Şimdi Ara

Doğuştan kör olmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
7.532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar oldukça kafa yorduğum bir mesele bu. Yani nasıl desem hani sonradan kör olmuş bir insanı az da olsa anlayabilirsiniz ya da ne bileyim az da olsa yaşadıklarını göz önüne getirebilirsiniz. Ama doğuştan kör insanların nasıl bir psikolojiye nasıl bir hayal gücüne nasıl bir beyine sahip olduklarını çok merak ediyorum. Çevresindekilerle konuşuyor ama konuştuğu insanların şeklini bilmiyor. İnsan ne demek onu bilmiyor. Masa, çiçek, bardak, kitap vs binlerce kelime duyuyor ama hiçbirinin şeklini şemalini görememiş. İnsanlar fındık kabuğunu doldurmayacak dertler yüzünden bunalıma girerken bu insanlar nasıl yaşamlarını sürdürüyorlar ?

• Görmek için göze sahip olmak mı gerekiyor?

Doğuştan kör olanlara üzerinde deneyler yürütülüyor. Benim senin kadar mükemmel görüyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: SonOfPatriot

Görmek için göze sahip olmak mı gerekiyor?

Doğuştan kör olanlara üzerinde deneyler yürütülüyor. Benim senin kadar mükemmel görüyorlar.
    Tabii ki his olarak bu kişiler normal insanlardan onlarca kat daha üstün oluyor ama yine de ne kadar normal bir insan kadar hissedebilirler ki ? Ben daha çok bu insanların ne tür bir psikolojiye sahip olduklarını merak ediyorum. Dediğiniz gibi belki bizden çok daha fazla şey görüyorlardır.
  • quote:

İki tane doğuştan kör olan avukat tanıyorum, görseniz şaşarsınız. Bir duyusu eksik olanların başka bir duyusu daha çok gelişiyor. Diyelim ki ofisi ezbere biliyor ama yeni girdiği bir ortamda bile gören bir insandan çok daha emin hareket edebiliyor. Renkleri bilmeselerde bazı objeleri algıları ile çözebiliyorlar, yani görmeseler bile algılayabiliyorlar.
  • quote:

http://www.esrefarmagan.com/index-tr.html

çok güzel resimleri var

toronto üniversitesin hakkındaki araştırması

http://www.youtube.com/watch?v=8QUOy83po60

ama gözlerin yerini tutarmı

• quote:

Orijinalden alıntı: Le petit prince

Tabii ki his olarak bu kişiler normal insanlardan onlarca kat daha üstün oluyor ama yine de ne kadar normal bir insan kadar hissedebilirler ki ? Ben daha çok bu insanların ne tür bir psikolojiye sahip olduklarını merak ediyorum. Dediğiniz gibi belki bizden çok daha fazla şey görüyorlardır.

Alıntıları Göster
    Körler genelde daha çabuk kemale erir. Güçlüdürler.

@castorpollux

Çevremizde gözümüz kapalı algılayabildiğimiz nesneleri gören birine kıyasla yetenekleri elbette fazla gelişmiş. Ayrıca kör biri gören birinden daha estetik resim çizebiliyor. (Burada el becerilerinden değil görme becerilerinden bahsediyorum) Odasından içeri girdiğinde neler görebildiğini hayal edebilirsiniz.

Hafızanın getenik yoluyla dolu bir halde doğduğunu düşünüyorum. İnsan türünün gerçek doğasıyla gözümüzü açıyoruz. Bu hafızaya doğa veya başka bir şey diyebilirsiniz.

• quote:

Körler genelde daha çabuk kemale erir. Güçlüdürler.

@castorpollux

Çevremizde gözümüz kapalı algılayabildiğimiz nesneleri gören birine kıyasla yetenekleri elbette fazla gelişmiş. Ayrıca kör biri gören birinden daha estetik resim çizebiliyor. (Burada el becerilerinden değil görme becerilerinden bahsediyorum) Odasından içeri girdiğinde neler görebildiğini hayal edebilirsiniz.

Hafızanın getenik yoluyla dolu bir halde doğduğunu düşünüyorum. İnsan türünün gerçek doğasıyla gözümüzü açıyoruz. Bu hafızaya doğa veya başka bir şey diyebilirsiniz.

Alıntıları Göster
    Doğuştan kör olan birinin beyni diğer insanlarla aynı. Yani görselliği yorumlayan bir bölüm var. Sadece bu bölüme bilgi taşıyacak kablolar bağlı değil. Anladığım kadarıyla insan beyni kendini o bölümü kullanmaya yönelik adapte ediyor. Belki tatlar, kokular, sesler, dokunuş o bölümde tahmin edemediğimiz renklere, şekillere dönüşerek kayıt ediliyor. Bu yüzden bu insanların diğer hisleri gören insanlardan daha gelişmiş oluyor. Belki de otomatikman "sinestezi" hastası oluyorlar ve bu onlara yardım ediyor.

Bir diğer ihtimal de gereksiz görsel öğelerin beyinde boşu boşuna yer işgal etmesi. Körlerin beyinlerinde bu gereksiz ayrıntılar olmadığı için diğer duyularını daha duru bir beyinle yorumluyor olabilirler. Örneğin 90 yaşındaki kör ninem, televizyon izlemeyi çok severdi. Ve o yaşına rağmen bir kez duyduğu reklamı bile kelimesi kelimesine ezberliyebiliyordu.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Doğuştan kör olan birinin beyni diğer insanlarla aynı. Yani görselliği yorumlayan bir bölüm var. Sadece bu bölüme bilgi taşıyacak kablolar bağlı değil. Anladığım kadarıyla insan beyni kendini o bölümü kullanmaya yönelik adapte ediyor. Belki tatlar, kokular, sesler, dokunuş o bölümde tahmin edemediğimiz renklere, şekillere dönüşerek kayıt ediliyor. Bu yüzden bu insanların diğer hisleri gören insanlardan daha gelişmiş oluyor. Belki de otomatikman "sinestezi" hastası oluyorlar ve bu onlara yardım ediyor.

Bir diğer ihtimal de gereksiz görsel öğelerin beyinde boşu boşuna yer işgal etmesi. Körlerin beyinlerinde bu gereksiz ayrıntılar olmadığı için diğer duyularını daha duru bir beyinle yorumluyor olabilirler. Örneğin 90 yaşındaki kör ninem, televizyon izlemeyi çok severdi. Ve o yaşına rağmen bir kez duyduğu reklamı bile kelimesi kelimesine ezberliyebiliyordu.

Alıntıları Göster
    Yanilmiyorsam dogustan kör olan insanlar "ama" olarak geciyor, yaniliyorsam duzeltin.

Bu konu uzerinde dusununce aklima hep su soru geliyor. Eger kör bir insana görmekten hic bahsedilmese bunun eksikligini hisseder miydi? Cevap "hissetmez" gibi dusunulsede ben bir sekilde bu eksikligi hissedeceklerine inaniyorum..

• quote:

Orijinalden alıntı: fallen_angel17

Yanilmiyorsam dogustan kör olan insanlar "ama" olarak geciyor, yaniliyorsam duzeltin.

Bu konu uzerinde dusununce aklima hep su soru geliyor. Eger kör bir insana görmekten hic bahsedilmese bunun eksikligini hisseder miydi? Cevap "hissetmez" gibi dusunulsede ben bir sekilde bu eksikligi hissedeceklerine inaniyorum..

Hissetmez olur mu? Gören birinin yardımı olmadan karnını bile doyuramaz ki.
  • quote:

Arkadaşım istersen birgün gözünü bağlayıp sokakta dolaş bakalım. Felsefik cümle kurmakla mantıklı olmak arasındaki çizgiyi kaçırmayalım lütfen. Görmek için elbette göz gerekir yarasa olmadığımıza göre.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: fallen_angel17

Hissetmez olur mu? Gören birinin yardımı olmadan karnını bile doyuramaz ki.

görme diye bir olayı kimse anlatmasa veya kimsenin görmediğini düşünün bir şekildede temel ihtiyaçlarını karşılasa hissedemez bilmediğimiz şeyi nasıl hissedecez

• quote:

Orijinalden alıntı: platonx

quote:

Arkadaşım istersen birgün gözünü bağlayıp sokakta dolaş bakalım. Felsefik cümle kurmakla mantıklı olmak arasındaki çizgiyi kaçırmayalım lütfen. Görmek için elbette göz gerekir yarasa olmadığımıza göre.

Gayet gerçekçiyim. Hatta kendimde hata arıyıp bilimi alternatif gösterdim sizlere.

• quote:

quote:

quote:

Gayet gerçekçiyim. Hatta kendimde hata arıyıp bilimi alternatif gösterdim sizlere.

Alıntıları Göster
    Bu konuda mevcut yazılar, araştırmalar felan var mı?
    Yanlış anlamayın iyi niyetle soruyorum.
    Şu gerçek ki bizden çok daha iyi duyuyorlar, bizden çok daha iyi algılıyorlar, çok daha iyi hissediyorlar. Bu açıdan üstünlükleri tartışmasız var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi platonx -- 12 Mart 2010; 18:00:38 >

• quote:

Alıntıları Göster
    İnananamıyorum, bir La Potibör sorusu, ve ilginç bir soru olduğu gibi düzenlide gelişen bir sayfa!

Doğuştan kör olanların yaşamları zor, ülkeden ülkeye de değişiyor yaşantıları! Türkiyede en çok avukat vs. olabilirlerken ABD'de birgün kör Başkan görebiliriz. Bilgisayarlar, Braile Alfabesiyle basılan kitaplar, Paralimpik olimpiyatlar vs. onların yaşamlarını epey rahatlattı son yıllarda.
    Birşeyi belirtmekte yarar var! Günlük anlamda bizim kör dediğimiz insanların tam olarak kör olanlarının oranı yüzde on civarındadır, bu kısım hiçbir ışık veya görüntü algılamaz, geriye kalan yüzde doksan ise azda olsa ışık veya görüntüyü algılar! Bu yüzden belli belirsiz insan resimleri yapabilen körlerle karşılaşılırsa "cinler,periler vs. " araya karıştırılmamalı.

Doğuştan kör olanlar hakkında bilgi yıllar sonra bir şekilde görme duyularına kavuştuklarında edinebiliyoruz. Körlük sürerken beyindeki işlevsiz görme bölgesi ağırlıkla duyma ( ve diğer bölgelerle de, dokunma, koku alma örneğin! ) bölgesiyle işbirliği yapıyor, ve görme olmayınca duyma gelişiyor, sese ve özelliklede hareket halindeki sese duyarlılık artıyor. Ve ilginç olan bunun kalıcı olması, yani doğuştan kör birisi sonradan görmeye başladığında bu yetenek devam ediyor ve gerilemiyor! Beyinde kalıcı değişiklikler sözkonusu körlükte ve sonrasında.
    Her ne kadar beynimizin bilgi edinmesinde görme çok önemli bir paya sahip olsada, doğuştan körlerde gelişime önemli etkisi gözlemlenmemiştir, yani gerekli alet, donanımlar ve eğitim teknikleriyle körlerde normale yakın gelişim kaydederler. psikolojik sorunları olur, depresyonoranı diğer duyu eksikliklerine göre yüksektir. Doğuştan körlerde doğal olarak sembollerle ( yani bir masa görüntüsü vs. ) düşünme mümkün değildir, son araştırmalarda rüyalarında dahi sembol olmadığı, renk olmadığını gösteriyor.

• quote:

quote:

Bence de işin felsefi kısmı ile bilimsel kısmını karıştırmamak lazım. Anlıyorum hayatı devam ettirmek için görmek şart değil. Kör bir insan gören bir insandan daha güzel erdemlere sahip olabilir. Hayattından daha memnun olup bizden daha pozitif de bakabilir. Hatta kolları ve bacakları olmayan bir genç vardı, kişisel gelişim seminerleri veriyordu.

Ancak göremeyen insanlara bir sorun, hangisi gözünün önündeki perdenin açılmasını istemez ki? Bilimsel olarak baktığımızda bu bir eksikliktir. Hatta belki bir insanın sahip olabileceği en büyük eksikliktir. Görmek için göze ihtiyaç olmadığını, bizim kadar mükemmel görebildiklerini zaten kim iddia edebilir ki? Ben yukarıdaki yorumu salt felsefe olarak algılıyorum. Bilimsel dayanak aramak bile saçma...

• quote:

quote:

quote:

Bence de işin felsefi kısmı ile bilimsel kısmını karıştırmamak lazım. Anlıyorum hayatı devam ettirmek için görmek şart değil. Kör bir insan gören bir insandan daha güzel erdemlere sahip olabilir. Hayattından daha memnun olup bizden daha pozitif de bakabilir. Hatta kolları ve bacakları olmayan bir genç vardı, kişisel gelişim seminerleri veriyordu.

Ancak göremeyen insanlara bir sorun, hangisi gözünün önündeki perdenin açılmasını istemez ki? Bilimsel olarak baktığımızda bu bir eksikliktir. Hatta belki bir insanın sahip olabileceği en büyük eksikliktir. Görmek için göze ihtiyaç olmadığını, bizim kadar mükemmel görebildiklerini zaten kim iddia edebilir ki? Ben yukarıdaki yorumu salt felsefe olarak algılıyorum. Bilimsel dayanak aramak bile saçma...

Alıntıları Göster
    Mevzu kör birinin arzu ve özlemleri değil. Açık gözünüzü kapatıp "hiç bir bok göremiyorum" diyerek mi gerçekçi oluyorsunuz?

Kör birinden bahsediyoruz, gözleri yok veya işlevi yok. Burada değindiğimiz nokta, bu işleve sahip olmamanın ile görmek fiili arasındaki farkı değil mi?

Beni en iyi terazi burcu mensupları anlar Beynin sağ lobunda barınmayı seviyorsanız gözlerinize olan tutumunuz değişir. Doğuştan kör olanların beynindeki görme yetisinin faaliyetleri tıpkı gören biri gibi çalışmakta. Ayrıca bu, çevreden dokunduklarınızla yetineceğiniz anlamına gelmiyor. Akılda, daha önce hiç görmediklerinizi, dokunmadıklarınızı görmeyi denemeden mi bu olguyu başarısız nitelediniz?

Buda, herşeyin bir yanılsama olduğunu söyler. Platon bize nitemi açıklamaya çalışır. Her biri felsefe yapıyor, felsefe gerçekçilikten uzaktır! Evet... Olgular üzerindeki estetik çıkarımlarınızın gerçerliliğini "gerçek" kılıyorsanız...

Bugün bilime bakalım. Yukarıda arkadaşın paylaştığı Eşref amcama bakalım. O da yüzeyselliğinizden uzak. Tabi bilimin de kültürü var Bu da kimsenin yanılmadığının kanıtı olarak gösterilir.

OMG sanırım istemeden oldu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonOfPatriot -- 12 Mart 2010; 20:24:29 >

• quote:

Mevzu kör birinin arzu ve özlemleri değil. Açık gözünüzü kapatıp "hiç bir bok göremiyorum" diyerek mi gerçekçi oluyorsunuz?

Kör birinden bahsediyoruz, gözleri yok veya işlevi yok. Burada değindiğimiz nokta, bu işleve sahip olmamanın ile görmek fiili arasındaki farkı değil mi?

Beni en iyi terazi burcu mensupları anlar Beynin sağ lobunda barınmayı seviyorsanız gözlerinize olan tutumunuz değişir. Doğuştan kör olanların beynindeki görme yetisinin faaliyetleri tıpkı gören biri gibi çalışmakta. Ayrıca bu, çevreden dokunduklarınızla yetineceğiniz anlamına gelmiyor. Akılda, daha önce hiç görmediklerinizi, dokunmadıklarınızı görmeyi denemeden mi bu olguyu başarısız nitelediniz?

Buda, herşeyin bir yanılsama olduğunu söyler. Platon bize nitemi açıklamaya çalışır. Her biri felsefe yapıyor, felsefe gerçekçilikten uzaktır! Evet... Olgular üzerindeki estetik çıkarımlarınızın gerçerliliğini "gerçek" kılıyorsanız...

Bugün bilime bakalım. Yukarıda arkadaşın paylaştığı Eşref amcama bakalım. O da yüzeyselliğinizden uzak. Tabi bilimin de kültürü var Bu da kimsenin yanılmadığının kanıtı olarak gösterilir.

OMG sanırım istemeden oldu

Alıntıları Göster
    SonOfPatriot terazi burcu meselesi neydi? Fransız kaldım.

• quote:

Orijinalden alıntı: castorpollux

Sanatçılar terazi burcundan çıkar. Sanatçı: Bunun sebebi beyin aktiviteleri. Tabi derin sebepleri saymazsak. (Merak vs.) Görme işlevi ile beyin aktivitelerinin ilişkisini araştırabilirsin.

Hatta bugünün astrolojisi nöroloji ile birebirdir. Bence de çok fazla ile çok azın arasında fark yok.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: castorpollux

Sanatçılar terazi burcundan çıkar. Sanatçı: Bunun sebebi beyin aktiviteleri. Tabi derin sebepleri saymazsak. (Merak vs.) Görme işlevi ile beyin aktivitelerinin ilişkisini araştırabilirsin.

Hatta bugünün astrolojisi nöroloji ile birebirdir. Bence de çok fazla ile çok azın arasında fark yok.

Astroloji henüz bilim sayılmıyor. Fakat şuda bir gerçek ki, gök cisimleri insanların psikolojik durumunu etkiliyor. Dolunayda suç oranlarının artması gibi.
    Astroloji, gök cisimlerinin insan doğasına etkisini abartarak kullanır, bilimsel etkisini irdelemez.

• doğuştan kör olanlar sonradan olanlara nazaran çok daha hayatla iç içedir ve depresyon yasamaz. görme duyusunun eksikliğini hissetmez. çünkü hayatı gordukleriyle değil, duyduklariyla ve hissettikleriyle anlamlandirmistir. bu vazonun rengi mor diyorsun ama hiçbir sey ifade etmiyor aslında. bizim gibi hayatını gördüklerine göre anlamlandirmis olanlar için önemlidir bu tip şeyler. o yüzden sonradan kör olmak bir insan için çok zordur. ha kalp gözü diye bir şey de var ama o konumuz değil :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.