Şimdi Ara

doktor levinin dizliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.752
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Başlıktaki gibi arkadaslar. bunun devamlı reklamları cıkıyor. peki ailesinde yanınında alan kullanan ve faydasını gören var mı ?. babam diz ağrılarından şikayetci onun için almak istiyorum.



  • Dr. Levine Manyetik Dizlik ve Bileklik kandırmacası
    05 Jun 2009 Şüpheci Melek tarafından

    Manyetik terapi ya da mıknatıs terapisi yüzyıllardır bir çok insanı cezbeden bir alternatif tıp örneği. 1770lerde Viyanalı doktor Anton Mesmer bir şifacı ve rahip olan Maximillian Hell ile tanışır. Rahip Hell (isim de manidarmış, Hell:Cehennem) insanları manyetik bir plakayla iyileştirdiğini iddia eder. Bu tedavinin işe yaradığına emindir zira bir sürü tatmin olmuş müşterisi vardır. Mesmer de bu fikri aşırıp her şeyin içinde akan manyetik bir sıvı olduğu ve bu sıvının düzeninin bozulması sebebiyle insanların hasta olduğunu iddia etmiştir. Mesmer’e göre Hell, bu manyetik sıvının akışına engel olan şeyi plakasıyla ortadan kaldırıyordu. Elbette Mesmer bir süre sonra mıknatıslar olmadan da benzer sonuçlar elde ettiğini farketmiştir.

    200 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hala bu türden iddialarla karşılaşıyoruz. Kimileri mıknatısların kırılmış kemikleri daha hızlı iyileştirdiğini ya da şarabın ya da suyun tadını daha da güzelleştirdiğini iddia ederken en yaygın iddia mıknatısların ağrıyı ve acıyı azalttığıdır. Bu konuda neredeyse hiç bilimsel kanıt yoktur. Ufak çaplı bir araştırmada elde edilen bulgu ise (12 hafta boyunca gözlenen 194 artrit hastası) manyetik bant kullanan deneklerin diz ve kalçalarında biraz daha az ağrı hissetikleridir. Yalnız araştırmayı yürütenlerin düştükleri not önemlidir : “Bu tepkinin plasebo etkisine bağlı olup olmadığını söylemek çok zor”. Bu konuda fikir beyan edememelerinin sebebi deneklerin dizlerine bağlanan manyetik bantlardan deneklerin haberdar oluşudur.



    Elbette bu konudaki tek bir araştırmanın nihai olarak kabul edilmesi düşünülemez. Bu araştırmaların çoğu karmaşık istatistiki analizler gerektirir ve bu araştırmalar genellikle küçük örneklem sayısı, deneyi yürüten kişilerin etkisi, kontrol etmesi ve ölçmesi zor değişkenlerin etkisinden muzdariptir. Akılcı olanı mıknatıslar (manyetik terapi)’ın etkinliğine dair yapılacak olan araştırmaların sonucunu inceleyip ona göre karar vermektir. An itibariyle mıknatıs ya da manyetik terapinin sağlığa iyi geldiğine dair bilimsel kanıt 0′a yakındır.

    Ses getiren ve manyetik terapinin çalıştığına kanıt olarak gösterilen bir araştırma Baylor College of Medicine’de gerçekleştirilen bir araştırmadır. Bu araştırmada manyetik ve manyetik olmayan bantlar, 50 hastalık bir grupta çift kör yöntemle (ne hastalar ne de doktorlar hangi hastanın manyetik bant taktığını hangi hastanın manyetik olmayan bant taktığını bilmiyor) ağrı seviyesi gözlemi yapılmış. Araştırmanın sonucuna göre manyetik bant takan 29 hastanın ağrı seviyelerinde önemli düşüşler görülmüş. Plasebo etkisiyle açıklanamayacak kadar çok.

    Ancak bu araştırmanın başka problemleri mevcut :
    -Grupların rastgele oluşturulduğu söylenmiş olsa da deney grubundaki kadınların erkeklere oranı kontrol grubunun iki katıymış. Eğer kadınlar plasebo etkisine daha açık ise o zaman sonuçlar etkilenecektir.
    -Plasebo grubunun yaş ortalaması deney grubundan 4 yaş daha fazladır. Yaşlılık faktörü kontrol grubunun düşük sonuçlarını etkilemiş olabilir
    -Araştırma bantların bağlandığı noktaya uyguladıkları basıncı hesaba katmamıştır.
    -Araştırma kısa süreli ve tek bir gözleme dayanmaktadır, kontrol gözlemleri yapılmamıştır
    -Araştırmacıların kendileri de bu araştırmanın bir pilot araştırma olduğunu ve nihai olamayacağını söylemiştir.

    Baylor araştırması yapılalı 10 seneden fazla oluyor. O zamandan bu zamana başka araştırmalar da gerçekleştirildi ve ortaya çıkan sonuç manyetik terapisinin ya da mıknatısların hastalıkları iyileştirdiğine ya da ağrıyı azalttığına dair bilimsel dayanak olmadığı.

    Ülkemizde satılan bir ürün olan Dr Levine’ın manyetik bantları da tam bu türden bir ürün.
    Öncelikle Dr Levine kimdir diye baktığımızda açılan ufak bir pencere sanki adamın ölüm ilanından harfi harfine alınmış gibi görünüyor. Ancak Dr Levine’ın kendisinin manyetik bantları icat edip satması ya da kullanımını tavsiye etmesiyle ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Google Patents’te yaptığım araştırmada Dr Levine ya da Jack Levine’a ait mıknatıslarla ilgisi olan bir patente rastlayamadım. Dr Levine’ın 50 sene çalıştığı Brookdale Hastanesine nazik bir email yazarak bilgi istedim, ancak bir kaç gün geçmesine rağmen henüz cevap yok. Belki de benim gibi nazik emaillerle bilgi isteyip sonra istedikleri cevapları alamayan ve kabalaşan sözdebilim bağımlılarından bıktıklarından bu tür emaillere cevap vermemeye karar vermişlerdir



    Neyse ürünün kendisine dönelim. Ürünle ilgili iddialar şu şekilde :

    Manyetik Dizlik: Diz ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
    Manyetik Bileklik: Bileğe rahatça oturur, hareketi kısıtlamadan dolaşımı hızlandırarak gerginliği alır ve bilek ağrısını gidermeye yardımcı olur.

    Peki ağrıyı nasıl dindiriyor? Şöyle açıklanmış :

    Doğru şekilde uygulandığında manyetik tedavi / terapinin, eklem ağrılarını dindirmede çok etkili olduğu ispatlanmıştır. Kan dolaşımı artınca oksijen seviyesi yükselir. Bu da hücreleri harekete geçirir ve tazeler; böylece, hücre etrafında ve içinde elektro değişimlere neden olur ve iyileşme sürecini hızlandırır. Negatif manyetik alanların, sinir hücreleri içindeki elektrokimyasal iyon konsantrasyonları yeniden dengelemesiyle, ağrı azaltılır.
    Manyetik alanlar, hücrenin etrafında ve içinde elektro değişimlere neden olarak hücrenin davranışını etkiler. Kan dolaşımının artması, oksijen ve besinlerin aktarım seviyesini arttırır, böylece hücreleri harekete geçirir ve canlandırır. Artan kalsiyum aktarımı da kıkırdakların tamirini ve oluşumu tetikler ve aynı zamanda ağrıyı azaltır.

    Ancak bilimsel araştırmalar mıkantısların kan dolaşımına hiç bir etkisi olmadığını göstermiş. Hatta teoride bile mümkün değil. Kandaki hemoglobindeki demir, ferromanyetik değil. Yani mıknatıstan etkilenmesi imkansız. Eğer kandaki demir ferromanyetik olsaydı güçlü manyetik alanların yakınında bulunan ya da MRI taramasına giren insanların infilak etmeleri gerekirdi. Hatta MRI cihazlarının etrafındaki güçlü manyetik alanlar bir çok başka eşyayı kendilerine çekmeleriyle meşhurdur.

    Yukarıda bahsettiğim gibi mıknatısların ağrıları dindirmesine dair yapılan araştırmalar da bu türden bir etkiyi doğrulayamamış.

    Fakat, sırf tartışmayı ileri götürmek adına, eğer basit mıknatısların insan dokusuna etkisi olabildiği gösterilebilseydi diyelim. Bu etkinin ağrı kesici bir etki olma olasılığı nedir? Sıfıra yakın. Benzer bir örnekle açıklayayım, kimyasal maddeleri düşünelim. Toplamda 10 milyon değişik kimyasal madde var. Ancak sağlık için kullanılabilen kimyasal maddelerin sayısı çok daha az. Bununla beraber milyonlarcası toksik (zehirli). Faydalı olanların da belli dozlarda alınması gerekiyor. Doz aşımı halinde ölüm bile ihtimal dahilinde. Ancak manyetik terapi sözkonusu olduğunda “daha güçlü mıknatıs daha çok ağrı keser” gibi bir iddia sözkonusu. Kulağa hoş geliyor, ancak pek de doğru değil. Bilinen tüm etkin tedaviler (ilaçlar, x-ray, lazerler) yüksek dozda kullanıldığında toksik hale geliyor. Mıknatısların farklı olduğuna dair bir bilgi-kanıt yok.

    Etkisi klinik çalışmalarda kanıtlanamamış, teoride bile işlemesi mümkün görünmeyen bir tedavi yönteminden sözediyoruz. Hatta bu tür ufak mıknatısların hiçbirisi deri üstünde ya da altında etkili olabilecek bir manyetik alan yaratabilecek kadar güçlü bile değil. İşe yaradığına dair kanıtların çoğu, anektod temelli kanıtlar. Her ne kadar ürünün işe yaradığını söyleyen insanlar olsa da işe yaramadığını söyleyen insanlar da yok değil. Her iki durumda da bu türden gözlemler güvenilir değil. Bu sebeple bu tür manyetik terapi ürünlerinden satın almak yerine iyi bir doktora görünmeniz en akıllıca iş olacaktır.

    (alıntıdır)

    arkadaslar arastırırken böyle bir yazı ile karsılasmıs bulunmdum ve almaktan vazgectim. sizinde bilginiz olması açısından buraya ekledim.




  • Babam kullanıyor. 1-2 gün kullandı sonra merdivenleri rahatça çıktığını ve ağrısı olmadığını söyledi. 1 hafta sonra gerçekten rahatladım gibisinden sözler dedi. Bu aralar sormadım. Şikayetçi olmadığına göre iyi durumda.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.