Şimdi Ara

Deprem çantasını ihmal etmeyin. +18 [Edit] (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
123
Cevap
9
Favori
20.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
92 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 1999 izmit 7.4 depreminde derince/kocaeli deydim.
    2011 van 7.2 depreminde erçiş/van' a hafta sonu gezmesi için gitmiştim Erçiş de yakalandım.

    Ben İstanbul a gelmeden olmaz merak etmeyin gelmeden önce haber vericem
  • 30 katli binanin 23. Katinda oturuyorum tabi yeni bir bina ama 2000 oncesi yapilari gectim yeni binalara-gökdelenlere bile guvenemiyor insan.
    Hadi eviniz yikilmadi diyelim kurtulan milyonlarca insan ne yiyip ne icecek? Yagma olaylari baslamayacak mi? Yaralilar nasil tedavi edilecek? Cikan yanginlari kim nasil söndürecek? Kisin olursa karda kista disarda ne yapacak insanlar? İstanbulu terk etmeye kalksan kopruler viyadukler saglam kalabilecek mi? Binlerce arac yola cikinca o yollar tikanmayacak mi?
    Ordu birlikleriyle mudahale edilecek duruma evet ama yeterli olacagindan supheliyim.
    Yani hadi ölumden yirttik sag kaldik diyelim sonrasi da ayri bir muamma.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Plakalar kitlendigi icin deprem olmuyor mu zaten

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • orduya güvenmeyin , golcukte yardima istanbul kostu, ama istanbula yardim gelemeyecek, ordu bu kadar buyuk capli bir olaya mudahale edemeyebilir. cunku istanbulun bazi bolgelerine girilemeyecek. evet binaniz yikilmasa bile yasam cok zor olacak yemek su stogunuz yoksa.
    cunku elektrik dogalgaz su olmayacak iletisim de olmayacak muhtemelen. o yuzden kisa surede terk etmek lazim. malum irklar yagmaya ve tecavuze geldiginde hazirlikli olmaliyiz.

    @KBL



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E41A5AE05 -- 31 Ağustos 2019; 1:23:23 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evet. Özellikle yazmamın sebebi, bazıları plakalar sessiz sedasız hareket ediyor diye düşünerek depremin olmayacağını iddia edebiliyor.
    Deprem kesin olacak. Sadece ne zaman olacağı bilinmiyor.
  • Her zaman söylerim,bu deprem beni çok korkutuyor.Şuanda 8 katlı lüks sayılabilecek bir apartmanda yaşıyorum 2007 yapımı,burada bile içim içimi kemirirken annemlerin oturduğu ve 98 de yaptırdığımız müstakil ev aklıma geliyor.Zemini kötü ev eski,sağlam ama o kadar büyük depreme dayanmaz yani.Kendimi geçtim sevdiklerim için fevkalade endişeliyim.Allah sonumuzu hayır etsin,Türkiye için son tokat olur.

    Bu arada gazetede görmüştüm kendi deprem testinizi soruları cevaplayarak kendiniz yapın diye,gayet mantıklı ve gayet makul gelmişti o test,linkini size de atayım;
    https://www.posta.com.tr/evinizin-deprem-dayanikliligini-kendiniz-de-olcebilirsiniz-97843

    Mesela şuanda benim oturduğum bina,cevapladığım yanıtlara göre 10 puan,annemlerin yani bizim aile evimizi 22 puan aldı.Boş bir test olduğunu düşünmüyorum,tabii ki bu teste uyupta benim evim güvenli demeyin ama bir nebze olsun içinizi rahatlatabilir.Siz yine de önleminizi alın.Bizim ev içinse,yakında bir deprem testi yaptırmayı düşünüyorum,kim bilir neler çıkacak.Deprem testi gerçekten çok önemli,binanın dayanıklılığından çok içinize bir güvende geliyor yaptırdığınız takdirde.Bizim evin yapılış sürecini ben bildiğimden içim o konuda rahat,nelerin eksik,kaç şiddetinde evin altında kalacağımızı tahmin edebiliyorum,ancak yine de tedbir amaçlı kendimiz bile inşaa ettirmiş olsak dahi bu testi lazım görüyorum şahsen.Şuanda benim gibi geçici süre apartmanda,hele hele eski,kalitesiz ya da çok katlı apartmanlarda oturanlar için deprem dayanıklılık testi gerçekten şart.




  • Bizim bina 1976'da yapilmis,1999 depreminde hiç hasar almadi acaba deprem olursa ne olur?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aynen sehirde bir de yuzbinlerce suriyeli var. Yagma ve hirsizlik olmama sansi yok.
    Ben de ordunun yetersiz kalacagini, devletin ise hiçbir sey yapamayacagini dusunuyorum. Ozellikle ilk gunler insanlar kaderlerine terk edilecek. Devleti yonetenlerde sorumluluk olsa toplanma alanlarina avm dikmezlerdi.
    Dolayisiyla dediginiz dogru mutlaka evde bir kac gun yetecek kadar su ve yiyecek stogu her daim bulunmali. Ayrica arabada istanbulu terk edecek kadar benzin de olmali mutlaka (gerci ben deprem sonrasi yasanacak kaosta sehri terk etmenin mumkun olamayacagini dusunuyorum ama)
    Allah yardimcimiz olsun.
    Senaryolar hakikaten cok korkutucu. Depremi gectim binlerce insan da depremden sonra yardim goturulemedigi icin olecek.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Türkiye ekonomisinin %55'ini istanbul oluşturuyor. Büyük istanbul depreminin olduğu tarih Türkiyenin bitiş tarihidir. Yazık, 20 yıldır önlem almadılar hala da almıyorlar. Milyonlarca insan boş yere ölecek.
  • DeXtrin kullanıcısına yanıt
    Adres verin öldürmeye geliyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: X kare

    Bizim bina 1976'da yapilmis,1999 depreminde hiç hasar almadi acaba deprem olursa ne olur?
    Bina istanbul'da ise 99'da hasar almaması bir şey ifade etmiyor. Bu deprem 20 km uzakta olacak, önceki gibi 100 km değil. Çok daha büyük deprem hareketine maruz kalacak.

    Belki sağlamdır, onu bilemem ama, 99'da hasar almadı diye rahatlayamazsınız. O kendiliğinden yıkılan binalar da belki de hasar almadı 99 depreminde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Siteye taşınmadan önce 1968 yapımı aile binasında oturuyordum. Üç katlı, bodrumlu bir bina, dedem tarafından yapılmış. Geçen ufak bir tadilat işi için çağırdı dedem apartmana, inanır mısın kolonlarda kalıp kerestelerinin izi keskin hatlarla beraber duruyor. Şimdiki binalarda üç sene beş sene sonra kolondaki sıvayı kazırsan izlerin artık olmadığını köşelerin keskinlik lerini kaybettiğini görürsün. Nervürsüz 3 parmak demir ve mıcırlı beton kullanılmış. Sıva önemsiz eyvallahta bilader hilti sıvayı kırmaz mı ya? Oturduğum binadan daha çok güveniyorum oraya. 1968 se 1968. Malzemeden gram kaçılmamış, adeta kale.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bide nervürlü demir olsaydı tadından yenmezdi. Dedeme soruyom niye nervürlü kullanmadın nervürlü üç parmak yoktu o zamanlar diyo

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Celal Şengör'e göre fay tek parça kırılırsa 7.6 şiddetinde, iki parça kırılırsa her biri 7'nin üzerinde yıkıcı depremler olacak. Fayın enerjisi biriktikçe olası tsunami dalgasının boyu da yükseliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu haysiyet yoksunu müteahitlerin yatacak yeri yok abi. Bu nedir ya bu kadar mı şeref yoksunu bu kadar mı haysiyet yoksunu olunur bi meslek yahu sen insan canı ile ilgili bir şey yapıyorsun be! Ulan o bina yıkılınca altında inim inim inleyerek can çekişecek insanları, onların ölümü ile psikolojik bunalıma girecek yakınlarını hiç mi düşünmüyorsunuz?

    Bu tipler var ya doktor bunlara dalgınlıkla grip icin yanlış ilaç verse doktora el kaldırmaya çalışır ama insan canı olunca hiç ya.

    Hayatımda bir tane bile işini layıkıyla yapan bir tane bile düzgün müteahit görmedim. Hani örneğin kadın pazarlayan bir insanın iyi birisi olmasını beklemesiniz ya bu müteahitler de böyle. Hiçbirine bir gram saygım yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hashus1099

    güzel konu. hatırlıyorum 12 yıl önce bu deprem konularını açmaya başlamıştım donanımhaber'de. çoğu siyasi kavgalar çıktığı için kapatıldı. bu konuyu konuşmaktan da bıktırdılar zaten, bilimden uzak saçma sapan yorumlar yapan bir ton ergenle uğraşmaktan yıldım. foruma girdiğim yok artık.

    deprem olacak. hatta kötü bir haber vereyim, büyük bir ihtimalle sıkışan segmentler de birlikte kırılacak. cenk yaltırak bundan bahsediyordu. 989 ve 1509 depreminin büyük depremler olduğunu, 500 yılda bir büyük, 250 yılda bir de parçalı kırılma olduğunu söylüyordu yanlış hatırlamıyorsam. yani büyük kırılmanın döngüsü dolmuş durumda.
    bunun sağlamasını da ben 1992 erzincan depremi raporundan yapmıştım. tarihte çok miktarda erzincan depremi olmuş. 1045 - 1458 - 1939 depremleri büyük kırılma şeklinde gerçekleşmiş. yani 500 yılda bir böyle kırılma oluyor olması çok olası. 7.5 - 7.6 civarı büyük bir depremin eli kulağında.

    istanbul değil sadece, Türkiye'de birçok yer var depremini bekleyen. buralarda 2000 öncesi yapılmış denetimsiz binalar tehlike saçıyor. bakın deprem hareketli bir yüktür bina için. kolonları kendi vücudunuz olarak düşünün, omuzlardan aşağı bastırıldığında eksenel bir yük binmiş olur size, düşey doğrultuda temele, yani ayaklarınıza taşınır bu yük. kolonların o düşeyde aldığı yük arttıkça, karşılayabileceği moment miktarı azalır.



    grafikte görülüyor.

    bu eski binalarda eksenel yük miktarı, kapasiteye çok yakın. yani deprem sırasında gelecek ekstra momente yer kalmamış durumda. bir de deprem sırasındaki salınım sırasında bu kolonların hemen dağılmamasını sağlayacak teknik detaylara hiç dikkat edilmemiş. yeterli çelik sargı bulunmuyor. olanlar da paslanıp kendi kesitini kaybetmiş. doğal olarak bu binalar ya kendiliğinden yıkılıor.

    böyle bile olmasalar, kirişler, kendilerini taşıyacak kolonlardan çok daha güçlü yapılmış, o yüzden kolonlar yıkılıyor ve bina çöküyor.

    çok konudan bahsedilebilir.

    ne yapılabilir? öncelikle dere yataklarında, hele de 2000 öncesi yapılmış binalarda oturmayacaksınız. dere yataklarında zeminin depremi büyütme olasılığı yüksektir. yeterli iyileştirme yapılmamışsa (2000 öncesi hiç sanmıyorum) güvenli değildir bu yerler. dere yatağı olduğunu nasıl anlarsınız? zaten çoğu yerde caddelere vs adı verilmiştir derenin. dereboyu, ıhlamurdere vs. ama böyle olmasa bile yağılarda suyun nerelerde birleşip denize aktığını gözlemleseniz yeter.

    en önemlisi 2000 öncesi yapılmış binaları tercih etmeyin.

    altında fırın olan binalar güvenli değildir, çok yüksek sıcaklıklar betonla dost değildir.

    alt katta dükkan olan binalarda genelde yumuşak kat sıkıntısı oluyor, duvar yerine cam oluyor ve o kat daha yumuşak olduğu için o kattan yıkılma olabiliyor. iyi mühendislik hizmeti alınmışsa bununla başa çıkılabilir, ancak alınmamışsa (2000 öncesi için çok riskli) buralardan kaçın.

    bodruma girebiliyorsanız girin, yoksa merdiven kenarları veya apartman girişlerindeki kolonları inceleyin. boyuna / düşey geniş çatlaklar varsa demirler paslanmış, kesitlerini kaybetmiştir.

    kolon boyutları 35 cm civarında, kiriş yükseklikleri 60-70 cm ise kuvvetli kiriş-zayıf kolon davranışı nedeniyle bütün katlar yassı kadayıf gibi üzerinize yıkılır, tercih etmeyin.



    her şeyden önce, 50 bin liraya bir araba bile alırken sanayide ustaya gösteriyorsunuz, 500 bin liraya bir ev alırken bir mühendise göstermek iyi bir fikir olabilir. 10 katı değer farkı ve canınız var ucunda.

    depremin ne zaman olacağı önemli değil, ha bugün ha 10 yıl sonra. önemli olan depreme hazırlıklı hale gelmek. 20 yıl geçti gölcük depremi'nden, 20 yılı kullanamadık, daha ötesi var mı?
    "her şeyden önce, 50 bin liraya bir araba bile alırken sanayide ustaya gösteriyorsunuz, 500 bin liraya bir ev alırken bir mühendise göstermek iyi bir fikir olabilir. 10 katı değer farkı ve canınız var ucunda.

    depremin ne zaman olacağı önemli değil, ha bugün ha 10 yıl sonra. önemli olan depreme hazırlıklı hale gelmek. 20 yıl geçti gölcük depremi'nden, 20 yılı kullanamadık, daha ötesi var mı?"


    Hocam, bina işinde herkesin derdi en ucuz. Hiç kimse kaliteyi falan sallayır. Bizim aile şirketi inşaat ile uğraşıyor-du. Binalarımız kaliteli ama pahalı idi zamanında ama marka olduğu için şirket gene alan oluyordu. 99'da deprem olduğunda bizim binaların bazılarında çatlak bile olmadı, bazılarında ise boya dökülmesi oldu ama kesinlikle yıkılma gibi bir durum olmadı. Aslında binaya yapan iyi yapınca bir şey olmuyor bukadar basit. Ama herkesin başımıza inşaatcı kesilmesi yüzünden bizim sektör aşırı rekabetten çöktü. Bizde artık emekliye ayrıldık. Buna yol verenler, bunlardan satın alanlar deprem olduğu zaman bunların altında kalabilirler güçlü bir ihtimal. Çünkü son 10 yıldaki binalar en ufak bir kalite eseri vs. yok. Binanın kapıları, boyaları dökülüyor ama adam ucuz diye gene de alıyor.




  • arkadaşlar deprem anında dolapların içindekiler başınızdan aşağı dökülüp sizi yaralayabilir veya yerlere dökülerek kaçış yolunuzu tıkayabilir. şu şekildehttps://www.bebeksehri.com/evokids-cift-kapakli-askili-dolap-kilidi-gvenlik-kilitleri-evokids-10232-61-B.jpg bebek dolap kilitleri var, bunlardan alıp sık kullanılmayan dolaplara takabilirsiniz.
  • Hocam sizin dediğiniz gibi ben de dolap kapaklarını sabitlemek istiyorum. Şu parçanın ismini bilmiyorum ama bunlarla kapaklar sabitlenebilir sanırım.

    İsmini bilen yazabilirse sevinirim.

    Deprem çantasını ihmal etmeyin. +18 [Edit]
  • hashus1099 kullanıcısına yanıt
    2000 yılı öncesi inşa edilip 99 depremini yaşayan İstanbul'daki her bina ama az ama çok bir hasar almıştır. 1960'lı yıllarda yapılan binaların çoğuna güven olmaz.

    Deprem çantasını ihmal etmeyin. +18 [Edit]


    Kırmızı bölgede oturanların Allah yardımcısı olsun. Tarihi yarımada tamamen ağır risk altında. Sarıyer, Beykoz, Şile, Silivri tarafı daha güvenli duruyor.

    İşin kötü tarafı şu ekonomide yaşadığınız evi değiştirip daha güvenli bir bölgede 2000 sonrası inşa edilen bi yere taşınmak da çok zor .
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.