Şimdi Ara

Ek fiil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
756
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İnceliyordum, ediyordum kelimelerinde fiili birleşik zamanlı yapmak için kullanılan ek fiil yok mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Up

• Evet. Şimdiki zamanın hikayesi.
  • Evet

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İlgili fiiler zaten birleşik zamanlı fiilerdir.

ince-le-yor-idi-m

Bir fiili birleşik zamanlı yapmak için fiilden sonra kip eki (yani geçmiş zaman, gelecek zaman vs.) ardından ise ''idi, imiş, ise'' ek fiilerinden birisini getiriyoruz.

inceliyordum sözcüğü şimdiki zamanın hikayesi şeklinde biçimlenmiştir.

Edit: Ediyordum sözcüğü de aynı şekilde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6lue -- 13 Haziran 2019; 7:30:25 >
  • 6lue 6 kullanıcısına yanıt
    Hocam ben de şunu sorayım, yüklemleşmiş isimlerin hepsinde ek fill kullanılmış mıdır

• El fiilin bir diğer görevi de bu ama hepsinde var mıdır bilemiyorum bu şekilde aklınızda tutmayın bence soruda görürsünüz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ek madde 1 ile yatay geçiş
    4 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Evet, isimler ancak ek fiil alarak yüklem olabilirler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BeyazAtmacaDH -- 13 Haziran 2019; 10:6:19 >
  • Kesinlikle evet. İsim soylu bir sözcüğün yüklem olması için ek fiil alması şart. Ama bazen bu ek fiil gizli olur.

Mesela ''en çalışkan öğrenci Ahmet.'' burada ek fiil ''dır'' gizlidir ama var olarak kabul ediyoruz.

Aslında cümle böyle:
    ''en çalışkan öğrenci Ahmettir.''

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6lue -- 13 Haziran 2019; 10:9:43 >
  • Çok teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: 6lue

Kesinlikle evet. İsim soylu bir sözcüğün yüklem olması için ek fiil alması şart. Ama bazen bu ek fiil gizli olur.

Mesela ''en çalışkan öğrenci Ahmet.'' burada ek fiil ''dır'' gizlidir ama var olarak kabul ediyoruz.

Aslında cümle böyle:
    ''en çalışkan öğrenci Ahmettir.''
    Sadece isim soylular değil, fiilimsiler fiil soylu olmasına rağmen onlar da yüklem olmak için ek fiil alırlar ve fiilimsi tek başına kelime olarak fiil soylu olmasına rağmen cümlede yüklem olarak kullanıldığında cümleye "isim cümlesi" denir

• BeyazAtmacaDH kullanıcısına yanıt
    fiilimsiler isim soyludur hocam. mesela isim fiili isim gibi değerlenidiriz, sıfat fiili sıfat gibi değerlendiririz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6lue -- 13 Haziran 2019; 12:49:35 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 6lue

fiilimsiler isim soyludur hocam. mesela isim fiili isim gibi değerlenidiriz, sıfat fiili sıfat gibi değerlendiririz.
    O görevlerde kullanılırlar tamam ama fiilden türedikleri için tek başlarına kelime olarak fiil soylu kabul edilmezler mi? Mesela şu cümle Vikipedi'ye ait: "Fiilimsi ya da eylemsi; fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir."

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.