Şimdi Ara

Deistim Soruları Alayım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
50
Cevap
0
Favori
724
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: omer1313

Benim şahsi görüşüm deistliğin çok saçma olduğu. Çünkü tanrı diye bir kavram olmasaydı onun varlığını veya yokluğunu tartışma fırsatın bile olmazdı. Tanrı kavramı da dünyaya peygamberler (veya peygamber iddiasında bulunanlar inancınız ne ise) getirmiştir. Yani tanrıyı tanıyorsan mecbur bit şekilde peygamberi de tanıyacaksın. Öbür türlü kendini kandırmaktan öteye geçemezsin.

Evet deistler zaten Tanrı diye bir şeye inanmazlar.Onların inandıkları bir Yaratıcının olduğudur.
  • Allah var ise ve bizler yaratılmışsak bunun bir sebebi olmalı. Bir sebep varsa bir sonuçta olmalı. Bir sonuç varsa gidilecek yol çizilmiş olmalı. Ve her şeyi yaratan Rab her şeye bir ölçü, kural, sınırlama ve nasihatte yaratmış olmalı. "I'm barbie girl, in the barbie world" olmuyor maalesef kardeşim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kediyeyolgösterenadam

Allah var ise ve bizler yaratılmışsak bunun bir sebebi olmalı. Bir sebep varsa bir sonuçta olmalı. Bir sonuç varsa gidilecek yol çizilmiş olmalı. Ve her şeyi yaratan Rab her şeye bir ölçü, kural, sınırlama ve nasihatte yaratmış olmalı. "I'm barbie girl, in the barbie world" olmuyor maalesef kardeşim.

Yaratıcı insana fıtraten bazı özellikler yüklemiş.Akıl ve duygular.Aklınla yaratıcıyı bulabilirsin.Duygularınla,vicdanınla da neyin iyi neyin kötü olduğunu idrak edebilirsin.Neyin yanlış neyin doğru olduğunu anlamak çok zor değil bunun için Kitap inmesine gerek yoktu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kesnek

quote:

Allah var ise ve bizler yaratılmışsak bunun bir sebebi olmalı. Bir sebep varsa bir sonuçta olmalı. Bir sonuç varsa gidilecek yol çizilmiş olmalı. Ve her şeyi yaratan Rab her şeye bir ölçü, kural, sınırlama ve nasihatte yaratmış olmalı. "I'm barbie girl, in the barbie world" olmuyor maalesef kardeşim.

Yaratıcı insana fıtraten bazı özellikler yüklemiş.Akıl ve duygular.Aklınla yaratıcıyı bulabilirsin.Duygularınla,vicdanınla da neyin iyi neyin kötü olduğunu idrak edebilirsin.Neyin yanlış neyin doğru olduğunu anlamak çok zor değil bunun için Kitap inmesine gerek yoktu.

Piercing'in hükmü, içki içmenin hükmü, faiz'in hükmü, açık giyinip giyinmemenin hükmü. Ahlak kuralları bir sabit noktanız yoksa esner de esner. Evrensel ahlak kuralı eğer sabit noktanız yoksa yoktur. Fakat size doğrunun tanımı Yaratıcı tarafından bildirilmişse ve sebebin getirdiği sonuca gideceğiniz yol açık verilmeksizin, hatasız şekilde çizilmişse iş değişiyor. 2 deist bir ahlak meselesinde uyuşmazlığa düşerse kafalarını tokuşturup bir neticeye varamaz. İkisininde disiplini ve hayat görüşü farklı olacaktır ve "Bizde iyi olan kazanıyor yav, ikimizinde kalbi temizdir belki. Hadi doğru olduğunu düşündüğümüz şeyleri yapmaya devam edelim. Sonuç süpriz olsun." dememeleri için bir sebep kalmayacaktır. Deizm yarım ateistliktir. Ateist olmamanız için bir sebep yok. Ateistlerde "akıl ve duygu"larına göre hareket ediyor.

• blokladım soruları alayım
  • quote:

quote:

quote:

Piercing'in hükmü, içki içmenin hükmü, faiz'in hükmü, açık giyinip giyinmemenin hükmü. Ahlak kuralları bir sabit noktanız yoksa esner de esner. Evrensel ahlak kuralı eğer sabit noktanız yoksa yoktur. Fakat size doğrunun tanımı Yaratıcı tarafından bildirilmişse ve sebebin getirdiği sonuca gideceğiniz yol açık verilmeksizin, hatasız şekilde çizilmişse iş değişiyor. 2 deist bir ahlak meselesinde uyuşmazlığa düşerse kafalarını tokuşturup bir neticeye varamaz. İkisininde disiplini ve hayat görüşü farklı olacaktır ve "Bizde iyi olan kazanıyor yav, ikimizinde kalbi temizdir belki. Hadi doğru olduğunu düşündüğümüz şeyleri yapmaya devam edelim. Sonuç süpriz olsun." dememeleri için bir sebep kalmayacaktır. Deizm yarım ateistliktir. Ateist olmamanız için bir sebep yok. Ateistlerde "akıl ve duygu"larına göre hareket ediyor.

Kuran'da bir çok ahlak kuralı belirlemiştir doğru ama ben hiçbir yerde pedofilinin yasaklandığını okumadım.Faizin hükmü yazarken çocuk seviciliği yazmıyor.Ölü sevicilik yazmıyor.Allah'ın helal ve haram kıldığı evlilikler belirtlilmiş ama annanesiyle,torunuyla,dedesiyle nikah kıymanın hükmü belirtilmemiş.Dine inanan adamlar,sadece dinlerinin yasakladıklarını uygulayıp diğer eksik kalanları görmezden mi geliyorlar yoksa akıllarıyla Dedesiyle evlenmenin doğru olmayacağı kanısına mı varıyor.

Evet,akıllarıyla ve duygularıyla kalan hükümleri tamamlıyorlar.

Deistlik yarı ateizm olduğu kadar yarı teizmdir.Ateistlerde akıl ve duygularıyla hareket eder ama bir Yaratıcıya inanmazlar.Deizmde var mı bilmiyorum ama içimize bu duyguları koyup bize akıl veren bir Yaratıcı olmalı diye düşünüyorum.

• quote:

Zincirleme iddialar...

Allah'ın var olması şu an ki bilimsel verilerle çeliştiğimiz anlamına geliyor demek. Ama islam bilimle çelişmiyor hede hödö deme, bal gibi çelişiyor, üzgünüm. Bir şeyleri bir şeylere benzeterek her masal kitabı kutsal kitap ilan edilir. Kuranda netlik yoktur kardeşim, orada bir şeyler yazar, siz ise "Aaaoo soğuk füzyon zaten kuranda vardı bak burada yazıyor" diyerek benzetmeye çalışılır.

Yaratıcı vardır diyemeyeceğimiz gibi, yoktur da diyemeyiz. Tanrı = yaratıcı demek değildir, ikisi kasti olarak aynıymış gibi gösterilmeye çalışılır. Yaratıcı bir uzaylı ırk bile olabilir, buna kimse yoktur diyemez, vardır da diyemez.

Üzgünüm ama "bilim" böyle işler dostum. Sen 2+2=4 olduğunu reddetmen, sonucun 4 olduğu gerçeğini değiştirmez. Ve inan bana düşünce biçimini değiştirmediğin sürece, objektif şekilde anlattıklarımı dikkatimi almadığın sürece, beni anlamayacaksın.

Neden sana bu kadar uzun anlattım biliyor musun? Seni uzun zamandır forumda görüyorum. Bundan önce de çok tartıştık hep hatırlarım.

• Citizen kullanıcısına yanıt
    Sen değiştin forum hala aynı , yarım saattir error.log dosyasını kontrol et diye hata veriyor utanmasam ofise gelip kontrol edecektim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Notorious

quote:

Zincirleme iddialar...

Allah'ın var olması şu an ki bilimsel verilerle çeliştiğimiz anlamına geliyor demek. Ama islam bilimle çelişmiyor hede hödö deme, bal gibi çelişiyor, üzgünüm. Bir şeyleri bir şeylere benzeterek her masal kitabı kutsal kitap ilan edilir. Kuranda netlik yoktur kardeşim, orada bir şeyler yazar, siz ise "Aaaoo soğuk füzyon zaten kuranda vardı bak burada yazıyor" diyerek benzetmeye çalışılır.

Yaratıcı vardır diyemeyeceğimiz gibi, yoktur da diyemeyiz. Tanrı = yaratıcı demek değildir, ikisi kasti olarak aynıymış gibi gösterilmeye çalışılır. Yaratıcı bir uzaylı ırk bile olabilir, buna kimse yoktur diyemez, vardır da diyemez.

Üzgünüm ama "bilim" böyle işler dostum. Sen 2+2=4 olduğunu reddetmen, sonucun 4 olduğu gerçeğini değiştirmez. Ve inan bana düşünce biçimini değiştirmediğin sürece, objektif şekilde anlattıklarımı dikkatimi almadığın sürece, beni anlamayacaksın.

Neden sana bu kadar uzun anlattım biliyor musun? Seni uzun zamandır forumda görüyorum. Bundan önce de çok tartıştık hep hatırlarım.

Kırmızı hapı izlemişsin sen de :D

Ben de izledim Efe Aydal'ı yeni tanıdım ve severek izliyorum videolarını.

Müslümandım şuan neyim bilmiyorum ama müslümanken yani bundan 1-2 hafta önce burada yazılanları okusam aynı kediyeyolgösterenadam gibi yazardım.Zaten işin sırrı olaya dışarıdan bakmak.

Ayrıca harbiden bilimle çelişiyor sonra çıkıp Arapça'da bir kelimenin zibilyon tane anlamı vardır,bu da onlardan biridir.Eskiden bilinmediği için yanlış çevirilmiş falan fisman.

Kuran'da dünya düz nitelendirilmiş,eski meallere bakıyosun,biz yeryüzünü yaydı,düzdük diye çeviriler var,daha sonraları parantez içinde deve kuşu diye eklemişler.

Bir de dönem koşullarına göre değiştirmeleri yok mu o da ayrı bir olay.Diyanetin eski mealinde Nisa suresi 34. ayette işte karılarınızı uyarın,yatakları ayırın falan son cümlede yine olmazsa dövün yazıyor.Yeni meale açıp bakıyorsun, (Hafifçe,iz bırakmayacak şekilde,yüzüne vurmadan...) şeklinde ek açıklamalar yapılmış.Tefsir okumak istesek açar okuruz meale tefsir sıkıştırıyorlar resmen,sırf değişen topluma ayak uydurmak için.

Öyle kafamıza göre yazmayan şeyleri kendimiz ekleyebiliyorsak (eşek sudan gelinceye kadar) dövün diye de eklenebilir.Kimin nasıl algıladığına bağlı.

Bir de Kuran mucizeleri var.Kuran ilk indiğinde ilk ayet Oku dur ama bildiğimiz üzere Kuran Fatiha ile başlar.Yani daha sonradan insan müdahalesi ile sıralama değiştirilmiş bir hiyerarşiye sokulmuştur.Doğal olarak yok efendim Kamer suresinin ilk ayetinden Kuranın son ayetine kadar ki ayet sayısı 1969 yapıyor,ilk insanda aya 1969'da çıktı,inanılmaz bir mucize!!

E kardeşim sormazlar mı sen niye çıkmadın diye? Niye bu Kuran mucizeleri hep Batı dünyası bir şeyler bulduktan sonra ortaya çıkıyor?

EDİT: ayrıca benim bir de şöyle düşüncem var.Matrix tarzı bir programlanmış dünya şuanki teknolojiye çok uzak değil.Zaten görme-işitme-tatma hepsi beyinde olan şeyler.Yani benzer şekilde sinir hücreleri uyarılarak sanal alemler oluşturulabilir ki sanal gerçeklik gözlükleri dediğimiz aletleri yaptılar bile.Ben bunun üstüne çok daha şey katılacağını düşünüyorum.

Yani diyorum ki ya biz de matrix gibi bir yere hapsolduysak,arkadaşın dediği gibi uzaylılar da yönetiyor olabilir.Yani teknolojisi çok gelişmiş bir ırk bizi buraya hapsetmiş olabilir.O halde senin ulaşabileceğin tek varlık Yaratıcıdır.Dinlere ulaşamazsın.İnsan eliyle yazılmayacak kadar muhteşem bir kitap denir ya,hadi öyle olsun ama ya bunu uzaylılar hazırlayıp bizim matriximize yolladıysalar.Bunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesnek -- 15 Ağustos 2015; 8:09:38 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Kuran'da bir çok ahlak kuralı belirlemiştir doğru ama ben hiçbir yerde pedofilinin yasaklandığını okumadım.Faizin hükmü yazarken çocuk seviciliği yazmıyor.Ölü sevicilik yazmıyor.Allah'ın helal ve haram kıldığı evlilikler belirtlilmiş ama annanesiyle,torunuyla,dedesiyle nikah kıymanın hükmü belirtilmemiş.Dine inanan adamlar,sadece dinlerinin yasakladıklarını uygulayıp diğer eksik kalanları görmezden mi geliyorlar yoksa akıllarıyla Dedesiyle evlenmenin doğru olmayacağı kanısına mı varıyor.

Deistlik yarı ateizm olduğu kadar yarı teizmdir.Ateistlerde akıl ve duygularıyla hareket eder ama bir Yaratıcıya inanmazlar.Deizmde var mı bilmiyorum ama içimize bu duyguları koyup bize akıl veren bir Yaratıcı olmalı diye düşünüyorum.

Pedofili, akraba evliliği ve Kuran'da mevcut olmayan şeyler Peygamber ile açıklığa kavuşturulmuştur. Pedofili, ensest ve diğer sapkınlıklar yasaklanmıştır. İslam'da akıl ve duygular göze alınırken kural ve tanımlamalarda dikkate alınır. Önceki mesajımda 2 deist üzerinden örnek durum geliştirdim. Buna bir açıklık getirmen icab ediyor.

Ayrıca Hz.Aişe meselesine gönderme yaptıysan bir aralar bilgisiz kimselerin 8 dediği daha sonra 6'ya indirdikleri yaşları temel almıyorsundur umarım. Forumda daha önce tartışıldığı için bu konuya girmiyorum. 18 yaş civarında evlilik gerçekleştirildiği sonucu çıkmıştır. Buna internette araştırarak ulaşabilirsin. Konumuzun deizm olduğunu unutmayalım ve sapmayalım derim. Farklı konuları tartışmak istiyorsan ayrı bir konu yahut mesajda belirtebilirsin.

@The Notorious: "Allah'ın var olması şu an ki bilimsel verilerle çeliştiğimiz anlamına geliyor demek. Ama islam bilimle çelişmiyor hede hödö deme, bal gibi çelişiyor, üzgünüm." Çelişiyor, şöyle deme, üzgünüm ile fikir çürütmüş olmuyorsun. Yazdıkların kendince iddaalar. Cevap verecek önem arz etmiyorlar. Ayrıca "Espresso yaparken kaç estağfurullah çekmeliyiz?" şeklinde din ile dalga geçenleri muhatap almıyorum. Ne kardeşin, nede dostunum. Mesafeyi korumalısın.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Pedofili, akraba evliliği ve Kuran'da mevcut olmayan şeyler Peygamber ile açıklığa kavuşturulmuştur. Pedofili, ensest ve diğer sapkınlıklar yasaklanmıştır. İslam'da akıl ve duygular göze alınırken kural ve tanımlamalarda dikkate alınır. Önceki mesajımda 2 deist üzerinden örnek durum geliştirdim. Buna bir açıklık getirmen icab ediyor.

Ayrıca Hz.Aişe meselesine gönderme yaptıysan bir aralar bilgisiz kimselerin 8 dediği daha sonra 6'ya indirdikleri yaşları temel almıyorsundur umarım. Forumda daha önce tartışıldığı için bu konuya girmiyorum. 18 yaş civarında evlilik gerçekleştirildiği sonucu çıkmıştır. Buna internette araştırarak ulaşabilirsin. Konumuzun deizm olduğunu unutmayalım ve sapmayalım derim. Farklı konuları tartışmak istiyorsan ayrı bir konu yahut mesajda belirtebilirsin.

@The Notorious: "Allah'ın var olması şu an ki bilimsel verilerle çeliştiğimiz anlamına geliyor demek. Ama islam bilimle çelişmiyor hede hödö deme, bal gibi çelişiyor, üzgünüm." Çelişiyor, şöyle deme, üzgünüm ile fikir çürütmüş olmuyorsun. Yazdıkların kendince iddaalar. Cevap verecek önem arz etmiyorlar. Ayrıca "Espresso yaparken kaç estağfurullah çekmeliyiz?" şeklinde din ile dalga geçenleri muhatap almıyorum. Ne kardeşin, nede dostunum. Mesafeyi korumalısın.

Öncelikle 2 deist olayını açıklayayım.Bildiğin gibi islamda bir çok şey daha sonra islam alimlerinin bir araya gelip istişareler yapması sonucuyla açıklığa kavuşmuştur.Aklıma ilk gelen örnek: Masturbasyon. Açıp baktığında masturbasyon hakkında sahih hadis bulunmamaktadır.Kuran'da da belirtilmemiştir.Ve bir çok konuda olduğu gibi masturbasyonda da islam alimleri görüş ayrılığına düşmüş ve kimisine göre mutlak haram,kimisine göre bazı durumlarda helal,kimisine göre bazı durumlarda farz olarak nitelendirilmiştir.

Hatta namazda,abdestte bile görüş ayrılıkları ortaya çıkmıştır.Şafi mezhebinde kadın eli değmesi abdest bozarken,hanefi mezhebinde bozmaz.

Konuyu şuraya getirmek istiyorum.Kuran ve hadisler var olmuş,var olan,var olacak her şeyi açıklamamıştır.Bu yüzden zaman zaman istişareler yapılıp bu konular açıklığa kavuşturulur.Akıllar ve duygular kullanılarak.

2 deist olayına açıklık getirdiğimi düşünüyorum.Neticeyi anladığını umarak uzatmıyorum daha fazla.

Hz.Aişe olayına gönderme yapmadım,açıkça belirtilmemiştir.Ben ne bir hadis ne bir ayette pedofilinin,ölü seviciliğinin yasaklandığını gördüm.

E madem Hz.Aişe'de konumuza dahil oldu şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.Hz. Aişe 20 yaşında olsun kabul edelim.Hz.Muhammedin 53 yaşında olduğu gerçeğini değiştirmez aradaki yaş farkı açık bir şekilde ortadadır.20 kabul edersek 33 yapar.18 kabul edersek 35 yapar.

Bir de şöyle de bir şey var.Bu 18 olayını sadece bizim alimler der niyeyse.Araplar paşa paşa kabullenmiştir bu durumu.Hadislere güvenmektedirler.Kızların 9 yaşında o zamanlar ergenliğe girdiğini söylemekteler ve bizimkiler gibi katakulli ile yaş yükseltmesi yapmazlar.Zaten yapılsa da bir şey değişmiyor.

Farklı konuları tartışmak için bir çabada bulunmadım.Pedofili der demez aklınıza Hz.Aişe'yi getiren sizsiniz.Ben sadece deizm üzerinden gidiyordum.Kuran'ın pedofiliden,ölü sevicilikten,torunla nikah kıymanın hükmünden ve daha nicesinden bahsetmemesinden ama müslümanların akılları ve duygularıyla bunların hükümlerini belirlemesinden bahsettim.Konuyu saptıranın siz olduğunu hatırlatıyorum tekrardan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kesnek -- 15 Ağustos 2015; 8:23:58 >

• quote:

quote:

Benim şahsi görüşüm deistliğin çok saçma olduğu. Çünkü tanrı diye bir kavram olmasaydı onun varlığını veya yokluğunu tartışma fırsatın bile olmazdı. Tanrı kavramı da dünyaya peygamberler (veya peygamber iddiasında bulunanlar inancınız ne ise) getirmiştir. Yani tanrıyı tanıyorsan mecbur bit şekilde peygamberi de tanıyacaksın. Öbür türlü kendini kandırmaktan öteye geçemezsin.

Evet deistler zaten Tanrı diye bir şeye inanmazlar.Onların inandıkları bir Yaratıcının olduğudur.

yaratıcıya tanrı deniyor zaten.
  •  Deistim Soruları Alayım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • herkes zamanla deisir krdesim
  • Bak bak utanmadan söylüyo Allahtandamı korkumuyon

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tek bir tanridan geldigi sanilan inanclar birbirini yalanlar ve kendi icinde celisirler. Bu inanclari dikkate alip hayatin temeli yapmaya calisirsan gecmis olsun demektir. Ayrica Iptidai insanlarin bir takim mitolojik eserleri ile bilimde yapamazsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: zirve011

quote:

quote:

yaratıcıya tanrı deniyor zaten.

Tanrı ile Yaratıcı aynı şey değildir.

• Yere düşen dinleri ne yapıyorsunuz ?
  • Tanrıyla peygamber ne alaka? Deizm tanrının var olduğunu kabul eder çünkü bilim evrenin nasıl oluştuğunu ve evrim teorisi de ilk canlının nasıl oluştuğunu açıklayamaz.Bunlar da bir yaratıcının olduğunu düşünmeye sebebiyet verir.Peygamberler tamamen doğaüstü olaylar üzerine kurulu efsanevi varlıklardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ''Battery

Tanrıyla peygamber ne alaka? Deizm tanrının var olduğunu kabul eder çünkü bilim evrenin nasıl oluştuğunu ve evrim teorisi de ilk canlının nasıl oluştuğunu açıklayamaz.Bunlar da bir yaratıcının olduğunu düşünmeye sebebiyet verir.Peygamberler tamamen doğaüstü olaylar üzerine kurulu efsanevi varlıklardır.

Tamam işte eğer peygamberler "yaratıcı"dan söz etmeseydi bunun olup olmadığını muhakeme bile edemezdik çünkü bu kavramı ortaya koyan onlar. Mesela şuan binlerce milyonlarca güneş sisteminden söz ediliyor ama bilim adamları bu kavramı ortaya atmasaydı hala dünyanın evrenin merkezinde olduğuna ve güneşin de döndüğüne inanıyor olabilirdik.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.