Şimdi Ara

Corsair 850W PSU hakkında amatörce sorular

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Corsair TX850M — 850 Watt bir güç kaynağı aldım. Bununla ilgili bazı sorularım olacak. Tam detaylı bilgileri aşağıdaki linkte yer alıyor.


    Corsair 850W PSU hakkında amatörce sorularwww.corsair.com
    TX-M Series™ TX850M — 850 Watt 80 Plus® Gold Certified PSU
    https://www.corsair.com/us/en/Categories/Products/Power-Supply-Units/txm-series-2017-config/p/CP-9020130-NA

    Ürünün çıkışları ise aşağıdaki gibi.


    Corsair 850W PSU hakkında amatörce sorular

    Ben bu karta üçüncü veya daha fazla sayıda ekran kartı takmak istiyorum. Fakat kutu içinden çıkan kablolar yeterli gelmedi. Şöyle ki; o ana kablo grubundan çıkan kalın örgülü kabloları anakarta taktım. Birisi 24 pin sanırım, geniş, diğeri ise 4x2 8 pin. Anakartta hiçbir sorun yok. Boş slotlara takmak üzere iki tane 6+2 kablo var ve her birinin ucunda da iki çıkış var. Yani PSU ucunun dışında birbirine seri bağlı iki uç var o kabloda. Bu kablolar ise aşağıdaki gibi;


    Corsair 850W PSU hakkında amatörce sorular

    Bu kablolardan da iki tane var. Yani 2 çıkıştan 4 tane kart bağlayabilirim diye düşünüyorum. İlk etapta iki kabloyu da ayrı kartlara yönelttim ve herhangi bir sorun olmadan çalışıyorlar. Ama yakında bir kart daha gelecek ve benim bir 6+2'ye daha ihtiyacım olacak. Kablonun ucundaki ikinci girişi de yeni karta bağlasam bir sorun olur mu? Sonuçta aynı kablodan daha fazla güç çekilmiş olacak. Gerçi taşıyamayacak olsaydı iki uç yapmazlardı. Demek ki taşıyabiliyor ama yanlış bir iş yapıp kartlara zarar vermek istemedim. Kartları zaten biraz undervolt çalıştırıyorum, yani toplam güç yükü, iki kartın toplam maksimum güç yükünün de altında olacak ama bilemedim.


    İkinci sorum ise, ben bu PSU'ya paralel bir PSU daha bağlayabilir miyim? Yani kartların bir kısmı buradan, bir diğer kısmı da başka PSU'dan gelebilir mi? Gelirse bunu nasıl yapmalıyım ve aralarında bir senkron sorunu olur mu?


    Üçüncü ve son sorum da, izlediğim bir videoda her PSU'nun kablo dizilimi kendine özgüdür. Birinin kablosunu diğerinde kullanamazsınız gibisinden birşeyler duydum. Bu durumda benim kablo ihtiyacım olduğunda, orjinal corsair veya corsair uyumlu bir kablo bulmam lazım. Peki bunu nereden bulurum? Baya araştırdım ama bu tarz bir ürün bulamadım.


    Yardımlarınız için teşekkürler. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.


    Not: Watt hesaplarını yaptım, PSU'nun toplam gücü, 4 kart ve anakart+işlemciyi destekleyebiliyor.








  • PCI-E kabloların AWG değerlerini bulmaya çalış (kitapçıkta ya da sitesinde olabilir) 16 AWG ise gözün kapalı iki kart bağlayabilirsin. 18 AWG ise kartların çektiği güce bağlı olarak sıkıntı çıkabilir. Zaten biraz undervolt çalıştırıyorum demişsiniz, muhtemelen sorun çıkmaz ama yine de takdir sizin.


    24 pin kablo üzerinden kısa devre yaparak PSU çalıştırılabiliyor. Bu taktik ile ikinci PSU üzerinden ekran kartlarını çalıştırabilirsiniz.


    PSU kablo dizilimleri hakkında duyduğunuz doğru. Her PSU'nun kablosu kendine özgüdür. Markanın aynı olması bile kablonun kesinlikle çalışacağı anlamına gelmez. Örneğin Corsair markasının RM serisinin kablosu TX serisinde çalışmayabilir (tamamen örnek olarak salladım, belki çalışabilir) Ekstra kablo gerekli olacaksa mutlaka MODEL uyumluluğunu kontrol ederek alın. Piyasada bulamazsanız marka ile iletişime geçin, muhtemelen yardımcı olurlar.





  • Malesef ne kutuda ne broşürde ve ne de sitesinde kabloların awg değerlerine ulaşamadım. Fakat şu bilgiye ulaştım, bu üründe kullanılan kablo ile üst modellerinde kullanılan kablo aynı renkte (kalite kodu gibi birşey muhtemelen) kodlanmış. Bu model, en üst model değil ama en alt model de değil, ortalarda bir yerde. İnşallah 16 awg'dir. Bir süre deneyeceğiz artık. Nasılsa undervolt olduğu için ben de taşır rahatça diyorum ama yine de biraz temkinli davranayım ilk dönemlerinde.


    Teşekkür ederim yanıt için. Bir de ek olarak hangi PSU çoklayıcı daha kalitelidir, bunun nasıl anlarız? 1600 vb. psu almak yerine, 2 tane 850'yi ayrı kartlara bağlamayı planlıyorum da. Böylece hem riski dağıtırım, hem de maliyeti düşürürüm. En azından planım böyle.

  • ray2 R kullanıcısına yanıt

    Rica ederim.


    PSU RİSER diye aratırsanız bulursunuz. Bu parçada kalitede standarttır muhtemelen. Aslen PSU kalitesi önemli.

    Bu parça ile iki PSU'yu aynı anda çalıştırma (aynı anda açma/kapama) yapabiliyorsunuz.

    İsterseniz ikinci PSU'yu kendiniz bir kablo ile kısa devre yaparak da tetikleyebilirsiniz:

    Corsair 850W PSU hakkında amatörce sorularTechnopatyoutube
    Bu rehberimizde bir bilgisayar olmadan güç kaynağını nasıl çalıştırabileceğinize bakıyoruz. Güç kaynağının 24 PIN kablosu üzerinde yer alan iki güç girişini birbirine bağlayarak güç kaynağını çalıştırabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: https://www.technopat.net/2017/09/08/pc-olmadan-guc-kaynagi-calistirma/
    https://www.youtube.com/watch?v=AOeHN52pspI

    Bu arada TXm serisindeki PCI-E kablolar 18 AWG imiş. Dün Cybenetics raporlarına ulaşılamıyordu, bugün ulaştım, oradan baktım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ehhalil -- 5 Eylül 2021; 17:28:40 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.