|
Herkese selamlar, Geçen gün e-ticaret altyapısında sunuculardan birinde çok garip bir şikayet aldım. Müşteriler "Şifremi Unuttum" butonuna bastıktan sonra mail ya hiç gelmiyor ya da 2-3 saat sonra geliyormuş. Bu süre zarfında adamlar alışveriş sepetini terk edip başka siteye gitmiş oluyor. SSH ile sunucuya bağlanıp mail loglarını ( Bu kronik sorunu Postfix tarafında nasıl çözdüğümü ve acil mailleri önceliğe alacak şekilde kuyruk mimarisini nasıl düzenlediğimi sizlere anlatacağım. Bilhassa E-ticaret veya üyelikli site yönetenler inceleyebilirler. Varsayılan ayarlarda Postfix, kendisine gelen tüm mailleri tek bir kuyruğa (
Bu sorunu kökten çözmek için Postfix konfigürasyonunu optimize edip ve kuyruk yönetimini tazeledim. 1. Adım: Kuyruktaki Yığılmayı ve Durumu Kontrol Etme Öncelikle sunucunuzda şu an kuyrukta kaç tane mail beklediğini görmek için şu komutu çalıştırın;
Eğer ekranda binlerce satır akıyorsa ve 2. Adım: Postfix Ana Konfigürasyonunu Düzenleme ( Postfix'in kuyruk yönetimini hızlandırmak ve tıkanıklıkları önlemek için
Dosyanın uygun bir yerine şu performans parametrelerini ekleyin veya güncelleyin: Ini, TOML
3. Adım: Kritik Mailler İçin Ayrı Bir Postfix Instance Kurulumu Büyük e-ticaret sitelerinde toplu mailler ile şifre sıfırlama mailleri asla aynı kuyruktan atılmaz. Bunun için Postfix'e ikinci bir instance (bağımsız port/kanal) kurarak şifre sıfırlama maillerini direkt Mailbaby veya harici bir SMTP relay üzerinden anında gönderecek şekilde ayırabilirsiniz. Eğer tek sunucu üzerinden yürüyecekseniz, mevcut kuyruğu temizlemek için şu komutu kullanabilirsiniz:E-ticaret sitelerinden giden şifre sıfırlama maillerinin saatlerce gecikme sorununu çözdümE-ticaret sitelerinden giden şifre sıfırlama maillerinin saatlerce gecikme sorununu çözdüm
4. Adım: PHP / E-Ticaret Yazılımı Tarafı (Asenkron Kuyruk - Queue) Sadece Postfix değil, e-ticaret yazılımınızın mail gönderirken PHP'yi kitlememesi gerekir.
Bu optimizasyonlar yapıldıktan sonra şifre sıfırlama maillerindeki o gecikmeler tamamen ortadan kalktı ve mailler saniyeler içinde kullanıcıların kutusuna düşmeye başladı. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler