Bildirim
[ÇÖZÜLDÜ] 5 Adet Parabol Sorusu
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

1 Misafir - 1 Masaüstü

Giriş
-
1. Soruda kardeşim şöyle bir yol izlersen sonuca ulaşırsın y=x+2 doğrusuna paralel bir y=x+a doğrun olsun.(Aslında ilk başta parabol ve doğruyu ortak çözüp kesişiyor mu bakman lazım ama kesişmiyor diye böyle dedim.) bu y=x+a ile parabolu ortak çözdüğünde teğet dediği için tek bir ortak noktası olmalı yani ortak çözümün deltası sıfıra eşit olmalı.Buradan a=-9 çıkıyor yani y=x+2 ye paralel ve parabole teğet doğrumuz y=x-9'dur bu teğet ile parabol (2,-7) noktasında kesişir.Cevap -7 -
2. Soruda yani 15. yazan soruda ise teğet dedikleri için yine ortak çözmen gerekir.Ortak çözümde teğet dediği için delta=0 olmalı.Buradan delta=16-4m+4mkare=0 geliyor m'in alabileceği değerler toplamı -b/a'dan 1 bulunur. -
quote:
Orijinalden alıntı: SnickersTR
1. Soruda kardeşim şöyle bir yol izlersen sonuca ulaşırsın y=x+2 doğrusuna paralel bir y=x+a doğrun olsun.(Aslında ilk başta parabol ve doğruyu ortak çözüp kesişiyor mu bakman lazım ama kesişmiyor diye böyle dedim.) bu y=x+a ile parabolu ortak çözdüğünde teğet dediği için tek bir ortak noktası olmalı yani ortak çözümün deltası sıfıra eşit olmalı.Buradan a=-9 çıkıyor yani y=x+2 ye paralel ve parabole teğet doğrumuz y=x-9'dur bu teğet ile parabol (2,-7) noktasında kesişir.Cevap -7
hocam çok teşekkür ederim aslında ben de bu yolu biliyordum ama nedense sonuca ulaşamadım.
NOT:2.soru için de çok teşekkür ederim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brk-bjk -- 9 Nisan 2014; 11:21:30 >
-
13. yazan soruda yine denklemleri ortak çözmelisin.Ortak çözünce şu hale gelecek (a-b)xkare +(a-b)x+1=0 burada sana kesiştikleri noktaların apsisi toplamı sorulduğunda aklına direkt kökler toplamı gelsin.Yani -b/a buradan -(a-b)/(a-b)=-1 gelir bu kökler toplamıdır.Sana kökler toplamının yarısı sorulduğu için cevap -1/2'dir -
quote:
13. yazan soruda yine denklemleri ortak çözmelisin.Ortak çözünce şu hale gelecek (a-b)xkare +(a-b)x+1=0 burada sana kesiştikleri noktaların apsisi toplamı sorulduğunda aklına direkt kökler toplamı gelsin.Yani -b/a buradan -(a-b)/(a-b)=-1 gelir bu kökler toplamıdır.Sana kökler toplamının yarısı sorulduğu için cevap -1/2'dir
Hocam şu kökler toplamını hep atlıyordum sayenizde şimdi aklımdan çıkmayacak hiç.
Sorular için uğraşıyorsunuz Allah sizden razı olsun. -
14. yazan soruda denklemi yine ortak çöz ve bu denklemi sağlayan x değerini yani 2'yi yerine yaz buradan a=2 geliyor yani parabol aslında y=xkare-2x-1'miş.Bir parabol en büyük ya da en küçük değerini tepe noktasının ordinatında alır.Yani tepe noktasını bulmalısın.T(-b/2a,f(-b/2a))'dır. Sonuç olarak T(1,-2) olduğundan en küçük değeri -2'dir. -
Kardeşim 12. soruyu yapamadım.y=2kök(x) geliyor tıkandım tepe noktasını bulamadım. Konuyu az sonra çalışmaya başlayacağım.Öğrenirsem çözülmemiş olursa ona da bir el atarım .Rica ederim.
-
quote:
Kardeşim 12. soruyu yapamadım.y=2kök(x) geliyor tıkandım tepe noktasını bulamadım. Konuyu az sonra çalışmaya başlayacağım.Öğrenirsem çözülmemiş olursa ona da bir el atarım.Rica ederim.
hocam hiç önemli değil.tekrar çok teşekkür ederim çok zahmet ettiniz sağolun -
-
Soru aklıma takıldı tamam düşündüğüm gibi çıktı ykare=4x parabolünü iki tarafın karekökünü alarak y=2kök(x) şekline getir ve verilen y=x+1 denklemi ile ortak çöz. x-2kök(x)+1=0 yani (kök(x)-1)kare=0 olur bu denklemi sağlayan x değeri 1'dir.Yani teğet noktasının apsisi 1 bu değeri herhangi bir denklemde yerine koyunca da teğet noktasının ordinatı 2 bulunur.Teğet noktamız(1,2)'dir. Bu parabolun de grafiğini çizdiğinde göreceksin ki en küçük değerini (0,0)'da alır. Yani teğet noktasının orijine uzaklığı sorulmuş.Cevap kök5 çıkar.
-
hocam Allah razı olsun,ben de şu 1 değerini buluyordum sürekli ama ordinatı bulmak aklıma gelmiyordu.Ne kadar teşekkür etsem az size -
Anladıysan kafi kardeşim
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X