Şimdi Ara

Düşük puanlı tıplar daha iyi eğitim sunabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yanlış anlaşılmasın ulaşamadığın yere laf atma falan değil bu.
    Mesela örnek verelim edirne tıp 90 profesörü var kayıtlı 1800 öğrencisi var anfide ders görüyorlar kadavra 3 adet
    (trakya bölge hastanesi yani profların çoğu meşguldür büyük ihtimalle)

Karabük tıp 30 profesörü var 352 öğrencisi var
    Kadavra 2 adet
    Doçent ve eğitim görevlisinde de oranlar böyle

Şimdi asıl merak ettiğim konu bu 30 profesör ile trakyadaki 90 profesör arasında kalite farkı var mıdır? Yani trakyadaki hocalar karbaüktekinden daha bilgili olması gibi bir durum olabilir mi? Sonuçta 2 side prof. Vermesi gereken tüm bilgiye sahiptir diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2017demezunakalan -- 5 Mayıs 2019; 1:13:1 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Kendilerini geliştirmeleri ile tabiki alakalıdır.Bahsedilen olay her kurum kuruluşta aynı statüye sahip insanlar arasında oluşabilir,her zaman mümkün.

• Trakya ve Karabük hocaları arasında dağlar kadar fark olacağını düşünmüyorum. Hacettepe, Çapa gibi okulları çıkardığımızda diğer okullar arasında bariz bir fark olmuyor genelde. Tabii Trakya'nın Karabük'e göre büyüklüğünü düşününce elbette farklar olur. Ama alacağınız eğitimin kalitesi değişmez. Çünkü örneğin bir biyokimya profesörünün tıp 2.sınıfa verdiği dersler biyokimya alanının ve haliyle hocanın bilgisinin çok temel kısımlarını oluşturuyor. Akademinin durumu iç açıcı olmasa da her hocanın alanında temel tıp eğitimini verebilecek donanıma sahip olduğunu düşünüyorum. Ayrıca üniversitede hocanın anlattıkları ile sınırlı kalmak zorunda değilsiniz. Makale ve textbooklar ile istediğiniz bilgiye erişme şansınız var. Hoca kalitesi bir yere kadar belirleyici olabilir ancak.

Kadavra konusunun çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Kimyasallardan dolayı özelliğini kaybetmiş dokuları birbirinden ayırmaya çalışmak o kadar olmazsa olmaz değil tıp eğitiminde. Anatomiyi maketlerle, görsellerle öğrenmek daha kolay ve efektif.

Profesör sayılarıyla değerlendirme yapmak da mantıklı değil. Profesörlerin birçoğunu göremeyeceksiniz zaten. Ama branş branş bakılabilir. Mesela tıbbi genetik hocası yoksa, 40 tane anatomi hocası olsa bile bu, o okulun eksik olduğunu gösterir. 2 tıbbi genetik ve 2 anatomi hocası olan okulu nükleer tıp, genetik hocası olmayan ama 20 biyokimya hocası olan okula tercih ederim. Bu arada profesör veya doçent unvanı tek başına bir şey ifade etmiyor. Yeni mezun asistan, öğretme yönünden 40 yıllık hocadan daha etkin olabiliyor. O yüzden rakamlara ve unvanlara çok takılmayın derim.

Özet: Bildiğim kadarıyla Trakya daha eski ve sistemi oturmuş bir okul. Alanında ulusal/uluslararası tanınan, saygı gören hocalarla karşılaşma ihtimaliniz Trakya'da daha fazla. Ama bu, Karabük'te alacağınız eğitim Trakya'dan kötüdür anlamına gelmiyor. Sonuçta hocalardan "alanlarındaki en derin detayları" değil, "yıllardır bilinen temel bilimsel bilgileri" öğrenmek tıp fakültesinde amacımız. Sonuç olarak tercih yaparken değerlendirilecek bir sürü faktör var. Ama profesör sayıları, hoca kalitesi ilk bakışta bu faktörlerden değildir diye düşünüyorum. Tabi çok küçük veya çok yetersiz okulları hariç tutuyorum bunları söylerken, belli bir oturmuşluğa sahip fakültelerde geçerli dediklerim.

• Kadavra nasıl önemli değil ?
    Sen insan üzerinde çalışacaksın sonuçta doktor olucaksın insan görmeden intörn olmayı mı planlıyorsun ? Bu deneme çözmeden sınava girmek gibi birşey

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam profesörler aldıkları eğitimlere göre kendilerini geliştirdikleri ölçüde üniversitelerde öğretm üyesi oluyorlar
    Edirne tıpdaki hocaların referanslarıyla yurt dışına çıkma imkanın varken karabükte olmayabilir vs vs böyle farklılıklar vardır fakat genel olarak cerrahpaşa,hacettepe gibi yüksek üniler dışında diğerlerinden farkı olduğunu sanmam

İkiside prof da güzel bakış açısıymış. Öğrencilerle ilgilenmedikten sonra anlatmadıktan sonra profluğun önemi yok kalite burda çıkıyor hepsi aynı bilgiye sahipse cerrahpaşadaki hocadan ne farkı var ? Ben söylim profluk farkı var gerçekten biri Harvard da doktora yapmış yüzlerce makale yayınlamışken diğeri saçma sapan bir üniversitede yapmış olabilir bu durumda hangisinden daha iyi bilgi alırsın ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kvgrsn -- 5 Mayıs 2019; 7:30:38 >
  • Hepsi için geçerli değil ama Bazilari için geçerli. Mesela ataturk tip baya geriden alıyor 15k gibi. Ama eğitimi gayet iyi. Proflari çok sağlam kişiler genelde. Geride olmasının sebebi de büyük ihtimal doğuda olması.

• Üniversiteye geçmediğiniz için prof sayısının vs bir halta yaradığını düşünüyorsunuz . Acı gerçek türkiye eğitim sisteminde kimse sen istemedikçe sana bir şey katmayacağıdır . Ege üni tıp 2 yim . Osmangazi , akdeniz , hacettepe , cerrahpaşa , zonguldak bir ton okulda okuyan arkadaşım oldu . Hepsinin sınavlarını sistemlerini yakından gözlemleme şansım oldu . Bu okul zor diye ağlayan tiplerden bahsetmiyorum . Bahsettiğim eğitim .

Bir amfiye geçiyorsun . Hoca 200-300 kişiye ders anlatıyor . Kesinlikle hiçbir hoca seni ekstra işlerde bulunmazsan tanımıyor ( okul başkanlığı vs ) . 1. 2. Sınıfa ders anlatmak inan çoğunun umrunda değil . Slaytını okuyor gidiyor . Bazıları çok güzel anlatıyor ama gene lise falan gibi bir şey bekleme . Yok prof sayısı bu kadar . Seni ilgilendiren bir durum olmadığından emin ol .
    Normalde üniversite seçilirken sosyal olanaklarına ( salonu , yüzme havuzu , dansı , müziği ) var mı falan diye bakılır bizde kazma gibi puana bakıp önceki nesil ne halt yediyse aynen devam ediyoruz .

He ama bak kadavra sayısı önemli . Ege bu konudaki en zengin okuldu baya faydasını gördüm ben . Anatomim bitti baya iyiydi . Bir de hastanenin büyüklüğü stajda görebileceğin vakayla orantılı olduğundan o da önemli sayılabilir . Ama kimse gel bunu öğren demez . Gene senin ucundan tutman lazım . Onlar da zaten hacettepe ankara cerrahpaşa çapa ege akdenizde sonlanır .

Özet : Tıplar arasında minimalize farklar var . Çok zor diye abartılan okulların zor olmadığını vs kendini geçince görüceksiniz . Eğitimsel de çok ufak farklar var . En büyük fark sistem ve işleyişte .

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam ege de kızlar mı teklif ediyor ?

• Bizim fizik hocamız söylemisti bunu. Her bölüm için üniversite çok önemli ama tıp hariç. Nerede okursan oku aynı derecede eğitim alırsın. Bu kadar puan farkı olması okulun adı yüzünden.

• 17 yıldır(haftaya18) Karabükteyim emin ol Trakya daha iyidir
  • Tıp mezunu birinden duyduklarımı aktaracağım. Koç Tıp Medipol Tıp gibi abartılmış tıplar çok deneyim kazandıramıyor insana. Teorik olarak evet iyi olabilir ama bir devlet üniversitesindeki kadar hastayla iç içe olma imkanı sunamıyor. Çapa Cerrahpaşa gibi yerlerin sıralaması tabiki yüksek ama bazı özellerden düşük olsa da hasta imkanı olarak kesinlikle bunlar daha donanımlı. Hatta doğudaki çoğu tıpın koç tıptan daha iyi tecrübeler kazandırabileceğini ve doktorlukta asıl önemli olanın tecrübe olduğunu söyledi. Ama bunun haricinde eğitim her yerde birbirine çok yakınmış. Pek bir fark olmazmış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xvmrx -- 5 Mayıs 2019; 14:34:49 >
  • Tıp ile hiç işim yok, TM'yim zaten. Ama basit mantık düşünelim. Üniversitelerin seviyeleri aynı olsa bile (Aralarında muhendislik kadar olmasa da fark var sanırım) , öğrencilerin, kampüsün ve şehrin seviyeleri aynı değil. Bunlar da göz ardı edilecek şeyler değil bence.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kvgrsn

Kadavra nasıl önemli değil ?
    Sen insan üzerinde çalışacaksın sonuçta doktor olucaksın insan görmeden intörn olmayı mı planlıyorsun ? Bu deneme çözmeden sınava girmek gibi birşey
    4., 5. ve 6.sınıfların tamamında yüz yüze insanlar üzerinden öğreniyorsun her şeyi. Son 3 senenin yarısında cerrahi bölümlerde staj yapıp her organı canlı bir insanın içinde çalışırken gözlemleme fırsatın oluyor. Kesile kesile, bozulmasın diye uygulanan kimyasallardan dolayı vücudun içindeki halinden çok farklı bir hale gelmiş kadavralardan öğrendiği bilgiyle mezun olmuyor kimse.

Tabi büyük fakültelerde çok sayıda, iyi bakılmış kadavralar faydalı olabilir. Ama bahsedilen 2 okulda da çok az sayıda kadavra var, bu kadavralardan alınacak verim konusunda şüphelerim var.

• Kvgrsn K kullanıcısına yanıt
    Hayır yok öyle şeyler :d

• Unvana çok takılmayın. Prof. olup da konuşamayan insanlar da görebilirsiniz, Dr. olup da şiir gibi ders anlatan da. Hekim olup klinikte çalışacaksanız üniversite hastanesine, bölümlerine ve yeterliliklerine bakın. Büyük ameliyatların yapılabildiği, ciddi vakaların yollandığı üniversite tercih edin. Öyle bir yerse zaten kadrosu iyidir. Kadavra önemlidir ancak tıp anatomiden ibaret değil. Kadavra sayısıyla hekimlik becerisi doğru orantı göstermez.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.