|
Nabız kaç çarpıntı çok mj < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

|
Nabız kaç çarpıntı çok mj < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
İlacı 3 yıldır kullanıyorum doktor kontrolünde ilk kullandığımda universitem uzamisti derslerim çok kötüydü. Doktor ilaç yazdı once test yaptı tabi dikkat dağınıklığı çıktı. Ben bütün derslerimi AA ile verdim. Ritalin 10 mg ile ancak daha sonra dediğiniz gibi etki etmemeye başladı. Doktor concertaya geçti ilk 18 likti onla ilk iyiydi sonra o da etki etmemeye başladı. Sebebi ise şu vücut düşük dozlara çok çabuk tölere gösteriyor bu ilaçlarda o yuzdej doktor kontrolü önemli, doktor dozunu ona gore ayarlıyor. Doz ayarlaması yapilmazsa ilaç hiç bir işe yaramiyor. En başta süper zeka hissettiren ilaç sonra etki etmiyor. Ben şimdi 36 liga çıktım. Ancak artık etki etmesi için bir gün kullanıyorsam en az 3 gün icmiyorum ki vücut tölere göstermesin. Sıkıntı yaşayan arkadaşlar doktora mutlaka danissin. Doz ayarlamasi yapın ve dediğim gibi üç gun arayla kullanırsanız anlık etkisi ilk günkü gibi oluyor. Ama dehb sıkıntılarını ders dışında da yaşıyorsanız her gün kullanmanız gerekli. Sizin ilk başta yarayup şimdi yaramamasinin sebebi de bu bence < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Zeynep hanım ben bu ilaç üzerine çok fazla çalışma okudum kendim de doktorum uzmanlık sınavım için kullanıyordum ilacın kardiyak yan etkileri dozdan bağımsız eğer yapısal bir kalp hastalığınız varsa Japonya’da 76 tane ölüm bildirilmiş çocuk yaş grubunda kalp krizinden dolayı ben ilaç güvensiz demiyorum ancak yan etkileri bilinmeli ailede ani ölüm kalp rahatsızlığı olanlarınbu riski çok fazla artıyor onun için şakaya gelecek bir ilaç değil sonuçta bir uyarıcı ilaç.çok fazla bu ilacın güzellemesi yapılıyor bu şekilde her yaş grubundan insanlar bu ilaca yöneltililiyor güzellemesi güzelleme yapılıyor bu şekilde her yaş grubundan insanlar bu ilaca yöneltililiyor bu arada yurtdışında atomoksetin kullanılıyor daha fazla ritalin değil < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İnterest -- 4 Haziran 2024; 11:48:27 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
2-3 yıl nasıl kullanıyorsunuz hayret ya. ben 3-4 gün üst üste içinde etkisi bitiyor uzun bir süre ara vermem gerekiyor. uzun bir aradan sonra cin gibi yapıyor beni enerjim yükseliyor ama yok abi, zamanında çok kullandığım için mi oldu bilmiyorum ama 2-3 ay ara verip başlasam bile 3-4 günden sonra etkisi geçiyor. psikolojikte olabilir bilmiyorum. bir kere etki etmiyor diye 36*6 tane (sabah 2, öğlen ve öğleden sonraya yakın 4 tane) yani 200 mg'dan fazla concerta kullanmıştım tık yoktu. aksine beni daha çok zombi gibi yaptı, mutsuz huzursuz ve depresif yaptı. sonra 2-3 ay ara verdim, tek bir dozla cin gibi oldum yine. onun da etkisi 3-4 gün üst üste kullanınca geçiyor. |
|
|
|
Merhaba, uzun süreli düzenli concerta kullanımı ile ilgili oldukça önemli sorularım var. Uzun bir zamandır girdiğim her sınavda çok ciddi bir zaman problemi yaşıyordum, ancak bunun bir hastalık olabileceğini hiç düşünmemiştim. Bu sene 17 yaşındayım ve YKS'ye hazırlanıyorum, şans eseri gittiğim bir psikoloğun farketmesi üzerine psikiyatriste göründüm ve DEHB tanısı aldım, bana ilk ay 27 mg, sonraki ay ise 36 mg olmak üzere her gün düzenli kullanmam için concerta yazdılar. Bugün concerta kullanmaya başladığım 10. günüm sanırım ve yakın zamanda yeniden psikoloğumla görüştüğüm zaman bana kendisinin de 16-18 yaş aralığında düzenli stimülan kullandığını ve bunun sonunda kalıcı bazı değişimler yaşadığını söyledi. Bunun üzerine oldukça şaşırdım, çünkü internetin çoğu köşesinde DEHB'nin tedavi edilemez olduğuna yönelik yazılar okumuştum. Ardından uzun süreli stimülan kullanımının oluşturabileceği kalıcı etkiler üzerine biraz araştırma yapmaya çalıştığımda bu konu hakkında pek fazla bir akademik çalışmaya ulaşamadım. Bu yüzden en az yarım sene gibi uzun süreler boyunca düzenli stimülan kullanan insanlara bu konuyu sormak istiyorum: Ne gibi bir değişim yaşadınız? Bu konuyu doktorumla da tekrardan görüşeceğim yakın zaman sonra, ancak yine de insanların görüşleri oldukça değerli olabilir bence. Şimdi eğer benim hakkımda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyanlar olursa diye biraz daha kendi durumundan bahsetmek istiyorum: Yaklaşık 13 yaşımdan beri çok "çalışmaya çalışan" biriyim, gerçekten çok büyük hayaller doğrultusunda çalışıyorum, büyük başarılar elde edebilme hayalleriyle çok farklı farklı yarışmalara ve sınavlara katılmış birisiyim, ancak maalesef ki hepsinde zamanımı yetiştiremediğim için başarısız oldum. Girdiğim resmen her LGS denemesinde toplamda 7-8 soru yetişmezdi, şimdi de TYT denemelerinde yaklaşık 15-20 matematik sorusu yetişmiyor. LGS senemde herkes bana sürekli kitap okumam gerektiğini söyledi, ancak yaklaşık 10 tane paragraf kitabını toplamda 2 senede bitirmiş olmama rağmen bu yönde bir ilerleme katedemedim. Sınav sırasında okuduğum cümleleri anlamamın gecikmesi ve bütüncül bir şekilde bilgileri aklımda tutmakta zorlanmam zaman sorunumun asıl kaynağı bence. Türkçe sorusunu çözerken paragrafı maalesef ki hem bir bütün olarak göremiyor hem de cümleleri yeterince hızlı bir şekilde anlamıyorum ve bütün bunların üzerine sınavın sonuna doğru içimde yoğun bir enerji patlaması beliriyor, koşmak istiyorum. Çocukluğumdan beri bir şeye iyi odaklanabildiğim her an resmen sallandığımı farkettim, sınav sırasında da bu oluyor ve maalesef ki çevremdeki insanlar da bu durumdan biraz rahatsızlık duyabiliyor. Bir de gülmemi ve heyecanımı tutamıyorum, oturduğum yerde rahat rahat hareketsiz duramıyorum, sürekli kıpırdanadak oturuyorum. Bunun yanı sıra özellikle matematik problemlerinde ciddi zorluk yaşıyorum, yaptığım işlemleri sık sık unutuyorum, neden yaptığımı hatırlamaya çalışıyorum işlemlerimi sık sık. Gün içerisinde çok hayalperestim, basit temel ihtiyaçlarımı bile yapmak bazen oldukça uzun sürebiliyor, hayallerimi kontrol edebilmek konusunda gerçekten zorluk çekiyorum, ders çalışmak açısından da test çözmek çok zor geliyor, söz konusu oldukça az sayıda soruya odaklanmak konusunda pek fazla bir sorun yaşamazken test çözmek gibi böylesine tekrar eden ve sıkıcı olan bir eylemi yaparken çok fazla dikkatim dağılıyor. Kendi durumum ile ilgili söyleyebileceğim genel bilgiler bu şekilde. Gelelim uzun süreli stimülan kullanımını bırakınca yaşayabileceğim kalıcı değişimlerle ilgili düşüncelerime: Psikoloğum kendisinin 2 seneli düzenli stimülan kullanımının ardından zamanlama, dikkat, odaklanma ve kısa süreli unutkanlığa dair problemlerinin büyük ölçüde çözüldüğünü söyledi. Kendisi 16 yaşındayken çok hareketli biri olmasına rağmen şu anda dikkatinin kolayca dağılmadığını söyledi. Bunlar tabi ki çok güzel şeyler, ben de biliyorum, ancak sorun şu ki ben bilime yoğun bir ilgi duyuyorum ve genellikle zor problemlere farklı çözümler geliştirebilen biriyim hep, düşünme yürüyüşleri yapmayı çok seven, felsefe, fizik ve matematikle ilgili zor bir soruyu uzun süre heyecanla düşünerek farklı çözümler üretebiliyorum veya kısaca yaratıcılığımın gelişmiş olduğunu düşünüyorum, diyebilirim. Günlük hayatta gördüğüm olaylar ile ilgili ilginç detaylar farkedebiliyorum ve olası kalıcı değişimlere yönelik korkum şu ki: Bu becerilerimin DEHB'ye bağımlı olup olmadığını bilmiyorum, sadece bu becerilerimi sonsuza dek kaybetmeye de razı olduğumdan emin değilim. Uzun süreli stimülan kullanımını bırakınca yaratıcılığımın ve hayal kurma eğilimimin nasıl etkileneceği hakkında hiçbir fikrim yok, olumlu mu olur etkisi, yoksa olumsuz mu bilmiyorum. Özellikle bu yüzden endişe duymaya başladım, odaklanabilmek ve derin düşünebilmek, okuyabilmek istiyorum, evet, ama farklı düşünebilme özelliğimin de kaybolmasını istemiyorum. Yanıtlarınızda bu konu hakkındaki deneyimlerinize de yer verirseniz çok mutlu olurum, örnek günlük hayat yaşantısı ve olayları üzerinden de anlatabilirsiniz, daha anlaşılır olabilir, diye düşünüyorum. Herkese şimdiden sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum! < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|