Şimdi Ara

Doğal Seçilim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
755
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Forumun her yanında ilgili ilgisiz bir çok konuda evrim teorisi hakkında tartışmalar sürüp gidiyor. Konuya vakıf olmayan veya hiç bir araştırmaya girmeden, konu ile ilgili bilgi sahibi olmadan, her hangi bir bilimsel çalışmaya hizmet etmeyen sitelerde okudukları makalelere dayalı ezberler ya da alıntılarla yazan pek çok üye mevcut. Halkımız kulaktan dolma bilgilerle (buna ne kadar bilgi denebilir orası tartışmalı) konuşmaya pek meyilli. Evrim teorisi veya benzer teorilerin her bir parçası ayrı ayrı birer araştırma konusuyken basit bir matematik formülü gibi bir izah ummak bilim ile alakası olmayan insanlardan beklenecek bir davranıştır. Bir soru soruluyor ve bu sorunun cevabı veriliyor ancak ardından "Nasıllar" ile gelen sorular; Öncelikle, az önce söylediğim gibi, o her bir nasıl sorusunun cevabı zaten başlı başına birer araştırma konusudur. Kısa cevaplarla da tatmin olunmuyor. Aramızda, sonu gelmeyen ve bir çoğuda pek bir anlam içermeyen sorulara tüm ayrıntıları ile cevap verebilecek, evrim teorisi üzerinde araştırma ve çalışmalar yapan bilim insanları olduğunu da düşünmüyorum. Öyleyse "nasılar" ile başlayan sorunların ayrıntılı cevaplarını gerçekten merak eden, kaynağından araştırır ve cevaba ulaşır. Bunu yapmayan birinin zaten teoriye merak duyduğu veya öğrenmek istediği düşünülemez.

    Benim bu konuyu açmamdaki asıl amaç aslında "doğal seçilim" ile ilgili çok kısa bir açıklama yapmaktı. Bu teoriyi öğrenmek istemeyen (ama hakkında konuşmaktan da vazgeçemeyen) hemen herkesin bilerek ya da bilmeyerek yaptığı bir yanlışı düzeltmek istiyorum;

    Doğal Seçilim
    En basit haliyle doğal seçilim, mevcut yaşam koşullarına daha uyumlu olan canlı bireylerin, diğer bireylere oranla hayatta kalma ve üreme şansının daha üstün olması ile ortayan çıkan evrimsel mekanizmadır. Renk, iklim koşulları, besni zinciri (av-avcı ilişkisi), bitki örtüsü v.b. dış etkenler doğal seçilim sürecinde rol oynarlar. Dış çevreye uyum halinde olan bireyler kalıtsal özelliklerini nesilden nesile aktararak varlığını devam ettirirken uyumsuz bireyler yok olmaya mahkum kalırlar. Yani aslında ortada bilinçli olarak (bilerek) gerçekleştiren bir eylem yoktur. En kısa ve öz haliyle doğal seçilim mekanizması budur.

    Yanlış veya eksiklerim varsa düzeltiniz. Ancak lütfen doğal seçilimden bahsedildiği anda bilinçli olarak yapılan bir eylemden bahsediliyormuş gibi tepki vermeyiniz.







  • İşte evrimden anlayan birisi, yazın için teşekkür ediyorum.Umarım yazdıklarından yararlanırlar, yaptıkları yanlışların farkına varırlar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.