VB.NET ile bir program yazıyorum. Sistem olarak VS2010 veritabanı olarak SQL Server 2008 kullanıyorum.
Programın son kısmında raporlama yaptırmam gerekiyor. Bunun içinde Crystal Reports kullanmayı planlıyorum.
Ancak programda kullanılan veritabanı tabloları değişkenler ile kontrol edilmektedir. Yani her kullanıma özel tablolar oluşturulmakta ve bu tablolar üzerinde işlem yapmaktadır. Raporlama kısmında da doğal olarak aynı şekilde o anki kullanıma özel tabloya girilmiş veriler kullanılarak rapor oluşturulması gerekmektedir. Programın tasarım aşamasında rapor kısmını hazırlarken kullanılacağı bilinen bir tablo bulunmuyor.
Yapmam gereken crystal reports ile rapor hazırlarken aynı bir sayfa tasarımı yapıyor gibi kullanılacak tablo isimlerini değişken ile alacak ve ilgili verilere ulaşıp onları rapor haline getirmesi gerekmektedir.
Boş bir raporu hazırlarken sql sorgusu ve ilgili değişkenleri kullanarak gerekli tabloya bağlanma konusunda ve bu bağlantıyı yaptıktan sonra rapor üstünde istenen yerlere ilgili sütunların yazdırılması konusunda yardıma ihtiyacım var.
İnşallah derdimi yeterince açıklaya bilmişimdir.
Konu hakkında yardım edebilecek var mıdır?
Eğer çok fazla farklı olay yoksa; 3-4 crystal report oluşturup sorguya göre ilgili rapora yönlendirebilirsin.
3-4 tane rapor oluşturup yönlendirmenin çare olacağını sanmıyorum. Çünkü kullanılacak tablo çeşidinin sınırı yok. Örnek verecek olursam.
Program çalıştığı anda random olarak bir sayı üretilmekte ve bu sayı kullanılarak o etapta kullanılmak üzere veritabanında 6 adet yablo oluşturulacak. Mesela random sayı 112 gelirse 112acil, 112önemli, 112sıradan, 112program gibi isimleri ilgili değişkenlere atanacak ve bu isimlerde tablolar oluşturulacak. Daha sonra bu değişkenler sql sorgularında kullanılarak tablolar içine veri giriş işlemleri gerçekleştirilecek.
Buraya kadar hiç bir sıkıntı yok program tıkır tıkır işliyor. Ancak işin sonunda ilgili tablolara girilen verilerin crystal reports kullanılarak raporlanması gerekiyor. Burada da işte raporda kullanılacak tabloların isimleri programın gidişatına göre belirleneceği için bağlantı için direk tablo ismi değilde en başta belirlenen değişkenlerin kullanılması gerekiyor. Benim olayımda burada tıkanıyor işte.
Benim için asıl lazım olan crystal reports hazırlarken sihirbazda bulunan adımlar değilde aynı bir form tasarlar gibi kod yazarak sql sorguları ile bu raporu tasarlamam gerekiyor.
isimleri enum sabiti olarak raporada bunların degerlerini atarsın.Degerler daima sabit kalır sırayıda korursan sorun cıkarmazlar.
Rica etsem bu dediğini biraz daha açabilir misin?
enum en={rap1,rap2,rap3} burda rap.. lar 0,1,2 ile devam eder seb bu isimleri degistirip her seferin ama aynı sırada yani toplam para raporu ö. idex çek raporu 4. index gibi uygun sıraya koyarsan karşılkları hep aynı olur 0 , 1 2 gibi yanlarına stringe cevirip karakterde verebilirisin CR sadece bu indexlleri bilir isimlerle ugraşmaz....