Şimdi Ara

CPU Kullanımındaki Dalgalanma

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.259
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Sistem Hakkında Bilgi :

    İşlemci : P4 1.5GHZ

    Ram : 1.5GB

    İşletim Sistemi : Windows Xp Pro Sp2

    HDD : 1x320GB (IDE) + 1x80GB (IDE)

    320GB lık HDD 54GB ve 244GB olarak iki partitiona ayrılmış durumda. 80GB lık HDD sadece depolama amaçlı kullanılmaktadır. 54GB partition işletim sistemi için, diğer kısım ise depolama olarak kullanılmaktadır. İşletim sistemi 54GB olan partitiona kurulu durumda. Sisteme tanıtılamamış herhangi bir aygıt bulunmamaktadır. Sistemde, her türlü virus taraması (NOD32, Kaspersky, Bıtdefender antivirus programları kullanılmıştır.) yapılmıştır. Aynı zamanda sistemde her türlü casus yazılım (Spyware) taraması (Spybot, Spyware Doctor, AVG Antispyware programları kullanılmıştır.) yapılmıştır.

    Kısaca sizlere yaşadığım sorunu anlatmak istiyorum.CPU kullanımı devamlı olarak dalgalanmakta. Task manager üzerinde bakıldığı zaman ilk başta %2 lik bir kullanım gözüküyor, ardından %49 çıkıyor, sonra %88 ve son olarak %100. Daha sonra tekrar düşüyor ama sonuç olarak ortalama %50 üzerinde bir CPU kullanımı sistemde mevcut ve dalgalanma sürekli olarak devam ediyor. 3 kere cihazın üzerien işletim sistemi kurulumu yaptım, sorun aynen devam ediyor. Bilgisayar açıldığı andan itibaren hiçbir işlem yapılmamasına rağmen CPU kullanımındaki dalgalanma aynen devam ediyor.

    Buna benzer bir durum ile daha önce karsilaşan bir arkadaşımız oldu mu acaba ? Bu sorun ile ilgili önerilerinizi bekliyorum.

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Saygılar







  • CPU'yu kullanan programın/dosyanın adını da söyleseydiniz keşke.

    İşletim sistemini yeni kurduğunuzda da durum aynıymış, windows update'leri dahil mi bu kuruluma?
  • @ tsllbn

    Merhabalar,

    Şu şekilde aktarmaya çalışayim size. Normal durumda sitemde CPU yu %99 olarak kullanıyor gözüken System Idle Process, fakat cok ilginçtir ki herhangi bir program yada servisin kullanımı olmadan CPU da dalgalanma oluyor. Zaten, bu şekilde bir durum olduğu için tüm taramalari yaptım ama herhangi bir zararlı yazılım bulunmuyor. (Belki arka planda çalışan ama gözükmeyen bir servis vardır düşüncesindeydim) Bunun yanı sıra, örneğin Firefox çalıştırdınız, ilk başta belli bir CPU kullanımı oluyor Firefox tarafından ama sonra Firefox CPU'yu çok az kullanıyor olsa dahi CPU'daki dalgalanma aynen devam ediyor. Firefox'u sonlandırıyorum ve aynı dalgalanma hiçbirşey olmamış daha doğrusu değişmemiş gibi devam ediyor.

    İşletim sistemi konusuna gelirsek, ilk kurmuş olduğum sistem de tüm güncellemeleri yaptım, sorun devam ediyordu. Elimde bulunan eski Windows'lardan kurulum yaptım ve kurulumdan sonra güncelleme yapmadım, sorun yine devam ediyor. Daha önce cihaza kurduğum ve sorunsuz olarak çalışan Windows sürümünü kurdum.Bu sürümü çok uzun bir süre kullandım ve hiçbir sorun yaşamadım. Gerçi bu sürümlerin hepsini daha önce kurup denemiştim ve hiç sorun yaşamamıştım.

    Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Konu ile ilgili herhangi bir fikriniz yada öneriniz varsa, paylaşırsanız sevinirim.

    Saygılar




  • işlemci kullanımızdaki dalgalanma yada bir program açtığınız andaki yüksek işlemci kullanımı,
    işlemcinizin eski ve güçsüz bir işlemci olmasından kaynaklanmaktadır. dolayısıyla sistemde işlem
    yaparken yada mausu bile oynattığnızda işlemcinin dalgalandığını daha fazla görürsünüz.
    tavsiyem sisteminizi güncel bir sistem ile değiştirmeniz
  • @ odrin34

    Öncelikle cevabınızdan dolayı teşekkür ederim, ancak şu konuda sizi bilgilendirmek isterim. Bu bilgisayarın üzerine yeniden işletim sistemi kurulmadan önceye kadar çok sağlıklı bir şekilde çalıştığını belirtmeliyim. Bu şekilde bir problem ile karşılaşmadım. Kaldı ki, sistem açıldığı andan itibaren bu şekilde bir dalgalanma oluyor. Bir başka deyiş ile, işletim sistemi açılıyor, başlangıçtaki dosyalar yükleniyor, görev yöntecisini açtığım zamanda dalgalanmayı görüntülüyorum, hiçbir işlem yapılmamasına rağmen.

    Bu konuya yaklaşımınız ne olur acaba? Daha önce bu şekilde bir sorun ile karşılaştınız mı? Herhangi farklı bir öneriniz var mı ?

    Saygılar
  • dediğiniz gibi sistem temiz ise. muhtemelen donanımla alakalı bir sorun olabilir.
    aklıma ilk gelen işlemciniz bozuluyor olabilir mesela. yada anakart çok eski olduğu için
    problem çıkartıyor olabilir.
  • @Darkmulex
    Daha stabil bir işletim sistemi için kurulumu ve yamaları, sisteminizin bölgesel ayarlarını varsayılan ayarlardayken yapmayı deneyebilirsiniz. Kesin çözüm verecek bir şey yok ama denemeye değer. Bu forumdan bir arkadaş işletim sisteminin Türkçe versiyonları için çıkan yamaların bazen sorun çıkarabileceğini söylemişti, hatta kendisi de fazladan cpu kullanımını bu şekilde çözmüştü.

    Windows servislerini de şu aşağıdaki linkten inceleyerek gereksiz olanları kapatıp belki cpu kullanımını dengeleyebilirsiniz.
    http://www.theeldergeek.com/services_guide.htm
  • @ odrin34

    Merhabalar

    Ne yazık ki size geç cevap verebiliyorum çünkü bu aralar iş yüküm oldukça fazla ve çok fazla vaktim olmuyor. Öneriniz benim aklıma gelmişti ve bu konu üzerinde geçtiğimiz h.sonu bazı araştırma ve denemelerde bulundum. Donanımsal olarak, ekran kartlarının bu şekilde sorunlara yol açabildiğini biliyorum bu sebeble en güncel ekran kartı driverlarını sisteme kurdum, sorun devam ediyor. Bunun üzerine, sistemi en yalın hali ile açtım, sadece sistemin üzerinde ekran kartı, RAM, ve HDD bulunuyordu, sorun aynen devam etti. Sizin öneriniz olan anakart eskiliğini de göz önüne aldım ve sürücü güncellemelerini yaptım, sorun devam ediyor. Ne yazık ki, donanımsal olarakta bir sonuç çıkaramadım. Vakit bulduğumda, sistemi tekrar kuracağım ve sistemin en eski driverlarını kurup teker teker güncelleme yapacağım. Belki bu şekilde bir yerde sorun yakalayacağım ve onun üzerinde işlem yapacağım.


    @ tsllbn

    Merhabalar,

    Değerli öneriniz için teşekkür ederim. Şu şekilde olayı anlatamaya çalışacağım. Sisteme her zaman inglizce işletim sistemi kuruyorum. Bölgesel ayarlarda bile Türkiye seçili değil. Yani yamalarıda ingilizce olarak yapıyorum ama ne yazık henüz sorunu çözemedim. Bunun yanında, belirtmiş olduğunuz şekilde zaten tüm gereksiz servisleri her zaman kapatırım, ve işletim sistemini kurduğum her seferinde bu servisleri kapattım. Aynı zamanda, servisleri adım adım yani tek tek kapama işlemini de denedim ve ne yazık ki sorun devam ediyor.


    Arkadaşlar vermiş olduğunuz değerli önerilerinizden dolayı teşekkür ederim. Aklınıza gelen yeni bir fikiriniz olursa paylaşırsanız sevinirim.

    Saygılar




  • Dolar ucuzken 300-400 ytl verip sisteminizi yenileyebilirsiniz. (resmi olmak ne kadar zormuş ya -iz -zi)
  • @ odrin34

    Merhabalar,

    Mesajınıza çok güldüm. Lütfen nasıl rahat ediyorsanız o şekilde konuşun. Konu ile ilgli h.sonu denemelerde bulunacağım, mutlaka sizi gelişmelerden haberdar edeceğim. Bunun yanı sıra, evde güncel bir sistem mevcut o yönden bir sıkıntım yok. Bu sistem ikinci bilgisayar ve düşünülüdüğünde sizin de söylediğiniz oldukça mantıklı 300-400 YTL harcıyarak çok rahat bir sistem kurulabilir. İşte merak ediyorum ve çözmek istedeğim için sorunu h.sonu uğraşacağım, olmadığı takdirde tabiki başka bir alıma yöneleceğim.

    Saygılar
  • saygılar bizden...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.