Şimdi Ara

🔥 Dolar 38,72 - Euro 43,65 - Altın 4.145 | 09 MAYIS 🔥 (3168. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
34 Misafir (7 Mobil) - 27 Masaüstü7 Mobil
5 sn
248.596
Cevap
1.194
Favori
12.487.955
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1157 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 31663167316831693170
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    10 dolar olması için hükümetin özellikle çalışması gerekir bunun için. Zaten şu anki yükselişlerde hükümetin yarattığı krizler nedeniyle.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Periah

10 dolar olması için hükümetin özellikle çalışması gerekir bunun için. Zaten şu anki yükselişlerde hükümetin yarattığı krizler nedeniyle.
    TL faizleri geçen yıla geri dönse, terörist dediği, vermem dediği papaz da elimizde dursa dolar kuru sizce bugün ne kadardı?

Edit:

12 ağustos 2018 günü kur 7.24

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Football Always -- 14 Mayıs 2019; 12:6:52 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Periah kullanıcısına yanıt
    Doların enflasyonunu o yüzden %4 düşüyorum ya çıkan sonuçtan. Enflasyon ne kadar yüksekse kayıp o kadar yüksek olur. Ama Merkez Bankası buna enflasyon üzerinde faizle cevap verirse iş değişir. Önümüzdeki dönemde turizm geliri artacak, baz etkisinden dolayı enflasyon düşecek.

Eğer s400 olayı çözülür ve ötelenirse dikkatli olmakta fayda var diyorum. Ayrıca Türkiye'deki durum siyasi bir kriz şuan çünkü ekonomi durgun dolar talebi yok. Normalde dolar tl'de gevşeme olması lazım ama bizde siyasi riskler daha etkili.
  • Football Always kullanıcısına yanıt
    Papaz elimizde dursaydı muhtemelen dolar 10 olmuştu. Siyasi bir tutuklamaydı. Öte yandan dediğiniz anladım.

Şu an Tl'nin hakkı siyasi krizler olmasaydı 5 - 5.50 arasıdır. Daha üstüne doğru gidiyorsa bunun kaynağı güvensizliktir. Tabi yüksek enflasyon sorun yaratıyor şu an birde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Equris

https://tr.sputniknews.com/abd/201905131039037280-abd-turkiyeye-s-400-alimini-ertelemeyi-teklif-etti/

Hocam olay sizin dediğiniz yönde ilerliyor. Dolarda olanlar çok dikkat etsinler. S400 alımı ertelendi haberi geldimi şelale gibi aşağı gider dolar.
    Hocam zaten şuan dolar bu haberi fiyatlıyor. Geçen haftada yazdım ama bazı arkadaşlar sözleşme var vs diyerekten bu işin papaz olayından çok farklı olduğunu yazdı. Henüz şuan önümüzde somut birşey yok. Yineliyorum;

Abd bize öyle yada böyle kendi kararlarını dayatma yolu ile yaptıracaktır. Bizimkilerde zaten seçim olayından dolayı gergin ve ateşli olan piyasanın üzerine benzin dökmek istemiyor.

Daha düne kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı bu tarz bir haberi yalanlamadı mı? Şimdi bu neyin esnekliği?

Artık bizimkilere piyasa konusunda zerre güvenim yok. Papaz konusunda kesin ve kararlı konuşmalardan ötürü ekim 2018 de 6.18 den aldığım doları papazı bıraktıklarında 6.02 gibi bir rakamdan zararına bozdum. O zamanlarda bu tarz düşüşlerin keriz silkeleme olarak nitelendirdiler. Sonuç olarak 8 ay aradan sonra geçen hafta zararsız çıktılar.

Şimdi insanlar zararsız çıktıklarını düşünürken kaçırdığı faiz getirisini hesap etmiyorlar tabi.

Şimdi nacizane tavsiyem;
    Eğer piyasa takibi yapmıyorsanız, gelecek olan haber akışını yorumlayamıyorsanız, 5 10 kuruş düştüğünde panikliyorsanız, alım ve satım hedefleriniz yoksa rica ederim döviz işine bulaşmayın.

Geçen hafta öğrenci bir kardeşimiz yazmış konuya. 6.18 den aldım 3 5 kuruş birikmişimiz var onuda kaybetmeyelim. Dolar tekrar çıkar mı gibisinden bir post atmış. Bende yazdım bu hafta o rakamları rahat göreceğini düşünüyorum diye. Ama şu s400 haberinden sonra bu kararımda çokta diretemiyorum. Sonuçta papaz olayından önce 6.20 lerde dolar alıp 8 ay terste kalan çok insan var 8 sekiz.

Bu haber ile birlikte sabah 6.07 den elimde olan tüm doları tl çevirip bekleme moduna geçtim. Seçime kadarda almayı düşünmüyorum. Tabi s400 de abd nin beklediğini verirsek durum değişir.

Yazdıklarım kesinlikle;
    YTD.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Equris kullanıcısına yanıt
    Ekonomi can çekişirken zaten yüksek olan faizleri dahada yükseltirsek pekçok şirket topu atar. Ekonomide toparlanma çok zorlaşır açıkçası.

Zaten bugün bu duruma gelmemizin nedenlerinden biride hükümetin faiz arttırmamak için herşeyi yapması değil miydi ? Faiz artışı gelirse getirecekleri kadar götürecekleride olacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Xoßi

Hocam zaten şuan dolar bu haberi fiyatlıyor. Geçen haftada yazdım ama bazı arkadaşlar sözleşme var vs diyerekten bu işin papaz olayından çok farklı olduğunu yazdı. Henüz şuan önümüzde somut birşey yok. Yineliyorum;

Abd bize öyle yada böyle kendi kararlarını dayatma yolu ile yaptıracaktır. Bizimkilerde zaten seçim olayından dolayı gergin ve ateşli olan piyasanın üzerine benzin dökmek istemiyor.

Daha düne kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı bu tarz bir haberi yalanlamadı mı? Şimdi bu neyin esnekliği?

Artık bizimkilere piyasa konusunda zerre güvenim yok. Papaz konusunda kesin ve kararlı konuşmalardan ötürü ekim 2018 de 6.18 den aldığım doları papazı bıraktıklarında 6.02 gibi bir rakamdan zararına bozdum. O zamanlarda bu tarz düşüşlerin keriz silkeleme olarak nitelendirdiler. Sonuç olarak 8 ay aradan sonra geçen hafta zararsız çıktılar.

Şimdi insanlar zararsız çıktıklarını düşünürken kaçırdığı faiz getirisini hesap etmiyorlar tabi.

Şimdi nacizane tavsiyem;
    Eğer piyasa takibi yapmıyorsanız, gelecek olan haber akışını yorumlayamıyorsanız, 5 10 kuruş düştüğünde panikliyorsanız, alım ve satım hedefleriniz yoksa rica ederim döviz işine bulaşmayın.

Geçen hafta öğrenci bir kardeşimiz yazmış konuya. 6.18 den aldım 3 5 kuruş birikmişimiz var onuda kaybetmeyelim. Dolar tekrar çıkar mı gibisinden bir post atmış. Bende yazdım bu hafta o rakamları rahat göreceğini düşünüyorum diye. Ama şu s400 haberinden sonra bu kararımda çokta diretemiyorum. Sonuçta papaz olayından önce 6.20 lerde dolar alıp 8 ay terste kalan çok insan var 8 sekiz.

Bu haber ile birlikte sabah 6.07 den elimde olan tüm doları tl çevirip bekleme moduna geçtim. Seçime kadarda almayı düşünmüyorum. Tabi s400 de abd nin beklediğini verirsek durum değişir.

Yazdıklarım kesinlikle;
    YTD.

Alıntıları Göster
    Bende sizinle aynı fikirdeyim. Özellikle 6.50'den dolar alanların kaçırdıkları tl faizini 6.50'nin üzerine eklemedikleri konusunda:))

• quote:

Orijinalden alıntı: Naci_Balkavan

Abd'nin yaptığı en büyük hata bu. Sen tut bir dünya savaş yap dünyaya doları kabul ettir paran dünyada temel alışveriş parası haline gelsin. Şu halinle kıyamete dek harika yol alabilecekken gün gelsin yok bu işten vazgeçiyorum de tam tersi politikalara yönelerek ülkelerde ekonomik krize yol aç.

Bunu hiçbir ülke kabul edemeyeceği için büyük bir dolara karşı isyan dalgası başlayabilir. Ruslar bunun öncülüğüne soyundu. Devamı hızla gelecek. Dünyanın çoğu bir anda Euro kullanıyoruz diyebilir ya da Asya ülkelerine özel bir para birimi doğabilir.

Bu doların yakın gelecekte tuvalet kağıdına dönmesi anlamına gelir ki uzmanların Abd için 40-50 yıl ömür biçmeleri ile bunun bağlantısının olduğu aşikar. Şu anda dolar altın çağını yaşıyor. Bu zirve uzun vadede devam etmeyecek.
    Dolar zaten bir kağıt parçasından öte bir değeri Yok ki zaten o kağıt parçasını değerli kılan onla satılan ürünler şirketlerin piyasaya sürdüğü şeyler devamlı ve sürekli ihtiyaç olan petrolün dolara endeksli olması yani bınlar kalksa dolar zaten birşey olmuyor dönem dönem ekonomik kriz yaşandığında dolar zaten değersizleşiyor buda yönetim ve tutumlarına bağlı ha önemli şey ülkelerin elinde bulundurduğu altın rezervi sonuçta limit belli doları ağaç var oldukça yada başka bir özürle sonsuza kadar basarsın önemli olan onu değerli kılabilecek birşeyler üretmen zorunlu takas aracı olarak kullandırmazdır.Petrolde de öyle saddam Euro sesi gördü gününü Kaddafi altın Dinar'ı dedi gördü gününü kolay değil bir dayanağın yoksa karşı çıkmanda zor olur seni bir konuma getiren güce karşı çıkamazsın o güç yeri gelince seni oradanda indirmesini bilir

• quote:

Orijinalden alıntı: Periah

Ekonomi can çekişirken zaten yüksek olan faizleri dahada yükseltirsek pekçok şirket topu atar. Ekonomide toparlanma çok zorlaşır açıkçası.

Zaten bugün bu duruma gelmemizin nedenlerinden biride hükümetin faiz arttırmamak için herşeyi yapması değil miydi ? Faiz artışı gelirse getirecekleri kadar götürecekleride olacaktır.
    Biz üretmek için bile yurtdışından mal alıyoruz dolarla. Faizi arttırmazsak bu sefer dolar patlayacak ve hemen topu atmak zorunda kalacaklar.

Zaten bugün bu hale gelmemizin sebebi zamanında 3-4 puan faizi arttırmaktan korkmamızdı. Faizi 3-4 puan arttırmaktan korktuğumuz için bugün faiz 2 katına çıktı. Eğer önce davranıp yine %27 civarına çıkarmazsak bu sefer 30'ları bile aşabilir faiz.

Çünkü artık yabancılar daha fazla garanti isterler.. Bununda garantisi artık maalesef yüksek faiz cazibesi olacaktır..

Kısacası siyasi ihtiraslar yüzünden faiz arttırsakda arttırmasakda zarara uğrayacağımız bir konuma getirildik.

Siz siyasetin aklı selim olacağını yapacağını düşünüyorsunuz ama bence o kadar emin olmayın. En başta seçimi yenilemeyip herşeyi çok daha kontrol altında tutabilirlerdi biliyorsunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Equris

Hocam yüksek müsadenizle bir konuya açıklık getireyim çünkü yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum. Faiz konusunda hassasiyetinizi anlıyorum ve sırf bu yüzden Katılım Bankaları kuruldu paranızı faiz yerine kira getirisi şeklinde değerlendiriyorlar ve enflasyona ezilmemiş oluyor. Eğer olaya dini açıdan bakılacaksa müslümanlara düşman insanların paralarını sırf kendi çıkarımız için almak ne kadar islama uygun bu da tartışılır öyle değil mi?

Ama burada faiz bize uygun olsun ya da olmasın, enflasyon bize uygun olsun olmasın matematiksel bir gerçeklik var. Ve biz bundan kaçamayız hocam.

Eğer bu üstadlar bunu hesaba katıp yani istesekte istemesekte paramız bu enflasyona karşı değer kaybedecekse ki bunun matematikte karşılığı, dengeleyicisi faizdir eğer islami bakış açınız varsa kira getirili vadeli mevduattır. Bundan kaçamayız..

Eğer bu realiteden kaçarsak.. Fakirleşiriz, fakirleşirsek güçsüzleşiriz, güçsüzleşirsek daha dışa bağımlı olur ve ülkemizin özgürlüğünü kaybederiz. Faiz olmazsa illa dolar olacak diye birşey yok direkt olarak. Neden bu insanlar dolar geliri olan borsada hisse senedi önermediler. Soytarılık yapıyorlar dememin sebebi bu..

Türkiye'de dolar aldığınızda gözünüzü kapatarak Türkiye'deki enflasyondan ve faizden korunamazsınız. Çünkü herkes domatesinden, arabasına bunu yansıtıyor. Kısacası 6.50'den dolar alan adam 1 sene sonra 8.12 ve yukarısında dolar olmadığı sürece zararda. Ben sadece bunu belirtmek istedim:)

Saygılarımla..

Edit: Ayrıca Atilla Yeşilada'nın faiz hassasiyeti olduğunu sanmıyorum çünkü kendisi ateisttir.
    Tamamen aynı noktadayız. Ama bunlar için fetva lazım. İslami şuranın gerekliliğini de bu nedenle dile getirdim. Ben Müslüman olarak mağdur mu olmalıyım.

İşin çok yönü var. Sigorta bile caiz değil. Bunu tüm fıkıh kitapları yazar. Ama hemen altında devletin vatandaşını mağduriyetten koruma, sosyal bir hizmet olarak sunması durumunda - mağrdur olmama adına- minimum ölçekte faydalanılabilir diye. Ama bu fetva kaskoyu kapsamıyor. Şimdi burada kasko yaptırmayın desem millet beni linç eder :D Haklı da. O da bir korunma aracı. Karşısındakinin var senin yok. Sen çek o ferah sürsün.... Mantıklı mı değil. Ama ben bunu kalkıp "tabi tabi yapın sıkıntı olmaz" diyemem. Hepsi aynı kapıya çıkıyor.

Katılım bankalarını çalıştım okulda proje olarak. Gittik açıkça sorduk. "Verilen kar payları hep sabit ve faize yakın. Kar da zarar da var işin içinde nasıl hep kar veriyorsunuz" diye. dediler ki banka olarak üzerimize düşen kısmı arttırıp azaltıyoruz ve mudilere hep sabite yakın bir kar payı vermeye çalışıyoruz.... Onun da murabahasından bilmem nesine tonla çeşidi var. Günün sonunda hepsi paranın değerini koruma derdinde.

Mesajlarımıza konu iki ismin öneri ve yorumları çok fazla siyasi ağırlıklı. Doların çıkacağı muhakkak. Bunu nasıl dile getirdiğiniz önemli. Onlar bir an evvel çıksın hükümet zora düşsün derdindeler. İşin psikolojik yönü de çok ağır bastığından bunu tetiklemek istediler. Yoksa düşünün Türkiye'de bir an kimse dolar almasa, anında TL bazında değer kaybeder. Borsada kimse satmasa borsa düşmez çıkar.... Ama bunlar reel değil maalesef. Onlar da bu psikolojik yöne katkı yapmak istiyorlar.

Velhasılı kelam uzun vadede enflasyona yenilmemek adına paramı altın ya da dövizde tutuyor, uygun gördüğüm anda da ucuza ev almak istiyorum. Böylece yıllar içinde değerlenirse (bakım masrafı vs derken akı bokunu kurtarmaz ama olsun :D ) getirdiği aylık geliri yanıma kar kalır, bir nebze refah katar. Zekattan da korunmuş olurum. Geriye kalan zamanlarda da burada gelişmeleri takip eder yorumları okur, varsa ufak tefek çorbaya tuzumuzu katarız.

Not: faiz konusunda Aktaş ı nazara vermiştim esasen :)

• Normalde geçen haftaki konuşmalara ve daha önce alınan kararlara göre aşağıdaki haberin bırak değerlendirilmeye alınmasını anında tepki gösterilmesi gerekirdi.

euronews
    'Türkiye, ABD'nin talebi üzerine S-400'lerin alımının ertelenmesini değerlendiriyor'
    https://tr.euronews.com/2019/05/13/turkiye-abd-nin-talebi-uzerine-s-400-lerin-aliminin-ertelenmesini-degerlendiriyor

Bu mesajda şuracıklarda dursun.

Ama o zaman ekonomik kriz konuşulurdu. Bu şekilde en dip seviyelerini gören ekonomik kriz konuşulması yerine daha çok siyaset konuşuyoruz.

Aradan yıllar geçince bu dönemlerde taktiksel olarak ekonomik krize değil, siyasete kafa yorulduğu için insanlar AKP'yi ve Erdoğan'ı daha başarılı bir hükümet olarak hatırlayacak. Adamların amacı bu ve buna siyaset bilimi deniyor:)
    Hocam burada ne demek istediğinizi pek anlamadım. Şu şartlarda Erdoğan2ın başarısını nasıl konuşuyor olacağız siyaseten. İstanbul seçimlerini kazanırsa ülkedeki huzursuzluk artacak, ekonomi yine darbe yiyecek. İstanbul seçimlerini 2. kez kaybetse partideki itibarı sarsılacak partideki kargaşa ülkeye yayılacak yine siyasi kargaşa sonucu ekonomi zarar görecek.

Bana kalırsa kusursuz bir fırtınanın içindeyiz.
  • ardicli2000 kullanıcısına yanıt
    Hocam benim size nacizane tavsiyem o halde borsaya yönelmeniz olacak o halde:) Orada bir şirkete ortak olmuş oluyorsunuz ve değeri arttıkça paranız değer kazanıyor. Ben dini hassasiyeti olmayan biriyim bu sebeple sizin kadar komplike olmuyor benim için. Tabi faizden komple kaçmak çok zor mesela banka hisselerine böyle bir durumda yatırım yapmamak sizin için manevi açıdan daha uygun olur. Tl gideri ama dolar geliri olan hisseler tercih ederseniz uzun sürede tl faiz ve usd mevduattan çok daha karlı çıkacağınızı düşünüyorum. Çünkü ekonomik kriz dönemleri borsa için fırsattır:)
  • Xoßi kullanıcısına yanıt
    Kaçırdığın faizi hesaplamak diye birşey yok, ava gidince vuramadığımız ördekleri, tutamadığınız balıkları dert ediyor musunuz? Piyasada zibil gibi finans şirketi var, ellerinde piyasa takibi için onlarca enstrüman, onlar sürekli biliyor mu hangisi ne zaman tepeden dönecek? Bence anlatılanlar gazoz ağacı, olsa iyi olur da olmuyor işte

• quote:

Şimdi nacizane tavsiyem;

Yazdıklarım kesinlikle;
    YTD.

Alıntıları Göster
    AKP kulislerinde seçimi erteleyelim söylemleri kol geziyormuş. Ekonomik sıkıntılardan ötürü daha da oy kaybedileceği düşünülüyor. İstanbul için CBŞK gerekirse mahalle mahalle ben gezerim dedi. Bu açıkça hükümetin seçimlere bakışını yansıtıyor. Dolar düşsün ya da çıkmasın diye ne gerekirse yapılacak.

İşin kopacağı noktanın CBŞK'nın IMF konusundaki kararı olacağı kanısındayım. IMF e tmm derlerse ABD'ye derler ki: "Patriot PAC3-4 ver, 50 milyar dolar da ver, s400 leri almayalım." Füzenin parasını bir kere IMF ten aldık diyecekler. Yerine de daha gelişmiş Patriot aldık NATO'yla eşgüdümlü çalışacak derler, Rusya parasını almış keyfine bakar yalandan 3-5 söylenir, el altından mavi akımdı gaz hattıydı, nükleerdi, füze uçak projesiydi derken 10 milyar dolar daha öderiz, herkes memnun yoluna devam eder. Kamuoyuna anlatmak hiç de zor olmaz. Dolar aşağı salınır - kanımca 5.00-5.50 civarlarında oturur- yavaştan faizler düşer, ekonomi canlanır. Bunun için IMF'in acı reçetesine "he" demek gerekiyor. Ne kadar erken o kadar iyi. Ama seçimden önce tmm demezler. İstanbul'u kaybetmemek için tam seferberlik ilan etmiş bir AKP IMF e evet der mi kısa vadede emin değilim.

Paranın maliyeti konusunda ise kıstasınıza göre faiz ya da altını ele almalısınız. Risk severseniz borsayı, petrolü bilmem neyi baz almalısınız. ilaç firmasıyasnız, ilaç formülüün tekelinizde olacağı yıllar boyunc kazanacağınız parayı ele almalısınız. Bursa'dan Ist'e gidiyorsanız körfezi dönmenin ek benzin maliyetiyle, IDO feribot fiyatını yada köprü fiyatını karşılaştırmalısınız. Esasen körfezi dönmek her zaman ucuzken neden tercih etmiyorsunuz? Çünkü karşısındaki maliyet zamandır. Zaman sizin için kıymetliyse köprü ya da feribotu tercih edersiniz. İşte maliyet hesabı böyle yapılır.

TR'de yaşayıp enflasyonu, günlük faizi ele almadan yalnızca dövize bakarak kazandım diyemezsiniz. TR'de TRY'nin maliyeti faizdir. (esasen enflasyondur da faiz 0 riskle bir tık fazlasını verdiğinden faiz ele alınır). Dolar çıkacak mı diye soranlara gönül rahatlığıyla uzun vadede çıkacak diyorum. Neden? TR'de enflasyon %20 ABD'de %3. istesen deeee istemesen de çıkacak :) Ama ne zaman ve ne kadar bilemem :)

Bizim şuanda sabah akşam ne konuşuyor olmamız lazım? Ekonomi değil mi? İşsizlik, enflasyon vs. ama tüm Türkiye İstanbul seçimlerini konuşuyor:)

Bunu bilerek yapıyorlar diyorum bende. Amaçları siyaseti canlı tutup ekonomik krizden daha farklı şeylere insanların dikkatini çekmek. İnsanoğlu dikkatini vermediği şeyin acısını daha az hisseder. Erdoğan'da İstanbul seçimine bundan yöneldi. Bu esnada da s400 ve diğer konuları halledebilirse bu durumda Türkiye tahvil, borsa, lira olarak çok çok ucuz durumda ve böyle bir durumda buraya para akar. Bunu başarırsa kısa vadeli olsa bile rahatlatır.

Peki ya İstanbul seçimlerini kazanırsa? Kazanamazsa dediğiniz gibi olur ama ben kazanacağını düşünüyorum.
  • quote:

Normalde geçen haftaki konuşmalara ve daha önce alınan kararlara göre aşağıdaki haberin bırak değerlendirilmeye alınmasını anında tepki gösterilmesi gerekirdi.

https://tr.euronews.com/2019/05/13/turkiye-abd-nin-talebi-uzerine-s-400-lerin-aliminin-ertelenmesini-degerlendiriyor

Bu mesajda şuracıklarda dursun.
    Bu haberi dünkü telefon görüşmesi ile değerlendirin

Erdoğan, dün akşam Putin ile telefon görüşmesi yaptı. Reuters'e göre, ana konusu İdlib olan görüşme, gergin geçti.

S-400 lerden vazgeçmek için altyapı yavaş yavaş oluştu.

Sizce Erdoğan S-400 alınımını seçer yoksa ABD yaptırımını. Bence %100 S-400 leri iptal eder.

Seçime kadar doları 5,30-5.50 hatta daha aşağılara düşürmek için bu ABD desteği şart ve bunu kesinlikle ister. Seçime kadar ekonomik gelişmeler seçmenin oyunu çok etkilyecektir. Doların 7 TL civarına gelmesi en sıkı Akp li bile kriz algısını iyice artıracak ve düşünmeye başlayacak.

Ama S-400 meselesinde iptal bile etsen aynı Rahip Brunson olayında ki gibi bir süre konuşulur ve unutulur. İdlip'tek yaşananlarda mazereti olur.

Millet ekonomik krize isyan eder ama S-400 iptaline anca yüzünü asar.

Ve biz ABD'ye tam bağımlı oluruz. Ve geçici bir ekonomik rahatlama olur.

Not: Dolar bu olay netleşene kadar buralarda gezer. Ama haber iptal haberi resmileşirse dolar çok düşer. Acizane kendi fikrimdir. Yatırım tavsiyesi değildir.

• quote:

Orijinalden alıntı: ardicli2000

Hesabınız ECON201'in konularından. Esasen çok daha karmaşık yıllara göre hesaplama yapabilen, risk değerleriyle yatırım yönünüzü belirleyen formüller var. ROI olsun, paranın maliyeti olsun ki faizdir bunları Ekonomi profesörlerinin bilmeme şansı, durumu yok. O adamların bunu söylememesi faiz önermemelerinden kaynaklanıyor. Bir tane postalarında faize yatırın demezler.

Piyasa faiz üzerine döndüğünden, tüm hesaplar faiz ve repoyla yapıldığından, dini kişiliği öne çıkan şahsiyetleri ekonomi dimağı, portföy yönetici vs olarak görmek pek mümkün olmuyor. Şahsen ben faize para yatırmam. Bu durumda da benim için en makul olanı paramın değerini korumaktır. Bu yüzdendir ki kiradan gelir elde etme ülkemizde yaygındır. Evin zekatı da olmaz... Toplumsal, inançsal ve kültürel değerlerin yansımaları hep.

Faizsiz portföy yönetimi ABD, Japonya, Almanya vs gibi ülkeler için geçerli bir durum olsa da bizim için değil. Yatırım getirisi yüksek ama riski de yüksek. bu nedenle faiz de yüksek. Adam riski azaltabilmek adına faize kayabiliyor. Sende faizle ülkende para tutuyorsun. İnanılmaz maliyeti var ama mecbursun. Nitekim çoook gelişmiş bazı ülkelerde faiz 0 ya da eksi değerde. Sebebi de belli. Bunu sizde biliyorsunuz.

Borsa bile bizde saçma sapan işliyor. Saatlerce hisse senedi değerlendirme derslerinde hoca anlatırdı da "Çocuklar bunlar ABD için böyle TR de maalesef böyle olmuyor ama olması gerekeni bu" derdi.

Şimdi birine soytarı vs derken iki kere düşünmek lazım. Şahsen bende hiç kimseye faiz önermem (kaldi ki dünyayı sarsan mortgage krizi faizin sonucudur kimse kimseyi kandırmasın, o derecede ekonomiye zararlıdır). Bana uygun alternatif sunan biri varsa gider dinlerim dersimi alırım.

Ülke ekonomisi yönetmekle bireysel fon yönetmek bir değil. Bu kısıtlı bilgimle yıllarca faizi ve dövizi baskılamamaları lazım yoksa patlayacak dedim patladı. Faiz kullanmayan ben faizi baskılama diye öneri verebiliyor. İkisi ayrı şeyler ayırt edebilmek lazım.

Şahsi yönüne dönecek olursak.... Döviz al-sat konusunda bile dine uygunluğu konusunda şüphelerim var. Bu ve bunun gibi tonla konu varken ben ne yapacağım. Bana kim yol gösterecek... Esasen yüksek bir islami şuranın toplanıp - ki bunların deli gibi ekonomiden anlamaları gerekiyor, mevcutta böyle adam pek tanımıyorum - faiz, vergi, borsa, döviz al-sat vs gibi işlemler konusunda fetva vermeleri gerekiyor. Enflasyon miktarı faiz faiz midir mesela (bence değildir)... gibi gibi tonla soru var. Bunlar konusunda beni açıklığa kavuşturmalılar ki elin ecnebisi her gece elde kalan parasını repo yapıp arttırırken, ben 20 kilo alın terimle rezil rüsva olmayayım. Ama gel gör ki yok.....

Tmm sizin için faiz OK'dir ama benim için değil. O nedenle faizsiz önerilerde bulunanları da kendi gözünüzle değil benim gözümle değerlendirin, sizin için zor olsa da....

Saygılarımla

Not: sitem değil bir bakış açısıdır.

Alıntıları Göster
    Faiz dinen haramdır bu bilinen birşey emeksiz kazançtır sonuçta alınteri dökülmeyen çaba gösteremeden kazanılan her şey haramdır şans oyunları kumar at yarışı vb gibi şeylerde bu noktaya girer geniş çerçevede bakarsanız şuan borsaya girmek Yok dövize girmekte kumardır haksız kazançtır bir çaba göstermezsiniz sadece olağan süreçten faydalanmaya çalışırsınız bunun neticesinde ya şanslı zamana denk gelirsiniz yada şanssız ya zarar edersiniz ya kar buradan doğacak sonuçta bir noktaya ulaşırsınız.Dini olarak bakarsak tabloya şuanki coğrafyamızda islam dinin beşiği Arabistan olduğundan oradanda sular seller gibi petrol çıktığından faize bağlı pek durum söz konusu değildir petrol bazlı parayı herşeye yatırıma teşvik ediyorlar halkada dağıtılıyor.Ama bizim gibi belli başlı net gelir kaynağı olmayan üretimi kısıtlı dış yatırıma muhtaç ülkelerde dış yatırımcıyıda cezbetmek ve yerli yatırımcınızda paralarını ilerisi için sıcak para kredi olarak kullanmakta koz olan faizdir yoksa bu ülke batar direk zaten Yüksel faizle devamlı geleceğinden çalınıyor ülkenin Türkiye'de faizden kaçmak zor faizsiz hiçbirşeyden kar edemezsin helal kazançla kimse gün yüzü görmez biri ani yükselim gördü yasa sindire sindire ülkemin en büyük noktalarını satın aldı ve ülkenin önemli bir adı sayılır üreticisi ekonomik koli ise illa bir haksızlık yapmıştır haramda yemiştir yolsuzlukta vardır.Bu coğrafyada dürüstlükle zenginde olamazsın çok ön planada çıkamazsın biletin kesilir hemen piyasa büyük balık küçük başlığı yer konumunda iyi kötü rekabet dürüst atılımlarla zor heleki bu coğrafyada

• 
Sayfa: önceki 31663167316831693170
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.