Şimdi Ara

Çözüldü (takısız ad tamlaması)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.808
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

bilirsiniz, tamlananın neyden yapıldığı belirten tamlamalar sıfat değil takısız isim tamlamasıdır

deri ceket gibi...

şimdi bize bir soruda "aşağıdaki cümlede kaç tane sıfat vardır?" derse ve aşağıdaki cümlede "deri ceket" takısız isim tamlaması geçerse biz oradaki "deri"yi sıfat olarak alacak mıyız?

diğer bir sorum:

kitapta "ipek saçlar" öbeğine takısız isim tamlaması demiş. Tamlananın neye benzediğini belirten tamlamalara da takısız denir tamam doğrudur ama benim bildiğim takısız tamlamalarda, tamlayan da tamlanan da ek almaz ama burada saç, -lar eki almış. Şimdi bu takısız tamlama mı oluyor yoksa sıfat tamlaması mı?

acil cevap lazım, teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sütlügahve -- 22 Temmuz 2014; 16:54:05 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Herkes tercih derdine düşmüş tamam ama ben de kitap açık bekliyorum yardım beyler

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çıkmıyo onlar raad ol
  • Ösym tarihinde takisiz tamlama cikmamis
    Raad ol

• quote:

Orijinalden alıntı: kaptansy

çıkmıyo onlar raad ol

Biliyorum ama aklımda soru işareti kalmasın istiyorum bu tarz cevaplar vermeyin lütfen hocam

• Iki ornek de sifat tamlamasi degil. Bunlar cikmiyor zaten.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Excel Hücre Sonundaki Boşluk
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bence sıfat tamlaması. Saç ipeğe benzetilmiş. İpek gibi. İpekten yapılmamış yani.
  • Tamlamalarda "ek"ten kastedilen tamlayan veya tamlanan ekidir, çoğul eki bu gruba girmez.

Evin kapısı => b.li isim tam. çünkü ev+in (in: tamlayan eki), kapı + (s) + ı (ı: tamlanan eki)

İpek saçlar => ipek (tamlayan veya tamlanan eki yok), saçlar (tamlanan veya tamlayan eki yok) demek ki takısız isim tam.
  • İpek saçlar bence de sıfat tamlaması, teşbih var
  • quote:

Orijinalden alıntı: 0x7c8

Tamlamalarda "ek"ten kastedilen tamlayan veya tamlanan ekidir, çoğul eki bu gruba girmez.

Evin kapısı => b.li isim tam. çünkü ev+in (in: tamlayan eki), kapı + (s) + ı (ı: tamlanan eki)

İpek saçlar => ipek (tamlayan veya tamlanan eki yok), saçlar (tamlanan veya tamlayan eki yok) demek ki takısız isim tam.

Tamam hocam çok teşekkürler.

bu arada mention yapamıyorum ama yukarıdaki arkadaşlar görür belki:

takısız isim tamlamasında illa tamlananın neyden yapıldığını belirtmeye gerek yok. Tamlananın neye benzediğini belirten tamlamalar da takısız isim tamlamasıdır, sıfat tamlaması değil. Sıfat tamlamasında da benzetme vardır ama orada ek de vardır, takısızda yoktur. Ek derken yukarıdaki arkadaş demiş zaten. Çoğul ekler buna dahil değildir.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.