Şimdi Ara

Doğalgaz kullanım metreküp fiyatı ve sınır sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
6.500
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    başlıkta dediğim gibi doğalga kullanımı metreküpü kaç tl?

2. sorum:
    doğalgaz kullanımının belli bir kullanım sonrası sınırı açılıyor mu? yani diyelimki 100 tl yi geçti metreküp fiyatı artıyormu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Görmebak -- 11 Ağustos 2012; 5:00:12 >

• Doğalgaz fiyatı illere göre faklılık gösterir herhangi bir kota yok. İstanbul en pahalı olanı.

Örnek: 300 m3 kullanım karşılığı
    İstanbul için 300 x 0,838 = 251 TL
    Bursa için 300 x 0,765 = 230 TL
    Kayseri için 300 x 0,730 = 219 TL

Alıntı
    quote:

Doğalgaz fiyatları 2011 zamlı fiyatlar
    BOTAŞ’ın doğalgaza yaptığı zammı, dağıtım şirketleri farklı oranlarda abonelere yansıtıyor. Yeni ayarlamanın ardından 1 metreküp doğalgaz 85 kuruş ile en pahalı İstanbul Bahçeşehir’de satılırken, en düşük fiyat 71 kuruş ile Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde. Fiyat farkının sebebi ise dağıtım şirketlerinin belirlediği birim hizmet amortisman bedelleri.Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ), yaklaşık 3 yıl aradan sonra doğalgaz fiyatlarına yaptığı yüzde 12-15 oranındaki zam, abonelerin faturalarına farklı oranlarda yansıdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre zam sonrası 1 metreküp doğalgaz 85 kuruş ile en pahalı İstanbul-Bahçeşehir’de satılmaya başlandı. Bu bölgeyi 83,8 kuruş ile İstanbul İGDAŞ Bölgesi izliyor. En ucuz ise 71 kuruş ile Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde satılıyor.
    Doğalgaz dağıtım şirketleri, EPDK’nın yaptığı şehir için gaz dağıtım ihalelerini rekabetçi bir ortamda kazandı. Bazı illerde çok düşük verilen birim hizmet amortisman bedeli, bazı illerde sıfır bedel oldu. Özel şirketlerin sert rekabetle kazandığı ihaleler, faturalara birim hizmet amortisman bedelinin de farklı yansımasına sebep oldu. Bu durum, doğalgaz zamlarının da faturalara ayrı yansımasına yol açıyor.
    Son zammı şirketler abonelerine farklı oranlarda yansıttı. Resmi verilere göre Türkiye’de en pahalı doğalgazı yaklaşık 16 milyon nüfusa sahip İstanbul tüketiyor. İstanbullu 1 metreküp gaz için 83 kuruş ödüyor. İstanbul içinde ayrı bir dağıtım ağına sahip olan Bahçeşehir’de fiyatlar daha da yükseliyor. Bu semtte 1 metreküpün fiyatı 85 kuruş. Pahalı fiyatta ikinci sırayı Ankara alıyor. Ankaralılar Başkent Doğalgaz’dan aldıkları gaza 82 kuruş öderken, bu rakam Sakarya’da 79 kuruş. En ucuz gaz ise Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgesinde. Bu bölgede Trakya Gaz, 1 metreküpü 71 kuruşa satıyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.