Ben onun adına konuşamam gözlemlediğimi söyleyebilirim sadece.Tembellikten depresyona girip kısır döngüye girdiğini düşünüyorum. Bence şöyle oluyor:Abim kılını bile kıpırdatmadan sbs sonrası güzelim liseye giriyor ama o ana kadar çalışmamıştı ki bu adam sırf zeka faktörüyle oraya gelmişti herhangi bir çalışma alışkanlığı yok daha sonra lisede sert kayaya çarpıyor.Etrafındaki herkes adamdan iyi şeyler bekliyor bir de hepten onun altında eziliyor.Daha sonra üniversite sınavı çok pis çarpıyor ilk yıl 100k mı ne yapıyor.sonraki yıl 60k civarı yapıyor.Yine herkesin bir beklentisi var kendisi de çalışsa yapacağının farkında o yüzden üzülüyor sürekli kendisine bu çocukta iş var denilerek büyütüldüğü için iyice bunalıyor yine beklentiyle büyüdüğü için mükemmeliyetçi düşünüyor istanbulda bilgisayar kazanmak istiyor(o zamanlar bilgisayar şimdiki kadar yüksek değildi).Üçüncü girdiği yıl yine çalışmıyor kendisi tembellik yapıyor bir de üstüne sistem değişiyor 150k mı ne geliyor annemler de doğal olarak oğlum istersen bir kere daha gir diyor.Adam iyice stres bunalım derken baya öğrenilmiş çaresizlik yaşamaya başlıyor.Dördüncü gireceği yıl bir de üstüne üstlük MS hastası olunca da tamamiyle film boka sarıyor. Bir de kendisi benim gibi acayip derecede içine kapanık öyle arkadaşı falan da yok zaten aslında o yüzden mutsuz yoksa şu an nispeten iyi bir ünide bala göte girdi tamamen ama o hikayeyi burada anlatmayacağım. Kısacası şurada anlatılanları yaşıyor https://www.youtube.com/watch?v=QUjYy4Ksy1E |
DAHİ BİR İNSAN YKS ÇALIŞSA (2. sayfa)

-
-
Çok fazla parametre var.
Zeka seviyesi ile uyuşturucu bağımlılığı, alkolik olma,ağır psikiyatrik hastalıklar gibi sorunlar arasında büyük bir ilişki var.
Yüzüne bakmayacağın adam bakmışsın şans eseri bir REM merkezinde 165 IQ ölçülmüştür. Bir fırıncı da olabilir bu, çok ünlü bir fizikçi de. Akademik başarı daha çok yetiştirilme tarzı ve düzenli çalışma ile alakalı zannımca.
İstisna insanlar var bu da zekanın yanında farklı bir özellikle geliyor, Savant sendromu diye bir hastalık var mesela otistiklerde görülen beynin bir bölümü anormal derecede iyi çalışıyor. Meraklı olanlar araştırabilir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ne demek istediğiniz anlıyorum ama dahi seviyesindeki bir insanın pattern recognition yeteneği de üst seviyede olacaktır dolayıysla benim 200 soru çözüp kavradığım soru kalıbını adam 50 soruda kavramış oluyor bu da daha az çabayla benimle aynı şeyi yapması demek.
Bir de benim verdiğim örneklerdeki Ramanujan gibi adamlar kesinlikle 250de 1 değiller ben çok uç seviyedeki dahileri baz aldım.
Ne kadar zeki olursa olsun oturup konuları öğrenip ezberlemesi gerektiği aşikar birden sınav esnasında türev nedir diye havadan bilgi yaratıp giremez haklısınız mutlaka oturup bir yerde çalışması lazım ama bunun daha az emekle aynı sonucu alacağı gerçeğiyle bir alakası olduğunu düşünmüyorum.
Satranç büyükustaları gece gündüz çalışıyor felaket hafızaları oluyor açılış repertuarları inanılmaz ama kaçı Magnus gibi oyun sonu oynuyor aynı presiplerin çoğunu bilmelerine rağmen?Nakamura Magnusdan daha az mı çalışıyor?
-
Ramanujan gibi adamlara odaklanınca konudan sapıyor insanlar, Ramanujan gibi başkası yok belki de matematik alanında, çok uç bir örnek o adam. O bile ucundan dönmüş o zekaya ve yeteneğe ve takıntı düzeyinde çalışmaya rağmen, eğer Hardy elinden tutmasa hiç adını duymamış olacaktık, sistemle uyumsuzluk yaşadığı için üniversiteyi bırakmıştı matematik dışında dersler ilgisini çekmediği için diğer derslerden kalmıştı diye biliyorum. Aynı şeyi YKS'de yapsa ilk 100k giremezdi, nitekim girdiği üniversiteyi okuyamamış, aynı şey olurdu girseydi de.
Çok fazla ezber ve hafıza işin içine giriyor çoğu konuda, bunun zeka ile ne kadar yakından ilişkisi var tam bilemiyorum. Bence üstün hafızalı biri, üstün zekalı birinden daha başarılı olur eğitim sisteminde.
Herkes üstün zekalı olmak ve bunun sonucunda daha yüksek başarıya erişmek istiyor, ama herkesten daha zeki olduğunda, topluma hiç uyum sağlayamayacakları gerçeğini düşünene pek rastlamıyorum. Malum partiye makarna karşılığı oy veren, hiç eğitim almamış, cahil insanlarla bu ayrımı aralarında kurabiliyorlar mesela, ama çok yüksek zeka sahibi biriyle kendi aralarında benzer bir kopukluk olacağını düşünemiyorlar.
-
Hafıza da bilişsel bir yetenektir zekanın bir parçasıdır.
Ramanujanı okuldan attıran şey peki zekası mıydı yoksa matematik takıntısı mıydı?Eğer diğer derslerine de odaklansaydı büyük ihtimalle okulu rahatça geçecekti sonuçta burada bahsettiğimiz şey kapasitesi ilgi duymaması değil.
Hardy olmasaydı keşfedilmeyecekti evet ama bunun konuyla alakası var mı ki?Deha bir adam yks çalışsa ne olur diyorduk sonuçta.
Ben daha çok kapasiteden bahsettiğim için bunları diyorum tabi yoksa bence sizin "Aynı şeyi YKS'de yapsa ilk 100k giremezdi" tahliliniz doğru ve başarının zekadan ziyade karakterle alakalı olduğunu gösteriyor.Günün sonunda bu sınavları azimli olup sabredip çalışan kazanıyor.Benim felaket zeki bilgisayarla uğraşan bir arkadaşım sınavda hiç iyi yapmadı mesela çünkü çalışmıyordu.Hala ara sıra diyorum sen bu işlerle baya uğraşıyorsun bir yerde bilgisayar tutturup iyice üzerine gitsene diye de ne uğraşacağım diyip reddediyor.İlla zekisin diye kazanacaksın diye bir şey yok kişilik de önemli ne kadar hırslısın ne kadar sabırlısın çok çok istediğin bir hedefin var mı bunlar bence daha da kritik.Benim kurduğum argüman dahi birisinin bu sınavlara çalışırsa ne yapacağı ile alakalıydı siz daha çok çalışmazsa bir sik yapamaza getiriyorsunuz halbuki çalıştığını varsayarak konuşuyoruz.
Topluma uyum sağlama konusunda da aynı fikirdeyim.
-
Diğer derslere odaklansaydı, Ramanujan olmazdı, matematiğe de o kadar çok odaklanamazdı. O yüzden farklı zaten bu adam, diğer insanlardan farklı düşünüp farklı davrandığı, zamanını da farklı kullandığı için.
Ben konu sahibi siz olmadığıız için, size yazarken direkt olarak o soruya yanıt vermedim. Bence dahi düzeyinde zekası, büyük oranda YKS için gerekli olan çalışmayı, gerektiği şekilde yapmasına engel olurdu, bunu düşünerek yorumladım durumu.
Yüksek zekada birisi, doğru çalışma yöntemiyle aynı emeği gösteriyorsa, daha iyi sonuçlar alacaktır. Fakat çalışma süreci; çok mu daha kolay olur, çok daha çabuk iyi sıralama yapabilir mi orasını bilemiyorum. Açıkça söyleyeyim, hiç aşırı derecede zeki biriyle karşılaşmadım, Ramanujan, Gauss veya Euler gibi, o yüzden tam bir model oluşturamıyorum kafamda. Ramanujan'ın burslu gittiği üniversitede diğer basit derslere bakmayıp da başarısız olması, bursunun kesilmesi, diğer insanların önemsediği bu tarz "başarı"yı çok da önemsemediğini gösteriyor. Benzer davranışları Galois, üniversiteye giriş için sözlü sınavda yaptığı matematiği tartışan profesörün yüzüne tebeşir fırlatarak göstermiş, Bobby Fischer'ın hayatında yaptıkları ve toplumun düşüncelerini hiç umursamaması ise dudak uçuklatan cinsten şeyler.
Neyse bu 140 IQ konusundan biraz uzaklaştı. Benim düşüncem; YKS için optimal IQ'nun 110-125 aralığında olacağı yönünde, sisteme ve saçmalıklara tahammül de işin büyük bir kısmını oluşturuyor.
-
Sen dahi bir insanın bu güne kadar yks çalışmadığını mı sanıyorsun ? Her sene sınava giren 3 milyon kişinin *en az* 10 bini dahi seviyesinde zekaya sahip. En az 30 bini ise üstün zekalı.
-
abartmasak mı hocam
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X