itirazı olan varsa dünyanın en değerli madenlerinden biri olan petrolü elinde tutan ortadoğu coğrafyasının durumuna baksın.
dünyanın yaklaşık %70 oranında bor bizim ülkemizde bulunuyo ha bunun yanında sayısız mermer ocaklarımız var Türkiye Dünyada mermer olarak çok ilerde bi ülkedir bunu bilen çok değl malesef sonra bi arkadaş demiş işte petrol var ama çıkarmıyolar geyiği gibi bi laf etmiş tabi bunlar normal bilmemek ayıp değil bizim ülkemizdede petrol var altın var ama yerin altından o petrolü çıkarmak şu an ekonomik olmadığı için çıkarmıyoruz yani o petrolü çıkarmak için harcanan para petrolden kazanacağımız paradan daha çoksa çıkarmak mümkün değildir günümüz teknolojisi buna elverişli değildr bunun için zaman gerekir bugün ekonomik olmayan bi maden yarın ekonomik olabilir
Böyle bir ayrım yapılamaz bence. Her madenin kullanım alanı farklı, her birinin kendine özgü, öne çıkan özellikleri var. Dolayısıyla her maden değerlidir. Bugün örneğin platine göre değersiz olan demir olmasaydı ne olurdu acaba, düşünebiliyor musunuz?
quote:
Orjinalden alıntı: comm@gene
Böyle bir ayrım yapılamaz bence. Her madenin kullanım alanı farklı, her birinin kendine özgü, öne çıkan özellikleri var. Dolayısıyla her maden değerlidir. Bugün örneğin platine göre değersiz olan demir olmasaydı ne olurdu acaba, düşünebiliyor musunuz?
bendeki MEMO LAROUSSE ansiklopedisine göre 1984 dolar kuruna göre 1 kilo olarak en pahalı maddeler şöyle:
berkelyum ... 249.000.000 dolar.
teknesyum ... 58.000 dolar.
skandiyum ... 50.000 dolar.
kripton ... 30.000 dolar.
sezyum ... 25.000 dolar.
platin ... 15.000 dolar.
altın ... 11.000 dolar.
berkelyum ne yav ilk defa duyuyorum
quote:
Orjinalden alıntı: barsgan
bendeki MEMO LAROUSSE ansiklopedisine göre 1984 dolar kuruna göre 1 kilo olarak en pahalı maddeler şöyle:
berkelyum ... 249.000.000 dolar.
teknesyum ... 58.000 dolar.
skandiyum ... 50.000 dolar.
kripton ... 30.000 dolar.
sezyum ... 25.000 dolar.
platin ... 15.000 dolar.
altın ... 11.000 dolar.
değerden anladığımız eğer paraysa o başka şunu bilmek ve kabul etmek gerekirki geçmiştede gelecektede en değerli maden altın olacaktır herzaman not: maden müh. son sınıf öğrencisiyim
havyardır. meletin gramı 3-5 doalra satılıyor
quote:
Orjinalden alıntı: JAM3Z
töbe töbe
quote:
Orjinalden alıntı: JAM3Z
böğk. hiç yedinmi sen ondan. çiğ balık yumurtası. yenir yutulur şey değil. bir zamanlar ben de almış tiksinmiştim. üstelik 2 kutu almış birini kızarkadaşıma hediye etmiştim. neyse ki bir şey demedi.
aynı gün ben de evde ilk kez yemeyi deneyince içim dışıma çıkmıştı.
neyse siz yine de mineral konusundan devam edin.
toprak tabiki.ha birde tahta çok önemli
quote:
Orjinalden alıntı: serdar_1988
toprak tabiki.ha birde tahta çok önemli
sen yolunu şaşırmışın burası kültür bilim topiği çocuk parkı için biraz yürüyeceksin.
quote:
Orjinalden alıntı: Steinberger_2
quote:
Orjinalden alıntı: SLMVER
değeri ne kadar zamanda oluştuğuna göre anlaşılmıyo malesef Dünyanın en kıymetli madeni altındır ilk insandan bu yana altın herzaman en kıymetli madendir
NOT: Maden Müh. son sınıf öğrencisi
Neye göre en değerli maden?Nadirlik rantı mı?yani az bulunurluluk?Elmas daha değerli değil mi o zaman?Yada platin?Hangisi daha değerli?Değerli ise neye göre?Toplumun değer yargılarına göre mi?Örneğin altın görece zenginlik göstergesi olduğu için değerli bir maden midir?
Saygılarımla,
bir şeyin değeri onun için harcanan emekle ölçülür der marks das kapitalinde ve şu misali verir. Bir çuval un aynı ağırlıkta bir çuval buğdaydan pahalıdır çünkü onun un olması için bir emek harcanmıştır. bu düzenek kademe kademe devam eder. Mesela altının değerli olması az bulunması değil. Onu bulmak için harcanan emektir. Bu emek teknoloji geliştikçe azalacak ve sonuçta altının değeride düşecektir. Kominizma ve Sosyalizmada bu hesap böyledir. Kapitalizmada ise kıymet normu emek değil, o şeye piyasanın duyduğu taleptir. Yani talep arttıkça kıymeti yükselir. İkisininde artıları ve eksileri vardır. Klişelere kapılarak iman gibi bu doğrudur demek en büyük fikir yobazlığıdır. Memleketimizin derdide zaten din yobazlığından ziyade fikir yobazlığı olduğunu düşünüyorum. Son zamanlarda yaşadıklarımızdanda bu anlaşılıyor zaten.
Gelelim işin manevi boyutuna; En değerli si vatan toprağı değildir. O vatan toprağını cennete çevirecek olan çalışan eller ve düşünen kafalardır. Ne güzel demiş şair.
Kim bu cennet vatanın toprağına olmazki feda. Feda sen cehennem olsanda cennet yapabilmektir seni...
Saygılarımla mr.respekt
En az olan maden en değerli madendir.Bana göre de bu elmastır.
quote:
Orjinalden alıntı: y281nbl
En az olan maden en değerli madendir.Bana göre de bu elmastır.
Aynı mantıkla Astatine adı verilen elementn elmasdan daha pahalı olması gerekir. Çünkü tüm dünya kabuğunda 1 g dan daha az astatine olduğu tahmin ediliyor. Elmas'ın değerli olmasının sebebi, nadir olmasına EK olarak ziynet eşyası olarak kullanılması bence.
Ayrıca toprak dediğimiz şey zaten tüm bu sayılan mineralleri madenleri içermiyor mu?
Ve tahmin ediyorum ki petrol'ün 1 litresinin oluşması toprağın 1 kilosunun oluşmasından daha uzun süre alır. Yanlış mıyım? Yanlışsam düzeltirseniz sevinirim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme