Şimdi Ara

Einstein ve newton hız teorileri hakkında soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar foruma yeni üye oldum açıkçası kuralları bilmiyorum yanlış bir şey yaptıysam şimdiden özürdilerim..

Sorumu gelicek olursak bilen yada kaynak gösteren arkadaşlara şimdiden teşekür ederim..

Klasik newton fiziğinde hareket eden bir cisimden başka bir cisim atılırsa ikisinin hareket hızı bir birine eklenir ve toplam hareket hızını vermiş olur gibi bir kısım var ve düşük hızlarda doğru bir şey.

Einstein de hızlar yükseldikçe bu imkansız çünkü ışık hızını hiç bir şey geçemez diyor..

Şimdi bu ikisi arasında bir türlü bağlantı kuramadım düşük hızlarda newton haklı yüksek hızlarda yanlış..Bilim dünyası einstein ın bu teorisinide kabul ettiği gibi e=mc.2 kabul görünce newton hatalı diyebiliyoruz.Ancak düşük hızlarda haklı..

Einstein in bu formülünün düşük hızlara uyarlanmış olan bir kısmını ben bulamadım bulan varsa nedenini öğrenmiş olucam..?

Böyle bir şey hiç yoksa,ışık hızında einstein düşük günlük hayatta newton geçerlidir diyip susucazmı yoksa ikisi arasında bir bağlantı kuran einstein ın günlük hayattaki hızlarla ilgili bir formülü bir açıklaması varmıdır?

• Newton hiçbir hızda haklı değil. Newton denklemleri, rölativistik denklemlerin yaklaşımıdır. Newton her zaman hatalıdır fakat düşük hızlarda bu hata %0.00001 gibi çok küçük bir oran. Bu yüzden yer yer ihmal edebiliyoruz.

Eğer denklemleri incelediyseniz lorentz çarpanı düşük hızlar için 1'e çok yakın bir değerdedir, yani özel görelilik etkisizdir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: akcaliberg

Newton hiçbir hızda haklı değil. Newton denklemleri, rölativistik denklemlerin yaklaşımıdır. Newton her zaman hatalıdır fakat düşük hızlarda bu hata %0.00001 gibi çok küçük bir oran. Bu yüzden yer yer ihmal edebiliyoruz.

Eğer denklemleri incelediyseniz lorentz çarpanı düşük hızlar için 1'e çok yakın bir değerdedir, yani özel görelilik etkisizdir.

Yani sorumun cevabı newton'da değil lorentz geometrisinde öyle mi diyorsun? Çünkü matematiğimz ayıf oldugu için o kısımları hep atlamıştım eğer öyleyse tekrar okumayı düşünüyorum lorentz denklemlerini?
  • Yada şöyle söyliyebilirmiyiz,2 yada 3 boyut lu haritalarda kordinatlarda newton haklı ancak zamanı unuttugu için her zaman yanılmıştır?

Bu arada arkadaşlar bu forum bunun için ne kadar müsait bilmiyorum,eğer bu tarz konuların daha sık tartışıldığı sorular sorabiliceğimiz forum siteleri biliyorsanız yazabilirmisiniz,google da biraz aradım ama siteler vasat durumda gerçekten konuyla ilgili..
  • İşin matematiğine çok fazla dalmanıza gerek yok aslında. Bu düşük hızlarda Newton haklı, yüksek hızlarda Einstein haklı şeklinde genel bir kanı var; bundan bahsediyorsunuz yanlış anlamadıysam.

Aslında böyle bir ayrım yok. Sadece Newton denklemleri daha basit olduğu için %100 kesinlik gerektirmeyen basit hesaplamalarda, kullanılabilir sayılıyor. Fakat Einstein denklemleri Newton'un aksine, her hız için kesin değer üretir. Newton ışık hızının bütün referans sistemlerinde sabit olduğunu hesaba katmadığı için denklemleri tutarsız. Sadece bu tutarsızlık, hız artırıldıkça belirginleşiyor.

Lorentz çarpanı aslında hareket eden cisim için uzunluk büzülmesinin, zaman genişlemesinin ve rölativistik kütlenin ne kadar değişeceğini söyler. Cismin hızı ışık hızına yaklaştıkça bu çarpan da artar ve sonsuza kadar ıraksar. Cismin hızı 0 iken de lorentz çarpanı 1'dir yani etkisizdir.

Lorentz çarpanı ne kadar büyük olursa Newton denklemleri de o oranda hatalı çıkar. Newton sadece lorentz çarpanı 1'ken doğru sonuç verir.

Lorentz dönüşümleriyle hızların toplanması şu denklemle yapılır:

v = (v1 + v2) / (1 + (v1*v2 / c^2))

Işık hızıyla giden bir roketten, aynı yönde ışık hızıyla bir foton atarsak. Attığımız fotonun sabit referans sistemine göre hızı:

v = (c + c) / (1 + (c*c/c^2))
    v = 2c / (1+1) = 2c/2 = c

bulunur. Aynı hesaplama düşük hızlarda da geçerlidir.
    Mesela 1000m/s hızla giden bir roketten, aynı yönde 500m/s hızla cisim atsak. Cismin sabit noktaya göre hızı:

v = 1500 / (1 + 500000/c^2) = 1499.99999999 m/s bulunur.

Newton'a kalsaydık 500+1000 = 1500 m/s diyecektik ve 0.000000001 m/s hatalı hesaplama yapmış olacaktık. Bu bile fazlasıyla hızlıyken, sıradan hızlarda Newton'un hatasını ihmal etmemek için bir sebep yok.

Matematiğiniz zayıf değilse tabi ki okuyun, çok keyiflidir. Özel göreliliğin matematiği fazla ağır değildir zaten. Asıl teoriyi tamamlayan genel görelilik ağırdır. Diferansiyel geometride, çok değişkenli kalkülüste falan rahat olmanız gerekiyor.

Lorentz faktörüne, zaman genişlemesine, uzunluk büzülmesine, rölativistik kütleye falan bakabilirsiniz. Grafiklerle de daha anlaşılır şekilde görebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: gokutg

Yada şöyle söyliyebilirmiyiz,2 yada 3 boyut lu haritalarda kordinatlarda newton haklı ancak zamanı unuttugu için her zaman yanılmıştır?

Bu arada arkadaşlar bu forum bunun için ne kadar müsait bilmiyorum,eğer bu tarz konuların daha sık tartışıldığı sorular sorabiliceğimiz forum siteleri biliyorsanız yazabilirmisiniz,google da biraz aradım ama siteler vasat durumda gerçekten konuyla ilgili..

Newton ışık hızını sabit almadığı için yanılmıştır. Özel görelilik de zaten tamamen ışığın bütün referans sistemlerinde sabit hızda olması ilkesi üzerine kuruludur. Özel görelilik 2 kabul yapar.

1. Fizik kuralları bütün referans sistemlerinde aynıdır.
    2. Işık hızı bütün referans sistemlerinde sabittir.

Geri kalan bütün denklemler, teoremler, sonuçlar, bu iki aksiyom üzerinden çıkarılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: akcaliberg

İşin matematiğine çok fazla dalmanıza gerek yok aslında. Bu düşük hızlarda Newton haklı, yüksek hızlarda Einstein haklı şeklinde genel bir kanı var; bundan bahsediyorsunuz yanlış anlamadıysam.

Aslında böyle bir ayrım yok. Sadece Newton denklemleri daha basit olduğu için %100 kesinlik gerektirmeyen basit hesaplamalarda, kullanılabilir sayılıyor. Fakat Einstein denklemleri Newton'un aksine, her hız için kesin değer üretir. Newton ışık hızının bütün referans sistemlerinde sabit olduğunu hesaba katmadığı için denklemleri tutarsız. Sadece bu tutarsızlık, hız artırıldıkça belirginleşiyor.

Lorentz çarpanı aslında hareket eden cisim için uzunluk büzülmesinin, zaman genişlemesinin ve rölativistik kütlenin ne kadar değişeceğini söyler. Cismin hızı ışık hızına yaklaştıkça bu çarpan da artar ve sonsuza kadar ıraksar. Cismin hızı 0 iken de lorentz çarpanı 1'dir yani etkisizdir.

Lorentz çarpanı ne kadar büyük olursa Newton denklemleri de o oranda hatalı çıkar. Newton sadece lorentz çarpanı 1'ken doğru sonuç verir.

Lorentz dönüşümleriyle hızların toplanması şu denklemle yapılır:

v = (v1 + v2) / (1 + (v1*v2 / c^2))

Işık hızıyla giden bir roketten, aynı yönde ışık hızıyla bir foton atarsak. Attığımız fotonun sabit referans sistemine göre hızı:

v = (c + c) / (1 + (c*c/c^2))
    v = 2c / (1+1) = 2c/2 = c

bulunur. Aynı hesaplama düşük hızlarda da geçerlidir.
    Mesela 1000m/s hızla giden bir roketten, aynı yönde 500m/s hızla cisim atsak. Cismin sabit noktaya göre hızı:

v = 1500 / (1 + 500000/c^2) = 1499.99999999 m/s bulunur.

Newton'a kalsaydık 500+1000 = 1500 m/s diyecektik ve 0.000000001 m/s hatalı hesaplama yapmış olacaktık. Bu bile fazlasıyla hızlıyken, sıradan hızlarda Newton'un hatasını ihmal etmemek için bir sebep yok.

Matematiğiniz zayıf değilse tabi ki okuyun, çok keyiflidir. Özel göreliliğin matematiği fazla ağır değildir zaten. Asıl teoriyi tamamlayan genel görelilik ağırdır. Diferansiyel geometride, çok değişkenli kalkülüste falan rahat olmanız gerekiyor.

Lorentz faktörüne, zaman genişlemesine, uzunluk büzülmesine, rölativistik kütleye falan bakabilirsiniz. Grafiklerle de daha anlaşılır şekilde görebilirsiniz.

Çok teşekür ederim yeterince açıklayıcı oldu kitapalrda bu büyük ölçüde matematikle anlatıldığından anlamıştım ancak gözümde canldandıramamıştım.Güzel açıkladın teşekür ederim

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İLGİNÇ BİR ZEKA SORUSU!!
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Quantum mekaniği ve klasik mekanik zaten birbirine çok yakın değiller. Cern'deki araştırmalarına dikkat edersen bulunan bilgilerin çoğu öncekileri çürütüyor. Yani Quantum mekaniği hala genellenebilmiş ve tanımlanabilmiş değil. O yüzden klasik mekanikle çok bağdaşmaması normal
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.