Şimdi Ara

Diferansiyel

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar türev integral biliyorum apotemi de çözdüm denemelerde de yapabiliyorum ama diferansiyel konusunda bir sıkıntım var.Bazen İntegral içine yazıyoruz bazen dışına buna göre sıra değişiyor.Bunu tam olarak anlatan bir kanal var mı veya kısaca siz bahsedebilir misiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• kısaca bahsetmeye calisayim. hocam kusura bakma klavyeden dx'leri, f(x)'leri yazmak ve integral isaretini yapmak (zaten yapılmıyo da :d) zor oldugu için kagıda yazdım. onun uzerinden anlatmaya calısayım.

Diferansiyel

oncelikle en ustte yıldızlı olan ifadeyi biliyorsundur zaten. dy/dx ifadesi x degişikenine baglı olarak fonksiyonun turevini al demek.

eger dx'i karsı tarafa atarsak kutucuk içine aldıgım ifadeyi elde ederiz. yani turevi alınan fonksiyonun yanına değişkene baglı olarak (burada x değişken oldugu icin dx oluyor) d'li ifadeyi yanına çarpı olarak atarsak işte bu diferansiyel alma oluyor.

simdi 1. maddeye bakarsak, (ispat filan yazdım ama acıklama gibi bir sey iste. nereden geldiğini gösterdim).

integral icindeki ifade f(x)'in diferansiyelini al demek (yapma yav alla alla deme pls anlatmaya çalısıyoruz iste :D).
    diferansiyel alma neydi? fonksiyonun turevini alıp yanına dx'i carpım durumunda yazmak demekti.

iste integralin içindeki o ifade ftürev(x).dx'e esit olur.
    integralin içindeki ifadenin yerine bunu yazarsak bildiğimiz, görmeye alıskın oldugumuz ifade gelir. bu ifadenin integralini alırsak, evet iste beklediğimiz ifade olan f(x)+c ifadesini elde ederiz

evet bunu anladıysak gecelim 2. maddeye.

2. madde kolay zaten bir fonksiyonun önce integralini sonra da turevini almak ne demek? aaa kendisi demek tabii. çunku turev ve integral birbirinin tersi olan iki durumdur. bunda bi sey yok geciyorum bunu.

gelelim 3. maddeye.

bu da 1. maddenin karmasıklastırılmaya calısılmıs hali ama biz bu oyunu bozarız. dx'ler sadelesince ne çıktı ortaya? tabii ki 1. madde cıktı ortaya. bu maddeyi anlatmıstım zaten. bunda da bir sey yok.

evet gördugun gibi diferansiyel de korkulacak bi sey yok. turev integrali bilen birine bunlar cerez gelir. hele apotemiyi bitirmissen tamamsın zaten.

kısaca anlatayım dedim ama bayagı uzun olmus. ben olsam okumazdım :p zaten karman corman anlatmısımdır buyuk ihtimal.
    buraya kadar okuyup anladıysa tebrikler vallahi buyuk basarı. anlamadıysan da yazdıklarımı unut. kafanı karıstırmak istemem.
    benden ögretmen olamayacagını bir kez daha anladım

not: eger anlamadıysan ezbere kacarak sunu diyebilirsin:
    *integral isareti dısarıdaysa (en son integralini alıyorsak) f(x) + c olur.
    *d/dx disaridaysa (en son turevini aliyorsak) sadece f(x) olur. bu son maddeyi yanlis yazmisim. sonradan fark ettim. yanlis ogrenmeni istemem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-D650631E4 -- 17 Nisan 2018; 23:26:55 >

• Hocam anladım çok sağolasın.Bildiğimiz içten dışa işlem yapmaya benziyor aslında ilk integral alırsak c li bir şey gelir sonra türevini alırsak c gider. İlk türev alıp sonra integral alırsak c li ifade gelir sağolasın .
  • hocam çizdirmissin kendini ama yine de cevap vereyim. çok fazla ezbere de kaçma. patlama ihtimalin olabilir bazı sorularda. mantığını anlamaya çalıs. sınavda çıkar da benim yuzumden yanlıs yaparsan vicdan azabı çekerim sonra :/
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Servo motor
    10 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.