Şimdi Ara

dc voltaj düşürme soru? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
21.883
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: moztas

piyasadaki bulunabilirliğini bilmiyorum ama ben 3A çıkış verebilen LM2596 entegresi kullanıyorum sürekli. 3.3V, 5V, 12V sabit ve ayarlanabilir çıkışlı (LM2596-ADJ) versiyonları mevcut. Isınma sorunu yok ve çok stabil.

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-teknik-elektronik-devre-montaj-lm-2596-step-down-guc-dusurucu-duzenleyici-ucretsiz-kargo-149962588/detay/
    bu işe yararmı

• ya bırakın arkadaşlar lm serisi buck- boost entegreler var artık bırakın bu 78-79 ları .

http://www.direnc.net/LM2576-ADJ-Easy-Switcher-30A-Step-Down-Voltage-Regulator,PR-527.html

http://www.ti.com.cn/cn/lit/ds/symlink/lm2576.pdf

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 6 Şubat 2014; 18:00:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: why_living

ya bırakın arkadaşlar lm serisi buck- boost entegreler var artık bırakın bu 78-79 ları .

http://www.direnc.net/LM2576-ADJ-Easy-Switcher-30A-Step-Down-Voltage-Regulator,PR-527.html

http://www.ti.com.cn/cn/lit/ds/symlink/lm2576.pdf

Peki

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• kartifor K kullanıcısına yanıt
    fiyatini bilemem ama kesinlikle bu kart isinize yarar. Uzerindeki ince ayarli trimpot ile tam istediginiz voltaji elde edebilirsiniz ve girisine 45V'a kadar verebiliyorsunuz (entegrenin HV versiyonunda 55V'a kadar cikiyor, bizzat test ettim).

ha yok ben karti satin almayayim kendim yapacagim derseniz, kendi cizdigim bir pcb calismasi var elimde. paylasabilirim talep olursa. internette de cok ornegi var.

Bu arada, LM2576 ve LM2596 hemen hemen ayni isi gorur.
    LM2576
    LM2596

• arkadas bunu dene bu degerlerle 5 V alırsın akımda bay yuksek olur .İYİ GÜNLER.YANLIŞ VARSA ALINTI ILE DUZELTIN :D
     dc voltaj düşürme soru?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx

quote:

Orijinalden alıntı: Q7ahg

arkadaşlar, 9 voltu 5 volta dirençlerle düşürmek varken, neden 7805 regülatörünü kullanıyoruz?

dc voltaj düşürme soru?

Dirençli gerilim bölücüden akım çekemezsin. Oraya yük bağladığında ne olacak? Misal ordaki 5V'nin uçlarını boşta bırakmışsın. Oraya bir tane yük bağla bir de öyle dene uçlarında kaç volt göreceksin.
    Ancak 5V'lik regülatörler belli minimum ve maksimum akım gerilimler arasında, sabit olarak 5V'ye çok yakın bir değer verirler.

Peki giriş geriliminin sabit olduğu (9V) varsayılarak 4-5 kilo ohm'lu değil de 4-5 ohm'luk watt'lı direnç kullanılsa yine akım çekemez mi? (Çıkış devrenin direncine bağlı olarak)

Bu arada birkaç aylık hortlamadan sorun olmaz herhalde, amaç beyin fırtınası :)

• Uygun ayarlamalarla gerilim bölücülü devreden tabii ki akım çekilebilir. Ancak hem yük üzerindeki gerilim sabitlenmez, hem verim çok komik değerlere düşer.
  • quote:

Orijinalden alıntı: CyRaWarrior

quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx

quote:

Orijinalden alıntı: Q7ahg

arkadaşlar, 9 voltu 5 volta dirençlerle düşürmek varken, neden 7805 regülatörünü kullanıyoruz?

dc voltaj düşürme soru?

Dirençli gerilim bölücüden akım çekemezsin. Oraya yük bağladığında ne olacak? Misal ordaki 5V'nin uçlarını boşta bırakmışsın. Oraya bir tane yük bağla bir de öyle dene uçlarında kaç volt göreceksin.
    Ancak 5V'lik regülatörler belli minimum ve maksimum akım gerilimler arasında, sabit olarak 5V'ye çok yakın bir değer verirler.

Peki giriş geriliminin sabit olduğu (9V) varsayılarak 4-5 kilo ohm'lu değil de 4-5 ohm'luk watt'lı direnç kullanılsa yine akım çekemez mi? (Çıkış devrenin direncine bağlı olarak)

Bu arada birkaç aylık hortlamadan sorun olmaz herhalde, amaç beyin fırtınası :)

Şimdi yaptığımız iş 3 kuruşluk iş için 100 liralık iş yapmaktır ancak beyin fırtınası yaparsak;

Voltajın düşüren şey, biz dirençlere a ve b dirençleri dersek b direncinin uçlarına yük bağladığımızda bu yük bir akım çeker. Belli bir gerilim altında belli bir akım çekiyorse kaynak tarafından bir empedans (ya da daha basitiyle bir direnç) olarak görülür. Yani Z kadarlık bir direnç bağlamış gibi oluyoruz biz bunun uçlarına. b direncinin uçlarına bağlanmış olan bu z direnci, paralel olacağından dolayı, b//z olarak görülür ve o kolun direncini düşürür. O kolun direnci düştüğünden gerilim paylaşımı;

c = b//Z eşdeğer direnci olmak üzre;
    a direnci ile c direnci arasında olacaktır. Yük tarafından çok akım çekilmesi demek, Z direncinin düşük olması demektir ki, c direncini iyice düşürür.

Ancak b << Z ise yani b dediğimiz direnç çook aşırı düşükse, o zaman Z direnci o kolu pek etkilemez ve gerilim bölücünün ayarını bozmaz. Yani neredeyse sabit bir gerilimde çalışabilir.

Misal olarak;

Elimizde 9V lik bir kaynak var. Bunu 1 ohm ve 2 ohm dirençlerle bölerek 3V alıyoruz. Buna da 10k ohm luk bir yük bağlıyoruz.

c = 1/10k = 0,9999 olacaktır. Yani binde 1 gibi bir değişme oldu. Bu değişme tabi ki ihmal edilebilir ve sabit gerilimin olduğu var sayılabilir.

Ancak;

Pyük = Vyük^2/Zyük = 3^2 / 10k = 9/10k = 0,9 mW kadar bir güç çekerken;

Kaynaktan;

P = V^2/Reş = 9^2/3 = 81/3 = 27W'lik bir güç çekilir. Bu bizim yükümüzün harcadığı gücün yaklaşık 30 bin katıdır. Verim 30 binde 1 olur.

Yani Watt değeri yüksek direnç ve büyük güçlü kaynaklar kullanılarak bu iş yapılabilir. Ancak yapılmasını ben tavsiye etmem.

• Spyxxx kullanıcısına yanıt
    30 binde 1 deyince konuyu açtığım için çok ezik hissettim
  • direnç her devrede farklı olur linear regülatörler her devrede sabit voltaj verir 2 tane de cap konulunca çok iyi olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Benzinli Jeneratör -- 14 Haziran 2014; 23:33:39 >
  • Neden 7805 Kullanayım ki?
    Örnek;
    9V 1 Amperlik Adaptörümüz var. 9 Watt

5V 1 Amper çeken motorumuz var.. 5 Watt
    aaaAA LM7805 le 5V'a düşereyim.

5 Wattlık motoru neden 9 Watt ile çalıştırayım ki?
    4 Watt çöpe gidiyor.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.