Şimdi Ara

Dilimizin kullanımında fark edilen yanlış yazım ve cümleler (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
91
Cevap
0
Favori
2.992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Hare Rama

@: Arkadaş sezmiş ama cevaplamamış. Eğer yazım kelimesinden şüphe etti ise bu çakışık anlam içeren bir kelimedir. 1. Benim yazım. (yazdığım yazı) 2. Bir dilin belli kurallarla yazıya geçirilmesi, imla. (http://www.tdk.org.tr/TDKSOZLUK/SOZBUL.ASP?kelime=yaz%FDm&submit1=ara )

İyi Günler.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: Hare Rama

@: Arkadaş sezmiş ama cevaplamamış. Eğer yazım kelimesinden şüphe etti ise bu çakışık anlam içeren bir kelimedir. 1. Benim yazım. (yazdığım yazı) 2. Bir dilin belli kurallarla yazıya geçirilmesi, imla. (http://www.tdk.org.tr/TDKSOZLUK/SOZBUL.ASP?kelime=yaz%FDm&submit1=ara )

İyi Günler.

anlık yazıp çıkıyorum.. sitede çok kalamıyorum..
    forumlarda veya türlü sohbet ortamlarında çok dikkat etmem Türkçe ye..
    ancak katledilmesine ben de karşıyım..
    ben ufak tefek detaylarla uğraşmam..
    sadece ironi gördüğüm zaman dikkatimi çeker..
    eğer ki bu konu başlığı veyahut manşetse ve içeriği ile ters düşüyorsa..
    geçen gün Vese nin açtığı mevzuya göz atmıştım..
    o da insanların hatalarını yansıtmak için yazarken söze bu topicte diye başlamıştım.. tam bir tezat..
    burdaki konu başlığı da öyle..
    doğrusu, forumumuzda yanlış olduğu fark edilen yazımlar ve cümleler
    veyahut
    forumumuzda yanlışlığı fark edilen yazım ve cümle örnekleri
    vs.. vs..
    uzatmayacağım..
    konu başlığı bu haliyle anlatım bozukluğu yaratıyor..
    yanlış kelimesi yazım'a ait duruyor ve cümleler kelimesini kapsamıyor..
    sezdiğim buydu fakat açıklamak istememiştim doğrusu..
    sevgiler..

• quote:

Orijinalden alıntı: competanxp

quote:

İyi Günler.

anlık yazıp çıkıyorum.. sitede çok kalamıyorum..
    forumlarda veya türlü sohbet ortamlarında çok dikkat etmem Türkçe ye..
    ancak katledilmesine ben de karşıyım..
    ben ufak tefek detaylarla uğraşmam..
    sadece ironi gördüğüm zaman dikkatimi çeker..
    eğer ki bu konu başlığı veyahut manşetse ve içeriği ile ters düşüyorsa..
    geçen gün Vese nin açtığı mevzuya göz atmıştım..
    o da insanların hatalarını yansıtmak için yazarken söze bu topicte diye başlamıştım.. tam bir tezat..
    burdaki konu başlığı da öyle..
    doğrusu, forumumuzda yanlış olduğu fark edilen yazımlar ve cümleler
    veyahut
    forumumuzda yanlışlığı fark edilen yazım ve cümle örnekleri
    vs.. vs..
    uzatmayacağım..
    konu başlığı bu haliyle anlatım bozukluğu yaratıyor..
    yanlış kelimesi yazım'a ait duruyor ve cümleler kelimesini kapsamıyor..
    sezdiğim buydu fakat açıklamak istememiştim doğrusu..
    sevgiler..

Alıntıları Göster
    @: Ne oldu şimdi yazım kelimesinin anlamını verdik hatta tdk nın linkini de koyduk. Hala yazım kelimesi yanlış diyorsunuz. Doğrusunu söyleyiniz öğrenelim.

Forumumuzda fark edilen yanlış imla ve cümleler demektir. Yani şöyledir yapısı aynı matematikteki gibi ortak parantezde yanlış ( imla ve cümleler ). İmla tek olaydır imlalar denilmez yani yanlış imla varsa onlar gösterilir ama yanlış cümleler çeşit çeşittir ayrı ayrı gösterilmek icap eder.

İyi Günler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hare Rama -- 10 Temmuz 2006; 17:05:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kaotika

quote:

@kaotika. Yazım ve kural hatalarıyla nasıl edebiyat yapılabilir ki?

Target human, burada söz konusu olan mesele kural hatası değil, uslup meselesi.

Bir insanın kendi aklınca kişilerin yanlışlarını yazmak için topik açma cesareti gösterebilmesi için o kişinin kendisini edebiyat uzmanı zannetmesi gerekmektedir.

Lise edebiyat kitabı imiş. Redstorm gereken cevabı mecazi bir biçimde yapıştırmıştır. Anlayana

Alıntıları Göster
    Bu topiğin varoluşunda ve kurgusunda etik bir sorun var, bunu zannedersem hissedebilirsiniz. İlk bakışta çok faydalı gibi algılanan bu topiğin aslında buradaki insan ilişkilerine için için zarar verdiğini düşünüyorum.

İkinci mesele şu: Biz herhangi bir konuda yazıyoruz görüşlerimizi bildiriyoruz. Tıp konusunda, biyoloji konusunda, fizik konusunda... Bu konularda da uzman değiliz fakat fikir üretebiliyoruz çünkü ürettiğimiz fikirler direkt olarak diğer kullanıcıları hedef almıyor.

Ancak mesele diğer bir kullanıcıya hitaben bir şeyler yazmaksa, üstelik onun sözümona hatasını göstermek ise, kişi işte bu noktada son derece yetkin olmalıdır. Çünkü bu olay her zaman yaptığımız bir konu hakkında fikir üretme olayını aşıyor. Çünü bu son derece ciddi bir iş. Bunu tıpkı şuna benzetebiliriz. Tıp ile ilgili bir konuda fikir beyan edebiliriz, ancak bir insanın sağlığı söz konusu ise, o insana uygulanacak tedavi konusunda bir şeyler söyleme yetkimiz var mıdır, o sorumluluğu alır mıyız.

Anlatmak istediğimi anladınız sanırım. Burada kişilerin sözümona "hata"ları sıralanmış. Bir insan diğer bir insanın hatalarını yazma cesareti gösteriyorsa ve bunun ucu kalp kırmaya kadar dayanacaksa o kişinin gerçekten edebiyat alanında yetkin bir otorite olması gerekmektedir.

Ayrıca böylesine bir topiğin atasını açma cesareti gösterebilmek, insani ilişkiler konusunda zayıflığın göstergesidir bence...

• quote:

Bu topiğin varoluşunda ve kurgusunda etik bir sorun var, bunu zannedersem hissedebilirsiniz. İlk bakışta çok faydalı gibi algılanan bu topiğin aslında buradaki insan ilişkilerine için için zarar verdiğini düşünüyorum.

İkinci mesele şu: Biz herhangi bir konuda yazıyoruz görüşlerimizi bildiriyoruz. Tıp konusunda, biyoloji konusunda, fizik konusunda... Bu konularda da uzman değiliz fakat fikir üretebiliyoruz çünkü ürettiğimiz fikirler direkt olarak diğer kullanıcıları hedef almıyor.

Ancak mesele diğer bir kullanıcıya hitaben bir şeyler yazmaksa, üstelik onun sözümona hatasını göstermek ise, kişi işte bu noktada son derece yetkin olmalıdır. Çünkü bu olay her zaman yaptığımız bir konu hakkında fikir üretme olayını aşıyor. Çünü bu son derece ciddi bir iş. Bunu tıpkı şuna benzetebiliriz. Tıp ile ilgili bir konuda fikir beyan edebiliriz, ancak bir insanın sağlığı söz konusu ise, o insana uygulanacak tedavi konusunda bir şeyler söyleme yetkimiz var mıdır, o sorumluluğu alır mıyız.

Anlatmak istediğimi anladınız sanırım. Burada kişilerin sözümona "hata"ları sıralanmış. Bir insan diğer bir insanın hatalarını yazma cesareti gösteriyorsa ve bunun ucu kalp kırmaya kadar dayanacaksa o kişinin gerçekten edebiyat alanında yetkin bir otorite olması gerekmektedir.

Ayrıca böylesine bir topiğin atasını açma cesareti gösterebilmek, insani ilişkiler konusunda zayıflığın göstergesidir bence...

Alıntıları Göster
    @: Kaotika birşey deyince önerinizi beraber getiriniz. Topic uçsun mu? İsteyen mesajların olduğu yerde kişiye kibarca uyarsın. Veya sohbet köşesinde kibarca sürdürelim olur mu?

İyi Günler.

• quote:

@: Kaotika birşey deyince önerinizi beraber getiriniz. Topic uçsun mu? İsteyen mesajların olduğu yerde kişiye kibarca uyarsın. Veya sohbet köşesinde kibarca sürdürelim olur mu?

İyi Günler.

Alıntıları Göster
    Benim şahsi düşüncem kapatılması yönündedir. Ancak etbette benim şahsi düşünceme göre hareket etmek zorunda değilsiniz. Şayet forum kuraları arasında türkçenin katledilmemesi varsa ve bir kişi redstormun verdiği örnekteki gibi yazıyorsa o kişi uyarılabilir. O şekilde yazmaya devam ederse zaten diğer kullanıcılar tarafından dışlanacaktır. Kişinin yaptığı yazım ve gramer hatalarının en uygun olarak PM yoluyla iletilebileceği kanaatindeyim.

• quote:

Benim şahsi düşüncem kapatılması yönündedir. Ancak etbette benim şahsi düşünceme göre hareket etmek zorunda değilsiniz. Şayet forum kuraları arasında türkçenin katledilmemesi varsa ve bir kişi redstormun verdiği örnekteki gibi yazıyorsa o kişi uyarılabilir. O şekilde yazmaya devam ederse zaten diğer kullanıcılar tarafından dışlanacaktır. Kişinin yaptığı yazım ve gramer hatalarının en uygun olarak PM yoluyla iletilebileceği kanaatindeyim.

Alıntıları Göster
    Mesela dikkatimi çeken bir mesele:
    Bu forum sayfalarının tepesindeki reklam bannerlarından biri dikkatimi çekti.

Dünyanın en başarılı hava soğutmalarından birine sahip olmak için tıklayın...
    Şimdi buradaki tamlama eksik. Hava soğutma sistemleri denerek tamlalanın tamamlanması gerekmekteydi. Şimdi reklam bu haliyle yanlış mı? Bence yanlış değil ve anlatılmak istenen gayet güzel bir biçimde anlaşılıyor.

• quote:

Alıntıları Göster
    Niye insanların kalbi kırılsın ki?
    Ben gerçekten bir yanlış yapmışsam bunun bana söylenmesine memnun olurum. (Aşağılama, dalga geçme yoksa tabii ki)
    Aslında forumda önemli olan samimiyetin (ve hoşgörünün) olması. Yoksa en ufak bir kıvılcım bile yangına neden olabiliyor.

Yazım yanlışları ve anlatım bozuklukları sadece internet ortamında da değil; tüm yaşamımızda karşılaştığımız bir sorun bence.

Şimdi bu yanlışları "forumdakilerin hataları" gibi değil de genel biçimde ele alsak olmaz mı? Olur. Ama eğer forumdaki hatalar üzerinden gidersek her birey yanlış yapmamak için çaba sarfedecektir. Bence yaralı bir uygulamadır.

Eğer topic uçacaksa şunu söyleyeyim: Herhangi bir yerde redstorm un mesajındaki gibi bir dil kullanımı görürsem orada uyarımı yazarım. Konu bütünlüğü bozulmuş , bozulmamış dikkat etmem.

Ama topic kalacaksa bir iki şeye dikkat etmek lazım:

Bir kere burada edebi yazılar yazmıyoruz. Çok küçük ayrıntıları burada konuşmaya gerek yok.
    Mesela bu topic in başlığı olan yazıdaki "fark edilen yanlış yazım ve cümleler" ifadesi anlatım bozukluğu değildir. "Yanlış" kelimesi hem "yazım" hem de "cümle" kelimelerini niteliyor. Ama "yanlış olduğu fark edilen yazım ve cümleler" olsaydı belki kulağa daha hoş gelirdi. Dediğim gibi çok küçük bir ayrıntı...

Bir de şu var: Burada konuşuyor gibi mi yazacağız? Eğer öyleyse anlatımı pekiştirmek için aynı anlama gelen kelimeleri arka arkaya kullanabiliriz. Hatta o zaman anlatım bozlukluğu ve yazım yanlışlarına da göz yumulabilir. Ama burada yazı yazma ciddiyeti içindeysek bu tip hataları da yapmamalıyız..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 10 Temmuz 2006; 18:14:31 >

• quote:

@: Ne oldu şimdi yazım kelimesinin anlamını verdik hatta tdk nın linkini de koyduk. Hala yazım kelimesi yanlış diyorsunuz. Doğrusunu söyleyiniz öğrenelim.

Forumumuzda fark edilen yanlış imla ve cümleler demektir. Yani şöyledir yapısı aynı matematikteki gibi ortak parantezde yanlış ( imla ve cümleler ). İmla tek olaydır imlalar denilmez yani yanlış imla varsa onlar gösterilir ama yanlış cümleler çeşit çeşittir ayrı ayrı gösterilmek icap eder.

İyi Günler.

Alıntıları Göster
    quote:

İyi Günler.

Yazım kelimesi yanlış demedim.
    Bunu da nereden çıkardın?

yanlış ( imla ve cümleler )
    Senin de dediğin gibi sadece matematikte oluyor bu.
    ve..
    neyse..
    Böyle bir beyhude uğraş sergileyemeyeceğim daha fazla.

• quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Niye insanların kalbi kırılsın ki?
    Ben gerçekten bir yanlış yapmışsam bunun bana söylenmesine memnun olurum. (Aşağılama, dalga geçme yoksa tabii ki)
    Aslında forumda önemli olan samimiyetin (ve hoşgörünün) olması. Yoksa en ufak bir kıvılcım bile yangına neden olabiliyor.

Yazım yanlışları ve anlatım bozuklukları sadece internet ortamında da değil; tüm yaşamımızda karşılaştığımız bir sorun bence.

Şimdi bu yanlışları "forumdakilerin hataları" gibi değil de genel biçimde ele alsak olmaz mı? Olur. Ama eğer forumdaki hatalar üzerinden gidersek her birey yanlış yapmamak için çaba sarfedecektir. Bence yaralı bir uygulamadır.

Eğer topic uçacaksa şunu söyleyeyim: Herhangi bir yerde redstorm un mesajındaki gibi bir dil kullanımı görürsem orada uyarımı yazarım. Konu bütünlüğü bozulmuş , bozulmamış dikkat etmem.

Ama topic kalacaksa bir iki şeye dikkat etmek lazım:

Bir kere burada edebi yazılar yazmıyoruz. Çok küçük ayrıntıları burada konuşmaya gerek yok.
    Mesela bu topic in başlığı olan yazıdaki "fark edilen yanlış yazım ve cümleler" ifadesi anlatım bozukluğu değildir. "Yanlış" kelimesi hem "yazım" hem de "cümle" kelimelerini niteliyor. Ama "yanlış olduğu fark edilen yazım ve cümleler" olsaydı belki kulağa daha hoş gelirdi. Dediğim gibi çok küçük bir ayrıntı...

Bir de şu var: Burada konuşuyor gibi mi yazacağız? Eğer öyleyse anlatımı pekiştirmek için aynı anlama gelen kelimeleri arka arkaya kullanabiliriz. Hatta o zaman anlatım bozlukluğu ve yazım yanlışlarına da göz yumulabilir. Ama burada yazı yazma ciddiyeti içindeysek bu tip hataları da yapmamalıyız..

Alıntıları Göster
    neverlate baştan sona katılyorum. Özellikle ilk paragraf çok önemli. Elbette kişi yapıcı eleştiriye açık olmalıdır ancak bu uyarılar halihazırda samimiyetine inanmadığın kişiler tarafından yapılınca ister istemez art niyet aranıyor. Bence asıl karşıdaki kişiye saygılı olmak lazım.

Mesela bir genç düşünün. Kaşlarına ve burnuna piercing takmış. Şimdi bu kişiye hangi şartlar altında nasıl bir uyarı yapabilirsiniz. Hiç tanımadığı birisi olarak gider ve şunu derseniz "Bunlar yüzünden enfeksiyon kapabilirsin" sizi yadırgayacaktır hatta size "sen kimsin, o benim bileceğim iş" diyebilir. Eğer sürtüşme yaşadığınız biri ise bu uyarıyı direkt olarak kişilik haklarına saldırı olarak algılayacaktır. Peki "benim göz zevkimi bozuyorsun, böyle gezemezsin" diyebilir misiniz...

• quote:

quote:

İyi Günler.

Yazım kelimesi yanlış demedim.
    Bunu da nereden çıkardın?

yanlış ( imla ve cümleler )
    Senin de dediğin gibi sadece matematikte oluyor bu.
    ve..
    neyse..
    Böyle bir beyhude uğraş sergileyemeyeceğim daha fazla.

Alıntıları Göster
    @: Değerli competan üyemiz kaotika arkadaşımımızın da dediği gibi önce anlam bütünlüğüne bakmak lazım. Burada forumumuzda yanlış imla dedim tek başına cümleleri niye söylemiş olayım üstelik ve bağlacıyla bağlamış durumdayım. Demek ki tüm cümlenin gelişi de anlaşılmanın yönünü tayin eder. Başlıkta da virgül iki nokta vs gibi şeyler pek kullanılmıyor ondan yanlış kelimesinin imla ve cümleyi kapsadığı açıktır.

@: Başlığın ismi değişiyor ve kişiler devam edecek yanlış bulduklarını doğruları ile beraber söylemeye.

İyi Günler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hare Rama -- 10 Temmuz 2006; 18:07:51 >

• quote:

neverlate baştan sona katılyorum. Özellikle ilk paragraf çok önemli. Elbette kişi yapıcı eleştiriye açık olmalıdır ancak bu uyarılar halihazırda samimiyetine inanmadığın kişiler tarafından yapılınca ister istemez art niyet aranıyor. Bence asıl karşıdaki kişiye saygılı olmak lazım.

Mesela bir genç düşünün. Kaşlarına ve burnuna piercing takmış. Şimdi bu kişiye hangi şartlar altında nasıl bir uyarı yapabilirsiniz. Hiç tanımadığı birisi olarak gider ve şunu derseniz "Bunlar yüzünden enfeksiyon kapabilirsin" sizi yadırgayacaktır hatta size "sen kimsin, o benim bileceğim iş" diyebilir. Eğer sürtüşme yaşadığınız biri ise bu uyarıyı direkt olarak kişilik haklarına saldırı olarak algılayacaktır. Peki "benim göz zevkimi bozuyorsun, böyle gezemezsin" diyebilir misiniz...

Alıntıları Göster
    Şuna dikkat edin. Bu topik yeni bir boyut kazandı ve "Kullanıcıların hatalarını yüzüne vurmak doğru mudur, nasıl yöntem kullanılmalıdır" şekline dönüştü. Bu haliyle silimesi doğru olmaz.

• quote:

Alıntıları Göster
    ortada bir mücadele veyahut savaş varsa adalet aramamak lazım kaotika..

• quote:

ortada bir mücadele veyahut savaş varsa adalet aramamak lazım kaotika..

Alıntıları Göster
    @kaotika: Bırakalım dev evrim konusunda teknolojide tıpta rahat rajat fikir diyenler veya diğer ifade ile ahkak kesen arkadaşlar burada da yazıversin. Ne zararı var ki? Ayrıca burada ahkam kesmek çok zor. Yanlışlar tektir doğrusu gibi. Yanlışı yanlışla düzeltmeye kalkanlar hemen ortada kalır zaten.

İyi Günler.

• Ünlü Daralması (a - ı, e – i)

Türkçede a, e ünlüsü ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyiş ve yazılışta da a ünlüleri ı, u; e ünlüleri i, ü olur: başlıyor, kanı­yor, oynuyor, doymuyor; izliyor, diyor, gelmiyor, gözlüyor.

Birden çok heceli ve a, e ünlüleri ile biten fiiller, ünlüyle başlayan ek aldıklarında bu fiillerdeki a, e ünlülerinde söyleyişte yaygın bir daralma (ı ve i'ye dönme) eğilimi görülür. Ancak, söyleyişteki ı, i ünlüleri yazıya geçirilmez: başlayan, yaşayacak, atlayarak, saklayalı, atmayalım, gelmeyen, izlemeyecek, gitmeyerek, gizleyeli, besleyelim.

Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yi­yerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazı­lışta korunur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 10 Temmuz 2006; 19:54:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest

Ünlü Daralması (a - ı, e – i)

Türkçede a, e ünlüsü ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyiş ve yazılışta da a ünlüleri ı, u; e ünlüleri i, ü olur: başlıyor, kanı­yor, oynuyor, doymuyor; izliyor, diyor, gelmiyor, gözlüyor.

Birden çok heceli ve a, e ünlüleri ile biten fiiller, ünlüyle başlayan ek aldıklarında bu fiillerdeki a, e ünlülerinde söyleyişte yaygın bir daralma (ı ve i'ye dönme) eğilimi görülür. Ancak, söyleyişteki ı, i ünlüleri yazıya geçirilmez: başlayan, yaşayacak, atlayarak, saklayalı, atmayalım, gelmeyen, izlemeyecek, gitmeyerek, gizleyeli, besleyelim.

Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yi­yerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazı­lışta korunur.
    Bağlaç Olan da, de’nin Yazılışı

Bağlaç olan da, de ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa. Konuşur da konuşur.

UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.

UYARI : Ya sözüyle birlikte kullanılan da mutlaka ayrı yazılır: ya da.

UYARI : Da, de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil).

UYARI : Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, evde (ev-de) kalmak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, çantada (çanta-da) kek­lik. İkide (iki-de) bir aynı sözü söyleyip durma.

Yurtta sulh, cihanda sulh
    . (Mustafa Kemal Atatürk)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 10 Temmuz 2006; 19:46:55 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest

Bağlaç Olan da, de’nin Yazılışı

Bağlaç olan da, de ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa. Konuşur da konuşur.

UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.

UYARI : Ya sözüyle birlikte kullanılan da mutlaka ayrı yazılır: ya da.

UYARI : Da, de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil).

UYARI : Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, evde (ev-de) kalmak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, çantada (çanta-da) kek­lik. İkide (iki-de) bir aynı sözü söyleyip durma.

Yurtta sulh, cihanda sulh
    . (Mustafa Kemal Atatürk)

Alıntıları Göster
    İkilemelerin Yazılışı

İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), cır cır (ötmek), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıp şıp (damlamak), şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tı­kır tıkır, yavaş yavaş.

bata çıka, çoluk çocuk, düşe kalka, eciş bücüş, eğri büğrü, enine bo­yuna, eski püskü, ev bark, konu komşu, pılı pırtı, salkım saçak, sere serpe, soy sop, süklüm püklüm, yana yakıla, yarım yamalak.

m ile yapılmış ikilemeler de ayrı yazılır: at mat, çocuk mocuk, dolap molap, kapı mapı, kitap mitap.

İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine, ucu ucuna.

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

defalarca uyarmama rağmen ısrarla bana yönelik rahatsız edici ifadeler kullanmaya devam ediyorsunuz, insan ilişkilerini güçlendirmenin yolu bu olsa gerek.

Ben edebiyat uzmanı falan değilim, sadece bildiklerimi yazıyorum.
    Siz "insan olma olgunluğuna" eriştiğiniz için sanırım , bir hatanızı gösterdim diye hemen zıpladınız, akademik referans gösterdim hala laf sokma gayretiniz devam ediyor.

Hem diyelimki ben burada yanlış birşey söyledim , zaten hemen itirazlar geliyor, ne güzel doğrusunu öğrenmiş olurum.

Yani niye bana kafayı taktınız onu da çözemedim , bir kuyruk acınız mı var?
    Bi yerde bi laf mı soktum hatırlamıyorum ama alışın bunlara sayın kaotika,
    her zaman çoluk çocuğa bilgelik taslayamazsınız, bazen birinin saçmaladığınızı farketmesi de mümkündür.

neyse efendim,
    bu size son uyarım,
    üslubunuza çeki düzen vermezseniz adetimi bozup sizin iletişim düzeyinize ineceğim.

Bu mesaj da tüm samimiyetsizliğim ile yazılmıştır, kimseyi de ilgilendirmez!...

hare rama'ya not:
    lütfen kuralları çiğnemediğim sürece hiç bir mesajımı silmeyin,
    tarafsız olmak sizin göreviniz,
    benim şikayetlerimin-önerilerimin dikkate alınması için kimseye övgüler düzme mecburiyetim yok.
    Siz de çocuk değilsiniz hakkınızda 2 olumlu söz söylendi diye yönlendirilmenize izin vermeyin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 10 Temmuz 2006; 22:30:15 >

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    @ vese,
    Bu sözlerinizden anlaşılıyor ki beni gözünüzde çok büyütmüşsünüz ki beni mort etme ihtiyacı sizde saplantı ve kompleks haline gelmiş.

İkincisi benim iletişim düzeyim nasılmış gerçekten merak ettim, bir gösterseniz diyorum

• quote:

@ vese,
    Bu sözlerinizden anlaşılıyor ki beni gözünüzde çok büyütmüşsünüz ki beni mort etme ihtiyacı sizde saplantı ve kompleks haline gelmiş.

İkincisi benim iletişim düzeyim nasılmış gerçekten merak ettim, bir gösterseniz diyorum

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

@ vese,

sizin iletişim düzeyiniz:
    kişiselleştirme, hakaret, demagoji, çarpıtma, karaktere saldırı, küçümseme, alay etme, işaret dili () ...

Ama sözümü geri alıyorum , benim bu düzeye inebilmem için bir denizaltıya ihtiyacım var.

Ne yazıkki anlamak istediğinizi anlıyorsunuz, insan görmek istediğini görürmüş:

sizi gözümde büyütmemi çok istiyorsunuz,
    Nedense anlamadım forumdakilerin size değer vermesini-saygı duymasını çok önemsiyorsunuz.
    Sürekli silip yeniden yazmanız, "" ları silmeniz de bu yüzden sanırım,

sakin olun sayın kaotika boşverin milleti içinizden geldiği gibi yazın,
    "sanal imajınız" için saatlerce uğraşıyorsunuz, emeğinize saygı duyuyorum ama bence kasmayın bu kadar.

neyse ne diyordum , hayır sizi gözümde büyütmüyorum,

ilk başlarda saygılı olduğunuzu düşünerek biraz değer vermiştim o kadar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 11 Temmuz 2006; 0:21:59 >

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Şu an "MUAHAHA" var mı? Nerede ben göremiyorum

Hayal gördünüz zannedersem
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.