Şimdi Ara

dc 8amper il ac 8 amper

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • led panolarda 24 V 8 A lık bir guc kaynagına ıhtiyacım var merak ettıgım husus ıse
    AC de bir ısıtıcı 8A akım cekıyor DC de de 8 amper akım cekmesı elektrık tuketımı acısından aynı sey demektır değil mi ?

Diğer bir söylenişle;
    AC 8 amper ın yansıttıgı fatura ıle
    DC 8 Amper ın yansıttgı elektrık faturası aynı mıdır ?

• Eğer aynı voltajdan bahsediyorsanız ikisinin elektrik tüketimi aynı değildir, DC daha fazla güç tüketir.

Mesela elinizde 1 adet 24V - 8A AC ve 1 adet 24V - 8A DC olsun. Bu durumda güçleri hesaplıyalım :
    DC Kaynağın Gücü : 24 * 8 = 192Watt güç tüketir.
    AC Kaynağın Gücü : 24 * 8 * 0.7 = 135Watt güç tüketir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: unaltutay

Eğer aynı voltajdan bahsediyorsanız ikisinin elektrik tüketimi aynı değildir, DC daha fazla güç tüketir.

Mesela elinizde 1 adet 24V - 8A AC ve 1 adet 24V - 8A DC olsun. Bu durumda güçleri hesaplıyalım :

AC'de neden 0.7 ile çarptın?
  • quote:

Eğer aynı voltajdan bahsediyorsanız ikisinin elektrik tüketimi aynı değildir, DC daha fazla güç tüketir.

yanlışım varsa beni düzelttin benim bildiğim akkor flamanlı lambalarda ve ısıtıcılarda direk w olarak hesaplanır ama kapasitif yük yada reaktif yükte cosfi ile carpılır hatta cosfiyi 0,99 yaklaştırmak için kompanzasyon yapılır
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

quote:

AC gerilimde sürekli gerilim değiştiği için ortalama bir gerilim değeri alınır. Oradaki 0.7 çarpanı ortalama gerilimi bulmak içindir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ali Arslan

quote:

yanlışım varsa beni düzelttin benim bildiğim akkor flamanlı lambalarda ve ısıtıcılarda direk w olarak hesaplanır ama kapasitif yük yada reaktif yükte cosfi ile carpılır hatta cosfiyi 0,99 yaklaştırmak için kompanzasyon yapılır

Dediğiniz doğrudur ben cosfiyi 1 kabul ederek arkadaşın sorusunu hesapladım. Eğer yük sadece rezistif ise yukarıda anlattığım şekilde hesaplanır. Ama sizinde söylemiş olduğunuz gibi ortamda kapasitif yada indiktüf yük bulunuyorsa bu durumda cosfiyi de işin içine katmak gerekiyor. Kapasitif ve indüktif yükler güç harcamazlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unaltutay -- 23 Ocak 2013; 14:35:58 >

• quote:

Aynen katılıyorum.

Ben de bildiğim kadarıyla yazmak istedim.
    Yük durumu tüketimi belirler.Yani ohmik yada değil.
    Aslında bütün devrelerde tüketimi belirleyen yükün durumudur.
    Ör;12V-500W bir generatör yaparsınız yükünüz 24V-500 watt'dır,bu devrede hiç bir zaman 500W tüketim göremeyiz gibi.

İşte aslında sorunun sahibi beyefendi bunları sormuyor bir zamanlar benimde cevabını aradığım soruyu soruyor;
    AC akımmı güçlü DC akımmı,bir rezistans telini aynı gerilimde ve aynı amperajda çalıştıralım,ve her denemeden sonra rez. telini standart ölçüde kısaltalım.Bir sınıra geldiğinde AC akımda kopmayan tel DC akımda kopuyor yani DC akıma dayanamıyor.
    2-3 yıl önce R.T. bölümünde bunu çok sormuştum.Cevaplamakda bir zaman sonra kendime nasip oluyor,hamd olsun.

Doğrultulmuş ve akımına uygun kondansatör ile desteklenmiş gerilimi sayısal ölçümle belli standart olan doğru akım,aynı gerilim ölçümle AC akımdan daha güçlüdür.Ör;12VDC ile 12 VAC akım diyelim.
    (Önemli not=yük değerleri 2 kaynakla da aynı)
    DC akımın güçlü olmasının sebebi;frekanslı olmadığından ve tepe değeri uygun kondansatör takviyesiyle devamlı 90 derece gibi gerilim şiddetini yitirmediğinden kaynaklanır.
    Oysa AC akım modunda;
    kısaca,her frekansın saykıl zamanlarındaki gerilimin şiddetinin değiştiğini söylemem yeterli olur.

Mevlit kandilimizin,hayırlara vesile olması dileklerimle.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

quote:

Aynen katılıyorum.

Ben de bildiğim kadarıyla yazmak istedim.
    Yük durumu tüketimi belirler.Yani ohmik yada değil.
    Aslında bütün devrelerde tüketimi belirleyen yükün durumudur.
    Ör;12V-500W bir generatör yaparsınız yükünüz 24V-500 watt'dır,bu devrede hiç bir zaman 500W tüketim göremeyiz gibi.

İşte aslında sorunun sahibi beyefendi bunları sormuyor bir zamanlar benimde cevabını aradığım soruyu soruyor;
    AC akımmı güçlü DC akımmı,bir rezistans telini aynı gerilimde ve aynı amperajda çalıştıralım,ve her denemeden sonra rez. telini standart ölçüde kısaltalım.Bir sınıra geldiğinde AC akımda kopmayan tel DC akımda kopuyor yani DC akıma dayanamıyor.
    2-3 yıl önce R.T. bölümünde bunu çok sormuştum.Cevaplamakda bir zaman sonra kendime nasip oluyor,hamd olsun.

Doğrultulmuş ve akımına uygun kondansatör ile desteklenmiş gerilimi sayısal ölçümle belli standart olan doğru akım,aynı gerilim ölçümle AC akımdan daha güçlüdür.Ör;12VDC ile 12 VAC akım diyelim.
    (Önemli not=yük değerleri 2 kaynakla da aynı)
    DC akımın güçlü olmasının sebebi;frekanslı olmadığından ve tepe değeri uygun kondansatör takviyesiyle devamlı 90 derece gibi gerilim şiddetini yitirmediğinden kaynaklanır.
    Oysa AC akım modunda;
    kısaca,her frekansın saykıl zamanlarındaki gerilimin şiddetinin değiştiğini söylemem yeterli olur.

Mevlit kandilimizin,hayırlara vesile olması dileklerimle.

Yukarda ben farklı birşey mi söyledim? Benim söylediklerimden farklı ne söylediniz siz?

• Af edersiniz,anlatmak istediğime şu benzetme çok uygun olduğundan eklemek istedim;

Ac akım modunda şöyle düşünelim;Her frekans sayısınca saykıllardaki şiddet değişimlerine binaen yük dinleniyor gibi.
    Yani her saykıldaki 15-20-25 derecelik anlarında akım yükü serbest bırakıyor,80-90 derecelerde sıkıştırıyor.
    Aralıklarla(bu aralık ör;şebekede 1 saniyede 50 defa)yani Hz. sayısınca serbest kalan,yükten kurtulan bizim rezistans sıkıyı görmediğinden kopmuyor,kaçmıyor.Sürçü lisan ettiysek af ola.

Sonradan düzeltme=
    Sayın unaltutay,ben size hitaben yazmadım ki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 23 Ocak 2013; 15:16:17 >
  • arkadaşlar ozaman şöyle yapalım halojen ampuller var 12V 50W yada 100W bunlu 12vac güç kaynagına bağlayıp A ölcelim sonrada 12v dc güçkaynagına bağlayıp ölcelim birde şu var hem ac de hemde dc de gerilim eşit olmayacaktır birinde 12V iken birinde 13V olabilir şuan deneme şansım yok ama deneyenlerden bir yorum alsak güzel olur
  • Eğer yük sadece bir dirençten oluşuyorsa 8 A DC ile 8 A AC arasında aktif güç bakımından bir fark olmaz. Ayrıca AC akım dediğiniz zaman akımın RMS değeri anlaşılır zaten bu nedenle 2. mesajdaki gibi 0.707 ile çarpmaya gerek yoktur.
  • Ali bey,bu denemeleri ben defalarca yaptım.
    Öyle ki o testin daha hassas ve nokta atışlı tespiti için yük lamba,rezistans teli vb. yerine çok düşük toleranslı direnç grupları olursa daha iyi olur.

Anlaşılan çoğu kişi bu konuyu yüzeysel biliyor.Her neyse,öğrenmek isteyene yukardaki açıklamalarımın yeterli olacağı kanaatindeyim.
  • soyle bir soru daha yoneltmek ıstıyorum cevaplayanlara sımdıden tesekur ederım

Led pano ya sahip oldugumuzu varsayalım bu pano DC 12 V 8 A akım cekiyor
    Bir Ufo ısıtıcı AC 8 A akım cekiyor

Bu ıkısı arasında elektrık sayacında dönme hızı aynı mıdır ?

2 sınınde elektrık tuketımı aynıdır dıyebılır mıyız ?
  • elektrık sayacı akıma gre degıl harcanan guce göre elektrık faturası yansıtıyor degıl mı

Bu yuzden sedas a odedıgımız para dc de daha az akım değeri aynı olmasına ragmen .Yani

dc 12*8 = 96 Watt
    ac 220*8 = 1760 Watt

Yanlısım varsa duzeltın lutfen tesekkurler
  • quote:

Orijinalden alıntı: miyagierdem

soyle bir soru daha yoneltmek ıstıyorum cevaplayanlara sımdıden tesekur ederım

Led pano ya sahip oldugumuzu varsayalım bu pano DC 12 V 8 A akım cekiyor
    Bir Ufo ısıtıcı AC 8 A akım cekiyor

Bu ıkısı arasında elektrık sayacında dönme hızı aynı mıdır ?

2 sınınde elektrık tuketımı aynıdır dıyebılır mıyız ?

Aynıdır denilmesi için bir mucize gereklidir arasında daglar kadar fark var
    led pano 12*8 =96w
    ufo 220*8 =1760w
  • quote:

quote:

AC gerilimde sürekli gerilim değiştiği için ortalama bir gerilim değeri alınır. Oradaki 0.7 çarpanı ortalama gerilimi bulmak içindir.

birşeyleri ortalatmak istediğin ortada da, neden 0,7 onu anlamadım. neden 0,6 değil de 0,7 . AC nin ortası 0,7 mi oluyor.
  • quote:

quote:

quote:

birşeyleri ortalatmak istediğin ortada da, neden 0,7 onu anlamadım. neden 0,6 değil de 0,7 . AC nin ortası 0,7 mi oluyor.

AC işaretin integralini aldığın zaman 0.7 çarpanı gelitor. İntegral hesabından geliyor yani..
  • quote:

quote:

quote:

quote:

AC işaretin integralini aldığın zaman 0.7 çarpanı gelitor. İntegral hesabından geliyor yani..

AC şebeke gerilimi tepe değeri 311 volt olan sinüs eğrisi şeklindedir. şimdi bunun integralini alip ,DC ye eşdeğer hale getirince 220VAC (rms) deniyor. 220VAC, herhangi bir dönüşüm yapılmadan direk dc voltaja eşittir.
    yani tekrar 0,7 ile çarpılamaz.
    220V dc ve 220V ac gerilimlere özdeş rezistanslar bağlasak ,her iki resistans da eşit güç çekerler. akımları da eşittir.
    (AC akım da sinüs şeklinde olduğundan, ölçü aletinin rms değeri hesaplaması gerekir, kalitesiz bir ölçü aleti akım değerlerini farklı gösterebilir. rms değeri iyi hesaplayabilen cihazlar (true rms vs özellikli) her iki akımı da eşit gösterirler)

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

AC şebeke gerilimi tepe değeri 311 volt olan sinüs eğrisi şeklindedir. şimdi bunun integralini alip ,DC ye eşdeğer hale getirince 220VAC (rms) deniyor. 220VAC, herhangi bir dönüşüm yapılmadan direk dc voltaja eşittir.
    yani tekrar 0,7 ile çarpılamaz.
    220V dc ve 220V ac gerilimlere özdeş rezistanslar bağlasak ,her iki resistans da eşit güç çekerler. akımları da eşittir.
    (AC akım da sinüs şeklinde olduğundan, ölçü aletinin rms değeri hesaplaması gerekir, kalitesiz bir ölçü aleti akım değerlerini farklı gösterebilir. rms değeri iyi hesaplayabilen cihazlar (true rms vs özellikli) her iki akımı da eşit gösterirler)

Haklısınız benim direk rms değerinden işlem yapmam gerekirdi. Ama ben tepe değeri 24V olan AC gerilime göre işlem yaptım :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unaltutay -- 23 Ocak 2013; 23:47:30 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.