Şimdi Ara

Das Kapital okuyan var mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
1
Favori
1.329
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • şimdi kalkıp sizlere 'nasıl,güzel mi ?' diye saçma bir soru sormayacağım merak etmeyin

kitabın kalınlığı biraz korkutuyor yalan yok.şuana kadar okuduğum en kalın kitap 712 sayfalık otostopçunun galaksi rehberi..ama akıcıydı

sorum;das kapitali de karl marx akıcı bir uslüple mi yazdı ? dilinin sade olduğunu biliyorum çünkü işçi sınıfı da okuyup rahat anlayabilsin diye sade dil kulanmıış diye okudum..

2.sorum;kitap hayatınızda birşeyler değiştirdi mi ? düşünce olarak veya yaşam olarak ?

Kitap Üzerine Sohbetler başlığına açtım ki kim okumuşsa yorumlarda bulunsun lütfen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bcan402 -- 9 Eylül 2014; 1:19:53 >

• Özet versıyonu var okudum 250 sayfaydı yanlıs hatırlamıyorsam ve o bile hayatımda oyle şeyler değiştirdiki hayata bakış açım değişti diyebiliriim insanların ne kadar gereksız işlerle ugrastını bır keredaha anlayabılıyorsun
  • blendinho kullanıcısına yanıt
    hocam hangi yayınevi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: myloxyloto

hocam hangi yayınevi?

bakıyım bir evın derınlıklerınde bulunca yazarım
  • Sosyalizmin temel kaynağı.Her evde bulunması gerekir."Yeni başlayanlar için Kapital" adlı ince bir kitap var.Böyle resimli karikatürlü filan.İlk önce ondan başlamanı öneririm.Das Kapital hakkında özet bilgiye ulaşırsın.Ondan sonra hoşuna giderse fikirler orijinalini alırsın.
  • kesikparmak kullanıcısına yanıt
    teşekkürler. e-kitap okuyorum sanırım o kitap da var ben de. önce onu okurum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Komünist Manifesto sadeydi ama akıcı değildi. Ya da ben sindire sindire okuduğum için öyle geldi bilemiyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: bcan402

teşekkürler. e-kitap okuyorum sanırım o kitap da var ben de. önce onu okurum

Senin e-kitap olarak dediğin sanırım "Yeni Başlayanlar İçin Karl Marx".Daktylos yayınlarının.Evet o da çok güzel bir kitaptır.Onu da oku.Ayrıca David Smith in de "Yeni Başlayanlar İçin Kapital" adlı kitabı var.O da Das Kapital hakkında yazmış.Ama onun e-kitabı yok henüz.Alma imkanın varsa onu da al.İkisini de oku.
  • bu kitap kapitalist sistemi eleştirirken kitabın kendisi kapitalizme kurban gitmiştir.3 cilt in her biri dünyanın parasına.Marx mezarında rahat değil şimdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bybursa

bu kitap kapitalist sistemi eleştirirken kitabın kendisi kapitalizme kurban gitmiştir.3 cilt in her biri dünyanın parasına.Marx mezarında rahat değil şimdi.

ironinin böylesi he..
  • aynen öyle arkadaşım.Yayınevini bilmiyorum kitabın .ama insan önce içini bir okurda ondan sonra basar ve fiyatını belirler.yuhhhh
  • quote:

Orijinalden alıntı: bybursa

aynen öyle arkadaşım.Yayınevini bilmiyorum kitabın .ama insan önce içini bir okurda ondan sonra basar ve fiyatını belirler.yuhhhh

sıkıntı yok ekşi sözlük meritokrasisi sağolsun bedava kitaplar
  • Şuan için en popüler kitap Sol Yayınlarından olan.Yordam Kitap Yayınevinin de var yine epey popüler olan.Aşağı yukarı aynı fiyat.Bu kitabın zaten daha açıklamalı,insanlar için daha anlaşılır olan farklı yazarların yazdığı kitaplar daah ucuza mevcut.Ancak bu kitap arşiv değeri taşıdığı için yayınevleri yüksek fiyat çekiyorlar.Karton kapak filanda maliyeti etkiliyor.Yani Sosyalist arşiv yapma gereği duymayan birisi için zaten bu kitabı almak mantıklı değil. E kitap olsun başka yazarların yazdığı açıklayıcı kitaplar olsun uygun fiyatlara alınabilir.Ben mesela çok daha önceden Kapital serisini okumuş olmama rağmen kütüphanemde bulunsun diye aşağı yukarı 90 liraya aldım 3 cilti de :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: kesikparmak

Şuan için en popüler kitap Sol Yayınlarından olan.Yordam Kitap Yayınevinin de var yine epey popüler olan.Aşağı yukarı aynı fiyat.Bu kitabın zaten daha açıklamalı,insanlar için daha anlaşılır olan farklı yazarların yazdığı kitaplar daah ucuza mevcut.Ancak bu kitap arşiv değeri taşıdığı için yayınevleri yüksek fiyat çekiyorlar.Karton kapak filanda maliyeti etkiliyor.Yani Sosyalist arşiv yapma gereği duymayan birisi için zaten bu kitabı almak mantıklı değil. E kitap olsun başka yazarların yazdığı açıklayıcı kitaplar olsun uygun fiyatlara alınabilir.Ben mesela çok daha önceden Kapital serisini okumuş olmama rağmen kütüphanemde bulunsun diye aşağı yukarı 90 liraya aldım 3 cilti de :D

Yazmayayım dedim ama gerçekten bazen çok batıyor bazı şeyler insana. Zoruna gidiyor artık.
    Keşke okumuş olduğun kitabın 3 cildini birden sırf arşiv yapmak için 90 liraya almak yerine ihtiyacı olan bir kardeşimize o parayı verseydin. Bu, öğretiye daha uygun olurdu. Kitapları arşivlemek hatta, hayata geçirmeden kuru kuru okumak yerine okuduğumuz kitapları hayata geçirirsek daha iyi olur. O koca koca kitaplar arşiv yapılsın diye yazılmadı. Okunsun, okuyan bireyler kendi çevrelerinden başlayarak toplumlarını değiştirsin diye yazıldı. Tatlı su sosyalisti olmamak lazım. Sosyalizm, taraftarı olmanın en kolay olduğu, propoganda yapmanın çok zevkli olduğu, karizma yapmanın hoşlanılmanın en kolay sağlandığı ideoloji. Ama iş hayata geçirip yaşamak olunca işte orada büzükleri en çok zorlayan ideolojidir.
    Diyeceksin ki "vermediğimi, yardım etmediğimi nereden biliyorsun"... hayır öyle birşey demiyorum. Yardım ediyorsanda yine de fazlan var ki, arşive 3 kitap için asgari ücretin 10 da birini harcayabiliyorsun. Dışarıda da eksiği olanlar olduğuna göre, kuru ekmeğe muhtaç olanlar olduğuna göre... Gerçek bir sosyalist, okuduğu kitabı sırf arşiv olsun diye karton kapaklı lüks kitabı alıp atmaz. O parayla sokak çocuklarını doyurur. O parayla, mendil satan 8-9 yaşındaki çocuktan 2 mendil alıp 90 lira verir. O parayla kardeşine yardım eder.
    Gelmiş burada kitaptan birbirlerine sosyalizm öğretiyorlar şunlara bak. Ya bırakın bu ayakları kardeşim.
    Sosyalisti de bu, dincisi de bu, atatürkçüsü de bu... Bu ideolojiler artık sizin gibiler tarafından sadece sömürülüyor. Sohbette, tatlı tatlı kitap tavsiyesinde, körler sağırlar birbirini ağırlar hesabı gül gibi geçiniyorsunuz. Ama birisi çıkıp "hani kardeşim sosyalizm vs diyordun sen neden böylesin" ya da hani kardeşim "Allah kitap diyordun ama neden çalıp çırpıyorsun, hırsızlık yapıyorsun" ya da "hani kardeşim devrimci Atatürk diyordun ama 100 yıldır onun devrimlerinin üzerine tek bir devrim dahi yapamamışsın"
    Bu soruları sorunca çok konuştukları bu konuda antremanlı oldukları için çok laf ederler her zaman yaptıkları gibi. Ohoooo. Öyle atıp tutarlar ki...
    - Sosyalist geçinen, katıldığı kıytırık yürüyüşleri, üye oldğu dernekleri anlatır. Kişisel fedakarlık yok, maddi fedakarlık yok. Ben onu soruyorum. Arabanın en güzeline biner. Ona cevap yok. Yine kendi şuvunu yapar fırsatını bulmuşken. En iyi (hatta tek) yaptığı şey budur.
    - Dinci gecinen, bir sürü saçmasapan uydurma hadisleri anlatır sana. Ayeti gösterirsin. Onu direkt okutmaz sana, hadisle açıklar ve öyle açıklar ki kendini kaklı çıkarır. E ayet duruyor orada. Sanarsın ayet "çalın" diye emrediyor.
    - Atatürkçü ise zaten en sünepe silikler bunlardır. İnanılmaz bir tezattır. 20 yüzyılın bana göre en dahi ve üretken adamının fikirlerini lafta ateşli savunucuları bu toplumun en üretmeyen kesimidir. Tezata bak. Birisi bir ülke kurmuş tek bir adam, diğeri üzerine tek bir taş koyamamış milyonlarca insan. ürettikleri zerre kadar şey yoktur. Atatürkçülüğü, Atatürk'e karşı olanlarla kav etmek sanan, toplumun en yobaz kesimi...

Elbette istisnaları var bunların ama çok az... Ben haytım boyunca 3er, 5er tane gördüm herbirinden gerisi traş sizler gibi.

Ha diyeceksiniz sen ne yapıyorsun. Onu da siz bulun. Eleştirecek malzeme arıyorsunuz belli ki bunu sorarsanız. Bari o kadar akıllı olun ve onu da benden istemeyin. En azından çıkıp sizler gibi burada anlatmıyorum. Siz anlattınız ben eleştirdim. Ben... Ne anlattıysam onuda siz bulun benim sizinkileri bulduğum gibi...

Ya uzun lafın kısası, burada yazdıklarınız sizi özetlemiş. Sizden ne köy olur ne kasaba. Bugün sosyalist öğretiyi arşivlersiniz. O bitince yapacak iş kalmayınca ne olacak değiştirip diğerine başlarsınız. Koleksiyoner mantığı ile kütüphaneye ideoloji biriktirirsiniz.

Not: Bu yazdıklarım sadece alıntı yaptığım arkadaşa yöneliktir. Diğer arkadaşlar hedefimde değildir.

• maximus___ M kullanıcısına yanıt
    hocam yalnız bahsettiğimiz kitap 100 yıldan fazla süre önce yazılmış ve anlattığı/işlediği konu hala devam eden bir yapıt..

insanlar çocuklarına,torunlarına incik boncuk bırakacağına kitap bırakmaları çok daha mantıklı değil mi ? belki de arkadaş bunun için almıştır

ilk basım kitapları elinde tutanlar oluyor...şarap gibi yıllandıkça değerleniyor o kitaplar..babam bu kitaplara sahip olsa ve bana bıraksa şahsen benim çok hoşuma giderdi...ben de saklar ve benim çocuklarıma,yeğenlerime bırakırdım..

bugün bir adam oğluna enstrüman bırakabilir.elbet çocuğu parasını verip başka bir enstrüman alabilir zamanı gelince ama aynı şeyi tutar mı ?

veya çizgi roman..veya film..

bunlar saçma şeyler değildir..kültürdür bunlar..
  • quote:

hocam yalnız bahsettiğimiz kitap 100 yıldan fazla süre önce yazılmış ve anlattığı/işlediği konu hala devam eden bir yapıt..

insanlar çocuklarına,torunlarına incik boncuk bırakacağına kitap bırakmaları çok daha mantıklı değil mi ? belki de arkadaş bunun için almıştır

ilk basım kitapları elinde tutanlar oluyor...şarap gibi yıllandıkça değerleniyor o kitaplar..babam bu kitaplara sahip olsa ve bana bıraksa şahsen benim çok hoşuma giderdi...ben de saklar ve benim çocuklarıma,yeğenlerime bırakırdım..

bugün bir adam oğluna enstrüman bırakabilir.elbet çocuğu parasını verip başka bir enstrüman alabilir zamanı gelince ama aynı şeyi tutar mı ?

iyi o zaman öyle yapalım hepimiz.
    varsın orada insanlar ihtiyacı varken biz kültürdür deyip 3 kitaba 90 verip burada onun lafını edip üzerinde konuşalım. Yakalım pipolarımızı. kültürlü birer sosyalist olarak görmezden gelelim. Çocuklarımıza o kitabı kendi alacakları bir gelecek mücadelesi yerine bizler bugünden o kitapları istifleyip miras olarak bırakalım.
    olur mu?

Kusura bakmayın ama sosyalizm sizin sandığınız gibi birşey değil. Bu sizin dediğinizi bir bilmemne romanları okuyucusu yapabilir, bir pul kolleksiyoncusu yapar, bir dvd koleksiyoncusu yapar, başka herhangi bir biririktirici yapabilir ama bunu bir sosyalist yapamaz. yapıyorsa o adam tatlı sosyalistidir. Sosyalist komşusu aç iken çocuklarına bırakacağı kitabın hesabını yapıp buna da kültür demez. Sosyalizm, önce hepimizin karnını doyuralım, sonra hepimiz birlikte kültürlenelim der. O kitapları arşivelmek yerine hakkını vererek okuyun.

Ayrıca neyin kültüründen bahsediyorsunuz. Önce siz adını savunduğunuz sosyalizmi hayata geçirin, o kitapları arşivlemeye indirgediğiniz kendi sosyalist kültürünüzü bir oluşturun, olursa çocuklara kültür bırakırsınız. Bu kitaplarla sizin işin bitmemiş ki çocuklara kültür mirası bırakma peşine düşesiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maximus___ -- 12 Eylül 2014; 9:23:14 >

• quote:

Orijinalden alıntı: maximus___

quote:

varsın orada insanlar ihtiyacı varken biz kültürdür deyip 3 kitaba 90 verip burada onun lafını edip üzerinde konuşalım. Yakalım pipolarımızı. kültürlü birer sosyalist olarak görmezden gelelim. Çocuklarımıza o kitabı kendi alacakları bir gelecek mücadelesi yerine bizler bugünden o kitapları istifleyip miras olarak bırakalım.
    olur mu?

Kusura bakmayın ama sosyalizm sizin sandığınız gibi birşey değil. Bu sizin dediğinizi bir bilmemne romanları okuyucusu yapabilir, bir pul kolleksiyoncusu yapar, bir dvd koleksiyoncusu yapar, başka herhangi bir biririktirici yapabilir ama bunu bir sosyalist yapamaz. yapıyorsa o adam tatlı sosyalistidir. Sosyalist komşusu aç iken çocuklarına bırakacağı kitabın hesabını yapıp buna da kültür demez. Sosyalizm, önce hepimizin karnını doyuralım, sonra hepimiz birlikte kültürlenelim der. O kitapları arşivelmek yerine hakkını vererek okuyun.

Ayrıca neyin kültüründen bahsediyorsunuz. Önce siz adını savunduğunuz sosyalizmi hayata geçirin, o kitapları arşivlemeye indirgediğiniz kendi sosyalist kültürünüzü bir oluşturun, olursa çocuklara kültür bırakırsınız. Bu kitaplarla sizin işin bitmemiş ki çocuklara kültür mirası bırakma peşine düşesiniz.

söylediklerine alınmıyorum zaten alınmayın diye de yazmıştın..

senin fikrindir bu.

her insan bir değildir..belki de bazıları hem senin dediklerini hem benim dediklerimi yapıyorlardır...genelleme yapılamaz..

düşüncelerimde de hala değişiklik yok...

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: maximus___

quote:

olur mu?

söylediklerine alınmıyorum zaten alınmayın diye de yazmıştın..

senin fikrindir bu.

her insan bir değildir..belki de bazıları hem senin dediklerini hem benim dediklerimi yapıyorlardır...genelleme yapılamaz..

düşüncelerimde de hala değişiklik yok...

Burada anlatmak istediğim ince çizgiyi tekrar vurgulayayım. Arşivlenecekse, sahaflar çarşısından üçünü 10 liraya alır koyarsın arşivine. Bunu herkese dayatamazsın tabi ama sosyalist olduğunu söyeleyene dayatırsın. Bunu yapmayan sosyalist değildir. Hem paylaşır hem de 90 liraya 3 kitap alır diye bir şey yok. 90 liraya 3 kitap alabildiği sürece, bu kapitali olduğu sürece paylaşır. Yani hiçbir Herkesin karnı doyana kadar bunu yapamaz. Sosyalistse yapamaz. yaparsa kapitalisttir. Bunu savunursa kapitalisttir. Kapitali sahiplendiği sürece kapitalisttir. Sosyalist adam kapitali sahiplenemez. Ha diğerleri yapmıyor ben mi yapacağım diyorsa da sosyalist değildir. O zamanda kapitalistin kaşarlısı olmuştur artık.

Sosyalist adam kendiliğinden şunun hesabını yapar:
    "Ulan ben bu 90 liranın 10 lirası ile sahaftan 3 cildi alsam, kalan 80 lira ile de dönerci ile pazarlık edip tanesi 2.5 liradan 32 yarım ekmek yaptırıp, 32 sokak çocuğunun karnını doyururum der"
    Demiyorsa, elindeki kapitali zimmetine geçirip, sahiplenip, bunlara arkasını dönerek elinde kitabı varken gidip yenisini alıp arşive atıyorsa, kitabın daha güzelinin peşine düşüyorsa, arabanın daha iyisinin peşine düşüyorsa, evin daha güzelinin peşine düşüyorsa o adam sosyalist değil kapitalisttir.
    Burada 3 kitap 90 lira konusu sadece bir örnek. Ufak bir örneği büyütmeye gerek yok gibi görünebilir ama bu başlık içinde arkadaşın yazısındaki mantalite gerçekten insanın gözüne batıyor. Önemli olan bu mantalitenin ortaya konulması. Üstelik bunu gururlana gururlana anlatacak kadar da vahim durumda. İçinde bulunduğu tuhaflığın farkında bile değil.
    Kimse kimse yardım etmek zorundasın neden böyle yapıyorsun diyemez ama sosyalizmden bana göre nemalanan birisi de bu hatayı yapınca şamarı hak ediyor. Herkes kendine gelmeli, ya göründüğü gibi olmalı ya olduğu gibi görünmeli. Başkalarını kapitalist diye eleştirip durup, sonra da kapitalizmin ta kendisini yaşamak kimsenin hakkı değil. Ben bunu en ağır şekilde eleştiririm. Çünkü o gerçekten olduğu gibi görünüp kapitalist olanı eleştiriyor, KENDİSİ DE FİİLİYATTA KAPİTALİST OLDUĞU HALDE. O zaman ben de bu kapitalisti haydi haydi eleştiririm.
    Dans etmesini bilmiyorsan çıkmayacaksın piste. Çıkıpta kıçın başın ayrı yerlere oynarsa da eleştirilere kızmayacaksın.

• Kitabın iki cildide elimde mevcut. Yordam Kitabevi'nin çıkarmış olduğu seri. Baskı kalitesi oldukça iyi, ciltleme de biraz kolaya kaçmışlar fakat, idare ediyor. Okurken sıkıntı yaşamazsın.

Kitabın içeriğine gelecek olursak, akademik bir dil ile yazıldığını ifade edemem, hayır. Ama kendi döneminin hakim dili ve sözcük tanımlamaları ile oluşturulduğu, özellikle farklı bir kültür ortamına hitap ettiğinden dolayı Almanca'dan çeviri kısmında sıkıntı yaşanıyor. Birçokları İngilizce çevirisinin okunmaya daha müsait olduğunu ifade ediyorlar, ama şahsen bu denli ağır bir içeriğe sahip, o kadar büyük değer atfedilen "yüce" bir eseri kendi dilimde okumayı tercih ederim.

Ama ne yazık ki, her ne kadar kitabın yabancılaşma kavramı, meta fetişizmi ve en temelde sistemin M-P-M ya da P-M-P dönüşümünü açıklarkenki temellendirmelerinin ötesinde, eserden senin dünya görüşünü değiştirecek bir çıkarım beklemeni tavsiye etmiyorum. Akademik çalışmalar ile uğraşıyorsan, elinin altında bulunmasında fayda var. Diğer açıdan bakarsan da eğer, kişisel bakış açına kalmış: Ya özet metinlerin derlendiği daha okunabilir bir kitabı alıp genel anlamda bir fikir edinirsin ya da 3 ciltlik bu dev eseri okumak için kendini sıkıp durursun.

• Yazdıklarını uzun uzun okumadım.En başta yazdıkların zaten olayı açıkladı.bazı yerlere de göz gezdirdim sadece.Hani sırf konuşmak içini boşaltmak istediğin için yazmışsın bunca şeyi gibi geldi bana ve bundan dolayı da zaman kaybı yaşamamak için okumadım yazdıklarını.Söylediklerin şu yönden mantıksız.En azından ben gidip bir ayakkabıya 250 300 lira verip marka almıyorum.Onun yerine gidip 50 liralık ayakkabı alıyorum.Geri kalanı da kitaba şuna buna gidiyor.BAzen insanlar çok komik oluyor.Kendi saçtığı paralara bakmadan diğerlerine laf edebiliyor.Her neyse uzatmanın anlamı yok.Bu kitap arşivimde olması için çok önemliydi ve 90 lira verip 0 kitapları koydum kitaplığıma.Kahrolsun Kapitalizm ozaman
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.