Şimdi Ara

Dilimizin kullanımında fark edilen yanlış yazım ve cümleler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
91
Cevap
0
Favori
2.991
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Burada fark ettiğiniz ve doğrusunu göstermek istediğiniz yanlışları alarak doğrusu ile birlikte koyabilrisiniz. İsim vermeden yapacağınız bu katkyıla daha doğru yazmaya ve söylememize katkıda bulunacağınız için teşekkür ederim.

Aceleyle yanlış harf tuşlama hataları konumuz değildir. Segviyle

İyi Günler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hare Rama -- 10 Temmuz 2006; 18:02:52 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Hare Rama

Burada fark ettiğiniz ve doğrusunu göstermek istediğiniz yanlışları alarak doğrusu ile birlikte koyabilrisiniz. İsim vermeden yapacağınız bu katkyıla daha doğru yazmaya ve söylememize katkıda bulunacağınız için teşekkür ederim.

Aceleyle yanlış harf tuşlama hataları konumuz değildir. Segviyle

İyi Günler.

Bir Türkçe Öğretmeni olarak sizlere yardımcı olmak isterim.

Umarım kimsenin gönlünü kırmadan yararlı ve yapıcı olabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 8 Temmuz 2006; 15:57:43 >

• önceliklehttp://forum.donanimhaber.com/m_7993723/tm.htm topicini kilitlediğiniz için sizi kınıyorum, her şeyi kendi kontrolünüze almak zorunda değilsiniz.

Madem böyle bir üst konu açtınız, şu kuralları öneriyorum:

1- yazar ismi verilmesin ve ima edilmesin, karşılıklı atışma olmasın.
    örnek: bu topic den herhangi bir cümle eleştirilmesin, çünkü yazar belli.

2- Hızlı yazmaktan ya da dikkatsizlikten kaynaklanan, yazanın kendisinin de kolaylıkla farkedebileceği hatalar listelenmesin.
    örnek: "soru işareti konarak bir sonraki cümle büyük harf ile başlamalıydı" şeklinde eleştiriler olmasın çünkü burası forum ortamı ve dört dörtlük imla mümkün değil.

3- imla hatalarından ziyade ,yazanın da farkedemeyeceği "anlamsal" hataları göstermeye çalışalım,
    örnek: bir kelimenin yanlış anlamda kullanılması.

4- herkesin kişisel imla-yazım tarzı olabilir, Faşizan bir şekilde bunları eleştirmemeliyiz
    örnek: "bu topic den herhangi bir cümle eleştirilmesin" derken -den ekini bilinçli bir şekilde ayırıyorum, topic yabancı kelime olduğundan okunabilirliği artırmak için

Bunun dışında bu topic madem üst konu oldu. Başlığı "Türkçe kullanımı" şeklinde genişletip, sadece hataları göstermek değil, güzel cümleleri de yazar belirterek övmek, ya da Türkçemize ilişkin genel uyarı ve bilgileri eklemek için güzel bir yer haline getirebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 8 Temmuz 2006; 16:00:18 >

• “İhtiyar heyeti”ndeki “ihtiyar” sözü yaşlı anlamıyla mı kullanılıyor?

“Köy tüzel kişiliğinde, muhtar başkanlığında görev yapan kişilerden oluşan yetkili organ” anlamındaki “ihtiyar heyeti” sözündeki Arapça “ihtiyar” sözü “seçme” anlamındadır.

“Jimnastik” biçimi mi , “cimnastik” biçimi mi doğru?

Dilimizde yaygın yanlış olarak kullanılan sözlerin bazılarına Güncel Türkçe Sözlük’te yer verilmiştir. Bu sözlerin yanlış yazımını bakınız ibaresiyle doğrusuna göndermekteyiz. Sözün tanımı, yazımı doğru olan maddede verilmektedir. Örneğin; yaygın yanlışlardan biri olan “sarmısak” sözü, Güncel Türkçe Sözlük’te “bakınız sarımsak” ibaresiyle yer almıştır. Tanım da “sarımsak” sözünde verilmiştir. Aynı kural, yazılışı ve telâffuzu “cimnastik” olarak yanlış bilinen söz için de geçerlidir. Sözlük’te yaygın yanlış olarak bilinen “cimnastik” sözünü arayan kişileri, “bakınız jimnastik” diyerek doğru olan maddeye yöneltiyoruz. Bu yöntem, sözleri ararken yanlış yazanlara sözlerin doğru biçimlerini göstermek için benimsenmiştir. Sözün doğru yazılışı “jimnastik”tir.

“Talimat” sözü tekil midir, çoğul mudur?

“Talimat” sözü, Arapçada “talim” sözünün çokluk biçimidir. Tıpkı Arapçada “velet” sözünün çokluk biçimi olan “evlât” sözünün Türkçede teklik olarak kullanılması gibi “talimat” sözü de teklik biçimiyle galat olarak kullanılmaktadır.

“Varak” sözünün anlamı nedir?

“Varak” sözü “1. Yaprak. 2. Yazılı kâğıt. 3. Altın, gümüş veya başka madenler dövülerek oluşturulan ince yaprak.” anlamlarını taşımaktadır.

“Evrak” sözünün anlamı nedir?

“Evrak”, “1. Kâğıt yaprakları, kitap sayfaları. 2. Yazılmış kitaplar, mektuplar veya yazılar.” anlamındadır.

“Zürefanın düşkünü beyaz giyer kış günü” mü doğru yoksa “zürafanın düşkünü beyaz giyer kış günü” mü doğru?

Zürefa sözü, “zarifler” anlamında “zarif” sözünün çokluk biçimidir. Daha önce iyi bir durumda olan kişinin bu konumunu kaybettiğinde uygun olmayan, yersiz davranışlarda bulunması hâlinde söylenen sözün doğru biçimi, “zürefanın düşkünü beyaz giyer kış günü” biçimindedir

• quote:

peki bu pek ağıza alınmak istemese de gizli, örtülü , fiili bir devalüasyon mu yoksa pek kullanılmayan bir ekonomi terimiyle "depreciation" mu.

"istemese" değil "istenmese" olmalı. Örnekleyerek açıklayayım.
    Şu 3 cümle farklı anlamlar taşır:

- Bu hapı ağzına almak istemiyor. >>> Adam hapı istememiş.
    - Bu hap ağza alınmak istemiyor. >>> Hap adamı istememiş
    - Bu hap ağza alınmak istenmiyor. >>> insanlar hapı istememiş.
  • quote:

Bana göre dayatılan bir amaç peşinde koşup başka insanlara ve canlılara zarar vererek yaşamaktansa, amaçsız bir insan olarak yaşamak daha iyidir bence...

"Bana göre" ve "bence" aynı anlamı taşıdığından ikisinden birinin cümleden çıkarılması gerekiyor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

çok sık tekrarlandığı ve doğru sanıldığı için ekliyorum:

quote:

Bütün bu davranışlarda insan olma kültürünün etkilerini göremesek te yine de sadece türümüzde zaman zaman ortaya çıkan davranışlar vardır.

Dahi - bile anlamındaki "-de" Türkçe'de ayrı yazılır, doğru...

Ama ayrı yazılan hiç bir kelime sertleşmez. Yani "-te" olmaz. Doğrusu:

göremesek de

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 8 Temmuz 2006; 15:52:19 >

• quote:

Orjinalden alıntı:
    ve ben bir de 'kaale almak' fiilinin doğru yazılışını soracaktım
    kaale almamak doğru yazım mıdır?

Kal:
    isim
    Arapça

Söz, lakırtı, laf.

Kale almamak:

Önem vermemek, hesaba katmamak, ilgisiz kalmak, sözünü etmeye değer bulmamak.

Sadece olumsuz şeklini kullanmak gerekir. " Kale almak " şeklinde doğru bir kullanım yoktur.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı:
    umurumda değil erken "umur" ne oluyor acaba kolay gelsin teşekkürler

İsim

1 . Aldırış etme, önem verme.
    2 . eskimiş, İşler.

Umurumda değil :

" Beni İlgilendirmiyor" anlamında söylenen bir söz.
  • quote:

Orjinalden alıntı:
    şimdi bi özel kelime var mesela ömer hocam
    ve bunu yazıda tırnak içinde belirtmem gerekiyor
    ama sonunda da bir ek var

mesela

"Metal Fırtına"da mı yazılır
    "Metal Fırtına"'da mı yazılır
    "Metal Fırtına'da mı yazılır??

bi de muharebe ile muhabere arasındaki farkı alabilirmiyim

teşekkürler

Fatih şöyle yardımcı olayım;

Muharebe :
    1.Savaşın bölümlerinden biri
    2.mecaz Güçlü tartışma.

Muhabere :
    1.Yazışma.
    2.Teknik İletişim.

"Metal Fırtına"da mı ?

Buradaki "-da" isim hâl eklerinden bulunma hâl ekidir ve tırnaktan hemen sonra bitişik yazılır.

ya da

"Metal Fırtına" da mı ?

Buradaki "da" ise bağlaç olduğundan ötürü ayrı yazılır.

"Metal Fırtına"'da mı ?veya "Metal Fırtına'da mı ? yazılışları yanlıştır.

• quote:

Orjinalden alıntı:
    hocam ben "-ki" leri öğrenemedim bir türlü......

Aitlik eki (-ki)

Ünlü uyumlarına uymayan ve çoğu zaman bulunma hâli ve ilgi hâli ekiyle kalıplaşan bu ek, isim soylu kelimelere gelerek iyelik, aitlik kavramı verir: akşamki, bugünkü, deminki, önceki, öteki, şimdiki, yukarıki; benimki, onunki, seninki, şunlarınki; bahçedeki (ağaç), dışarıdaki (hava), bendeki (talih), sendeki (kitap) gibi.

Cümle içerisinde sıfat ve zamir görevlerinde bulunabilirler.

Evdeki hesap çarşıya uymaz. ( Sıfat )
    Cebimdekinin ne olduğunu bilirsen sana ödül var. ( İlgi Zamiri )

BAĞLAMA EDATLARI (BAĞLAÇLAR)

Kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim ya da anlam yönüyle birbirine bağlayan edatlardır: ama, ancak, belki, çünkü, da (de), eğer, hâlbuki, hiç değilse, ile, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, öyle, öyle ki, sanki, şu var ki, tâ, üstelik, ve, veya, yahut, yalnız, yani, yoksa, zira gibi.

Böyle de yatılmaz ki.

Bağlaçlar ayrı yazılmaktadır.

Kalıplaşmış bazı bağlaçlar vardır ve yazılışları farklılık arz eder.

Bunlar;

"Oysaki,
    Hâlbuki,
    Sanki,
    Çün,
    Mademki,
    Meğerki" gibi bitişik yazılırlar.

Bir de soru anlamı katan "ki" var ama ondan söz etmemize gerek yok, zihniniz karışmasın.

• Dil konusunda yeterli uzmanlığı olmayan insanların sözümona yanlışları düzeltmek için yaptığı yanlış yorumlar kişileri yanlış bilgilendirmekle kalmaz türkçeye zarar verebilir.

Ayrıca madem amaç türkçeyi doğru kullanmak ise, neden forumdaki insanların hataları üzerinde ısrar ediliyor, daha genel bir konu olabilir.

Eğer konu sadece forumdaki kişilerin yaptığı hatalar ise, konu bu haliyle kültür ve bilim bölümünün formatına uygun bir konu değil.
  • forum da yazın yalnışları yapılsada okuynalar ne yazdıldıını alnayabilirler bnce. bu yüzdende bu topice gerk yok.
  • Yazım Hatalarından Daha Çok Kendi İçimizde Şu Muhasebeyi Yapabiliriz; " Acaba Ben Ne Kadar Düzgün Dusunuyor Ve de Bunu İnsanlara Aktarabiliyorum? Ne Kadar Faydalanabiliyorum ve Ne kadar insanlara Birikimlerimi Aktarabiliyorum? Kac Gönül Kırdım? Ve Neden Kırdı? Nefsim İçin mi? Yazım Yanlışları Duzeltilebilir ama Kırılan Kalpler Düzeltilebilir mi? En azından kırık kalpleri düzeltmek adına bir çabaya girilmeli? "
  • quote:

Orjinalden alıntı: Dussokagi06

Yazım Hatalarından Daha Çok Kendi İçimizde Şu Muhasebeyi Yapabiliriz; " Acaba Ben Ne Kadar Düzgün Dusunuyor Ve de Bunu İnsanlara Aktarabiliyorum? Ne Kadar Faydalanabiliyorum ve Ne kadar insanlara Birikimlerimi Aktarabiliyorum? Kac Gönül Kırdım? Ve Neden Kırdı? Nefsim İçin mi? Yazım Yanlışları Duzeltilebilir ama Kırılan Kalpler Düzeltilebilir mi? En azından kırık kalpleri düzeltmek adına bir çabaya girilmeli? "

• @vese: Lütfen artık kişisel kötü yargılardan sıyrılın. Kendinize zarar verdiğinize eminim. Neyi kontrol altıma alıyorum böyle hizmet içeren bir konuyu açmakla mı? Bunu redstorm ilk dile getirdiğinde daha siz konuya dahil olmadan bunu yapacağımı dile getirmiştim. Getirdim ne oldu ilk mesaja iki satır yazı yazmak sizi kontrol etmek mi oluyor? Yoksa sizin adınız yukarıda yazmadı diye ise telaş etmeyin o duygunuzu da gözetiriz. Hemen sileyim sen yeni konu aç senin adınla üst konu olsun. Yoksa nedir o zaman? Kuralları bile sen belirledin ben mi kontrol ettim oluyor böyle?

Kişileri kınamayı da böyle ayağa düşürmeyin. İki kelime ne yapsak kınama. Burada yazdıklarımızı vese ne der, nasıl karşılar diye yapmıyoruz ! Önce bunun farkına varın lütfen. Buraya gelen yüzlerce kişi nazara alınıyor.

Senin konunu mu üst konu yapaydık? Kişileri rencide etmek için açtın ve bu yöntemini eleştiren mesajların dolu olduğu atışmaların yer aldığı konuyu mu?

Lütfen biraz daha düşünün.

@kaotika: Forumumuzda dediğimiz de dilimizdir. Başka bir dil konuşmuyoruz ki burada. Forumumuzda sıklıkla rastlanan hataları görmek düzeltmek bizi daha gerçekçi biçimde eğitir.

@mimayınkaf: Himmet ve hizmetinize teşekkürler.

İyi Günler.

• ben kendi adıma bu topicteki düzeltmeleri dikkate almayacağımı belirtmek isterim. anlaşılır bi dilde yazmak yeterlidir. küçük büyük harf, tırnak , noktadan sonra büyük harf gibi yazım kurallarına kasmayı çok sevmiyorum kendi adıma.
    bariz anlam kaymasına yol açıyorsa uyarıyla ya da başka bi yolla düzeltilebilir.
  • küçük büyük harf, tırnak , noktada'dan ziyade anlatılmak istenen olayı doğru anlatamıyorsakki bu ciddi bir eğitimsizliktir ve düzeltilmesi gerekir kanımca.
  • @Hare Rama

sizi eleştiren 1 cümleme karşılık 3 paragrafla yanıt veriyorsunuz
    ben sadece vakt-i zamanında sizden "benim açtığım hiç bir konuyu üst konu yapmamanızı" rica ettiğimi hatırlatıp geçeyim.

"vese nin dediğine göre hareket edin" demiyorum.
    Ben kendi düşüncelerimi belirtiyorum, bir üye olarak buna hakkım var sanırım?

bir de bu topic in "hata-bulma" formatı yerine, "Türkçe" gibi daha genel bir başlık altında olması daha hayırlı olur kanaatindeyim. mimayınkaf, kaotika, lacrima da aynı fikirde sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 9 Temmuz 2006; 1:48:36 >
  • @vese: 1'e 3 cevap vermek ya da vermemek nasıl sizin üye olarak hakkınız varsa bu da benim içimden gelen bir durum olarak gerekli gördüğüm bir haktır.

Başlık ismini değiştirmek hususundaki öneriniz dikkate alınmıştır.

İyi Günler.
  • Bir arkadaşımız sıklıkla muhattap kelimesini kullanır. Halbuki doğrusu muhatap tır. Yani tek t ile yazılır ve söylenir.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.