Şimdi Ara

Doktorluğun halk gözündeki büyük saygınlığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
2
Favori
4.823
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben şu an ilköğretim matematik öğretmenliği bölümündeyim. Sınıftakilerin yarısı tıp veya diş hekimliği tutmadığı için gelmiş. Profesörlerin çoğunun oğlu veya kızı doktorsa veya tıp okuyorsa özellikle belirtiyor falan.Zaten halkın genç veya yaşlı kesimi fark etmeksizin büyük saygı duyuyorlar diye düşünüyordum ama bu kadarını beklemiyordum.

Sözün özü, tıp okuyanlar acı çekiyorsunuz ama bilin ki ufukta ışık var.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Ufuktaki ışık halkın saygı duyması mı? Halk saygı duyuyor da ne yapıyor, evini daha ucuza mı veriyor doktora? Ya da bankadaki gişe sırasında "Siz doktorsunuz, buyrun geçin" filan mı diyor? Uzun seneler tıpta okuyup tıbbı bırakmış bir öğrenci olarak söyleyebilirim ki evet tıpta okuyorsanız bunun lafı çok geçiyor, insanlarda saygı uyanıyor vesaire ama çoğu zaman bu saygı sadece lafta kalıyor ve pratik olarak hiçbir faydası olmuyor. "Vay be tebrik ederim" filan deyip geçiyorlar.

Yani demem o ki sadece prestij için tıp okunmaz, zaten işin içine girince dışarıdan görüldüğü kadar abartılacak bir şey olmadığını daha iyi anlıyorsunuz. Tıp ancak ve ancak gerçekten isteniyorsa okunmalı, prestij, para için filan değil. Aynı prestij farklı şekillerde daha az eforla da kazanılabilir. Hele günümüzde prestij istiyorsanız bunun yolu sadece paradan geçer, para kazanmaya bakın. Paranız varsa bu devirde ilkokul mezunu da olsanız prestijlisiniz, Nusret'in prestijinin herhangi bir doktorda olduğunu sanmıyorum mesela, Acun'a tapanlar var.

Çok para nasıl kazanılır emin değilim, evet. Zaten bunu çok iyi bildiğimi de iddia etmedim yorumumda. Neden bu şekilde ilgisiz bir yorumda bulundunuz acaba?

Fakat gözlemlerim ve veriler bunun yolunun doktorluktan, mühendislikten filan değil çoğu zaman ticaretten, girişimcilikten geçtiğini gösteriyor. Tabii girişimcilerin hepsi zengin oluyor da demiyorum. Doktorluk - şimdilik - garanti bir iş gibi gözüküyor, geliri de ortalamaya oranla çok fena değil. Ama 6 yıl okunmasını, asistanlık ve mecburi hizmet süresini vesaire hesaba katıp verilen emek/alınan karşılık oranını hesaplasak sonuç ne olur tam kestiremiyorum. Çok ciddi bir emek var ortada çünkü belirli bir seviyeye gelene kadar. Uzun yıllar bu kadar emek verdikten sonra aldıkları karşılıktan doktorlar memnun mudur? Bunu sanırım doktorlara birebir sormak lazım, ben tıp fakültesini bıraktığım ve o aşamaya gelmediğim için bu konuda bir şey söyleyemem.

Sanırım tıp okuyorsunuz, normal bir mesaja bu kadar ofansif yaklaştığınıza göre?

Doktorluğu kötülemiyorum, seven için güzel bir meslek. Ama sadece prestij ve para için tıp okunması saçma geliyor, bunu anlatmaya çalışıyorum. Ben tıp okumayı bırakmasam sanırım benim için manevi tatmin ön planda olurdu. Çünkü "verdiğiniz emeğe oranla" ne prestij tahmin ettiğiniz kadar olacak ne de kazandığınız para. Halk da çok bilmediği için biraz abartıyor. Tabii asistanlığınızı yapıp çok iyi bir uzman olursanız belki o "ayda 50k kazanan prestijli zengin doktor" prototipine girebilirsiniz ama bu kişilerin oranı tüm doktorlara oranla yüzde 2,3 filandır.

• Ufuktaki ışık halkın saygı duyması mı? Halk saygı duyuyor da ne yapıyor, evini daha ucuza mı veriyor doktora? Ya da bankadaki gişe sırasında "Siz doktorsunuz, buyrun geçin" filan mı diyor? Uzun seneler tıpta okuyup tıbbı bırakmış bir öğrenci olarak söyleyebilirim ki evet tıpta okuyorsanız bunun lafı çok geçiyor, insanlarda saygı uyanıyor vesaire ama çoğu zaman bu saygı sadece lafta kalıyor ve pratik olarak hiçbir faydası olmuyor. "Vay be tebrik ederim" filan deyip geçiyorlar.

Yani demem o ki sadece prestij için tıp okunmaz, zaten işin içine girince dışarıdan görüldüğü kadar abartılacak bir şey olmadığını daha iyi anlıyorsunuz. Tıp ancak ve ancak gerçekten isteniyorsa okunmalı, prestij, para için filan değil. Aynı prestij farklı şekillerde daha az eforla da kazanılabilir. Hele günümüzde prestij istiyorsanız bunun yolu sadece paradan geçer, para kazanmaya bakın. Paranız varsa bu devirde ilkokul mezunu da olsanız prestijlisiniz, Nusret'in prestijinin herhangi bir doktorda olduğunu sanmıyorum mesela, Acun'a tapanlar var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-879B7E2D8 -- 30 Eylül 2021; 20:2:43 >

• Çok para nasıl kazanılır onu da söyleyeydin.
    Gerçi biliyor olsaydın burada işin olmazdı

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-4h062020

Çok para nasıl kazanılır onu da söyleyeydin.
    Gerçi biliyor olsaydın burada işin olmazdı

Çok para nasıl kazanılır emin değilim, evet. Zaten bunu çok iyi bildiğimi de iddia etmedim yorumumda. Neden bu şekilde ilgisiz bir yorumda bulundunuz acaba?

Fakat gözlemlerim ve veriler bunun yolunun doktorluktan, mühendislikten filan değil çoğu zaman ticaretten, girişimcilikten geçtiğini gösteriyor. Tabii girişimcilerin hepsi zengin oluyor da demiyorum. Doktorluk - şimdilik - garanti bir iş gibi gözüküyor, geliri de ortalamaya oranla çok fena değil. Ama 6 yıl okunmasını, asistanlık ve mecburi hizmet süresini vesaire hesaba katıp verilen emek/alınan karşılık oranını hesaplasak sonuç ne olur tam kestiremiyorum. Çok ciddi bir emek var ortada çünkü belirli bir seviyeye gelene kadar. Uzun yıllar bu kadar emek verdikten sonra aldıkları karşılıktan doktorlar memnun mudur? Bunu sanırım doktorlara birebir sormak lazım, ben tıp fakültesini bıraktığım ve o aşamaya gelmediğim için bu konuda bir şey söyleyemem.

Sanırım tıp okuyorsunuz, normal bir mesaja bu kadar ofansif yaklaştığınıza göre?

Doktorluğu kötülemiyorum, seven için güzel bir meslek. Ama sadece prestij ve para için tıp okunması saçma geliyor, bunu anlatmaya çalışıyorum. Ben tıp okumayı bırakmasam sanırım benim için manevi tatmin ön planda olurdu. Çünkü "verdiğiniz emeğe oranla" ne prestij tahmin ettiğiniz kadar olacak ne de kazandığınız para. Halk da çok bilmediği için biraz abartıyor. Tabii asistanlığınızı yapıp çok iyi bir uzman olursanız belki o "ayda 50k kazanan prestijli zengin doktor" prototipine girebilirsiniz ama bu kişilerin oranı tüm doktorlara oranla yüzde 2,3 filandır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-879B7E2D8 -- 30 Eylül 2021; 19:49:9 >

• Müthiş bir his hocam. Bir anda muhatabınız saygı gösteriyor.

• Yanlış anlaşıldıysam kusura bakma. Bildiğini iddia ettiğini iddia etmedim zaten.

Peki şu an hangi bölümdesin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4h062020 -- 30 Eylül 2021; 19:51:26 >
  • quote:

Yanlış anlaşıldıysam kusura bakma. Bildiğini iddia ettiğini iddia etmedim zaten.

Peki şu an hangi bölümdesin?

Şu an herhangi bir bölümde değilim. Sınava hazırlanıyorum. Gelecek sıralamaya göre ya sıfırdan bir bölüme gideceğim ya da merkezi yatay geçişle bir bölüme geçeceğim. Kaydım tıpta duruyor şu an.

Sorun yok bu arada, yanlış anlaşılmalar bazen çok yaşanıyor bu forumda maalesef. Gerginlik yüksek düzeyde.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hedef hangi bölüm peki? Mühendisliğe salladın tıpa salladın geriye hukuk, işletme, öğretmenlik, pdf falan kaldı.

• quote:

Hedef hangi bölüm peki? Mühendisliğe salladın tıpa salladın geriye hukuk, işletme, öğretmenlik, pdf falan kaldı.

Sanırım burada ciddi bir yanlış anlaşılma olmuş. Ne mühendisliğe salladım, ne tıbba. Sadece tıbbın prestiji yüksek bir meslek olsa da bunun pratik olarak çok bir fayda sağlamadığını belirttim. Ayrıca sadece prestij ve parasını düşünerek tıp okumanın yeterli motivasyonu sağlayamayacağını söylemeye çalıştım. Çünkü "verilen emeğe oranla" alınan karşılık abartıldığı kadar değil. Tabii yine de sadece prestij ve para için tıp okuyanlar olacaktır, olabilir de. Kendi fikrimi belirttim. Herkesin kendi hayatı.

Kendim bilgisayar mühendisliği veya Boğaziçi'nde ekonomi düşünüyorum.

Ayrıca hukuk, işletme, öğretmenlik, pdr de kötü bölümler değil, ben hiçbir mesleği, bölümü küçümsemem de abartmam da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-879B7E2D8 -- 30 Eylül 2021; 19:57:33 >

• Türk toplumunda saygınlık sadece parayla kazanılır doktorun falan saygınlığı yoktur burada haddini bilsin ona dediğim ilacı yazsın yoksa çakarım bir ağzına sonra ağlar show haberde doktora şiddet diye

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam siz tıpta kalacağım diye konu açmamış mıydınız?

• quote:

Orijinalden alıntı: pinhani12

Hocam siz tıpta kalacağım diye konu açmamış mıydınız?

Şu an kaydım tıpta duruyor hocam. Ama tıpta kalacağımı düşünmüyorum, çünkü derslere bile gitmiyorum. Tıp okumak için motivasyonum yok dediğim gibi. Sınava hazırlanıyorum. 2-3 ay süresince ciddi gitgeller yaşadım bu konuda ama artık kendimden hemen hemen eminim diyebilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-879B7E2D8 -- 30 Eylül 2021; 20:0:40 >
  • Yaşın kaç

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-9CB4C6F1E

Yaşın kaç

Yaşım ileri hocam, bu forumun ortalamasından 4-5 yaş büyüğümdür tahminimce :)

• Ben 20 yaşındayım.Sizce bundan sonra bölüm değiştirmeye geç değil mi? Benim de bazı pişmanlıklarım var.Siz tıpta kaçıncı sınıftınız?

• quote:

Ben 20 yaşındayım.Sizce bundan sonra bölüm değiştirmeye geç değil mi? Benim de bazı pişmanlıklarım var.Siz tıpta kaçıncı sınıftınız?

Hocam ciddi mi soruyorsunuz bilemedim ama 20 yaş bence yeni bir bölüme başlamak için asla geç değil. Bunu sormanız bile tuhaf geldi bana :) Günümüzde çoğu kişi mezuna kalıyor, bir sene de hazırlık okusa zaten ciddi bir çoğunluk kafadan 20 yaşında başlıyor üniversiteye. Tıbbı 25 yaşında bırakan birini doğrudan tanıyorum. Tıp fakültesinde okurken bizimle aynı dönem olan 30 yaşında 1-2 kişi vardı :) Yani değil 20 yaş 25 yaş bile yeni bir bölüme başlamak için geç değil. Hatta günümüzdeki istatistiklere baksak gayet normal bile sayılabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-879B7E2D8 -- 30 Eylül 2021; 20:10:50 >

• Bu yıl gitti artık.Seneye 21 oluyorum.Tıpa geçsem 27'de mezunum.Bir sene de sınıfta kalsam 30'a merdiven dayanıyor.Bu durum epey koyuyor bana şahsen.Doğru tercih çok önemliymiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9CB4C6F1E -- 30 Eylül 2021; 20:11:49 >
  • quote:

Bu yıl gitti artık.Seneye 21 oluyorum.Tıpa geçsem 27'de mezunum.Bir sene de sınıfta kalsam 30'a merdiven dayanıyor.Bu durum epey koyuyor bana şahsen.Doğru tercih çok önemliymiş

Dediğim gibi ben dönem 2'yken yaşı 30 olan birkaç kişi vardı fakültede. Adam 29 yaşında tıbba başlamış. 20-21 yaş gayet normal. Yaş konusunu biraz takıntı haline getirmişsiniz bence. 25-26 yaşında olsanız bir nebze anlayabilirim ama 20 diyorsunuz. Sağlıklı düşünemiyorsunuz bence bu konuda şu an. Yaş takıntısını bir kenara bırakıp ne istediğinizi belirleyin ve gönül rahatlığıyla geçiş yapın derim önümüzdeki sene. Tıbba 21'de başlayıp 28'de bitirsen mecburi hizmet ve asistanlıkla beraber 35-36 yaşında uzman bir hekim olabilirsin. Gayet normal. Fakülteye 18 yaşında girip hiç kalmadan bitirenlerin de uzmanlığı tamamlaması 30'u buluyor zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-879B7E2D8 -- 30 Eylül 2021; 20:14:12 >

• Siz nerede okuyordunuz hocam?

• Bölüm olarak tavsiye eder misiniz? Top üniversitelerden bilgisayar müh bırakıp geçmek sizce mantıklı mı? Tıpa ilgim var ama 2 sene kala bölümü bırakmak zor bir karar olacak

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.