< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
soruları almadan önce bölüm hakkında kendi yorumumu yapayım ona göre soru sorabilirsiniz. şimdi bu meslek aristokrasinin geçerli olduğu bir meslek. bölümde hocalardan, asistanlardan tanıdığınız varsa bir şekilde ya da anne babanız bu mesleğin içindeyse sizden iyisi yok. onun dışında okurken ayrımcılığın en saf hallerini yaşayacaksınız. bu bizim fakülteye özgü bir şey değil, tüm diş fakültelerinde durum böyledir. hatta yanında çalıştığım diş hekimi (dişçi denmesine ben aldırmıyorum fakat hassas olanlar varsa bilemem,saygı duyarım) bile bu durumdan yakınıyor o kadar eski bir mevzu bu. protez ve endo genel olarak sıkıntılı iki bölümdür, prekliniği ayrı kliniği ayrı sıkıntılıdır. ki ben endodontiyi sevmeme rağmen diyorum bunu. protez belki de sabunla başlattığı için hep bir yaradır bende, totallere hiç girmiyorum bile
![]() ![]() gelelim okuldan sonraki hayata. akademik kariyer olarak dişin önü çok açık. açık çünkü çoğu mezun fakültede kalmak istemiyor, gerek baskı nedeniyle gerek kendi imkanlarını yaratarak maaşlarını katlamak istiyorlar. ama akademik kariyer de çok kolay değil ya yıldız öğrenci olacaksınız ki o kadar öğrenci arasından bu zor bir durum, ya da sağlam torpiliniz olacak. okurken adam bulacak ya da gözlerine gireceksiniz. bu bölümde, belki başka fakültelerde farklı bilmiyorum ama, doktoraya başvurursanız genelde babayı alırsınız. eğer o bölümde olmanızı isterlerse hocalar size mezun olmadan önce asistan olarak kalmayı bizzat teklif ederler. bunun dışında direkt diş hekimi oldunuz,çok güzel, devlete 2 yıl atama beklersiniz (örnek var tanıdığım bizzat). bu sürede tabii özelde çalışabilirsiniz bir mühendisin alacağı maaşlara ve zorlu çalışma koşullarıyla. bir de önünüzde uzmanlık gibi bir yol var. uzmanlık sınavına çalıştınız iyi güzel hoş ama artık senede 4-5k mezun veren bir bölüm bu ve aynı zamanda çalışırken de sınava giren insanlar var. iyimser olarak 7k kişi sınava giriyor bir yılda diyelim. açılan uzmanlık 700-800 adet. bunlara istemediğiniz perifer bölgeler de dahil. yazmadınız periferi yeniden girdiniz sınava giren sayısı her sene daha da artıyor. perifer yazdınız istediğiniz bölüm ama yer yüzünden lanet ederek okuyorsunuz. yeniden sınava gireyim diye mi düşünüyorsunuz? devlet o uzmanlığı bitirene kadar sınavlarda puanınızdan kesinti yapıyor, bu şekilde de istediğiniz bölümü ve şehri kazanmak bir hayli zor takdir edersiniz ki. klinik mi açmayı düşünüyorsunuz? ortalama malzemelerle ortalama bir tesisatla açabileceğiniz klinik size 500.000 tlye patlar ki doların durumu belli değil,bugünkü koşullar altında daha durum böyle. kliniği açtığınız yer değer kaybedebilir, aynı bölgede daha fazla klinik açılırsa siz pastadan daha az pay alırsınız. kliniğin borcunu ödeyene kadar 10 yıl geçirseniz daha sonra borcu ödediğiniz anda kliniği kapatmaya bile karar verebilirsiniz bu değişken koşullar yüzünden (klinik yeri,mezun sayısı vs.). yani klinik açmak sadece ticari zeka ya da iyi bir hekim olmakla olmuyor aynı zamanda ileri görüşlü de olmalısınız. ha bu kadar olumsuz yanı var hiç olumlu yanı yok mu? olumlu yanları mesleki tatmin, hastaların o minnetleri bile o kadar güzel bir duygu uyandırıyor ki insanda, mesleğinizi tüm bu sorunlara rağmen seviyorsunuz. bu yıl tıp fakültesine yatay geçiş imkanı doğmuşken 1. sınıfta nefret ediyorum, bırakacağım diyen ben o kadar alışmışım ki başvuru yapmadım. fakat sizin tüm bu ideallerinizi öldürmeye çalışacak hocalar, asistanlar, bilimum paragöz meslektaşlarınız da olacak bunu unutmayın. binbir zorlukla getirdiğiniz hastanızı çalanlar, hocanın verdiği notu birbirine vermeyenler vs. vs. çok hırslı insanlar da bulunacak, belki bazılarınız böylesinizdir. ben hiçbir zaman bu kadar hırslı olmadım, belki de bu yüzden uzun süre bulunduğum yeri yadırgadım. fakat her zaman çok çalışmaya gönüllüydüm. e çalışmadan bitecek bir bölüm değil bu da zaten, özellikle temel bilimler kısmı için konuşursak. çok yetenekliyseniz bir insanın onuncu denemede yaptığı pratiği ilk denemenizde de yapabilirsiniz, bu kişiye göre değişiyor. hekimlik zaten bireysel olduğu için bu kadar ideal, sizin yaptığınızı x yapamaz x'in yaptığını siz yapamazsınız. hastanızın ölümcül bir durumla karşı karşıya gelmesi nadir ancak bu durumda da bulunduysanız insanların genelde tıpa göre küçümsediği bir dişçi olarak bile nadir de olsa hayatını kurtardığınız insanlar olacak. bana kalırsa ikisi de çok değerli meslekler,işin içine girmeden önce ben de ne kadar değerli olduğunu bilmiyordum ama. eğer kliniğinizde gerçekleştirmek istemediğiniz bir işlem varsa onu başkasına sevk edebilme şansınız var, örneğin aynı klinikte farklı uzmanlık yapan bir arkadaşınıza bile olabilir. devam edeyim; özgür ruhlu bir insansanız kliniği açtığınızda kimseye hesap verme gibi bir derdiniz yok, üstünüz yok. sonuç olarak artılarıyla eksileriyle genel olarak benim gözlemlediğim durum budur. daha ilerideki tecrübelerimi de paylaşmak isterim. şimdiden yazmayı düşünenlere en iyi dileklerimi yolluyorum. soruları da yanıtlayabilirim. tek temennim geldiğiniz zaman lütfen insan sağlığını paradan öteye koymak gibi bir tutumda bulunmayın ![]() |
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Donsuzlastik -- 9 Temmuz 2019; 0:33:57 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |