Şimdi Ara

CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
256
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yıllarca süren geliştirmelerden sonra, masaüstü CPU'lar 4 çekirdekten 8, 10 ve 16'ya ulaştı. 5GHz frekansına ulaşmak, 200W+ TDP güç tüketimine sahip olmak, mevcut CPU'lar için oldukça yaygın ancak performansa önem veren kullanıcıların başını ısı nedeniyle oldukça ağrıtıyor.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    MAG CORELIQUID 240R V2 WHITE

    İki tip CPU soğutucusu var, hava soğutucuları ve sıvı soğutucular şeklinde, ikincisi daha iyi performans nedeniyle daha popüler görünüyor. Gerçek şu ki, iki seçenek arasında önemli bir performans farkı yok. Seçiminiz ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Referans için ikisi arasındaki bazı ipuçları ve farklılıkları sizinle paylaşıyoruz.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Hava soğutma basittir. Alttan emilen ısıyı soğutucuya aktararak, fanlarla ısıyı üfleyerek çalışır. Bu nedenle, bir hava soğutucu, optimum ısı emilimi ve termal iletkenliği nedeniyle yalnızca tipik olarak saf bakırdan yapılmış iyi bir ısı emici taban ile etkili olabilir.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Hava soğutucunun tabanı genellikle tek parça saf bakır ile tasarlanmıştır, ancak bazıları 2007'den 2012'ye kadar oldukça popüler olan Heat Pipe Direct Touch (HPDT) kullanır. O zamanki açıklamaya göre, taban ve taban arasındaki temas alanı. üretim sürecinin sınırlamaları nedeniyle ısı borusu mükemmel değildi, bu nedenle belirli bir ısı yayma kapasitesi kaybı olacaktı. Isı borusunun doğrudan CPU'nun üst kapağı ile temas etmesine izin vermek bu kaybı azaltabilir. Bu konsept o zamanlar çok popülerdi ve birçok hava soğutucu markası benzer konseptlere sahip ürünler piyasaya sürdü.

    Ancak bir süre sonra insanlar ısı borusuyla doğrudan temas kurmanın dezavantajlarını fark etmeye başladılar. Isı borusunun kendisi bir vakum gibi tasarlanmıştır ve borunun kalınlığı sınırlıdır. Şu anda ısı borusuyla ilgili 2 ana sorun var. İlk olarak, ısı borusu CPU'ya uyacak şekilde düzleştirilmelidir. Bu işlem mukavemetini düşürür ve uzun bir süre sonra ısı borusu deforme olabilir, bu da CPU ile radyatör arasında zayıf temasa yol açarak ısı yayma performansını düşürür. İkincisi, CPU'nun yüzey alanı farklıdır ve ısı kaynağının konumu tam olarak aynı değildir. Geniş yüzey alanına sahip bazı CPU'lar taban tarafından tamamen kaplanabilir, ancak ısı borusu daha küçük CPU'ların ısı kaynağına dokunmayabilir. Buna karşılık, saf bakırdan yapılmış bazlarda böyle bir sorun yoktur,

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Baz ısıyı emmeyi tamamladıktan sonra, ısı enerjisi saf bakır ısı borusu aracılığıyla kanatlara aktarılır. Buradaki ısı iletim verimliliği, FIN yoluyla, FIN üzerindeki toka ve yeniden akış lehimleme dahil olmak üzere, soğutucu ile ısı borusu arasındaki temas yöntemi gibi birçok şeyden etkilenir. Genellikle yeniden akışlı lehimlemenin en iyisi olduğu kabul edilir, ancak gerçek işçiliğe bağlıdır.

    Sonraki, ısı borularının tasarımıdır. Isı borularının sayısı ve kalınlığı, ısıl iletkenliği ölçmek için neredeyse temel standartlardır. Genel olarak, orta seviyeli soğutucular için 6 ve üst seviye soğutucular için 7~8 ısı borusu vardır. Ne kadar çok ısı borusu varsa, ısı iletkenliği o kadar iyidir. Ayrıca ısı borusunun bükme yöntemine ve dağılımına da bağlıdır.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Havayla soğutmanın son adımı, ısı emicide biriken ısıyı fanı kullanarak dışarı üfleyerek ısıyı dağıtmaktır. Fanın performansı, fan kanadının tasarımı ve hızı ile ilgilidir. Bazı fanlar sessizliği tercih ederken, düşük hız ve zayıf rüzgar kuvvetine sahipken, diğerleri rüzgar basıncına odaklanarak radyatörün tamamının önden üflenebileceğini ve gerekirse arka tarafa hava emişinin eklenebileceğini vurguluyor. Fan, soğutma kanatçıklarından ısıyı çıkarmaya yardımcı olarak CPU sıcaklığını düşürür.

    Hava soğutucularının etkili olabilmesi için ısı yayma alanının geniş olması gerekir. Bu nedenle, orta-üst düzey hava soğutucularının çoğu büyük, tek kuleli veya çift kuleli 14 cm'lik fanlara sahiptir. Ancak, hava soğutucuları geliştirme alanının zirvesine ulaşmış görünüyor. Bunun ana nedeni, radyatör alanının PC kasasının genişliği, anakart PWM ısı emicisinin boyutu, belleğin boyutu ve grafik kartının boyutu ile sınırlı olmasıdır. Sınırlı bir alanda performansın en iyi şekilde nasıl en üst düzeye çıkarılacağı, gelecekte büyük hava soğutucu markalarının araştırma yönü olacaktır.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    MEG CORELIQUID S360

    Sıvı soğutucu, özel bir sıvı soğutucu ile doldurulduğu için hepsi bir arada sıvı soğutucu olarak da adlandırılır. Sıvı soğutmanın çalışma prensibi, hava soğutmanınkinden çok farklı değildir. CPU tarafından üretilen ısıyı bakır taban ve su boruları vasıtasıyla üst kapaktan blok kafasının içine aktarır.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Sıvı soğutucu, CPU'nun ısısını su boruları aracılığıyla radyatöre aktarır ve fan radyatörün ısısını üfler. Sıvı soğutucuların en büyük avantajı, sıvı soğutucunun daha büyük bir ısı kapasitesine sahip olmasıdır. Geniş bir ısı dağılımı alanı tasarımı ile hava soğutucularından daha iyi ısı dağılımı elde edebilir.

    Genel olarak konuşursak, sıvı soğutucunun ısıl iletkenliği havanınkinin yaklaşık 4 katıdır ve sıvı soğutucunun akışı ısıyı hızlı bir şekilde aktarabilir. Hava soğutucunun ısı yayma alanı sorununa yukarıda değinilmişti. 240mm, 280mm ve 360mm boyutlarındaki sıvı soğutucuların kullanımı ile ısı alışverişi için kullanılabilecek alan hava soğutucularına göre daha geniştir ve alanla sınırlı olmadıkları için ısı yayma etkisi çok daha iyidir. Tabii sıvı soğutucu 120 mm radyatöre sahipse performansı orta seviye bir hava soğutucunun performansı kadar iyi olmayacaktır.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Yukarıda belirtildiği gibi, hava ve sıvı soğutucuların kendi artıları ve eksileri vardır. Hava soğutucunun gücü, dayanıklılığıdır. Uzun süre kullanılabilir. Ancak, hava soğutucunun eksiklikleri, kapladığı geniş alan, potansiyel olarak belleği bloke etmesi ve grafik kartını ve M.2'yi çıkarmak zordur. Isı dağılımı performansı da sıvı soğutucununki kadar iyi değil. Hangisinin daha iyi olduğunu merak edebilirsiniz, AIO veya özel sıvı soğutucu? Aslında bu ikisi de sıvı soğutucu olsalar da farklı amaçlarla farklı kişiler için tasarlanmışlardır. İkisi arasındaki farklardan bahsedelim.

    Daha önce tartışıldığı gibi, sıvı soğutmanın çalışma prensibi, sıvı soğutma sıvısı akışı yoluyla CPU ısı dağılımı sorununu çözmektir. Sıvı soğutucunun daha büyük ısı kapasitesi nedeniyle, sıvı soğutucu zamanla soğuduğu sürece mükemmel ısı dağılımı performansı sağlayabilir. AIO ve özel sıvı soğutucu prensibine gelince, prensip temelde aynıdır, temel fark mimaridir.

    Isı boruları sayesinde hava soğutucu geri döndü

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Sıvı soğutucunun tamamen hava soğutucunun yerini alacağı iddiası uzun yıllardır var. CPU'ların artan performansı ve çekirdeği nedeniyle, hava soğutucularının giderek daha güçlü olan bu işlemcileri bastırması zor olmuştur. Daha önceki strateji, radyatörde saf bakır kullanmaktı. Bakırın ısıl iletkenliğinin alüminyumdan çok daha iyi olduğu bilinmektedir, bu nedenle saf bakır radyatör + büyük fan o zamanlar ana tasarımdı, ancak saf bakır ile gelen daha büyük ağırlıktır.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?


    Ancak kısa süre sonra ısı borusu teknolojisinin iyileştirmeler yapmasıyla, hava soğutucularının performansı büyük ölçüde iyileştirildi. Isı transfer borusunun prensibi, ısıtma ucundaki sıvı soğutucunun ısıtıldığında buharlaşması ve yoğuşma ucuna gitmesidir. Soğutulduktan sonra tekrar sıvı hale döner ve döngüyü tekrarlayarak ısıtma ucuna geri akar. Isı borusunun verimliliği o kadar yüksektir ki, piyasadaki daha iyi radyatörlerin çoğu ısı borusunu kullanır, ısı yayma performansı da ısı borularının sayısıyla ilişkilidir (ancak mutlak değildir).

    4 çekirdekli işlemcilerin en yaygın olduğu çağda, çalışma frekansı genellikle 3GHz'in altındadır ve hız aşırtma çok yüksek değildir, bu nedenle güç tüketimi ve ısı üretimi çok yüksek değildir. Isı borusu teknolojisine sahip hava soğutucuları bunu gayet iyi halledebilir. Bu nedenle, ana akım pazar henüz sıvı soğutucuların değerini görmedi. Ancak son yıllarda performans gereksinimleri, CPU çekirdekleri ve CPU frekansının artmasıyla birlikte sıvı soğutucular çok değerli hale geldi.

    Custom sıvı soğutucu

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Hava soğutucuları ve sıvı soğutucudaki pazar gelişimi ve değişikliklerden bahsettikten sonra, AIO ve açık devre sıvı soğutucu konusuna geri dönelim. Açık devre sıvı soğutucu, adından da anlaşılacağı gibi, ayrı ve bağımsız parçalara sahiptir, bu nedenle kullanıcıların kendilerinin monte etmesi gerekir. En önemli bileşenler su bloğu, rezervuar, pompa, radyatör, fanlar, bağlantı parçaları, borular ve soğutucudur. Bazı rezervuar ve pompanın birleştirildiğini unutmayın. Çeşitli açık döngü sıvı soğutucu markalarının tümünde, kurulum ve kullanım için birlikte paketlenmiş bileşenler bulunur. Elbette bazı kullanıcılar bileşenleri kendileri seçip kendileri monte edebilirler. Rezervuar, pompa, su bloğu ve radyatörün yanı sıra su vanası, bağlantı başlığı, su debimetresi, uzatma başlığı, egzoz vanası, tahliye vanası ve termometre satın almaları gerekir.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Bu bileşenler bağlandığında, su borularının düşmesini ve sızmasını önlemek için bir su borusu rafı ve diğer bazı aksesuarlar gereklidir. Kullanmadan önce, sıvı soğutma sistemine sıvı soğutma sıvısı enjekte edilmelidir. Egzoz ve bir dizi çalışma kontrolü de yapılmalıdır. Sonuçta, açık döngü sıvı soğutucu kullanıldığında ve harici bir sızıntı olduğunda, anakart, grafik kartı ve hatta M.2 sabit diskler risk altındadır.

    Esnek boru ve sert boru

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Açık devre sıvı soğutucuların iki tip borusu vardır: yumuşak ve sert boru. Yumuşak boru genellikle PVC, PU ve diğer malzemelerden yapılır. Avantajı, daha esnek ve bükülebilir olmasıdır. Sert borular normalde PETG, akrilik ve diğer malzemelerden yapılır. Sert boruların, satın alınan ilgili köşelerle önceden planlanması gerekir. Sert boru daha iyi görünür ve su debimetreleri ve su depoları gibi çeşitli çevresel aksesuarlarla eşleştirilebilir. Ancak kurulum daha zahmetlidir ve genellikle profesyoneller tarafından yapılır. Yumuşak boruların kullanımı daha kolaydır, bu nedenle çoğu kişi onu takabilir.

    All-in-one Sıvı Soğutucu

    Açık döngü sıvı soğutucuyu tanıttıktan sonra AIO sıvı soğutucudan bahsedelim. 2011 civarında, AIO sıvı soğutucularının ilk nesli piyasada görünmeye başladı. Blok kafasının ve radyatörün modüler tasarımı, kurulum sürecini basitleştirir. On yılı aşkın geliştirme sürecinin ardından, günümüzün AIO sıvı soğutucusu çok olgunlaştı ve entegre su pompası çözümü ana akım haline geldi. Kullanıcıların sadece fanı radyatöre takması ve ardından PC kasasına kurması gerekir. AIO sıvı soğutucunun en büyük avantajı, kurulumunun kolay olması ve karmaşık prosedürler gerektirmemesidir.

    AIO sıvı soğutucu, iki ortak su pompası tasarımına sahiptir. Biri, radyatörün su kanalına sabitlenmiş su soğutma pompası ile MAG CORELIQUID C360/P360 gibidir. Alan ve performans az çok etkilenecektir, ancak bu tasarım işlemin titreşimini blok kafasından uzak tutabilir, sıvı sızıntısı olasılığını azaltabilir ve blok kafasının daha ince hale getirilmesine izin verebilir.

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    AIO sıvı soğutucunun başka bir tasarımı, su pompasının su blok başlığına entegre edilmesidir. Asetek tarafından üretilen sıvı soğutucular bu tasarımı takip etmektedir. Pompa radyatör üzerinde tasarlanmadığı için alanı maksimize edebilir ve daha iyi bir soğutma etkisi sağlayabilir.

    Ek olarak, sıvı soğutuculara ısı dağılımının yanı sıra daha fazla işlev kazandırmak için, yeni nesil sıvı soğutucular çoğunlukla benzersiz ARGB aydınlatma efektleri veya LCD ekranlar gibi diğer konfigürasyonlarla tasarlanmıştır.

    Yukarıdaki resimdeki MEG CORELIQUID S360 bir örnektir. Su bloğu, CPU frekansı, sıcaklık ve GIF gibi bilgileri görüntülemek için kullanılabilen 2,4 inç IPS panel ekrana sahiptir. Ek olarak, su bloğu ayrıca PWM güç kaynağı alanındaki ısı emicideki fazla ısıyı üfleyebilen ve anakartın soğumasına yardımcı olan 6 cm'lik bir fan ile donatılmıştır.

    Özet – Performans veya Kolaylık

    CPU Soğutucusu Nasıl Seçilir?

    Açık çevrim sıvı soğutucunun avantajı, sistemin su yolunun uzun olmasıdır, bu da daha fazla sıvı soğutma sıvısı ve daha iyi soğutma kapasitesi olduğu anlamına gelir. Çap 14 mm veya daha fazlasına bile ulaşabilir. Yüksek hızlı bir pompa ile ısı, CPU'dan hızla alınabilir. Hatta bazı su blokları özelleştirilebilir. Örneğin, yukarıdaki resimdeki MPG Z690 CARBON EK X anakart, sıvı soğutucu yardımıyla ısıyı dağıtmaya yardımcı olan büyük boyutlu dağıtım plakasına sahiptir. AIO sıvı soğutucunun boyutu, pompanın çıkışı, su soğutma sıvısının kapasitesi ve daha küçük sirkülasyon sistemi nedeniyle, AIO sıvı soğutucunun performansı, açık devre sıvı soğutucunun performansı kadar güçlü değildir.

    AIO sıvı soğutucunun gücü rahatlıktır. Fan vidalarla sabitlendiği ve anakart braket ile sabitlendiği sürece kullanılabilir. En fazla birkaç fan ve ARGB kablosunun bağlanması gerekir. Performans, açık devre sıvı soğutucuların performansıyla kıyaslanamaz olsa da, çoğu hava soğutucusunun performansından fazlasıyla yeterli.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MSI Türkiye -- 21 Haziran 2022; 17:20:44 >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.