Şimdi Ara

Deprem Öncesi Yapılacaklar[Öneriler]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
10
Favori
2.909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NOT: Amacım sizi ürkütmek, korkutmak değildir. Fakat bu gerçekle yüzleşmek zorundayız.

    ÖNSÖZ: Burada anlatılanların amacı depremlere hazırlıklı olmak konusunda yardımcı olmaktır.
    Konu, 2 bölümden oluşuyor.
    A) Amerikan Uluslararası Kurtarma ekibinin Kurtarma şefi ve Afet olayları müdürü Doug Copp'un deprem anında hayat kurtaran çok önemli bilgileri.
    B) Deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler.

    A)Doug Copp'un deprem anında hayat kurtaran bilgileri
    1- Binalar çökerken basitçe 'Çömelen Ve Korunan' kişiler istisnasız her defasında ezilerek ölüyorlar. Masa, araba gibi nesnelerin altına giren kişiler her zaman ezilirler. Daha küçük bir boşlukta hayatta kalabilirsiniz. Hafifçe ezilecek ama yanında boşluk yaratacak bir kanepenin, geniş büyük bir eşyanın yanında durabilirsiniz.
    İçinde 20 maket olan bir okulu ve evi yıktık. 10 maket 'Çömel Ve Korun' metodunu uygularken, 10 maket 'Hayat Üçgeni' metodunu uyguladı. Tasarlanmış yıkımdan sonra görüntüleri filme almak ve sonuçları belgelemek için enkazı geçip binaya girdik.
    Film 'Çömelip Korunan/Saklanan' kişiler için hayatta kalma şansının çok az olduğunu ortaya koydu. 'Hayat Üçgeni Metodu'nu kullananlar için hayatta kalabilme şansı daha fazla olduğunu gösterdi. İşte Hayat Üçgeni Metodunu daha iyi anlamanız için resimler;
    Deprem Öncesi Yapılacaklar[Öneriler]
    Deprem Öncesi Yapılacaklar[Öneriler]Deprem Öncesi Yapılacaklar[Öneriler]
    Deprem Öncesi Yapılacaklar[Öneriler]

    2- Eğer gece yataktayken deprem olursa, basitce yuvarlanarak yataktan düşün. Yatağın çevresinde güvenli bir boşluk oluşabilir.

    3- Bina çökerken Kapı kirişlerinin altına geçen herkes ölür. Nasıl mı?
    Eğer kapı kirişlerinin altına geçerseniz ve kapı kirişi öne veya arkaya doğru düşürse inen tavanın altında ezilirsiniz. Eğer kapı kirişi yana doğru yıkılırsa ikiye bölünürsünüz.

    4- Hiçbir zaman merdivenlere gitmeyin/yönelmeyin. Merdivenler (ana binadan) farklı bir 'frekans aralığına' sahiptir; ana binadan bağımsız/ayrı olarak sarsılırlar. Merdivenler ve binanın geri kalanı devamlı olarak birbirlerine çarparlar, ta ki merdivenlerin yıkılışı gerçekleşene kadar. Merdivenlere ulaşan insanlar basamaklar yüzünden yaralanırlar. Korkunç şekilde sakatlanırlar. Bina yıkılmasa dahi, merdivenlerden uzak durun.

    B) Deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler
    1- Deprem Sonrası Buluşma Planı Hazırlayın. Deprem olduğu zaman sevdiklerinizden, ailenizden uzak olma olasılığınız var.
    Depremin ardından sevdikleriniz sizin yanınıza gelemeyebilir. Onlar eve, yanınıza gelseler dahi siz evden çıkmış olabilirsiniz. Böyle bir olasılığı göz önünde bulundurarak depremden sonra buluşmak için bir iki yer belirleyin. Bu buluşma yerlerini belirlemeniz sizin sevdiklerinizle tekrar bir araya gelmenizi kolaylaştıracaktır. Ailenin geri kalan üyeleri eve geldiklerinde sizi aramak için nereye bakmaları gerektiğini bileceklerdir.

    2- Eşyaları ve İçindekileri Emniyete Alın. Aslında, deprem zararlarının üçte birinin bina ile ilgili olmayıp, içindeki eşyalardan ve aletlerden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Bu, mobilyalar, ev aletleri ve diğer eşyaları kapsar. Eşyalarınızı nasıl emniyete aldığınız onların değeri, yeri ve sizin hayal gücünüze bağlıdır. Her bir parçayı korumanın pek çok yolu vardır.
    Deprem Öncesi Yapılacaklar[Öneriler]

    3- Deprem Çantası Hazırlanmalı. Bunlar ailenin kendi ihtiyaçlarına göre arttırılabilir, mevsim şartlarına göre değiştirilebilir. Yatarken herkesin boynuna iple bağlanmış düdükle yatması da iyi bir fikirdir.
    Deprem Öncesi Yapılacaklar[Öneriler]

    Elimden geldiğince kısa tutmaya çalıştım. Deprem bu ülkenin gerçeğidir ve gerçekler göz ardı edilmemelidir. 1999 Depremini göbeğinde yaşayan biri olarak söyleyeceğim şudur ki, Depremin yıkamadığı tek şey BİLİNÇTİR. Gelin Bilinçlenelim.

    Deprem için kafanızda bir plan var mı?
    Deprem öncesinde ne gibi plan yaptınız?
    Deprem anında ne yapacağınıza dair kafanızda hangi düşünceleriniz var?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prof.Celal Şengör -- 16 Ağustos 2018; 12:41:19 >







  • Allah korusun hepimizi bu kadar musibetin uzerine tuz biber olur
  • Faydalı konu 👍



    Keşke karı kız konularının popüler konulara girmesi yerine böyle konular girseydi...
  • Bilgilendiri çok teşekkürler.
  • Teşekkürler.
  • Adam akıllı bir binada oturmadığın sürece aldığın tedbirlerin hiçbir önemi yok. Şiddetli bir deprem başladığında bina pamuk gibi savrulup çökecek. Böyle bir durumda nasıl önlem alınabilir ki? Tek önlem depreme dayanıklı doğru düzgün bir binada oturmak bana göre.
  • Uçaklar düşerken alınması gereken duruş aslında uçak enkazından kurtulmak için değil acısız bir şekilde aniden ölmek içinmiş. İlk duyduğumda şaşırmıştım paylaşmak istedim
  • Teşekkurler
  • +1 su finaller bitsin 2 tane hazirlicam.Bir de hocam koltuk ile disa bakan duvar arasindaki yere comelirse iyi olur mu?Oldukca dar bir alan yukardan gelecek cok az sey olur heralde.Ayrica deprem sirasinda catiya cikilmali mi?5.katta oturuyoruz cati 6.katta 10 15 snyede rahat kosarak cikilir merdivenlerden.
  • önümüzdeki 5 yıl içinde büyük istanbul depremi çok büyük ihtimalle olacak bundan kaçış yok.
  • deprem olursa açık alanlara koşun. evdeyseniz merdivenlerden aşağı inin. asansör varsa daha hızlı olur. merdiven yıkılmışsa pencereden atlayın.

    çamaşır makinesinin dibine sinmeyin sonra geberir gidersiniz. aptal aptal okulda da yaptırırlardı yok sıranın dibine domal orda bekle bilmem ne. deprem olurken beklerseniz binanın altında kalırsınız.

    nesnelerin dibine domalma taktiği uydurma. bununla ilgili çok sağlam argümanım vardı fakat unuttum. yaklaşık 1 yıldır hatırlayamıyorum o yüzden bb.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BayRealist -- 5 Ocak 2017; 22:20:32 >
  • İlk ve ortaokulda kulüpler olurdu,ben 8 sene boyunca sivil savunmaya gitmiştim aklıma o geldi.biliyordum bir gün işe yarayacağını yazdığın bilgilerin çoğunu hatırladım hocam
  • Teşekkürler bilgiler için. Aslında çelikten bir kafes yaptırmak içinde bir jeneratör olacak birde beton delici yada dinamit olabilir kaçış için. Yada şu büyük toplar var içine girip dağdan yuvarlanıyorsun, ondan hazır bulundurmalı içine girip balkondan atlamalıyız. Gerçekçi bir şeyler illaki vardır. En kötü bir roket yaparım havada 30 saniye kadar kalacak şekilde, balkondan süzülerek inerim. Ama gerçekte bunların hiçbirisini yapmayacağım ölüm gelirse teslim olurum.
  • Faydalı bir konu, bir çok kişi görüp bilinçlenir umarım.
  • Bilgiler için teşekkürler de depremin yaklaştığı kanısına nerden vardın?
  • Nallart REİS gibi sağlam kaynakları vardır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Straight Edge

    Nallart REİS gibi sağlam kaynakları vardır.

    Oo o zaman hemen deprem çantamı hazırlayayım
  • Bina olduğu yere çökerse sağlam nesnelerin yanına saklanarak hayatta kalma ihtimaliniz çok yüksek, örneğin çamaşır, bulaşık makinesi, kalın malzemeden yapılı mobilya, içi dolu baza, vücut yüksekliğinizi geçen a4 kağıt blokları ancak benim en korktuğum binanın yan yatması ki bizim bina yıkılırsa öyle yıkılır buna eminim iste o zaman nasıl bir senaryo ortaya çıkar onu asla kestiremem, her şey bir yere savrulur binanın hele düştüğü taraftaysan yerin 15 metre altında kalırsın vs düşünmek bile istemiyorum ürperiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GreyParrot -- 6 Ocak 2017; 1:1:30 >
  • Hocam güzel yazmışsınız.Bilgilendirici olmuş.Tek solukta okudum.Bizim evdekilere depremden bahsediyorum 1 ay önce falan.Bana verdikleri cevap şu: "Eee hee tamam tamam." , "bişi olmaz bişi olmaz , şimdi ders çalışmam lazım" .
    Ben deistim , müslüman değilim.Kardeşim , babam ve annem müslüman.3 üde umursamıyor.Önlem alalım şimdiden , neler yapmamız gerektiğini konuşalım diyorum.Umurlarında bile değil.Bir de abim var.O da müslüman değil benim gibi.Agnostik ya da deist o da. Bir tek o umursuyor söylediklerimi. Gerçekten müslümanlar böyle şeyleri hiç umursamıyor.Depremi tanrı vergisi olarak görüyorlar sanırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxxkingdom -- 6 Ocak 2017; 0:57:26 >
  • en iyi çözüm evin temelinin büyük bir taş kütlesinde üzerinde bulunması,ve sağlam yapılması

    ayrıca depremde binaların çoğu sallandığı için yıkılmıyor,

    evimizi oluşturan her atomun belli bir frekansı vardır,

    eğer o atoma dışarıdan aynı frekansta bir kuvvet gelirse bina yıkılır/içten patlar(cidden patlar),

    ses ile bardağın kırılması bunun bir örneği

    örnek:




    sonuç olarak eğer evinizin temeli çok büyük bir taş üzerindeyse,

    dışarıdan gelen frekansın uygun noktayı bulması

    dahada zorlaşacaktır,


    yanlış oldugum bir nokta varsa uyarınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi geranimo486 -- 6 Ocak 2017; 4:0:29 >




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.