Şimdi Ara

DH Adana Grubu!!! [168 KİŞİ] (6. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
444
Cevap
3
Favori
29.392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bunlarıda ben çektim
     DH Adana Grubu!!! [168 KİŞİ]
     DH Adana Grubu!!! [168 KİŞİ]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoolerMasterM -- 29 Mart 2010; 10:58:39 >




  • ayarlayın bende gelirim sayıya göre mekan belirleriz
  • Güncelledim.
    Bu arada Taner bey, grubumuza hoş geldiniz.
  • Ekle ! 100.yıl
  • Ekle ! Seyhan.
  • ekle baba seyhan
  • Ekle hocam 100.yıl
  • emmioğulları nasıl gidiyür
  • Benide ekle hocam.Yurt Mah. Güzelyalı itfaiyesi yanıYine Çukurova Üniversitesindeki arkadaşlarlada bir buluşma ayarlayabiliriz.
  • Eklendiniz. Yalnız mahalle belirtmenize gerek yok, sadece ilçe belirtmeniz yeterli. Çünkü yalnız mahalle belirtirseniz ve belirttiğiniz mahalle Seyhan-Çukurova sınırındaysa sizi Seyhan'a mı yoksa Çukurova'ya mı yazacağımı şaşırıyorum.
  • Kimse yokmuuu
  • hani buluşma falan yok mu ?
  • Bence bi buluşma ayarlamalıyız havalar ısınmışken
  • adanalı olmak bir ayrıcalıktır...hemen hemen her ortama ayak uydurabilirsiniz, her dilden konuşabilirsiniz çünkü burda her çeşit insan mevcuttur...son olarak nforcer gerekeni yaparsan sevinirim mavi bulvardanım :)
  • Daha önce blogumda yazdığım yazının orjinal halini burada paylaşmak istedim. Adana'ya gelecek yada gelmek isteyenlerin aklında bir fikir oluşturabilir.

    Adana'da Yemek Kültürü



    Bu yazı tamamen omer1990 adlı kişi tarafından yazılmıştır.


    Söze şöyle başlayayım, siz hala yemek yediğinizimi zannediyorsunuz? Çok ağır bir başlangıç oldu ama öyle. Bunu Türkiye'nin çeşitli illerini gördükten sonra çok daha iyi anladım, tabii ki buraya gelenlerde aynı şeyi söylüyor. Adana'nın en güzel özelliği insanların sıcak kanlı ve gönüllerinin büyük ve paylaşımcı olması. Herhangi bir mekanda otuduğunuzda ister tablacı olsun ister en lüks restorantlar olsun. Oturur oturmaz masanıza bol miktarda yeşillik, limon ve envai çeşit salatanız gelir. Bunlar genellikle ezme salata ve mevsim salatadır. Bazı restoranların kendine ögzü salatalarıda vardır. Burada yemekler bol bol gelir, yanında ekmeği, salatası ve mezesi oldukça fazladır. Öncelikle insanın gözü doyar. Kendini mutlu hisseder. Şimdi sizlere Adana'daki yemek kültürünü ve Adana'ya gelinirse nerelerde neler yenilebileceğini açıklayacağım. Ağzınızın suyunu akıtacağım için şimdiden özür dilerim.


    Şalgam:

     DH Adana Grubu!!! [168 KİŞİ]


    Adana'da yılın her günü her mahallede ve köşe başında tablada şalgam satan insanları görmek mümkündür. Bu insanlar şalgamı evlerinde yapar ve dışarıda hazır aldığınız şalgamlardan bin kat güzeldir. (Bilmediğinden adamdan içmemekte fayda var tabiki) Yanındada mutlaka simidi ve poaçası vardır. Ayranda bulunabilir. Yaz-kış her zaman rahatlıkla satışlarını yaparlar. Çünkü hiç aklında yokken, işinden çıkmış evde yemeğini yemeye giderken. Ansızın bir köşe başında gözükürler bunlar sana. Kokusu öyke keskindir ki, anında ağzın sulanmaya başlar ve hemen ağzında istem dışı bir cümle oluşur:

    -Dayı 1 tane bol taneli şalgam!

    Dayı hemen acı olsunmu diye sorar. Siz yok abi istemem dersiniz. Önce taneden bir tane ıstırır, sonrada şalgamını yudumlarsınız. Eliniz kendiliğinden ordaki kazan simitlerine kayar 1 tanede simit alırsınız. 1. simit biter 2.ye geçersiniz ama şalgamınızın yarısına gelmişsinizdir. 2. simide elinizdeşi şalgam yetmeyecektir. Bu durumda hızır acil gibi emen orda bir şişenin içinde duran acı yetişir. (Başta zaten bunu planlıyorduk. Acı şalgam yarılandıktan sonra yarısına kadar doldurularak, keyfi uzatmaya ve tasarruf etmeye yarar. Birazda yakar.) Böylelikle 1 bardak şalgamla 3-4 simit yiyebilirsiniz. Benim rekorum 1 bardak şalgamla 5 simit olmuştu öğrencilik yıllarında. Dibinde 1 parmak şalgam varken yarısına kadar acı doldurduğumu hatırlarım. Meşrubat olarakta bir yeri örnek göstermek istiyorum.

    Sıkma:

     DH Adana Grubu!!! [168 KİŞİ]


    Çok sevilen bir hamur işidir. Öğle aralarında yenmesi zevklidir. Tam öğrenci işidir. peynirli ve patatesli olur genellikle. Açılan hamur sacda kızartılır. Sonra katı yağ sürülür ve içine malzemesi (peynir yada patates) koyulur. Adı üstünde rulo yapılır ve sıkma haline getirilir. Çayla beraber harikadır. Yanında söğüş domates ve salatalık olursa tam olur.

    Büfeler

     DH Adana Grubu!!! [168 KİŞİ]


    En önemlisi Kazım Büfe'dir. Eğer Adana'Ya gelirseniz Kazım Büfe'den mutlaka şalgam-simit kombinasyonuyla beraber vişne-limon suyu içilmelidir. Kazım Büfe Adana'nın en işlek ve gençlerin en uğrak yeri olan Gazi Paşa Bulvarı'nda bulunmaktadır. Bu 4 metre karelik büfe, Dünya'nın en iyi 10 büfesi arasına girerek ödül almıştır. 24 saat açıktır, 24 saat kuyruk vardır. Orada kuyruk beklemenin tadı bir başkadır. Hayatımda matematik terimi kullandığım tek yer Kazım Büfedir. Bir muzlu süt rahatlıkla 3 kişiye yetecek büyüklüktedir. Bu yüzden genelde 2 arkadaş gidilir ve

    -Abi 1 muzlu süt 1/2 olsun.

    terimiyle sipariş verilir ve o bile sizi şişirebilir. Alınan meşrubatla beraber orada bulunan banklara oturulur ve geçen güzel kızlar&erkekler kesilir. Bir çok güzide ilişkiye ve evliliğe burada Kazım Büfe'den alınan meşrubatlarla birlikte temel atılmıştır.

    Bici Bici:

     DH Adana Grubu!!! [168 KİŞİ]


    Bu esnaf arkadaşlar Mart-Nisan ayı gibi, daha diğer illerde kazak giyilirken, Adana'da tişörtle dolaşılmasına takiben, yazlık yiyecek arayışına girerler. Buda Bici Bici denen mucize yiyecekle sağlanır. Bici Bici'de bir çok malzeme kullanılmaktadır. Temel malzeme olarak, nişasta bir tepside pişirilir. Bu nişasta kare dilimler halinde kaseye doğranır. Göz kararı doğrandıktan sonra. Kalım buz, termosdan çıkarılır ve buz kazıma aracı ile buz kar şekline dönüştürülür. Oluşan kar kasenin tamamını örter ve bir dağ tepesi şekli verilir. Ortasıda biraz oyulur. Oyulan ortaya 1 tatlı kaşığı pudura şekeri eklenir. İsteğe göre karın çeşitli yerlerine, çeşitli meyveler ilave edilir. Bunlar çoğunlukla muz olmakla beraber, son günlerde çilek, kivi, hatta ananas bile olabilmektedir. Meyveler yerleştirildikten sonra, şerbet tüm kara ulaşacak şekilde ilave edilir. Pipet takılır, kaşık konulur ve artık yenmeye hazırdır. Yemesi ilk başta zordur. Çünkü kar çok soğuktur ve genelde ilk yiyen insanlarda kafada bir donda, dişlerde bir sürtünme etkisi görülür. Ardından keyif vermeye başlar. Tavsiyem karların kaşıkla içe doğru bastırılması ve ezilmesi. Az biraz eridikten sonra yenilmesidir. Oldukça serinletici ve lezzetlidir. Adana'ya gelipte Bici Bici yenmeden gidilmez. Yenilecek en güzel yer, üniversiteli öğrencilerin buluşma noktası baraj yolu 7. duraktır. (Genelde Duygu Kafe denilir). Burada Cafe Ora adındaki güzide mekanı bulacaksınız. Rock Bar tarzında olan bu uğrak öğrenci mekanı değişik sloganlarla her zaman Adanalıların aklına kazınmıştır.

    Adanalıyık, bici yerik şalgam içerik. Nerede? Ora'da...

    Şırdan:

     DH Adana Grubu!!! [168 KİŞİ]


    Şırdan aslında kebap ve şalgam kadar meşhur olmasına rağmen, diğer kentlerimizde bilinmeyen bir yiyecektir. Mumbar gibidir ama farklıdır. Şöyle açıklayayım. Büyük baş hayvanın 4 midesi vardır ve şırdan bu 4. midenin sonuncusudur. Her hayvandan 1 tane çıkar. Bu bölüm iyice temizlendikten sonra ters çevrilip, içine dolma usülü pirinç doldurulur ve dikilir. Kaynatıldıktan sonra genelde bir kağıt parçasına sarılır, üstüne kimyon ve pul biber atılarak yenir. Çok lezzetlidir fakat görüntüsü tadı kadar güzel değildir. Bu yüzden ilk bakışta mide bulandırıcı görünür ama bir yiyen bir daha vazgçemez. Özellikle şehir dışından üniversite için gelen arkadaşlara ilk şırdan yeme töreni düzenlenir. İlk başta istemesede zorla yedikten sonra 2. ve 3. şırdanını ister. Şırdan yeme kültürü ise çok farklıdır. Şırdan çok büyük bir sektör haline gelmiştir. Büyük ve uğrak her caddede dükkan olarak, yada tablada bulabilirsiniz. Mesela bizim evin balkonu bulvara bakıyor ve balkondan bakınca 2 şırdancı, 1'de kokoreçci, 1'de şalgamcı görebiliyorum. Şırdan genellikle gece yenilen bir yemektir. Öğle saatlerinde dükkanı olanlar dükkanını açar, akşama doğru şırdanlar hazır olur. Tablacılar ise gecenin ilerleyen saatlerinde ansızın görünürler.

    Adana'da değişik bir alışkanlıkta şudur: İnsanlar gecenin bir saatinde misafirlikteyken canım şırdan çekti, canım şalgam çekti vs. gibi bir gaza getirme cümlesiyle anında üzerine hiç bir şey almadan dışarı çıkıp sokak sokak şırdancı, şalgamcı vs. arayabilme potansiyeline sahiptir. Boğazımıza ve damak tadımıza oldukça düşkün olmamız ve inanılmaz bir yemek kültürünün olduğu bir kentte olmamızın vesilesiyle sadece 1 gaza getirme cümlesi evdeki herkesi saat kaç olursa olsun bir anda sokağa dökebilir. O cümle ağızdan çıktıktan sonra geri dönüşü olmayan bir yola girilmiştir artık.

    Adana Kebabı:

     DH Adana Grubu!!! [168 KİŞİ]


    Çokta açıklmaya gerek yoktur aslında. Kim ne derse desin olmuyor arkadaş, dışarıdaki kebap Adana'da yapılan kadar güzel olmuyor. Havasındanmıdır suyundanmıdır nedir, al aynı malzemeyi git başka şehirde yap olmuyor işte. Kebap burda yenilir. Sokaktaki dürümde güzeldir, restoranttaki tabakta serviste. Tablacıda yemenin tadı ayrıdır, restorantta yemenin. Kebap el kıymasından baharatlarıyla elde işlenmesiyle yapılmalıdır, öyle makinada çekilen kıymayla kebap olmaz.

    Tablacıda küçük iskemlelere oturulur ve maydonoz ile limonunuz gelir. Limon maydonoza bir güzel sıkıldıktan sonra mideye indirilir. Ardından ezme ve soğan salatanız gelir. Bol tuz ile limon ilave edildikten sonra ezmenin tadına önce bir bakılır. Ardından dürüm gelir ve kebap&ezme&soğan salatası kombinasyonu mideye indirilir. Ardından ince belli bardakta çayınız gelir. Unutmadan kebap dışında herşey ücretsizdir.

    Restorant olarak ise önerim Şenol Kolcuoğlu Restorant'tır. Adananın en meşhur ve en gözde mekanıdır. Ayrıca Şenol Kolcuoğlu babamın asker arkadaşı olmasından dolayı ayrı bir hizmet ve hesap alırız. Restorant'a gelen herkesi Şenol Usta kendisi karşılar. Herkesle bire bir ilgilenir ve tanır. Ufak tefek bir şeydir ama mekanı 360 derece gözlemleyebilmektedir. Oturunca önce her zamanki gibi yeşillikler ve salatalar masaya gelir. Siparişler alınır ki bu genelde metrelik kebaptır. Yanına kişi sayısına göre rakı, banada bira söylenir. Hanımlarda kolalarını içer. Bir bakmışsınız yanı başınızda bir usta elinde tabak ile çiğ köfte istermisiniz diye sorar. Hayır demek imkansızdır. Burdada baştan belirteyim, mekanda kebap ve içecekler dışında hiç bir şeye ücret ödemezsiniz. Çiğ köftede ücretsizdir. Bu mekanın kendi ekmek fırını vardır ve özel tombul ekmekleri önce gelir. Sıcak sıcak iken önce bir elinizi yakar. İçini açarsınız marul ve çiğ köfteyi döşersiniz. Ardından nar ekşisine batırıp mideye indirirsiniz. Sonra bir bakmışsınız bir garson daha gelmiş. Size aperattif olarak küçük peynirli pideler ve lahmacunlar getirmiştir. Bunlardan isterseniz 20 tane yiyebilirsiniz hepsi ücretsiz. Çeşit çeşit mezeleriniz masaya döşenmiştir. Rakının yanında olabiliecek ve olmayabilecek! her türlü meze masanızda vardır. O kadar çok ki adlarını aklımda tutamıyorum. Her defasında bunun adı neydi diye sorarım. Ardından masanıza kişi sayısına göre 1 metreden 5 metreye kadar bir tahta gelir. Üzerinde tahtanın boyu kadar sıcak pide vardır. Unutmadan buradaki pidenin tadı hiç bir yerde yoktur. Sonra köşeden elinde kocaman şişle gelen ustayı görürsünüz. Kebabın üstünde pişmiş biberler, domatesler ve kanatlar serbest bir şekilde durmaktadır ama usta bunların hiç birini dökmeden getirir. 2-3 garsonla beraber kebap pidenin üzerine yatırılır ve şiş çekilir. Bu başarının üstüne alkış nidaları kopar. Bir başarıdır bu! Tüm yemekler bittikten sonra masanız temizlenir ve ilk günki gibi olur. Ardından meyve ve tatlı servisi başlar. Benim favorim tel kadayıftır. Mevsimine göre üzerinde dondurma yada kaymak bulunur. Yanında bomba dedikleri bir tatlı vardır. Bunun içinde dilimlenmiş muz, ceviz, antep fıstıkları ve bir çeşit şerbet vardır. İnanılmaz lezzetlidir. Yanındada mevsimine göre çeşitli meyve tabakları vardır. Bunlarda bittikten sonra Türk kahveleriniz ve çayınız gelir. Artık eve gitme vakti gelmiştir zira gözünüzde gönlünüzde karnınızda doymuştur. Fakat babam her zaman şefim bana 1 bira hesabı Şenol'a kitle sözüyle son birasını cila niyetine içer ve evimizin yolunu tutarız. Otoparktan arabayı alırken elemanlara nerde çevirme olup olmadığı mutlaka sorulmalıdır. Kulağı delik bunların nerde ne olduğunu biliyor. Hangi yolu tarif ederse o güzergahı kullanırız ve mutlu bir şekilde uyuruz.

    Gördüğünüz gibi Adana'da yemek yemenin tadı bir başkadır. Başka hiç bir yerde bu kadar ikram ve servis kalitesini ben görmedim. Çeşitli şehirlerde çok lüks restorantlarada gittim ama yok arkadaş zevk almıyorsun. Elle yemenin koparmanın tadı bir başka oluyor. Hepinizden tekrar ağzınızı sulandırdığım için özür dilerim Afiyet olsun...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Buyomer -- 12 Mayıs 2010; 17:11:59 >




  • ekle benide ustam ADANA/SEYHAN/GAZİPAŞA mekan yaş 17



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EkmekArasıEtiPuf -- 12 Mayıs 2010; 17:37:53 >
  • semtim mavi bulvar benide ekle çal keko çalll yaş 21



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ucuß3 -- 28 Mayıs 2010; 0:51:16 >
  • Benide ekleyin dostum.
    Çukurova/Belediye Evl.Mah
  • Güncelleme yapmıyorlar sanırım bir ara buluşma ayarlasak nasıl olur
  • Buluşma başlıklarına yeterli katılım sağlanamadığı sürece buluşma işi yatacak.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.