Şimdi Ara

Deprem çantasını ihmal etmeyin. +18 [Edit]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
123
Cevap
9
Favori
20.459
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
92 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Deprem çantasını ihmal etmeyin. +18 [Edit]
    marmaradaki fay hattı;
    Deprem çantasını ihmal etmeyin. +18 [Edit]

    Merhaba, biliyorsunuz ki istanbul'da her 250 yılda bir kıyamet denilebilecek kadar kuvvetli bir biçimde deprem oluyor. Ve bu 250 yıllık periyot 2015'te bitti.
    Deprem her an olabilir. Çünkü fay hattı kilitlenmiş durumda. Tektonik plakalar ilerlemiyor. Enerjisini biriktiriyor. Fay kırıldığında en az 7 büyüklüğünde bir deprem olacak.
    (Ayrıca tek bir deprem değil, benim bildiğim en az 3 tane olacak çünkü 3 fay şu anda gerilmiş durumda.)

    ----------------------------
    Edit: 3 değil 4 taneymiş.
    https://eksisozluk.com/entry/92482108

    quote:

    "olsa da kurtulsak.." gibi yanlış bir beklenti var..

    önümüzdeki 100 yıl içerisinde istanbul'da 1 değil, 4 tane büyük deprem bekleniyor.

    yani 1 tane oldu öyle kurtulduk diye bir şey yok. 7'lik bir depremin hemen ardından aynı büyüklükte bir ikincisi, üçüncüsü, hatta dördüncüsü bile olabilir.

    " oradan adalar segmentine geliyoruz. 432 yıl, 520 yıl ve 504 yıl var depremlerin arasında. şu an 504'üncü yılında olduğu için döngüsünün son demlerinde. işte bu yüzden günümüzde adalar fayı çok tehlikelidir!

    benzer şekilde, florya’nın açığındaki fayın da ortalama periyodu 250 yıl ve bugün bu fay 259'uncu yılında. yani bu bölge de kırıldı kırılacak bir durumda.

    silivri açıklarındaki diğer fay kolu, yani fayın marmara denizi içerisinde kuzeye bükey yaptığı parçadaki periyotta yaklaşık 250 yıl ve orası da bugün 246. yılında.

    batı marmara fayında da periyot 250 yıl ve şu anki süre 246 yılda."


    https://evrimagaci.org/beklenen-buyuk-istanbul-depremi-nedenleri-mekanizmalari-ve-bilimin-beklentileri-uzerine-13
    ----------------------------

    7 büyüklüğündeki depreme 99 öncesi yapılan binaların dayanma ihtimali yok.
    Binalar o kadar dandik yapılmış ki (ayıklanmamış deniz kumu kullanımı, yivsiz demir, kalitesiz beton, sağlam olmayan zemin) BU BİNALAR DURDUĞU YERDE YIKILIYOR.
    Önleminizi alın. Evin içinde nerede hayat üçgeni yapabileceğinize bakın. Deprem çantanızı yapın.
    Unutmayın ki yer ile tavan arasında sıkışık haldeyken susuzluk ve yemeksizlikten ölmek çok kötü olacaktır.


    Konunun daha çok kişiye ulaşması için öne çıkarırsanız harika olur.



    Okumak isteyebileceğiniz bazı yazılar;

    https://www.cezmikalorifer.com/hayat-ucgeni-metodunun-hayati-degerini-bir-kurtarma-sefinin-agzindan-okuyun/

    https://seyler.eksisozluk.com/o-felakete-tanik-olan-insanlarin-gozunden-17-agustos-1999-depreminde-yasananlar

    Edit:https://eksisozluk.com/entry/92811013







    link=>İstanbul'da neden deprem olma olasılığı %100 ?

    https://eksisozluk.com/beklenen-buyuk-istanbul-depremi--271597?a=nice

    quote:

    https://eksisozluk.com/entry/94306188

    muhtemelen 1976 büyük tangshan depremi ve 26 aralık 2004 güney asya depremi sayılarına yakın ölümlere sebep olarak insanlık tarihinin en büyük felaketleri listesinde ilk 3'e girecek.

    2-3 sene önce çevre ve şehircilik bakanı bile yaptığı açıklamada yaklaşık 400 bin binanın riskli olduğunu söylemişti. yine 10-15 yıldır bu konu üzerine çalışan uzmanların bir çoğu, aşağı-yukarı 100 bin civarı yıkılma veya kullanılamaz hale gelme ihtimali olan bina sayısınıdan bahsediyor.

    en ölümcül depremlerin çin'de olmasının sebebi dünyanın en çarpık ve düzensiz mega şehirlerinin burada bulunması. aynı şey istanbul için de geçerli. özellikle avrupa yakasındaki esenler, bahçelievler, güngören, bakırköy ilçelerine bırakın afad'ı mafad'ı muhtemelen ordu bile giremeyecek. bu bölgeler hem inanılmaz derecede çarpık ve düzensiz hem de çoğu bina 2000 öncesi deniz kumu, paslı demir vs.'nin kullanılmasının son derece doğal karşılandığı yıllarda yapılmış. bir de üstüne zemin olarakta çok sağlam olmadığından buralar muhtemelen cehennemi yaşayacak. bizzat belediyelerin yaptığı araştırmalarda, avrupa yakasının bazı ilçe ve mahallelerinde riskli bina sayısı, güvenli bina sayısından daha fazla. sanırım başka bir şey söylemeye gerek yok.

    en önemli sorunlardan biri de toplanma alanı. 20 yılda aç gözlü siyasetçiler yüzünden hemen hemen büyük toplanma alanlarının hepsi ( sonuçta hepsi şehir merkezinde büyük arazilerdi ve hepsinin rantını vatansever siyasetçilerimiz bir güzel yedi) satıldı. deprem sonrası bu kadar insanın nereye sığınacağı ile ilgili hiç kimsenin bir fikri yok. ayrıca deprem seneryolarında söylenen 100 bine yakın yaralı, 1 milyona yakın evsiz nerede kalacak ve nerede tedavi olacak?

    işin ekonomik boyutunu ise anlatmaya gerek yok. istanbul'un vergi, ihracat, turizm gibi her alanda türkiye'nin kalbi olmasını geçtim anadolu'nun da ayakta kalmasını sağlayan yer yine istanbul. çiftçisi, hayvancısı, kobisi, turizimcisi hep istanbul'dan besleniyor. istanbul'un yıkılması demek kars'ta peynir üreten köylüden, muğla'da pansiyon işleten aileye, mersin'de domates yetiştiren çiftçiye kadar herkesin işini-aşını bıçak gibi kesecek. bir de üstüne deprem sonrası evsiz ve işsiz kalanların memleketlerine dönmesi eklenince kısaca hepsi domino etkisi gibi birbirini tetikleyecek.


    https://eksisozluk.com/entry/94343950




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E41A5AE05 -- 3 Eylül 2019; 1:18:56 >







  • güzel konu. hatırlıyorum 12 yıl önce bu deprem konularını açmaya başlamıştım donanımhaber'de. çoğu siyasi kavgalar çıktığı için kapatıldı. bu konuyu konuşmaktan da bıktırdılar zaten, bilimden uzak saçma sapan yorumlar yapan bir ton ergenle uğraşmaktan yıldım. foruma girdiğim yok artık.

    deprem olacak. hatta kötü bir haber vereyim, büyük bir ihtimalle sıkışan segmentler de birlikte kırılacak. cenk yaltırak bundan bahsediyordu. 989 ve 1509 depreminin büyük depremler olduğunu, 500 yılda bir büyük, 250 yılda bir de parçalı kırılma olduğunu söylüyordu yanlış hatırlamıyorsam. yani büyük kırılmanın döngüsü dolmuş durumda.
    bunun sağlamasını da ben 1992 erzincan depremi raporundan yapmıştım. tarihte çok miktarda erzincan depremi olmuş. 1045 - 1458 - 1939 depremleri büyük kırılma şeklinde gerçekleşmiş. yani 500 yılda bir böyle kırılma oluyor olması çok olası. 7.5 - 7.6 civarı büyük bir depremin eli kulağında.

    istanbul değil sadece, Türkiye'de birçok yer var depremini bekleyen. buralarda 2000 öncesi yapılmış denetimsiz binalar tehlike saçıyor. bakın deprem hareketli bir yüktür bina için. kolonları kendi vücudunuz olarak düşünün, omuzlardan aşağı bastırıldığında eksenel bir yük binmiş olur size, düşey doğrultuda temele, yani ayaklarınıza taşınır bu yük. kolonların o düşeyde aldığı yük arttıkça, karşılayabileceği moment miktarı azalır.



    grafikte görülüyor.

    bu eski binalarda eksenel yük miktarı, kapasiteye çok yakın. yani deprem sırasında gelecek ekstra momente yer kalmamış durumda. bir de deprem sırasındaki salınım sırasında bu kolonların hemen dağılmamasını sağlayacak teknik detaylara hiç dikkat edilmemiş. yeterli çelik sargı bulunmuyor. olanlar da paslanıp kendi kesitini kaybetmiş. doğal olarak bu binalar ya kendiliğinden yıkılıor.

    böyle bile olmasalar, kirişler, kendilerini taşıyacak kolonlardan çok daha güçlü yapılmış, o yüzden kolonlar yıkılıyor ve bina çöküyor.

    çok konudan bahsedilebilir.

    ne yapılabilir? öncelikle dere yataklarında, hele de 2000 öncesi yapılmış binalarda oturmayacaksınız. dere yataklarında zeminin depremi büyütme olasılığı yüksektir. yeterli iyileştirme yapılmamışsa (2000 öncesi hiç sanmıyorum) güvenli değildir bu yerler. dere yatağı olduğunu nasıl anlarsınız? zaten çoğu yerde caddelere vs adı verilmiştir derenin. dereboyu, ıhlamurdere vs. ama böyle olmasa bile yağılarda suyun nerelerde birleşip denize aktığını gözlemleseniz yeter.

    en önemlisi 2000 öncesi yapılmış binaları tercih etmeyin.

    altında fırın olan binalar güvenli değildir, çok yüksek sıcaklıklar betonla dost değildir.

    alt katta dükkan olan binalarda genelde yumuşak kat sıkıntısı oluyor, duvar yerine cam oluyor ve o kat daha yumuşak olduğu için o kattan yıkılma olabiliyor. iyi mühendislik hizmeti alınmışsa bununla başa çıkılabilir, ancak alınmamışsa (2000 öncesi için çok riskli) buralardan kaçın.

    bodruma girebiliyorsanız girin, yoksa merdiven kenarları veya apartman girişlerindeki kolonları inceleyin. boyuna / düşey geniş çatlaklar varsa demirler paslanmış, kesitlerini kaybetmiştir.

    kolon boyutları 35 cm civarında, kiriş yükseklikleri 60-70 cm ise kuvvetli kiriş-zayıf kolon davranışı nedeniyle bütün katlar yassı kadayıf gibi üzerinize yıkılır, tercih etmeyin.



    her şeyden önce, 50 bin liraya bir araba bile alırken sanayide ustaya gösteriyorsunuz, 500 bin liraya bir ev alırken bir mühendise göstermek iyi bir fikir olabilir. 10 katı değer farkı ve canınız var ucunda.

    depremin ne zaman olacağı önemli değil, ha bugün ha 10 yıl sonra. önemli olan depreme hazırlıklı hale gelmek. 20 yıl geçti gölcük depremi'nden, 20 yılı kullanamadık, daha ötesi var mı?
    Japonya'daki depremler çok daha korkunç. Bizimle kıyaslanamıyacak düzeyde. Ama hiçbirşey olmuyor onlara.





    Bizim binalar çok kötü. Yeni yapılan binalar bir nebze iyi olsa da eski binalar durduğu yerde yıkılıyor.
    Bazı binalar var ki Yandaki binanın duvarını kendi duvarı olarak kullanmış müteahhit.
    https://www.haberturk.com/duvarsiz-yasadiklari-yan-bina-yikilinca-ortaya-cikti-2511476

    çok var böyle.
    250 yılda 1 defa 7.5 şiddetinde deprem üretiyor Kuzey Marmara fayı. Geçen bunların bir ortalamasını aldım şu an beklenen deprem 5 yıl civarı gecikmiş durumda. Ben bu yazıyı yazarken bile olabilir.

    1 milyondan fazla insanın ölmesi bekleniyor. Allah korusun demekten başka çaremiz yok gidecek yerimiz de yok. Sanıyorum 1. Ordu bütün kuvvetleriyle duruma müdahale edecek 100 bin asker ile.

    Türkiye'nin ekonomik ve siyasal durumunu tamamen tehlikeye atabilecek bir konu.
    Bu kadar zuhaha muhaha koyacağına 1 tane aklı başında bilgi verseydin keşke. Bu forumda bilgi vermeyi bırakmamın nedeni senin gibi gereksizlerle muhatap olmanın hiçbir şeye yararının olmaması işte. Deprem mühendisliğinde doktora yapıyorum ben, ama işte hiçbir halt bilmeyen biri gelip burada abuk subuk konuşup bana işimi öğretmeye çalışıyor.

    Yemin ederim eğitilmezsiniz siz.
  • Japonya'daki depremler çok daha korkunç. Bizimle kıyaslanamıyacak düzeyde. Ama hiçbirşey olmuyor onlara.








    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omisis046 -- 29 Ağustos 2019; 22:28:27 >




  • Omisis046 kullanıcısına yanıt
    Bizim binalar çok kötü. Yeni yapılan binalar bir nebze iyi olsa da eski binalar durduğu yerde yıkılıyor.
    Bazı binalar var ki Yandaki binanın duvarını kendi duvarı olarak kullanmış müteahhit.
    https://www.haberturk.com/duvarsiz-yasadiklari-yan-bina-yikilinca-ortaya-cikti-2511476

    çok var böyle.
  • Hocam 3 gün önce Ankara'yı sallamıştı hafiften ben onda bile çok korktum Japonya'yı izledikten sonra iyice kötü oldum, Allah korusun.
  • Bizim bina 40 senelik gg yiz evin içinde nasıl sağ kalırız ki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel konu.

    Eğer eski bir binada oturuyorsanız mutlaka deprem çantanız olsun. Hatta 3 farklı odada 3 tane olması işinizi kolaylaştırır. Evdeki büyük eşyaları duvara sabitleyin. Olası deprem durumu için kolonlardan birine yakın olacak şekilde güvenli bölge ayarlayın. Camlardan uzak durun. Yataklarınızı cam kenarına koymayın. Dayanamayacak masaların altına girmeyin. Bunun yerine daha sağlam eşyaların yanına olabildiğince küçük şekilde kıvrılın.

    Deprem sırasında nasıl hareket edilmesi gerektiğini okuyun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-74F84D677

    Bizim bina 40 senelik gg yiz evin içinde nasıl sağ kalırız ki
    En sağlam ezilmesi en zor eşyanın yanına kıvrılıp hayat üçgeni kurmaya çalışacağım ben.
  • Gardrop içine girip kurmak mantıksız mı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi çok bilgim yok, ama bence gardırop kolayca dağılabilir. Çünkü tahta ve vidalar tutuyor onu. Tavan çöktüğünde tutabilir mi bilmem.
    Gerçi senin oturduğun dairenin üzerinde 5 kat vs varsa ve üzerinize çökerse buzdolabı falan da işe yaramayabilir .
    Yani biraz şans işi galiba.
    Ama tedbiri almalıyız. Pişman olmamak için.
    Ölen kurtulacak, enkazda ölümü beklemek çok zor geliyor bana. Videoları izlerken bile tuhaf oluyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-74F84D677

    Gardrop içine girip kurmak mantıksız mı
    Yapabileceğin en kötü hamle hocam. Kolay ezilip dağılabilecek her şeyden uzak durmak gerekiyor. Tavan seni ezmese bunlar eziyor ya da sıkıştırıyor.
  • Eğer yakın bir tarihte olursa muhtemelen can çekişen ülkemizin yiyeceği son tokat olacaktır.
    18 Küsur milyon nüfus + uzun yıllardır ülkenin gözde para kazandıran mesleği müteahhitlik + kolay yoldan para kazanma hırsı birleşince çok kötü sonuçlar doğuracak gibi duruyor.
  • Aslında en güzeli en geniş odanın ortasına çelik konstrüksiyon bir masa koymak. 1 metre yüksekliğinde falan. Yere de sabitleyecen. Bunun altında da el feneri, radyo, telsiz, konserve, su ne lazımsa koyucan. Deprem anında da bunun tam yanına yatıcan. Zemin katta oturanı yüzde yüz korur da, diğer katlar dengesiz bir şekilde çökerde zemin kırılırsa o zaman kötü.
  • The Management kullanıcısına yanıt
    Bu deprem 1999 depreminden beri bekleniyordu. Herkes uyarıyor ya olacak bu. %100 olacak.
    Göz göre göre bütün toplanma alanlarını yok ettiler. Deprem sanki olmayacakmış gibi davranılmaya devam ediliyor.
    Çok pis olacak çok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Management

    Eğer yakın bir tarihte olursa muhtemelen can çekişen ülkemizin yiyeceği son tokat olacaktır.
    18 Küsur milyon nüfus + uzun yıllardır ülkenin gözde para kazandıran mesleği müteahhitlik + kolay yoldan para kazanma hırsı birleşince çok kötü sonuçlar doğuracak gibi duruyor.
    Olan sadece istanbula da olmuyor. Bir çok ürün burada üretilip anadoluya dağılıyor. Ekmek bile bulamazlar yemeye. Yeterince şiddetli olursa bildiğin iflas ederiz.
  • collossus kullanıcısına yanıt
    Bu konu tam tersi, asıl İst. da hiç bir şey üretilmiyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İstanbul konuşuluyor ama hep Ankara sallanıyor.Vallaha fay hattı felan o kadar anlatılıyor ama aklımız çıkıyor 3'lerde

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İnsan cidden bu görüntülere inanmak istemiyor, maalesef dediğiniz gibi bu tarz yapılan binalar çokça dolu. Halen gözle görülür bir denetim yapılmaması da üzerine cabası oluyor.
  • 250 yılda 1 defa 7.5 şiddetinde deprem üretiyor Kuzey Marmara fayı. Geçen bunların bir ortalamasını aldım şu an beklenen deprem 5 yıl civarı gecikmiş durumda. Ben bu yazıyı yazarken bile olabilir.

    1 milyondan fazla insanın ölmesi bekleniyor. Allah korusun demekten başka çaremiz yok gidecek yerimiz de yok. Sanıyorum 1. Ordu bütün kuvvetleriyle duruma müdahale edecek 100 bin asker ile.

    Türkiye'nin ekonomik ve siyasal durumunu tamamen tehlikeye atabilecek bir konu.
  • deprem prof. ismi aklımda değil Türkiyede 7,5 dan fazla bir deprem olacak ve 2,5 dakika süreceğini söyledi. Zeus bizi korusun
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.