Şimdi Ara

Çocuk suçlarında inanılmaz gerçek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
97
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

* Yüzde 81'i ailesiye yaşıyor
    * Aileler ticari sermaye olarak görüyor
    * Mükerrer kimlikler çıkartılıyor

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na verilen brifingler İstanbul'da çocuk suçlarının haritasını çıkarttı.

Komisyondan beş milletvekilinin geçen hafta İstanbul'a yaptığı inceleme gezisi çocuk suçlulara ilişkin ilginç bir tabloyu ortaya koydu. Bu tabloya göre, çocuk suçluların yüzde 81'i ailesiyle yaşıyor, en çok yankesicilik ve yaralama suçuna karışıyor ve suç çeteleri suçluları çocuk göstermek için mükerrer kimlikler çıkartıyorlar.

Milletvekillerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından verilen brifingte suç tablosu ayrıntılı rakamlarla ortaya konuldu.

EN ÇOK YANKESİCİLİK

Buna göre 2006 yılında İstanbul'da çocuk suçlular bin 75 dolandırıcılık-yankesicilik, bin 20 yaralama, 960 darp, 887 hırsızlık, 777 oto hırsızlığı, 739 gasp ve soygun, ateşli silah taşımak ve 457 evden hırsızlık olayına karıştı.

Çocuk suçluların yüzde 18'i okuma yazma bilmezken, yüzde 63'ü temel eğitime sahip. Çocuk suçluların sadece yüzde 19'u lise eğitimi alırken, suçluların yüzde 81'i anne ve babasıyla yaşıyor. Çocukların yüzde 7'si yetiştirme yurtlarında kalırken, sadece yüzde 2'si sokakta yaşıyor.

Rapora göre geçen yıl nüfus kayıtlarına göre adli işlem yapılan çocuk sayısını gösteren ilk 10 il içinde İstanbul birinci sırada geliyor. İstanbul'u, Diyarbakır, Bursa, Mardin, Siirt, Bitlis, Sivas, Ağrı, Batman ve Erzurum izliyor.

AİLELERİ KULLANIYOR

Raporda çocuk suçluluğunun engellenmesi için de bazı tespitlerle beraber önerilerde bulunuldu. Raporda 12 yaşına kadar cezai sorumluluk bulunmadığı için ailelerin çocukları kap-kaç, yankesicilik gibi suçlarda kullanıldığı belirtildi. Özellikle Güneydoğu'da çocukların nüfusa geç kaydettirilmesi sonucu 18 yaş üzerindeki kişiler bile hukuken çocuk suçlu kapsamına giriyor. Raporda bu konuda şu öneri getiriliyor:

"Nüfus müdürlüklerinde beyana göre kayıt yapılması önlenmelidir. Mecbur kalındığı durumlarda Emniyet birimlerinden fotoğraf, parmak izi, anne-baba parmak izi gibi gerekli belgelerin alınarak işlem yapılması, doğum raporuna göre kayıtlarının yapılması gerekmektedir."

Emniyet raporunda, nüfus müdürlükleri ile yapılan görüşmelerde, beyana göre kayıt alınmasından dolayı art niyetli kişilerin mükerrer kimlikler çıkarttıkları da belirtildi.

ISLAHEVİ YOK

Raporda İstanbul'da suç işleyen çocukların tutuklanması durumunda rehabilite edilebilecekleri ve bir ıslahevi bulunmadığı da vurgulanıyor. Türkiye çapında sadece Ankara, Elazığ ve İzmir'de ıslahevinin bulunduğunun kaydedildiği raporda "Suç yoğunluğu fazla olan İstanbul ilinde bir ıslahevinin bulunmaması büyük bir eksikliktir. Şu anki uygulamada çocuk tutukevinde tutuklu çocuklar koğuş sisteminde kalmaktadır. Bu durumda çocuklar burada birbirlerinden etkilendiklerinden, suç yönünde profesyonelleşmelerine neden olmaktadır" deniliyor.

Rapora göre bazı aileler çocuklarını "ticari bir sermaye olarak görüyor ve suç işlemeye teşvik" ediyorlar. Ayrıca bu ailelere yönelik Türk Ceza Kanunu'nun yeterince caydırıcı olmamasından da şikayet ediliyor.

İNTERNET KAFELERE FİŞLEME ÖNERİSİ

İnternet kafelere ilişkin raporda ise filtreleme için tüm internet kafelerin bağlantılarının bir havuzda toplanması önerisi getirildi. Filtreleme işlemlerinin de Türk Telekom tarafından tek merkezden yapılması önerildi.

Raporda internet kafelere gelen kullanıcılar için, Türkiye genelinde standart bir kayıt formu geliştirilmesi de istendi. Bu forma, "kimlik numarası, kafe içerisinde hangi bilgisayarı kullandığı, kullanım tarihi ve zaman dilimi işlenerek, imzasıyla kayıt altına alınması da istendi.

DAHA NE DURUMLARA GELİCEZ..

• bu konuyla ilgili çalışma yapıyoruz..ayrıca bir topic açacam bu konuda...paylaşım için sağol.
    ÖLÜM NEDİR Kİ BEN SENİN İÇİN YAŞAMAYI GÖZE ALDIM...
  • quote:

Orjinalden alıntı: yabangülüm

BİRŞEYLER YAPMA ZAMANI GELDİ GEÇİYOR ALAKAN İÇİN TEŞEKKÜRLER,

EMİN OL BUGÜNE KADARKİ EN BÜYÜK ÇALIŞMAYI YAPIYORUZ VE YAKINDA MECLİSE SUNACAĞIZ...
  • SİNİRİMİ BOZAN İSLAHEVİNİN OLMAMASININ YANI SIRA ALMANYADA SUÇ İSLEYEN COCUKLAR İÇİN TÜRKİYEDE MESLEGE DAYALI YA AT BAKIMI YA BAHÇE BAKINI İNSAN RUHUNU DİNLENDİRECEK RAHATLATACAK İŞLER YAPILMASI AMA TÜRKİYEDE Kİ SUÇL ÇOCUKLARA BİRŞEY YOK ANCA BAŞA GELEN ÜLKEYİ NASIL HORTUMLARIM DİYOR VE BİZLER İDANINA ONLARI BAŞA GETİRİYORUZ BU NE YA ŞAHSEN EVLENMEK ÜZERE OLAN BİR BAYAN OLARAK BU GÜZEL ÜLKEMİN HALINI GÖRDÜKÇE BU HALDE GENÇ NESİLLER DÜNYAYA GETİREMEYECEGIMDEN KORKUYORUM..

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.