Şimdi Ara

Danışıklı Dövüş Konusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bir süre önce bir konu açmıştım, operatörlerin kendi aralarında anlaşarak hareket ettiklerini iddia etmiştim ve mobil internet paketlerini örnek olarak vermiştim.

yukarıda söylediklerim çok tutmuşa benziyor ve DH mobil operatörler forumunda pek çok kişi bir süredir bu iddiayı dillendirmekte(daha önce bu konu gündemde değildi).

bir konuda yer alan bir yorumda avea'nın sektörde yönlendirici olduğu söylendi. bu yoruma hak veriyorum.

avea paket/tarife çıkarıyor, diğerleri onu takip ediyor. avea kampanyayı sonlandırınca diğerleri ya zam yapıyorlar, ya da kampanyalarını sonlandırıyorlar.

şu anda operatörler arasında ortak hareket etme durumu yok bence.

vodafone avantajlı tarife/kampanya bakımından yerinde sayıyor,
    turkcell tarifelerini/paketlerini yeniledi eskiye göre daha cazip,
    avea ise avantajlı tarifelerle daha fazla müşteri kazanmak istiyor..

avea --> 1 GB sınırsız paket 10 lira (seç tarifesi ile)
    turkcell --> 1 GB sınırsız paket 20 lira
    vodafone --> 250 MB sınırsız paket 14 lira

• 4. operatör gelmeden piyasada tam rekabet olmayacak. Şu an 3 op. de durumundan memnun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Logic_Man

4. operatör gelmeden piyasada tam rekabet olmayacak. Şu an 3 op. de durumundan memnun.

4. operator gelse tutunabilir mi? Dunya kadar yatirim yapsa, yaptigi yatirimin parasini cikarabilir mi? Gercekten karli olsa 4. operator sektore coktan girerdi diye dusunuyor insan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

4. operatör gelmeden piyasada tam rekabet olmayacak. Şu an 3 op. de durumundan memnun.

Ben iletişimdeki bu durumu internet servis sağlayıcılarının durumuna benzetiyorum.Orada da yıllardır konuşulan bir TTnet tekeli var.Zaman zaman uydunet atak yapıp toparlıyor ortalığı ama hepsi birbiri ile ortakmış gibi hala yüksek ücret talep ediyorlar.Superonline geldi değişen bir şey olmadı, kablonet uydunet oldu yine değişen bir şey olmadı.Smile, Biri, Koçnet vs., saymıyorum.Sonuçta onlar da TTNet altyapısını kullanıyor.O yüzden 4. operatörün çok da bir şey değiştirmeyeceğini düşünüyorum.
  • 2 sene once her yone 500 dk ne kadardi, 35-40 lira mi? Simdi ne kadar? Durum bence o kadar vahim degil, internet gibi degil.

• quote:

Orijinalden alıntı: herminator

quote:

4. operator gelse tutunabilir mi? Dunya kadar yatirim yapsa, yaptigi yatirimin parasini cikarabilir mi? Gercekten karli olsa 4. operator sektore coktan girerdi diye dusunuyor insan

quote:

Orijinalden alıntı: Nodex

quote:

Ben iletişimdeki bu durumu internet servis sağlayıcılarının durumuna benzetiyorum.Orada da yıllardır konuşulan bir TTnet tekeli var.Zaman zaman uydunet atak yapıp toparlıyor ortalığı ama hepsi birbiri ile ortakmış gibi hala yüksek ücret talep ediyorlar.Superonline geldi değişen bir şey olmadı, kablonet uydunet oldu yine değişen bir şey olmadı.Smile, Biri, Koçnet vs., saymıyorum.Sonuçta onlar da TTNet altyapısını kullanıyor.O yüzden 4. operatörün çok da bir şey değiştirmeyeceğini düşünüyorum.

şirketlerin medyayı kullanarak yaptıkları bir ilüzyon bu. insanların öyle sanmaları için ellerinden geleni yıllardır yaptılar, yapıyorlar. herhangi bir şirketin fazladan rakip isteyeceğini düşünmüyorsunuz herhalde.

teknoloji değişiyor. daha kolay uygulanabilir network altyapı uygulamaları çıkıyor artık. 4. operatörün çıkması sandığınız kadar pahalı ve zor bir durum değil.
    baz istasyonları gitgide küçülüyor. büyük dolaplara, yeni nesil 3g-4g networklarda ihtiyaç yok artık.

operatörlerin yeni gelir alanı hızla internet oluyor. her cep telefonu abonesinin aynı zamanda potansiyel bireysel int. abonesi old. düşünürseniz ne kadar büyük bir pazar olduğunu ve fazlasıyla 4 operatörüde doyuracağını tahmin etmek güç değil.

ttnet altyapısı konusunda haklısınız. zaten 4g'den itibaren altyapı kurmaya olan ihtiyaçları daha fazla artacak operatörlerin. şu an için bir takım hareketler var fakat yetersiz. tek başına ele alınacak kadar karışık bir konu haline geldi bu alternatif altyapı kurma işi. zaman içinde göreceğiz neler olacağını.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 1 Ağustos 2012; 13:49:54 >

• altyapıyı güçlendirmek o kadar kolay ve ucuz olsaydı avea çoktan altyapı çalışmalarını tamamlamıştı. sıfırdan altyapı kurmak birkaç milyar dolara mal olabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

altyapıyı güçlendirmek o kadar kolay ve ucuz olsaydı avea çoktan altyapı çalışmalarını tamamlamıştı. sıfırdan altyapı kurmak birkaç milyar dolara mal olabilir.

kolay ve ucuz yorumunu siz yaptınız. ben sanıldığı kadar pahalı ve zor olmadığını ifade ettim. ikisi farklı şeyler.

avea'nın piyasaya girerken birçok sıkıntısı old. biliyorsunuzdur. hem altyapıda, hem pazarlamada, hem kalitede problemli başladılar işe. aria-aycell'i birleştirip düzensiz bir temel üzerine yeni bir şebeke kurmaya çalıştılar. her anlamda diğer operatörlerden telsimden dahi daha fazla problemleri vardı. en basitinden gsm1800 frekansı herzaman gsm900 frekansından dezavantajlıdır. daha fazla baz istasyonu kurması gerekir. bunu hızlı yapamadıkları için diğer operatörlerin işleri daha iyi gitti. son 1-2 yılda tam rekabet edecek seviyeye geldiler. Arkasına TT'nin gücünü alması ileriye dönük çok iyi oldu avea için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 1 Ağustos 2012; 14:12:17 >

• quote:

Arkasına TT'nin gücünü alması ileriye dönük çok iyi oldu avea için.

Turk Telekom senelerdir Avea'nın arkasında, bu yeni birşey değil...
  • Bu zamana kadar 4. operatör girmedi piyasaya, bu zamandan sonra da girmez. Girse bile sanal operatör olarak girer. :)
    Santraller kuracaksın, fiber altyapı çekeceksin, baz istasyonu, radyolink istasyonları kuracak, çağrı merkezi ve diğer yatırımları yapıp şebekeni açacaksın. D Bir ton yatırım yapmaları gerek şebekeye. Aynı zamanda da ucuza hizmet satmak zorundalar. On sene sonra kar etmeye başlayacak işlere girmeyi şu anda pek isteyen olmaz.
    Adamlar bir ay içinde 1000 tane baz istasyonu dikse, halk onların 600'ünü kaldırtır. :) Masrafını bırak, baz istasyonu kurmak zor bugün...
  • quote:

quote:

Arkasına TT'nin gücünü alması ileriye dönük çok iyi oldu avea için.

Turk Telekom senelerdir Avea'nın arkasında, bu yeni birşey değil...

avea ilk çıktığında tamamen türk telekom'un değildi. karışık bir hisse yapısı vardı. işbankası, telecom italia, türk telekom hepsinin hisseleri vardı. türk telekom özelleştirmesinden sonra biraz daha toparlamaya başladı. senelerdir aveanın arkasında değildi. hatta bir ara satmayı dahi düşünüyorlardı avea'yı, ülker grubunun pazarlık yaptığı söylentisi vardı. sonra sonra yatırımları artırarak ve 3G'nin parlak getirilerinin farkına varınca yatırıma ağırlık verdiler.
    TT'nin altyapı imkanlarını tam manasıyla 1-2 senedir kullanabiliyor avea ve böyle giderse daha avantajlı konuma gelecekler.

Şu anda superonline'ın sürekli fiber yatırım yapmasının ana sebeplerinden biride bu. dolaylı olarak Turkcell'in bağımsız altyapısınıda kuruyorlar aynı zamanda. Çünkü artık fiber altyapısına olan ihtiyaç çok fazla artıyor ve yatırım yapmazlarsa daha bağımlı hale gelip rekabet güçlerini kaybedecekler.

en son 3G lisansları verildiğinde 4. Op. içinde ihale açılmıştı. ve frekans tahsisi yapılmıştı. İhalede alan olmayınca 4. op. için ayrılan frekanslarda şu an boş kaldı. vodafone ve özellikle avea boş kalan frekansın paylaştırılmasını istediler. btk'dan buna izin çıkmadı. demekki ilerde ihale durumu tekrar olursa frekans yedekde bekletiliyor.

arkadaşlar bu konuyu ne kadar tartışsakda en fazla yarım saatimizi alıyor bu mevzular. bunları bu işi yapan şirketlerde, kurumlarda günlerce toplantısını yapan, karar alan, tahminler yapan profesyonel insanlar var. kısacası ancak bir yere kadar bilgimiz-tahminimiz olabilir...

• @Logic_Man, dediklerine aynen katılıyorum, gayet doğru tespitler.

Piyasa kim tarafından şekillendiriliyor, bana göre o tartışmalı, bence o konuda avea burnunun dikine gidiyor, diğer operatörler de onu dizginlemeye çalışıyorlar. Başka bir konuda daha yazmıştım; aveanın son fiyat artışlarının tcell ve vf'nin "tehditvari" konuşmaları sonucunda olduğuna inanıyorum.

İkisi de aveadan büyük, hem sermaye açısından hem de şirket büyüklüğü olarak, isteseler zarar etme pahasına dahi aveayı batırabilirler. Ben böyle bir durum olduğunu düşünüyorum.

4. operatör olayına da gelince, şu andan sonra dediğiniz gibi kar etmesi için uzun yıllar gerektirir. Ancak 4. operatör sadece mobil internet alanında hizmet vermek amacıyla kurulabilir, öncelikle büyük şehirlerde hizmet verir, örneğin istanbul ya da ankara, sonrasında da yavaş yavaş yayılır...

Evimizde bile takoz gibi telefonların çekmediği günler çok da uzakta kalmadı yani

• önce aldıgım hizmete,sonra cebimden cıkan paraya bakarım. Mobile iletişimde marka önemli değil.
    iyi kötü eskidendi, artık hepsi iyi.
    avea resmen fark atıyor hepsine.
    Fakat bugun Turkcel aveanın fiyatlarına çekerse kendi ücretlerini, piyasada ne vodafone nede avea tutunabilir. buda bir diğer gercek..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Basri Mutaf

önce aldıgım hizmete,sonra cebimden cıkan paraya bakarım. Mobile iletişimde marka önemli değil.
    iyi kötü eskidendi, artık hepsi iyi.
    avea resmen fark atıyor hepsine.
    Fakat bugun Turkcel aveanın fiyatlarına çekerse kendi ücretlerini, piyasada ne vodafone nede avea tutunabilir. buda bir diğer gercek..

Hocam sen tarife konusunda efsanesin :) yakında aveadan üste para alırsan hiç şaşırmam :) milletin 30A yapamadiğini sen 7ye falan yapıyorsun :)

• devlet eliyle telekom aycell i kurduğu zaman vasattı ama imkansız olmadığını gösterdi bize.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.