Şimdi Ara

Doktora İle İlgili Sorular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1) Henüz üniversite 1.sınıf öğrencisiyim (Teknoloji fakültesi - Bilgisayar mühendisliği) ancak ilerisi için doktora yapmak istiyorum , kendi okulumda baktığımda ;

a. (Lisans diploma notu 2.3 ve yukarısı için + Ales 65 ve yukarısı için + Yabancı dil 50 ve yukarısı için) şartları sağlandığında yüksek lisans programına alım yapılıyor ,
    Bunun dışında ,
    b. Yüksek lisanstan doktoraya geçmek için (Yüksek lisans diploma notu 3.0 ve yukarısı için + Ales 70 ve yukarısı için + Yabancı dil 55 ve yukarısı için) şartları aranıyor ,
    Ayrıca ,
    c. Lisans'tan doktoraya geçmek için (Lisans diploma notu 3.5 ve yukarısı için + Ales 85 ve yukarısı için + Yabancı dil 80 ve yukarısı için) şartları aranıyor...

Şimdi burada c. maddesini elde etmem imkansız... Benim hedefim yüksek lisanstan sonra doktora programına katılmak ancak orada da yüksek lisans diplomasının 3 ve üzeri olması gerekiyor..

1.1) İşte merak ettiğim şey de bu. Yüksek lisans diploma notunu 3 ve üzeri yapabilmek kolay mıdır?
    1.2) Lisans diploma notu , yüksek lisans diploma notunu etkiliyor mu?
    1.3) Lisans diploma notu , yüksek lisans diplomasını etkilemiyorsa lisans'ta o kadar kasmaya gerek yok gibime geliyor. (Yani lisans'ta değilde daha çok yüksek lisans'ta yüklenip derslerden iyi notlar alarak yüksek lisans diploma notunu yüksek tutmak daha mantıklı değil mi? Lisansta sadece dersleri geçmek ve diplomayı 2.3 ve üzerinde tutmak şu durumda yeterli görünüyor , haksız mıyım ? (Lütfen bunu değerlendirin)
    1.4) Haklı isem , ileride yurtdışına gitmek istersem ya da herhangi bir kuruma girmek istediğimde (özel ya da devlet) lisans diploma notu problemi karşıma çıkar mı ?
    2) Doktora için istenilen ales nasıl bir sınavdır , standart mıdır yoksa alanlara göre kpss'deki gibi puan türleri var mıdır? Varsa , Fen bilimleri enstitüsüne girmek için hangi tür sınava girilmelidir?
    3) İstenilen yabancı dil için hangi sınava giriliyor ? KPDS / YDS ?

• 1.1) Yüksek lisansı yaptığın okul ve bölüme göre değişir ortalama yapmak. Kimisi zorlarken kimisi gevşek bırakır.
    1.2)Lisans YL notuna etki etmez
    1.3) Haksızsın, YL a başvururken taban diploma notuna bakma. O sadece sınır. YGS-LYS de de taban puanlar vardı ama 1-2 puan taban puanı geçerek iyi yerlere gidemiyordun. Türkiye iş olanakları olarak çok mezun verip az olanak yaratan bir ülke. O yüzden her sene akademik yönelim artıyor ve yarış artıyor. O yüzden YL istiyorsan Lisans notunu yüksek tutman da çok fayda var. İşe başvururken sosyal bir öğrenci olup topluluk etkinliklerine aktif katılıp başkan olman falan lisans notunun düşüklüğü için savunman olurken YL da çoğu zaman gözünün yaşına bakmazlar.
    1.4)YL tek açılı hesaplanmıyor. GRE(TR için ALES)-TOEFL(TR için YDS)-Diploma notu-Mülakat gibi çok faktörlü bir sistemi var. Yurt dışında iyi kurumlardan kabul için her biri ayrı ayrı önemli oluyor çoğu zaman. He ama dersen Bulgaristan gibi yerlere fitim, o zaman parayı basman yetiyor çoğu zaman.
    2) Ales 4 bölümlü bir sınav 2 sözel 2 sayısal test var. EA-Söz-Say gibi üç puan türü hesaplanır. Hesap yapılırken bu testler belli kat sayılarla çarpılarak hesaplanır. YGS kafasında dır sayısal kısmı. Matematik, Mantık ve Geometri temelli bir sınav. Say 1 hele tam YGS mat. SAY2 de az biraz zorlaşıyor. Hiç çalışmadan girdiğim sınavlardan birinde 72 (Say 1 Say 2 Söz 1 çözmem gerekirken Say 1 Söz 1 Söz 2 çözmüşüm yani yanlış test çözmüşüm ) diğerinde ise yine çalışmayıp bu sefer doğru testi çözünce 81 aldım. YGS matematiği iyi ve siyaset bilimi gibi EA bölümü okuyan bir öğrenci için baz olabilir belki puanlar.
    3) Türkiye de çoğu okul YDS kabul ediyor (sanırım kabul etmeyen yok ama emin değilim). Yurt dışı için TOEFL veya IELTS isteniyor. Türkiye de de bu sınavlar YDS yerine eş değer sayılıyor.

• yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum ancak anlayamadığım , söylediğim gibi bilgisayar mühendisliği teknoloji fakültesi için ales'te hangi alanlar beni ilgilendiriyor onu tam olarak çıkartamadım.
    Yani söz 1-2 ve say 1-2 mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: NoWeDoR

yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum ancak anlayamadığım , söylediğim gibi bilgisayar mühendisliği teknoloji fakültesi için ales'te hangi alanlar beni ilgilendiriyor onu tam olarak çıkartamadım.
    Yani söz 1-2 ve say 1-2 mi?

Emin olmamakla birlikte büyük ihtimalle SAY puanı ister. 4 testten SAY1 SAY2 ve Söz 1 çözmen gerekecek.
  • 1.1) İşte merak ettiğim şey de bu. Yüksek lisans diploma notunu 3 ve üzeri yapabilmek kolay mıdır?
    YL'de ortalama yapmak lisans'tan daha kolaydır. Benim TL'de mezuniyet şartı zaman 3.00. Genelde daha az öğrenci vardır ve ortalama lisansa göre yüksek olur. ancak doktora başvurunda da lisans ortalamana bakarlar. YL'de çoğu kişinin ortalaması yüksek ve birbirine yakındır.

1.2) Lisans diploma notu , yüksek lisans diploma notunu etkiliyor mu?
    Lisans notu YL notunu etkilemez.
    1.3) Lisans diploma notu , yüksek lisans diplomasını etkilemiyorsa lisans'ta o kadar kasmaya gerek yok gibime geliyor. (Yani lisans'ta değilde daha çok yüksek lisans'ta yüklenip derslerden iyi notlar alarak yüksek lisans diploma notunu yüksek tutmak daha mantıklı değil mi? Lisansta sadece dersleri geçmek ve diplomayı 2.3 ve üzerinde tutmak şu durumda yeterli görünüyor , haksız mıyım ? (Lütfen bunu değerlendirin)
    Özel okullar doktorada burs verirken lisans ortalamana bakar. İyi bir özel okul lisans ortalaması 2.3 olan birini kolay kolay doktoraya almaz. doktora programı lisanstan çok daha fazla kendi kendine araştırma, rapor yazma vs. içerir. lisansı 2.3 ile bitiren bir kişinin doktora yeterliliğini ve doktora tezini başarıyla yapması çoooook zor. Kadir has mesela doktora için bursta lisans için minimum ortalama ister. bahçeşehir vs. de lisans ortalamaya göre burs veriyor.
    1.4) Haklı isem , ileride yurtdışına gitmek istersem ya da herhangi bir kuruma girmek istediğimde (özel ya da devlet) lisans diploma notu problemi karşıma çıkar mı ?
    Evet çıkar.
    2) Doktora için istenilen ales nasıl bir sınavdır , standart mıdır yoksa alanlara göre kpss'deki gibi puan türleri var mıdır? Varsa , Fen bilimleri enstitüsüne girmek için hangi tür sınava girilmelidir?
    sayısal 1 ve 2 sozel 1 cozmen gerekir.
    3) İstenilen yabancı dil için hangi sınava giriliyor ? KPDS / YDS ?

Bu arada benim lisans ortalamam 3.55/4.00 ITU mühendislik.
    LES 2001 870.inci.
    ALES 2014 81
    TOEFL 2014 99

Bilgi YL için %50 indirim verdi. Kadir has lisanstan doktoraya %50 indirim yapacaktı sanıyorum. Lisans ortalamasına YL ortalamasında daha fazla bakiyorlar çünkü 4 yılın ortalaması.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.