Şimdi Ara

Dolandırılmayın (Herkes okusun)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

İnternetten ya da haberlerden bir çok kişinin dolandırıldığı haberlerini okumuşsunuzdur veya dinlemişsinizdir. Fakat bu dolandırıcılar nasıl çaılşıyor, sizin özel bilgilerinize nasıl ulaşıyorlar bu konu hakkında fazla bilgi sahibi olmayabilrsiniz. Bende böyle bir konunun yararlı olacağını düşünerekten açma gereği duydum. Lütfen sonuna kadar okuyun biraz uzun olacak ama sabırla okuyun ve paylaşın.

Dolandırcılar nasıl çalışır?

Dolandırıcılar genelde telefon ile arayanlar ve evinize kadar gelen kişilerdir. Telefonla arayan kişiler sizi polis, savcı, v.b kurumlardan aradıklarını söylerler. Bunların haricinde çağrı merkezi açıp, Her şeyi yasalmış gibi göstererek sizi dolandımaya çalışırlar. Biz burada çağrı merkezi üzerinden saf buldukları insanları nasıl dolandırıyorlar ona deyinmiş olacağız.

Çağrı merkezi üzerinden nasıl dolandırıyorlar?

0850 ile başlayan her isteyen kişinin kolaylıkla sahip olabilecekleri kurumsal şirket havası verirmiş gibi göstererek bir numara alıyorlar. Sizi aradıklarında ya bankadan aradıklarını ya da cep telefonu oparatörü v.b şirketlerden aradıklarını söylerler. Bunların dışında ise cep telefonunuza kurdukları sistem ile toplu mesaj atarak siz bir şekilde ulaşırlar. Aradıkları kişiler ve arayan kişiler olmak üzere iki gruptur. Aradıkları kişiler genelde bankacılık işlemleri yapanlar, cep telefonu hattını çok sık değiştirenler v.s. Bir de arayan kişiler var. Bu kişiler ise cep telefonuna gelen mesajı gerçek zannedip mesajdaki numarayı arayan kişiler. Gelen mesaj da cep telefonu, tatil, kumbara puan, kontor v.b şeyler kazandınız. Hediyenizi almak için bu numarayı arayın diyerekten size mesaj atlar. Sizde o mesajı gerçek zannedip ararsınız. Daha sonra aradığınız yerde karşınıza müşteri temsilcisi çıkar. Hediyenizi nasıl alacağınızı uzun uzun anlatır ve sonunda size derki şu hizmeti satın alırsanız, hediyenizi size en yakın ptt şubesine kargo ile göndermiş olacağız derler. İsim Soyisim telefon numarası, yaşadığınız şehir v.b bilgilerinizi alırlar. Söz de kazandığınız hediyenizi bulunduğunuz şehire kargo ile gönderirler. Para ödeme işini ise kargoyu aldığınız firmanın hesabına yatırırsınız. Siz hediyenizi açtığınız anda içinde beklemediğiniz şeyler çıkar. Kutuyu açtığınız içinde iade etme şansınız yok maalesef.

Bunun haricide yine gelen mesaj da para puan kazandınız gibisinden gelir. Sizde o gelen mesajdaki numarayı ararsınız. Yine müşteri temsilcisi karşınıza çıkar. Sizde kazandığınız para puanları bankadan geldi diye sevenirek aradığınız için. Yani bedava sirke baldan tatlı hesabı müşteri temsilcisi ile konuşursunuz. Müşteri temsilcisi size kredi kartınızın ön yüzünde master card mı visa kart mı yazar diye sorar. Sizde merak edip baktığınızda hemen söylersiniz. Ardından kartınıza para puanın yüklenebilmesi için kartınızın ön yüz bilgilerini kompile isterler yalanını söylerler. Sizde az önce de dediğim gibi beleş para gelecek diye hemen söylersiniz. Sonra arka yüzünde bulunan cv numarsını isterler (bu numara kartınızın arka yüzünde yazan 3 haneli numaradır. Bankanın çağrı merkezini arasanız bile müşteri temsilcisi ile paylaşmayın.). En son olarak telefon numaranıza mesaj gelecek ona onay verin derler dediğiniz anda hesabınızdan anında para çekilir. Size para gelmediği gibi hesabınızdan para çekilir.

Televizyonda satılan sahte ilaçlar telefonlar. Bunlarda dolandırıcıların farklı bir yönetimidir. Gönderdikleri ilaçlar hiç bir işe yaramaz aksine sizin sağlınızı bozabilir. Akabinde telefondan satılan telefon yerine başka şeyler çıkabilir. Bu tarz yerelere de güvenmeyin ve sakın aramyın.

Çağrı merkezi datası nedir? İçerğinde neler vardır?

Öncelikle bu bilgilere çağrı merkezlerinde data deniyor. Bu data denen bilgiler en az 10bin 20bin belki daha da fazla olabilir, kişilerin bilgilerinin olduğu bilgiler. Bu bilgiler bir çok özel bilginiz çoğu çağrı merkezinde mevcut. Kredi kartı telefon numarası adres bilgileri v.b şeyler. Bu bilgiler para karşılığında 3. tekil şahışlara satılır. Fiyatları datanın ulaşbilirliğine göre değişir. Mesala en kötü datanın fiyatı bile bin TL den başlar ve data iyileştikce fiyat da o oranda artar.

Bilgilerime nasıl ulaşıyorlar?

Geldik zuranın zırt dediği yere. Sizin özel bilgileriniz bankalarda, devlet kurumlarında, devlet ve özel hastanelerde, büyük avm tarzı alışveriş merkezlerinde ve gms operatorleri vb. yerlerde bulunur. Anket v.b şeylerde ya da bankacılık ve hastane gibi işlemlerde bu bilgileri paylaşıyoruz. Bu bilgileri banka devlet kurumu v.b yerlerde saklanır ve 3. tekil şahışlara asla verilmesi yasaktır. Ama şu acı bir gerçek ki güvendiğiniz bazı kurumlarda çalışan kişiler bu bilgleri para karşılığında 3. tekil şahışlara yukarda belirtiğim gibi fiyatlardan satarlar. Yada onlar giip para karşılğında satın alılar. Hiç bir yerde olmayan telefon adres bilgileriniz biran da 3. tekil şahışlarında eline geçer. Bazen aradıklarında size özel bilgilerinizi söylerlerki güvenizi kazanmak için. Bu sebebten büyük market zincilerine sallama bir telefon numarası ve adres bilgilerinizi vermenizi öneririm. En çok oradan gidip bilgilerinizi satın alıyorlar.

Peki bu bilgiler 3. tekil şahısların elinde ise ne yapmam gerekir?

Sizi aradıkları numardan sakın geri dönüş yapmayın. Gelen mesajlara cevap vermeyin. Olduki cevap verdiniz ya da sizi aradılar. Bilgilerinizi biliyor iseler hiç bozmadan sabırla dinleyin ve mümkünse görüşme kaytını telefonunuza kaydetin ve sakın özel bilgi paylaşımında bulunamadan benim yaptığım gibi sallama adres v.s vererek ya da duruma göre farklı şeyler bularak kayıtı tamamlayın ve ardından vakit geçirmden yani dolandırılmadan savcılığa gidin suç duyurusunda bulunun. Bura da iyi bir savcılık çalışanına denk gelirseniz işleminiz yapılır. Ama şu da bir acı gerçek dolandırlmadan da işlem yapmıyor savcılık.

Dikkat edilmesi gerekenler neler?

Unutmayın hiç banka, telefon opratörü v.b kurumlar size cep telefonu, para puan, tatil v.b şeyler kazandınız diye aramazlar. Çünkü böyle bir yetkileri yoktur. Bu tarz arayan kişiler dolandırırcıdır inanmayınız. Bunın dışında sizi arayan kişilere görüşmenib kayıt altına aldığı bilgisini verecektir ki güvenizi kazanmak için. Bu durumda sizde kayıt alın ve çok ısrarcı konuşurlar ise size görüşmeyi kayıt ettiğinizi ve savcılığa şikayet edeceğinizi söyleyin. En fazla küfür edip kapatılar ve sizi bir daha armazlar.

Unutmadan bu okuduğunuz bilgileri istediğiniz yerde payalaşbilirsiniz. Ne kadar çok kişiye bu bilgi ulaşırsa o kadar kişi bilinçlenmiş olur.

Sabılra okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan sorular olursa sorun dilimin döndüğü kadar yardımcı olmaya çalışayım.

Yaralı olması dileğimle....

• Telefonda para kaptiranlara hiç acimiyorum artik ulan hicmi haberleri izlemiyorsun gazete okumuyorsun

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir süre bir hukuk bürosunda Çalıştım. Orada bankalın borçlular Hakkında tuttuğu verilere ulaşabiliyordum. Ve inanın herşeyiniz yazıyordu. Kişisel özellikleriniz Hakkında notlar bile vardı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sonic Screwdriver

Oturmuş ciddi ciddi okuyodum ki dh li olduğumu hatırlayinca yarıda kestim

Temiz hocam :D Bu arada yazan arkadaş eline sağlık gerçekten

• The Arc Reactor kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Bilgi paylaşdıkça güzeldir.
  • Bu yaşıma kadar şunu fark ettim ki beleş ekmek yok. Yasadışı kazanç bile olsa alın teri şart. Alın teri dökmeden ailem haricinde kimse bana beş kuruş vermeyeceği için böyle şeylere bırak inanmamayı iplemiyorum bile. O yüzden rahatım. Herkes öncelikle bunun bilincinde olsa zaten böyle bir şey yaşanmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Adorer

Telefonda para kaptiranlara hiç acimiyorum artik ulan hicmi haberleri izlemiyorsun gazete okumuyorsun

Devlet kurumuna ya da bir bankaya isiniz dustuysez adamlarin elinde sizin her turlu bilginiz var. Uyanık olmak gerekiyor. Telefon geldiği zaman heyecanlamamak ve korkmamak gerekiyor. Bazı arkadaşlar telefonla dolandırılanlara hiç acımıyorum tarzi konusuyorlar. Hic bir zaman ne oldum degil ne olacam demelisiniz. Asla buyuk konuşmamalisiniz. Bu ulkede cumhuriyet savcisi dolandirildi. Koskoca savci salak mi? O savcinin odasindan iceri girerken tereddut edersin tabiri caizse girmeye korkarsin. Ama oluyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Beni de Check UP için arıyorlar biraz sohbet edip kapatiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Sonic Screwdriver

Oturmuş ciddi ciddi okuyodum ki dh li olduğumu hatırlayinca yarıda kestim

Bende ilk sonunu okudum Yazan arkadaşa teşekkürler ..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.