olduğunu anlayabilirsiniz. Mesela son kolonu bir solundakiyle eşitleyip deneyip, sorun oldukça eşitlemeyi sola kaydırarak iyi düşük voltajlara kadar test edebilirsiniz. Bendeki RX550 yaklaşık 1050mV ile 1275MHz frekansta çalışabiliyordu. Daha az voltaj iyi değildi. Daha fazla frekans da iyi değildi.

Alıntıları Göster
    Hızlı Resim
    Hızlı Resim - Adsız
    https://hizliresim.com/nQkLEV

Sizin dediğiniz gibi frekansların son 4ünü 1299'a çektiğimde path of exile adlı bir oyun vardı ona girebilmiştim bir saat önce ama 45dk sonra yine ekran dondu. Tekrar başladığında wattman ayarları sıfırlandı tarzı bir şey yazıyordu. Voltajla frekansı iyi ayarlayabilirsem çözerim gibi aslında.

Bu arada çok teşekkür ediyorum ya sizi de yordum ama.

• quote:

https://hizliresim.com/nQkLEV
    Sizin dediğiniz gibi frekansların son 4ünü 1299'a çektiğimde path of exile adlı bir oyun vardı ona girebilmiştim bir saat önce ama 45dk sonra yine ekran dondu. Tekrar başladığında wattman ayarları sıfırlandı tarzı bir şey yazıyordu. Voltajla frekansı iyi ayarlayabilirsem çözerim gibi aslında.

Bu arada çok teşekkür ediyorum ya sizi de yordum ama.

Alıntıları Göster
    50 MHz azaltıp denediğinizde yine takılıyorsa bence vrm devresinin çok ısınmasıdır veya bozuktur veya bellek ısınıyordur, frekansını kısmak gerekiyordur. Yani sizde fan hızı arttırmak iyi birşey olabilir, tabi sorununuzu çözüyorsa. İyi geceler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 3 Aralık 2018; 0:34:37 >

• Tugrul_512bit kullanıcısına yanıt
    Hocam bunun bir kaynagi var mi acaba 23 derece isi farkindan dolayi ömrün kisalmasini kasdediyorum. Bunu neden soruyorum; hd 3870, gtx 560ti si hala faal calisan biri olarak sizin ömrünü kisaltir dediginiz seyleri yilladir yapmama ragmen bozulmadilar. gtx 1060 kartimida start-stop u kapatarak full time fanli calistiriyorum. Bakalim kac yil gidecek, nvidia nin kendisi pascal gpu lara yaklasik 5 yil ömür veriyor gerci belki fan cokta önemli degildir ama ben tecrübelerime göre hareket ediyorum. Fan bozulsun yenisi alinir problem yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mukarnas

Hocam bunun bir kaynagi var mi acaba 23 derece isi farkindan dolayi ömrün kisalmasini kasdediyorum. Bunu neden soruyorum; hd 3870, gtx 560ti si hala faal calisan biri olarak sizin ömrünü kisaltir dediginiz seyleri yilladir yapmama ragmen bozulmadilar. gtx 1060 kartimida start-stop u kapatarak full time fanli calistiriyorum. Bakalim kac yil gidecek, nvidia nin kendisi pascal gpu lara yaklasik 5 yil ömür veriyor gerci belki fan cokta önemli degildir ama ben tecrübelerime göre hareket ediyorum. Fan bozulsun yenisi alinir problem yok.
    https://cdn2.hubspot.net/hubfs/1871852/DfR_Solutions_Website/Resources-Archived/White-Papers/Reliability/Temperature-Cycling-and-Fatigue-in-Electronics1.pdf?t=1489786101638

üstteki kaynakta, sadece lehim noktalarına verdiği hasarı anlatmışlar. Bu lehim noktaları kırılınca reflow veya reball gibi bir yöntem uyguluyorlardı sanırım. Mesela GPU pinlerinin bağlandığı yerdeki küçük lehim damlaları.

Bilgisayar için şöyle yazıyor: 15derece-60derece genişliğinde gerçekleşen 1460 adet ısınma tekrarı 5 yıl içinde 1/1000 olasılıkla bir parçayı bozuyor.

Server parçaları için bu tekrar sayısı daha az gözüküyor niyeyse. Belki de serverların düzenli yük altında çalışması bekleniyordur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tugrul_512bit -- 3 Aralık 2018; 12:16:14 >

• Tugrul_512bit kullanıcısına yanıt
    Hocam hicbir bilgi bosuna degildir insana illaki birseyler kazandirir. Bu kaynaga bakarak böyle bir cikarim yapabilmek dogal bir yetenek gerektirir. -55 derece ile 125 derece arasindaki sicaklik degisimi icin söylediklerin dogru böyle bir degisim hakikaten kötü etkiliyor. Tartismasiz. Bu kurumda bunu test ediyor, test konumuzdan ziyade cok daha genel kapsamli ve lehim odakli, kalitesi ömrü vs.. Ama burdan da bir sonuc cikarmaya calisabiliriz.

Konumuzla ilgili sicaklik degisimleri icin figure 11 e bakarsan (simdi adamin tablosunu burda paylasmiyalim) biraz daha net anlarsin. 0-20 derece 4500 tekrar, 0-40 derece 2300 tekrar, 0-60 derece 1600 tekrar a kadar düsmüs, ki bu da kesinlikle bozulur anlami tasimiyor, yüzdelerle konusuluyor yine. Figure 12 de farkli birsey yaparak ömrünü arttirmayi basarmislar falan. Aslinda testin hic bir yerinde tam bir kesinlik yok zaten, bunun icin ekstra testlerde gerekebilir diye kendileride söylüyor. Neydi simdi yukarda bilgisayar icin 15-65 derece yani 40 derece fark icin 1460 tekrar demis ve 5 yil icerisinde %0.1 hata orani demis. Bu da cok genel. Adamlar aslinda kursunlu ve kursunsuz lehimi karsilastiriyor burda neden kursunsuz kullanilmali, bunu arastiriyorlar. Diger yandan nvidia da pascal gpu larina yaklasik 5 yil ömür veriyor. Sordugum soru neydi? 23 derecelik bir sicaklik degisiminin ekrankartinin ömrünü nasil etkiledigiydi.. Senin gösterdigin kaynaktan etkilemedigi anlasilirken baska bir cümle dikkatimi cekti; belki miningcileri ilgilendiriyordur; "Longer dwell times at higher temperatures also cause more damage than long dwell times at low temperatures." Yani ben kendimce cevireyim; yüksek sicakliklarda uzun süre calisma, daha düsük sicakliklarda uzun süre calismadan daha fazla hasara yol acar.

Ben full time fan calistirmaya devam ediyorum. hd 3870, gtx 560ti, gtx 770 bugüne nasil geldiyse aynen devam. Benim bildigim sürekli yükte calismasi ve yüksek sicaklik ekrankartlari icin hicbir zaman iyi degildir. sürekli yükte yani mining olaylari ile ekrankartindaki bilesenler test ediliyor ve bir nevi ömrüde bununla beraber azaliyor. Tam bir tarih vermeksizin bunu yüzdelere vurmak mümkün.

Hesaba katmadigimiz hangi ekrankarti firmasinin hangi lehimi kullandigi! Kullanilan lehim teknolojisi suan hangi asamada oldugu? bundan 5 yil önceki ile ne kadar farka sahip? Cünkü genellikle reballig yapilan kartlara bir göz atarsak amd 2** serisi, gtx 7** serisi veya daha eski kartlarin oldugunu görürsünüz hocam. Benim bildigim gtx 580, gtx 680, gtx 780 nvidia da bu tip olaylar sonucu en cok bozulan nvidia kartlar, ayrica tamir ediliyor. baktigimiz zamanda bu kartlar yüksek sicaklarda calisirlardi. yüksek watt kullanirlardi keza amd nin kartlari da bu benzerlikte. bende 2013-14 arasi gtx 770 aldim, aldigimda üzerindeki inno3d nin rezalet sogutucusu mevcuttu bunu direk arctic cooler twin turbo ile degistirdim. Kart 69 dereceyi gecmez. Suanki gtx 1060 gaming x 65 dereceyi gecmedi(tessmark). fan-stop kapali iken, yani fanlar acikken 40 derecede calisiyor oyunlarda 55 derece civari. fan-stop olayi ilk ciktiginda bütün firmalarin konustugu; sessiz bir masaüstü deneyimi, daha uzun fan ömrü... Bu kadar..

• Oyunda tek renk ekranla donup kalıyorsa muhtemelen ekran kartının bir yerleri arızalidir.
    Ayni sorun nedeniyle asus strix rx480' i fazla kullanamadan iade etmiştim. Servis gpu arizali demisti...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Multimetre

Oyunda tek renk ekranla donup kalıyorsa muhtemelen ekran kartının bir yerleri arızalidir.
    Ayni sorun nedeniyle asus strix rx480' i fazla kullanamadan iade etmiştim. Servis gpu arizali demisti...
    Hocam sizce yollamalı mıyım? Msi afterburnerdan clock speedleri 50 azaltıp power limiti -%20ye çekince sorun düzeldi gibi sanki. Sıkıntı istanbulda garantisi baya uzun sürecek gelmesi.
  • garantisi varsa tabikide göndermelisiniz, yarin bir gün tümden giderse ne olacak? garantisi varken gönderin, güzelde aciklayin foto video ekleyin, onlar bilirler yapacaklarini..
  • quote:

Hocam sizce yollamalı mıyım? Msi afterburnerdan clock speedleri 50 azaltıp power limiti -%20ye çekince sorun düzeldi gibi sanki. Sıkıntı istanbulda garantisi baya uzun sürecek gelmesi.

Alıntıları Göster
    O şekilde kafanız rahat kullanamayacaksınız bence. Gönderin gitsin.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.