DonanımHaber'de AraYENİ GELİŞMİŞ ARAMA
ForumBu Bölümde Ara
Yeni DH Mobil Uygulama herkese açık beta sürümü kullanıma açıldı. Gizle Şimdi Dene
demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: , , Daha Az
3 Kayıtlı Üye, 1 Misafir Kullanıcı, 3 Mobil Kullanıcı  ( 3 Mobil Cihaz  )
350
Cevap
29
Favori
107.144
Tıklama
Konudaki Resimler
Mesaj Tarihine Göre En Beğenilen Son Ekleneneler
Seçimimi Hatırla
Tüm Forumlar >> Ev Elektroniği ve Elektrikli Ev Aletleri >> Elektrikli Küçük Ev Aletleri >> demir döküm grill tava tavsiyesi- hecha mı lava mı?
Sayfaya Git:
Sayfa:
Giriş
Mesaj
    • Çavuş
      63 Mesaj
      11 Nisan 2016 17:56:36
      Hb.comda 26×26 grilpanı 80 tlye görunce bi an acaba dedim ama yok :)



      < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
      |
      |
      _____________________________

    • Yarbay
      2105 Mesaj
      14 Nisan 2016 17:18:27
      Yok kafaya koydum,emaye kaplama almicam,haftalardır arıyorum safkan döküm tava, memlekette yok yok yok,Lodge sitesinde istediğim model yok.

      Amerikadan safkan lodge döküm kare ızgara tava alıcam arkadaş,o yağı o demire yediricem.Makinede falan yıkamıcam,sıcak suda okşicam ellerimle,doğal doğal,binlerce yıllardır insanlığın yaptıgı gibi.

      O tavayı mangalın üzerine koyup,isli etimi yicem,emaye memaye anlamam,dibine kadar sömürücem o demiri,hadi bakalım.
      Eşimin de demir eksikliği var,ona da yarar hem.

      Yanımda 1-2 tane de fazladan getirebilirsem satıcam kıymetini bileceklere.
      Yok arkadaş ya,ne saçma ülke,yok pasmış yok bilmemneymiş,bakımını bilmeyenin elinde çatal-bıcakta paslanır allahım.

      Bu safkan Amerikan benim olacak!!!




      < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcse2k3 -- 14 Nisan 2016; 17:21:42 >
      _____________________________

      Youtube:Dökümcü Baba
      “Sadece emayesiz ham döküm ürünler” hakkında oluşturulan, Türkiye'deki "ilk ve tek" web sitesi google:Dökümcübaba
    • Yarbay
      3957 Mesaj
      14 Nisan 2016 22:32:39
      quote:

      Orijinalden alıntı: mcse2k3

      Yok kafaya koydum,emaye kaplama almicam,haftalardır arıyorum safkan döküm tava, memlekette yok yok yok,Lodge sitesinde istediğim model yok.

      Amerikadan safkan lodge döküm kare ızgara tava alıcam arkadaş,o yağı o demire yediricem.Makinede falan yıkamıcam,sıcak suda okşicam ellerimle,doğal doğal,binlerce yıllardır insanlığın yaptıgı gibi.

      O tavayı mangalın üzerine koyup,isli etimi yicem,emaye memaye anlamam,dibine kadar sömürücem o demiri,hadi bakalım.
      Eşimin de demir eksikliği var,ona da yarar hem.

      Yanımda 1-2 tane de fazladan getirebilirsem satıcam kıymetini bileceklere.
      Yok arkadaş ya,ne saçma ülke,yok pasmış yok bilmemneymiş,bakımını bilmeyenin elinde çatal-bıcakta paslanır allahım.

      Bu safkan Amerikan benim olacak!!!




      Hocam amazondan alabilirsin, birkaç tane alınca ürün başına kargo ücreti de azalıyor.
      |
      |
      _____________________________

      Nobody ever seems to remember life is a game we play
    • Yüzbaşı
      425 Mesaj

      Android Beta Tester
      15 Nisan 2016 17:24:48

      Hocam ben bir adet alabilrim



      < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
      |
      |
      mcse2k3 kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
      _____________________________

      Aslımız oguz aslı Neslimiz âsım nesli Harekat derler bize...
      Cihandır eşiğimiz Ocaktır beşiğimiz Dokuzdur ışığımız Harekat derler bize.......
      İmanın kölesiyiz Küfürün belasıyız Türk-islam kalesiyiz Harekat derler bize........
      Vatana kanat gerdik Uğrunda neler gördük Dörtbin de şehit verdik Harekat derler bize.......
    • Yarbay
      2105 Mesaj
      16 Nisan 2016 18:54:48
      quote:

      Orijinalden alıntı: pöh62

      Hocam ben bir adet alabilrim

      ailemden almayan olursa haber ederim size,önce onlara soracağım haliyle,tanıdığa gitsin :)
      _____________________________

      Youtube:Dökümcü Baba
      “Sadece emayesiz ham döküm ürünler” hakkında oluşturulan, Türkiye'deki "ilk ve tek" web sitesi google:Dökümcübaba
    • Yüzbaşı
      425 Mesaj

      Android Beta Tester
      16 Nisan 2016 19:58:39
      quote:

      Orijinalden alıntı: mcse2k3


      Alıntıları Göster


      ailemden almayan olursa haber ederim size,önce onlara soracağım haliyle,tanıdığa gitsin :)

      Bizde aileyiz hocam forum kardeşliği boşunamı akraba tanıdık sayılırız yani şaka bi yana elbette önce tanıdıklarınız hocam kalırsa bir adette ben alabilirim şimdiden teşekkurler



      < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
      |
      |
      _____________________________

      Aslımız oguz aslı Neslimiz âsım nesli Harekat derler bize...
      Cihandır eşiğimiz Ocaktır beşiğimiz Dokuzdur ışığımız Harekat derler bize.......
      İmanın kölesiyiz Küfürün belasıyız Türk-islam kalesiyiz Harekat derler bize........
      Vatana kanat gerdik Uğrunda neler gördük Dörtbin de şehit verdik Harekat derler bize.......
    • Yarbay
      2105 Mesaj
      01 Mayıs 2016 22:59:36
      Arkadaşlar saf döküm tavamı almadan önce doğru düzgün türkçe kaynak ve video yoktu.
      Tavamı alır almaz seasoning yaptım ve detaylı bir video çektim,ilgilenenlerin bilgisine :)

      https://www.youtube.com/watch?v=N4Omcu12URI
      |
      |
      _____________________________

      Youtube:Dökümcü Baba
      “Sadece emayesiz ham döküm ürünler” hakkında oluşturulan, Türkiye'deki "ilk ve tek" web sitesi google:Dökümcübaba
    • Yüzbaşı
      502 Mesaj
      20 Haziran 2016 17:10:18
      Amazon'dan sipariş ettiğim dökme demir Lodge marka oluklu-ızgara tava geçen hafta elime geçti. Lodge markalı ürünleri Crate&Barrel Türkiye'de satıyor ama benim istediğim modeli nedense getirmedikleri için 20 Usd’ye Amerika’dan sipariş verdim (yaklaşık 2-2.5 haftada elime geçti). 20 USD kargo ücreti dahil, tava+silikon tutacak+temizleyici aparatları ile birlikte 50 USD ödedim.

      Lodge tava, Çin değil, ABD üretimi ve emaye kaplama olmayan saf dökme demir modeli. Pre-seasoned olarak gelmesine rağmen fabrika seasoningini kaldırıp kendim seasoning yapmak istiyordum ama 2 kasaba sormama rağmen iç yağ bulamadım. O yüzden mevcut seasoningi kaldırıp kendiminkini yapma işleminden vazgeçtim. Sadece tozu gitsin diye sıcak suyla yıkayıp, kuruladım, suyu nemi iyice gitsin diye ocakta biraz ısıttım.

      Resimdeki etleri 1 saat önce dolaptan çıkardım,


      Tavayı ilk defa kullanacağım için yapışma olmasın diye Ayçiçek yağına iyice buladım. Üzerine çekilmemiş tane deniz tuzunu bolca serpiştirdim. Sonra 10 dakika kadar ısınmış tavaya etleri koydum (tavaya hiç yağ koymadım). Ancak mutfak camı açık olmasına ve aspiratör en yüksek ayarda açık olmasına rağmen yoğun bir duman çıktı. İlk defa yaptığım için herhalde karım Allahtan çok fazla söylenmedi. Biraz duman bekliyordum ama bu epey çoktu. Aslında etleri 3-3.5 dakika civarı pişirmeyi planladığım halde eşim ben iyi pişmiş severim dediği için mutfağı duman kaplamasından sonra bir de buradan veto yemeyelim diye yaklaşık 4.5’ar dakika pişirdim. Etleri çevirirken ve tavadan alırken hiç yapışma falan olmadı, etler tavadan kolayca ayrıldı.
      Çok pişmiş olmasına rağmen yine de beklediğimden iyiydi, biz beğendik.

      Yemekten sonra tavayı sıcak suyla yıkadım, inatçı yapışkan parça falan kalmadı, fırçayla kolayca temizlendi. İyice kurusun diye ocakta ısıttım sonra da riviera zeytinyağı ile kaplayıp kaldırdım.

      Bir dahaki sefere daha az pişirip etin özünü muhafaza edeceğim ve bu sefer etleri de hiç yağlamayacağım, sadece biraz tuz atıp tavaya koyacağım. Umarım duman olayı azalır, buna bir çözüm bulmam lazım.
      _____________________________

      iPhone 8 Plus
      Ipad Pro 10.5"
    • Yarbay
      2105 Mesaj
      20 Haziran 2016 17:42:47
      quote:

      Orijinalden alıntı: aycanata

      Amazon'dan sipariş ettiğim dökme demir Lodge marka oluklu-ızgara tava geçen hafta elime geçti. Lodge markalı ürünleri Crate&Barrel Türkiye'de satıyor ama benim istediğim modeli nedense getirmedikleri için 20 Usd’ye Amerika’dan sipariş verdim (yaklaşık 2-2.5 haftada elime geçti). 20 USD kargo ücreti dahil, tava+silikon tutacak+temizleyici aparatları ile birlikte 50 USD ödedim.

      Lodge tava, Çin değil, ABD üretimi ve emaye kaplama olmayan saf dökme demir modeli. Pre-seasoned olarak gelmesine rağmen fabrika seasoningini kaldırıp kendim seasoning yapmak istiyordum ama 2 kasaba sormama rağmen iç yağ bulamadım. O yüzden mevcut seasoningi kaldırıp kendiminkini yapma işleminden vazgeçtim. Sadece tozu gitsin diye sıcak suyla yıkayıp, kuruladım, suyu nemi iyice gitsin diye ocakta biraz ısıttım.

      Resimdeki etleri 1 saat önce dolaptan çıkardım,


      Tavayı ilk defa kullanacağım için yapışma olmasın diye Ayçiçek yağına iyice buladım. Üzerine çekilmemiş tane deniz tuzunu bolca serpiştirdim. Sonra 10 dakika kadar ısınmış tavaya etleri koydum (tavaya hiç yağ koymadım). Ancak mutfak camı açık olmasına ve aspiratör en yüksek ayarda açık olmasına rağmen yoğun bir duman çıktı. İlk defa yaptığım için herhalde karım Allahtan çok fazla söylenmedi. Biraz duman bekliyordum ama bu epey çoktu. Aslında etleri 3-3.5 dakika civarı pişirmeyi planladığım halde eşim ben iyi pişmiş severim dediği için mutfağı duman kaplamasından sonra bir de buradan veto yemeyelim diye yaklaşık 4.5’ar dakika pişirdim. Etleri çevirirken ve tavadan alırken hiç yapışma falan olmadı, etler tavadan kolayca ayrıldı.
      Çok pişmiş olmasına rağmen yine de beklediğimden iyiydi, biz beğendik.

      Yemekten sonra tavayı sıcak suyla yıkadım, inatçı yapışkan parça falan kalmadı, fırçayla kolayca temizlendi. İyice kurusun diye ocakta ısıttım sonra da riviera zeytinyağı ile kaplayıp kaldırdım.

      Bir dahaki sefere daha az pişirip etin özünü muhafaza edeceğim ve bu sefer etleri de hiç yağlamayacağım, sadece biraz tuz atıp tavaya koyacağım. Umarım duman olayı azalır, buna bir çözüm bulmam lazım.


      :) tava gelmiş sevindim hayırlı olsun,lodge candır.

      1 çay kaşığı yağ yeterlidir ki üzerinde ince bir katman olsun yapışmayı minimize etmek için ve tuz ve karabiberleri üzerinde tutsun.
      Yoksa iri parçalar düşebiliyor.
      |
      |
      _____________________________

      Youtube:Dökümcü Baba
      “Sadece emayesiz ham döküm ürünler” hakkında oluşturulan, Türkiye'deki "ilk ve tek" web sitesi google:Dökümcübaba
    • Yüzbaşı
      502 Mesaj
      21 Haziran 2016 09:59:07
      Teşekkürler, ilk pişirmede yapışma korkusuyla eti yağa buladım, inşallah yoğun duman o yüzdendir. Yoksa işimiz var.
      _____________________________

      iPhone 8 Plus
      Ipad Pro 10.5"
    • Yarbay
      2105 Mesaj
      21 Haziran 2016 10:27:31
      quote:

      Orijinalden alıntı: aycanata

      Teşekkürler, ilk pişirmede yapışma korkusuyla eti yağa buladım, inşallah yoğun duman o yüzdendir. Yoksa işimiz var.

      hocam mrk etme,bu hafta bol kuyruk yağını kıymaya basıp köfte yaptım,tavanın içi ızgara çizgilerinin sonuna kadar yağ oldu,onda bile duman çıkmadı,mrk etme tavada sıkıntı yok :)

      https://www.youtube.com/watch?v=xMLAqa9j_hw
      |
      |
      _____________________________

      Youtube:Dökümcü Baba
      “Sadece emayesiz ham döküm ürünler” hakkında oluşturulan, Türkiye'deki "ilk ve tek" web sitesi google:Dökümcübaba
    • Yarbay
      3957 Mesaj
      21 Haziran 2016 16:47:29

      Hocam duman konusunda herhangi bir gelişme olacağını sanmıyorum. Hiç yağ eklemeden de yapsam bile duman çıkışı çok fazla oluyor. Bu işin doğasında duman var yani. Ben balkonda yapıyorum duman sorunu olmasın diye, yoksa mutfakta görüş mesafesi 2 metreye düşüyor.



      < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
      |
      |
      aycanata kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
      _____________________________

      Nobody ever seems to remember life is a game we play
    • Yarbay
      2105 Mesaj
      21 Haziran 2016 17:07:37
      quote:

      Orijinalden alıntı: MrKemal17

      Hocam duman konusunda herhangi bir gelişme olacağını sanmıyorum. Hiç yağ eklemeden de yapsam bile duman çıkışı çok fazla oluyor. Bu işin doğasında duman var yani. Ben balkonda yapıyorum duman sorunu olmasın diye, yoksa mutfakta görüş mesafesi 2 metreye düşüyor.

      ben o kadar yağlı şeyler pişirdim,kuyruk yağı da dahil,üstelik çok pişiriyorum öyle az pişmiş de yemem ,hiç duman olmadı,nerde sıkıntı çıkıyor anlamadım,ben çok memnunum tavamdan:)
      _____________________________

      Youtube:Dökümcü Baba
      “Sadece emayesiz ham döküm ürünler” hakkında oluşturulan, Türkiye'deki "ilk ve tek" web sitesi google:Dökümcübaba
    • 21 Haziran 2016 20:01:10
      ben de epeydir bu konuyu takip ediyorum , hatta lava marka tava ve tencerem de var ama 26x32 cm modelin camı olmadığı için eşim veto ettiğinden kullanamıyorum , malum koku ve duman problemi.

      lava yada başka marka üzerinde cam kapağı olan bir demir döküm tava önerisi olan varsa sevinirim.

      bu arada hatun bu hafta yolcu , evi iyice dumana bulayacağım o yokken
      |
      |
      _____________________________

    • Yarbay
      3957 Mesaj
      22 Haziran 2016 02:34:26

      Ben de çok memnunum tavamdan. Zaten ızgara yapacağım zaman mutfak balkonunu kullanıyorum, mutfak dumanaltı olmuyor. Sırf bu iş için piknik tüpü almıştım, orda yapıyorum. Az veya çok pişirmeden bağımsız her türlü duman oluyor, tabi balkonda yaptığım için bir problem değil. Acaba tavayı ısıtmadan mı eti pişirmeye başlıyorsunuz? Tavanın yüksek ateşte 5-10dk ısınması gerekiyor.

      https://m.youtube.com/watch?v=OWH7nuXZzOI
      Bu videoda 1.20den itibaren eti pişirmeye başlıyor. Buradaki kadar duman oluyor bende.



      < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
      |
      |
      mcse2k3 kullanıcısının, bahsedilen mesajını gör
      _____________________________

      Nobody ever seems to remember life is a game we play
    • Yüzbaşı
      502 Mesaj
      22 Haziran 2016 10:36:47
      quote:

      Orijinalden alıntı: mcse2k3


      Alıntıları Göster


      ben o kadar yağlı şeyler pişirdim,kuyruk yağı da dahil,üstelik çok pişiriyorum öyle az pişmiş de yemem ,hiç duman olmadı,nerde sıkıntı çıkıyor anlamadım,ben çok memnunum tavamdan:)



      Evet youtube'daki videonuzu izledim, gerçekten az duman vardı. Acaba eti bolca ayçiçek yağına bulamıştım ondan mı oldu acaba diye merak ediyorum. Bir dahakine ya çok az ya da hiç yağ sürmeden yapacağım.
      _____________________________

      iPhone 8 Plus
      Ipad Pro 10.5"
    • Yarbay
      2105 Mesaj
      22 Haziran 2016 10:42:33
      quote:

      Orijinalden alıntı: MrKemal17

      Ben de çok memnunum tavamdan. Zaten ızgara yapacağım zaman mutfak balkonunu kullanıyorum, mutfak dumanaltı olmuyor. Sırf bu iş için piknik tüpü almıştım, orda yapıyorum. Az veya çok pişirmeden bağımsız her türlü duman oluyor, tabi balkonda yaptığım için bir problem değil. Acaba tavayı ısıtmadan mı eti pişirmeye başlıyorsunuz? Tavanın yüksek ateşte 5-10dk ısınması gerekiyor.

      https://m.youtube.com/watch?v=OWH7nuXZzOI
      Bu videoda 1.20den itibaren eti pişirmeye başlıyor. Buradaki kadar duman oluyor bende.

      Ülkemde emaye kaplamasız döküm tava ların yılmaz savunucusu,-ayrıca öncülerinden olduğumu da sanıyorum- ve sırf bunun için fazla para verip y.dışından tava alıp ,döküm hakkında site açıp, üşenmeyip 20dk'lık videolar çeken biri olarak bu zamana kadar tavamı gayet iyi ısıttıgımı düşünüyorum

      Çektiğim videoları izleyin,yahu kokoreç bile pişirdim doğru düzgün duman çıkmadı,[size=5]kokoreç abi:yağı etinden fazla olan bir besin resmen
      Sorun etteki yağ yanığı değil, etin kendi yanığı ve dumanı ise,devasa antrikot da pişirdim,aspiratörün yetebileceği kadar duman oldu o da sadece tavaya ilk koyduğumda,geçen hafta kuyruk yağlı kocaman köfteler pişirdim yine duman yok.

      Verdiğiniz linkteki videoya dikkatlı bakın,adam yağlı krep tavasını ateşe koyar koymaz duman çıkıyor,et bile yok üzerinde.
      Sonra 1,58dk gelin mesela,çıkan duman sırf etin yağından ,etin kendisinin yandığı falan yok.



      Bu dumanı ete çok yağ sürenler ve soslu et-tavuk pişirenler-ki oda zeytinyağı vs. içerdiğinden- görüyor bence.

      Yalnız kendi çektiğim videolarda da söyledim,hiçbir zaman döküm tavayı en yüksek sıcaklıkta ısıtmadım,hep orta ateşte ısıttım ve bunu da herkese tavsiye ettim.

      Bunu ben uydurmadım,döküm tava almadan önce aylarca araştırdım,yurtdışı yemek bloglarını okudum,bi ton video izledim.
      Hep medium, medium-high da ısıttılar tavalarını,hiç high görmedim.

      Biz de döküm tavayı iyice kızdırın diyorlar,yahu tamam da iyice kızdırmak için illa son gaz ocağı açmak mı lazım?
      Hem Demir bu, ısı iletimi çok çok yavaş,alüminyum alaşımlı ya da çelik tavalar gibi 30sn de kızmaz, ve siz altını çılgın gibi açtıgınızda sadece orta kısmını çok ısıtıp,kenarlarını az ısıtmış oluyorsunuz,çünkü demir ,alimünyum ve çelik gibi değil hemen bütün kısımlar aynı derecede ısınmaz,bu şekilde ısının eşit dağılmasına fırsat vermiyorsunuz, bence.

      Tavayı harlı ateşte 5 dk ısıttıgınızda ve elinizle yokladığınızda aa ısınmış tamam diyorsunuz ama ortadan kenarlara doğru ısı tutma oranı aynı değil,olmayacak.
      Benim size tavsiyem ocağın en büyük gözünde,orta ateşte iyice ısıtmanız ve ısının kenarlara doğru yayılmasına izin vermeniz.

      Döküm geç ısınır ,geç soğur arkadaşlar,bu elementin yapısı bu,yapacak bir şey yok.

      quote:

      http://www.yeraltimutfagi.com/mutfak-icin-faideli-bilgiler/dokme-demir-cast-iron-izgara-tava-ve-tencere

      Fakat demirin ısıl iletkenliği çokta iyi değildir (aluminyumun yaklaşık dörtte biri yavaşlıkta iletir diyelim), bu sebeple tavanızın maksimum sıcaklığına gelebilmesi için en az beş dakika beklemeniz gerekecektir. Yani bazı sitelerde söylendiği gibi öyle yakıt verimi falan yapmaz. Çünkü tavanın ateş gören yüzünden diğer yüzüne giden mesafe büyüdükçe ve ısıl iletimi kötüleştikçe ısı kaybınız artar. Buna göre aluminyum aynı kalınlıkta dökme demir bir tavaya göre yaklaşık 4 kat daha verimlidir. Fakat pişirmede önemli olan nokta tavanın kızma derecesidir. Bu bakımdan dökme demir benzersizdir. Öyle ki mangalda pişen bir et herhangi bir teflon tavada pişen etten nasıl lezzetli oluyorsa, dökme demir ızgara tavada pişen ette o derece lezzetlidir. Hatta aradaki farkı anlamak bile oldukça güç olabilir.


      Ayrıca tavamı çift yuvarlaklı gözde ısıttım hep,hem iç hemde dış kısımlar aynı anda eşit olarak ısındı böylece.
      Ocaklarda wok gözü diye geçer,normallerinden daha güçlü,şöyle bir görünümü var

      Ocagı alırken 50TL mi ne fark vermiştim,iyi ki de öyle almısım.

      Belki bu yüzden sıkıntı çıkıyordur sizlerde,ya da tava kalitesinden ya da emaye kaplı olmasından,bilemiyorum dünya kadar yağlı şey pişirdim benim kaplamasız ızgara tavamda sıkıntı yok,lava tavam olsa evde aynı ocak üzerinde eşit ateşle deneme yapacam o kadar kafaya taktım ve meraklardayım bu duman sorununuzun.

      Belki de bunun sorumlusu emaye kaplama katmanıdır,sonuçta dökme ya da püskürtme cam,;Siz alttan demiri ısıtıyorsunuz,içi de demir ancak alttaki demir üstteki emayeyi ısıtıyor,ve siz eti ona temas ettiriyorsunuz,belki de bu katman saf döküm tava gibi gözenekli olmadığından,daha doğrusu demirin gözenekli yapısını kapatıp,içine 0 emme yapan bir katman oluşturdugundan bu şekilde bir tepki veriyor olabilir, ya da sadece emaye olduğundan böyledir,gözenekle alakası yoktur ,neden olmasın?


      bu yazdıklarım size saçma gelebilir,yanlış da olabilir,ama ben böyle pişiriyorum ve sorun yaşamıyorum,burada sadece görüşlerimi paylaşıyorum.



      < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcse2k3 -- 22 Haziran 2016; 10:53:15 >
      _____________________________

      Youtube:Dökümcü Baba
      “Sadece emayesiz ham döküm ürünler” hakkında oluşturulan, Türkiye'deki "ilk ve tek" web sitesi google:Dökümcübaba
    • Yarbay
      2105 Mesaj
      22 Haziran 2016 10:45:00
      quote:

      Orijinalden alıntı: aycanata


      Alıntıları Göster


      hocam 3-4 mesaj yukarda demiştim,bir de böyle deneyin ve lütfen geri dönüş yapın bilgilenelim.Farkı göreceksiniz eminim.

      quote:

      :) tava gelmiş sevindim hayırlı olsun,lodge candır.

      1 çay kaşığı yağ yeterlidir ki üzerinde ince bir katman olsun yapışmayı minimize etmek için ve tuz ve karabiberleri üzerinde tutsun.
      Yoksa iri parçalar düşebiliyor.
      |
      |
      _____________________________

      Youtube:Dökümcü Baba
      “Sadece emayesiz ham döküm ürünler” hakkında oluşturulan, Türkiye'deki "ilk ve tek" web sitesi google:Dökümcübaba
    • Yüzbaşı
      502 Mesaj
      22 Haziran 2016 10:56:46
      quote:

      Orijinalden alıntı: mcse2k3


      Alıntıları Göster



      Bu dumanı ete çok yağ sürenler ve soslu et-tavuk pişirenler-ki oda zeytinyağı vs. içerdiğinden- görüyor bence.

      Yalnız kendi çektiğim videolarda da söyledim,hiçbir zaman döküm tavayı en yüksek sıcaklıkta ısıtmadım,hep orta ateşte ısıttım ve bunu da herkese tavsiye ettim.

      Bunu ben uydurmadım,döküm tava almadan önce aylarca araştırdım,yurtdışı yemek bloglarını okudum,bi ton video izledim.
      Hep medium, medium-high da ısıttılar tavalarını,hiç high görmedim.

      Biz de döküm tavayı iyice kızdırın diyorlar,yahu tamam da iyice kızdırmak için illa son gaz ocağı açmak mı lazım?
      Hem Demir bu, ısı iletimi çok çok yavaş,alüminyum alaşımlı ya da çelik tavalar gibi 30sn de kızmaz, ve siz altını çılgın gibi açtıgınızda sadece orta kısmını çok ısıtıp,kenarlarını az ısıtmış oluyorsunuz,çünkü demir ,alimünyum ve çelik gibi değil hemen bütün kısımlar aynı derecede ısınmaz,bu şekilde ısının eşit dağılmasına fırsat vermiyorsunuz, bence.

      Tavayı harlı ateşte 5 dk ısıttıgınızda ve elinizle yokladığınızda aa ısınmış tamam diyorsunuz ama ortadan kenarlara doğru ısı tutma oranı aynı değil,olmayacak.
      Benim size tavsiyem ocağın en büyük gözünde,orta ateşte iyice ısıtmanız ve ısının kenarlara doğru yayılmasına izin vermeniz.

      Döküm geç ısınır ,geç soğur arkadaşlar,bu elementin yapısı bu,yapacak bir şey yok.

      quote:

      http://www.yeraltimutfagi.com/mutfak-icin-faideli-bilgiler/dokme-demir-cast-iron-izgara-tava-ve-tencere

      Fakat demirin ısıl iletkenliği çokta iyi değildir (aluminyumun yaklaşık dörtte biri yavaşlıkta iletir diyelim), bu sebeple tavanızın maksimum sıcaklığına gelebilmesi için en az beş dakika beklemeniz gerekecektir. Yani bazı sitelerde söylendiği gibi öyle yakıt verimi falan yapmaz. Çünkü tavanın ateş gören yüzünden diğer yüzüne giden mesafe büyüdükçe ve ısıl iletimi kötüleştikçe ısı kaybınız artar. Buna göre aluminyum aynı kalınlıkta dökme demir bir tavaya göre yaklaşık 4 kat daha verimlidir. Fakat pişirmede önemli olan nokta tavanın kızma derecesidir. Bu bakımdan dökme demir benzersizdir. Öyle ki mangalda pişen bir et herhangi bir teflon tavada pişen etten nasıl lezzetli oluyorsa, dökme demir ızgara tavada pişen ette o derece lezzetlidir. Hatta aradaki farkı anlamak bile oldukça güç olabilir.


      Ayrıca tavamı çift yuvarlaklı gözde ısıttım hep,hem iç hemde dış kısımlar aynı anda eşit olarak ısındı böylece.
      Ocaklarda wok gözü diye geçer,normallerinden daha güçlü,şöyle bir görünümü var

      Ocagı alırken 50TL mi ne fark vermiştim,iyi ki de öyle almısım.

      Belki bu yüzden sıkıntı çıkıyordur sizlerde,ya da tava kalitesinden ya da emaye kaplı olmasından,bilemiyorum dünya kadar yağlı şey pişirdim benim kaplamasız ızgara tavamda sıkıntı yok,lava tavam olsa evde aynı ocak üzerinde eşit ateşle deneme yapacam o kadar kafaya taktım ve meraklardayım bu duman sorununuzun.

      Belki de bunun sorumlusu emaye kaplama katmanıdır,sonuçta dökme ya da püskürtme cam,;Siz alttan demiri ısıtıyorsunuz,içi de demir ancak alttaki demir üstteki emayeyi ısıtıyor,ve siz eti ona temas ettiriyorsunuz,belki de bu katman saf döküm tava gibi gözenekli olmadığından,daha doğrusu demirin gözenekli yapısını kapatıp,içine 0 emme yapan bir katman oluşturdugundan bu şekilde bir tepki veriyor olabilir, ya da sadece emaye olduğundan böyledir,gözenekle alakası yoktur ,neden olmasın?



      Ben de en büyük ocağı (içiçe 2 tane alev halkası var) kullanmıştım. En yüksek ayarda %100 değilse bile %90'da 10dk. tavayı ısıttım, bu sefer %70 gibi ayarlayıp yapayım bakalım. Sonucu buraya da yazarım.
      |
      |
      _____________________________

      iPhone 8 Plus
      Ipad Pro 10.5"
    • 22 Haziran 2016 14:23:52
      BİM'den 50tl ye LAVA'nın döküm tavasını almıştım. Burada yazılanların hiçbirini de yapmadım şimdiye kadar Deterjan ile yıkadım, en yüksek ateşte ısıttım pişirdim fln

      Bazen yapışmalar oluyor. Sanırım yüksek ısıdan mı kaynaklanıyordur bu ?
      _____________________________

      İmzamda ki kullandığım ekipmanlar hakkında sormak istediğiniz olursa yardımcı olurum..
      Galaxy S2--> Galaxy Note 2 --> iPhone 5 --> iPhone 5s --> iPhone 6 --> Samsung S7 EDGE
      Apple MacBook Pro Mid 2012 13"
      Canon 5D Mark II Canon 24-70 f2.8L USM - Canon 135mm f2L USM - MC Carl Zeiss JENA 135mm f3.5 - MC Revuenon 24mm Macro - Tair 3S 300mm - LowePro Hatchback Aw 22L
      500px:http://500px.com/MuhammetTeker
      Kşisel Portfoliomwww.muhammetteker.com




Reklamlar
SEO
izmir havalimanı transfer
modasor
SEO
Bu sayfanın
Mobil sürümü
Tablet sürümü
Mini Sürümü

DHBR1
0,672
1.2.165

Reklamlar
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.