Şimdi Ara

CPU O/C yapacağım ama ramleri ne yapmam gerek? ((SS))

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
492
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Default ram timinglerim bunlar. CPU'ya biostan biraz oc yapmak istiyorum ama bu timing ayarlarından pek anlamıyorum nasıl bir yol izlemem gerekiyor? (O/C nasıl yapılır biliyorum sadece işin ram kısmını anlayamıyorum, neye göre oranı belirliycem ve timingleri seçeceğim?)

Anakartım maksimum 1066 mhz destekliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spycho -- 20 Ekim 2014; 2:00:01 >

• Benim ramin datasheet'ine ulaştım.

http://www.kingston.com/datasheets/khx6400d2_2g.pdf

Orada "Timing Reference" kısmında 5-5-5-15 1.8 V/1.85 V yazmışlar. Bu timing değerleri ulaşılabilecek maksimum değerler mi ve bu ölçümleri 800 mhz frekansında mı yapmışlar? Yani oradaki referans 800 mhz ile inebileceğim en düşük timinglerim bunlar olduğunu mu söylüyor? 1.85 'den fazla Volt verilse ve öyle bir Mhz yükseltilip timing düşürülse olmaz mı demek istemişler?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Spycho

Benim ramin datasheet'ine ulaştım.

Orada "Timing Reference" kısmında 5-5-5-15 1.8 V/1.85 V yazmışlar. Bu timing değerleri ulaşılabilecek maksimum değerler mi ve bu ölçümleri 800 mhz frekansında mı yapmışlar? Yani oradaki referans 800 mhz ile inebileceğim en düşük timinglerim bunlar olduğunu mu söylüyor? 1.85 'den fazla Volt verilse ve öyle bir Mhz yükseltilip timing düşürülse olmaz mı demek istemişler?

Hocam sendeki ram bnm pcdede mevcut olan 2 gb ddr2 800 mhz cl6 ram 6-6-18-24 timing li . Sanırım fsb ile oc yapcaksın yaptığın % lik oranda bellek hızıda artıcak sorduğun soruyu bende merak ediyorum ama belleğe fazla voltaj verdiğinde bozulma riski var çünkü ddr2 ramler 1066 mhz hıza çıkmak için ortalama 2.1 V voltaj istiyor bunu 1.8V stok voltajlı bellekle ulaşmak zor

• quote:

Orijinalden alıntı: qaanx

quote:

Orijinalden alıntı: Spycho

Benim ramin datasheet'ine ulaştım.

Hocam sendeki ram bnm pcdede mevcut olan 2 gb ddr2 800 mhz cl6 ram 6-6-18-24 timing li . Sanırım fsb ile oc yapcaksın yaptığın % lik oranda bellek hızıda artıcak sorduğun soruyu bende merak ediyorum ama belleğe fazla voltaj verdiğinde bozulma riski var çünkü ddr2 ramler 1066 mhz hıza çıkmak için ortalama 2.1 V voltaj istiyor bunu 1.8V stok voltajlı bellekle ulaşmak zor

Evet ama işte ben de bunu merak ediyorum Voltajı 1.8'den 1.9 - 2.0 V civarına çeksem bozulma ihtimali olur mu? Bir de bu ram CL6 ama datasheet'inde hep CL 5 yazmışlar. Yani demek istediğim bu CL5'i 667 mhz değerine göre mi yazmışlar yoksa CL5 'i 800 mhz değerine göre mi hesaplamışlar. Yani datasheet'inde CL5 yazıyor verdiğim linkte en başta. Ama pc'de cl6 olarak ayarlı...

Maksimum verebileceğim voltajı merak ediyorum. CPU'da da FSB + belki gerekirse biraz voltaj ile O/C yapacağım onu da belirteyim.

• bellek yolunu 400 MHz yapana kadan 5 er 5 er FSB artır başka bir şey yapma.
  • quote:

Orijinalden alıntı: YasiKa

bellek yolunu 400 MHz yapana kadan 5 er 5 er FSB artır başka bir şey yapma.

Hocam bugün bütün gün bu işle uğraştım saatlerdir pc'yi reset ata ata deneye deneye bir hâl oldum. Benim ram yemiyor veya ben yapamadım bilemiyorum. DH'den başka bir hocamla pmden konuşuyordum ondan falan bilgiler-yardımlar edindim onla konuşa konuşa saatlerdir o/c yapmakla uğraştım. Sorun şu 1.cisi benim Bios acayip karışık yani çok kötü bir şey anlamak zor özellikle Ram kısmı falan her neyse. FSB'yi şu an en fazla 240 yapabildim ve de bunu da HT Spped'i 5x'den 4x'e çekerek yapabildim. Yani FSB arttırmam için HT Spped'i düşürmem gerekiyor ya da ram'e voltaj vermem gerekiyor. Çünkü ram yemiyor yani mhz değeri arttığı için mavi ekran veriyor 240 FSB'den sonra. (240'tan sonra 250'yi-260'ı ve 270'i denedim onlarda mavi ekran verdi.) Eee şimdi ben HT Speed'i 3x falan yaparsam yaptığım O/C'un bir anlamı kalmaz öncelikli olarak HT Link'i yüksek tutmam gerek şu an mesela 960 mhz değerinde, o/c'den önce 1000'di. Benim zaten o/c yapmamın amacı darboğazdan kurtulmak yani ht link değerine ihtiyacım var. Umarım anlatabilmişimdir. Başka bir çözüm olarak da ram'in mhz değerini düşüreyim dedim ama o da biostan düşürülmüyor sadece arttırma seçenekleri var yani şöyle ki "DDR400-ddr533-ddr667-ddr800" seçenekleri var ki zaten bende ddr400 seçili halde. FSB:DRAM ratio ayarını değiştirebileceğim hiçbir seçenek yok, kısaca ya ramler yemiyor ya da BIOS-Anakart yüzünden tıkandım.

Mesela şu sitede (CTRL+F ile "4200" yazıp aratın) benimle aynı işlemciye ve aynı tarz ram'e (DDR-2 800) sahip olan adamın biri güzel o/c yapmış. Yani onlar nasıl yapabildi de ben kaldım böyle anlamadım.

http://www.pclabs.com.tr/forum/topic/98715-amd-overclock-sonuclari/

Buyrun bu da BIOS'umun SS'leri;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spycho -- 24 Ekim 2014; 3:40:03 >

• tamam işte default olarak 200 olan FSB 238 yapabilmişsin. Doğru mu? Ram ayarı değişmeden zaten daha ileri gidemezsin ki.
    Bellek böleni ve zamanlamaları ile otnamalısn ancak zaten Cas 6 düsük o yüzden böleni düsür eğer daha fazla FSB ileri gitmen gerekiyorsa.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

tamam işte default olarak 200 olan FSB 238 yapabilmişsin. Doğru mu? Ram ayarı değişmeden zaten daha ileri gidemezsin ki.
    Bellek böleni ve zamanlamaları ile otnamalısn ancak zaten Cas 6 düsük o yüzden böleni düsür eğer daha fazla FSB ileri gitmen gerekiyorsa.

Evet 240 yapabildim daha çıkmıyor defaultta. Cas 6 derken yani tam kelime-isim olarak yazabilir misin hocam hangi değeleri değiştirmem gerek ve kaç yapayım sizce? Bir de ram ddr2 olduğundan ram'e voltaj vermeyi düşünmüyorum zaten bisota ram voltajı 1.95 V gösteriyor sınırda gibi bana göre.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spycho -- 24 Ekim 2014; 4:28:27 >
  • ''DDR400-ddr533-ddr667-ddr800'' şu anda hangisi aktifse bir öncekini seç ama zamanlamarı elle girmelisin 6-6-6 .... seklinde.
  • quote:

''DDR400-ddr533-ddr667-ddr800'' şu anda hangisi aktifse bir öncekini seç ama zamanlamarı elle girmelisin 6-6-6 .... seklinde.

Hocam zaten DDR-400 seçili yani bir öncesi diye bir şey yok. Ve şu an timingleri 6-6-6-18 zaten yani default olanı.

Acaba diyorum önce timingleri elle düşürsem ve DDR kısmını auto yapsam sonra FSB'yi arttırmayı denesem olur mu? Yani şöyle diyorum ben şimdi timingleri mesela 5-5-5-18 yaparsam ram'in mhz değeri de düşecektir, böylece FSB'yi arttırırsam ramin de mhz değeri artacağı için bir nevi dengeleyi sağlamış olurum. Mantıklı mı sizce?
  • ilk resimdeki değerlerin değişimini gösterebilirsen şu anda ki durum anlasılır.
  • quote:

ilk resimdeki değerlerin değişimini gösterebilirsen şu anda ki durum anlasılır.

Hocam lanet olsun böyle işe, yok daha uğraşamayacağım kafayı yedim. O kadar salakça bir Anakartım ve BIOS'um var ki, imkansız daha ileri gidebilmem. Yaşadığım şeyi anlatıyım işte en son ram ayarlarından timingleri manuel olarak 5-5-5-18 yaptım (cpu-z'da yazan saat isimlerini değiştirdim sadece, başka saat ayarları da vardı ellemedim). Bunu yaptıktan sonra bilgisayar açılmadı ben de bios pilini çıkarıp resetledim BIOS'u resetledim ve her şeyi default yaptım overlock'u falan da. Ama şimdi de sistem iyice sapıttı yani şöyle diyim Ram ve işlemci hızı otomatik olarak sürekli değişiyor an ve an. Bir artıyor bir azalıyor, ani olarak sürekli değişken durumda. Bios'tan sabitledim CPU çarpanını ama gene değişken davranmaya devam ediyor cpu hızı. Bios'u resetlemem de işi iyi m*oka sürdü. Neyse demekki daha fazla olmuyormuş. Bu anakart ile bu kadar.

• sen ram gecikmelerini 6-6-6.. yapmalısın
  • quote:

bellek yolunu 400 MHz yapana kadan 5 er 5 er FSB artır başka bir şey yapma.

Katiliyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

sen ram gecikmelerini 6-6-6.. yapmalısın

Hocam özür diliyorum ama gerçekten yazdıklarımı okumuyor musunuz? Yani biraz sitem gibi olacak ama sürekli aynı şeyleri söylüyorsunuz zaten denemediğim şey kalmadı, zaten en başta 6-6-6'ydı diyorum, denemek için 5 yaptım (6'dan yukarısı yoktu) sonra açılmadı, bios'u resetledim bu sefer de otomatik çalışıyor yani mesela CPU çarpanını Auto'dan çıkarıp 11x yapsam bile windows'tan Cpuz ve AIDA 64 ile baktığımda sürekli mhz değeri oynuyor yani çarpanı sabit değil değişken, biosu resetleyince böyle oldu. Kusura bakmayın ama biraz ezbere konuşuyorsunuz. O kadar da saf-acemi değilim. Bios'u resetledikten sonra önceki o/c ayarlarımı da yememeye başladı, kısaca bu anarkartla bir bok olmuyormuş onu anladım; şu ana kadar yardımcı olan herkese teşekkürler.

• sen yanlışta ısrar ettiğin için açılmıyor. senin belleğin DDR2 667 olduğu halde sen onu DDR2 800 e zorluyorsun.
  • quote:

sen yanlışta ısrar ettiğin için açılmıyor. senin belleğin DDR2 667 olduğu halde sen onu DDR2 800 e zorluyorsun.

E tamam da kardeşim sana anlatamıyorum ki minimum seçenek DDR400 var diyorum sen hala bana düşür diyorsun, daha nasıl anlatıcam bana 6-6-6 yap diyorsun zaten default hali 6-6-6 diyorum 2. kez aynı şeyi söylüyorsun, ki 240 FSB'ye çıkarıp DDR 440 mhz iken gayet stabil çalışıyor. ("-du." bios resetlemeden önce) Yani ddr2 667 falan değil ona eminim. Çünkü overlock'suz hali ile zaten ddr 368 mhz yani ddr2 667'den yüksek. Ve dediğim gibi ddr 420-440 gibi değerleri stabil bir şekilde gördüm voltajsız.

Neyse bu olay ikiliyi tartışmaya dönüşecek inatlaşa inatlaşa, konuyu kapatalım burada; yapabileceğimi yaptım bu anakartla, benim için kapanmıştır. Teşekkürler.

• hayır sen CAS gecikmesini kücümsüyüyosun cas 6 dan 5 e düsürmen tüm FSB artımını engelleyebilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.