Şimdi Ara

Dilimizde eklerin yazılışı (-de, -mi, -ki) [ANA KONU]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.500
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bakıyorum kimse doğru yazamıyor. Ben niyeyse okurken uyuz oluyorum. Bu yüzden basitçe anlatmaya karar verdim çünkü hiç de zor değil.

-de ve -ki eklerinin yazımı kullanıldığı anlama göre değişiyor. Cümleyi bu ekleri görmezden gelerek okursak anlam bozulmuyorsa ayrı yazılır. Yani ayrı bir kelime gibi.

-de eki eğer bulunma anlamındaysa bitişik yazılır. Oradayım buradayım vs. Ora dayım yazılır mı sizce? "Sen de başını alıp gitme." "Ben de özledim ben de" vs.

-ki eki ismin yerini tutuyorsa birleşik yazılır. "Seninki benden kara" "Hiç bizimkini yediniz mi?" Ama ""Bir tren geliyor kiiii. Ben o trene biniyorum kiiiii" derken ayrı mesela.

-mi eki soru anlamında her zaman ayrı yazılır. "Oldu mu şimdi bu?" "** mı lan o?"

*oysaki, halbuki vs. bir kaç sözcük istisna olarak bitişik yazılır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tRolling Stones -- 10 Haziran 2013; 18:49:32 >

• Bilmeyen sürüyle donaniş var ne diyorsun.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: _oyku_

Bilmeyen sürüyle donaniş var ne diyorsun.

fakof
  • quote:

Orijinalden alıntı: Otorité

quote:

fakof

-off ayrı yazılır.

• güzel konu. belki bilinçsiz ergenler okur da kendine gelir ( tabi ergen olmayanlar da var onlara bir şey diyemiyorum)
  • quote:

quote:

fakof

Yapma işte cevap verme ki gitsinler

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

/>
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • çokta lazım de yi ayrı yazınca vatan kurtuluyor san ki
  • quote:

Orijinalden alıntı: SellYourSoul

çokta lazım de yi ayrı yazınca vatan kurtuluyor san ki

evet sankiyi bilerek yanlış yazdın laf atmak için, "çokta"yı doğru yazmışsın tebrik ederim internette öyle noktalı virgüllü yazmak zorunda değilsin tabi ki ama bunları bilmemek dilini yanlış kullanmaktır. kendi dilinizi doğru kullanamayacak kadar aciz olmayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tRolling Stones -- 10 Haziran 2013; 18:59:21 >
  • Ben, en çok herkez yazanlara sinir oluyorum ama öyle böyle değil yazdığı anca klavyeyi kafasında parçalamak istiyorum. O derece sinir oluyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johnny Silverhand -- 10 Haziran 2013; 18:57:42 >
  • quote:

/>
  • Anlatımın yanlış değil ama eksik. anlam bozulması konusu oldukça görece ve istisnaları var. Araştırma gerekli kısacası.

• quote:

Orijinalden alıntı: frt-_-ctn

Anlatımın yanlış değil ama eksik. anlam bozulması konusu oldukça görece ve istisnaları var. Araştırma gerekli kısacası.

en azından biraz azalır diye açtım konuyu. yoksa okumak sıkıcı gelir herkese. tabi ki daha geniş bir konu
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: SellYourSoul

çokta lazım de yi ayrı yazınca vatan kurtuluyor san ki

evet sankiyi bilerek yanlış yazdın laf atmak için, "çokta"yı doğru yazmışsın tebrik ederim internette öyle noktalı virgüllü yazmak zorunda değilsin tabi ki ama bunları bilmemek dilini yanlış kullanmaktır. kendi dilinizi doğru kullanamayacak kadar aciz olmayın

önümüzdeki 3 günlük süreçte hepsini doğru yazacağım,hayatımda yeni bir güzellik olmazsa bir daha dikkat etmeyeceğim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Straight X Edge

Ben, en çok herkez yazanlara sinir oluyorum ama öyle böyle değil yazdığı anca klavyeyi kafasında parçalamak istiyorum. O derece sinir oluyorum.

Herkez.
    Herkez.
    Herkez.
    Herkez.
  • quote:

quote:

quote:

fakof

-off ayrı yazılır.

getta fuk out ya hear?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.