Şimdi Ara

Çift ekran yırtılma problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2 monitörüm var biri 144 Hz diğeri 75 Hz. Bu değerler birbirinden farklı olduğu için ana ekranda oyun oynarken yan ekranda videoya vs. geçersem fps düşüşleri oluyor. Çok zorlanırsa da ekranda yırtılmalar meydana geliyor.


    Problemin kaynağı monitörlerin hz değerlerinin aynı olmamasından kaynaklanıyor ve çözüm araştırırken redditde aynı problemi yaşayan birinin bunu amd'nin "free tear" teknolojisini (bu özellikle direkt ekran kartının vsync'ini açıyorsunuz) kullanarak çözdüğünü gördüm ancak anladığım kadarıyla çözüm linux bir sistemde yapılmış. Benim problemim bunu windowsda nasıl uygulayacağımı bulamamam. Bu konuda yardımcı olabilecek var mı?


    Çözümü buldum ama windows için uygulayamıyorum. Ayrıca alternatif bir çözüm öneriniz varsa yazarsanız sevinirim.


    Reddit konusu:

    Fotodaki kodları windowsda nasıl uygulayabilirim?


    Çift ekran yırtılma problemi









  • +

  • dostum çözümü bulabildin mi benzer bir sorun bende de mevcut laptopa 2. ekran aldım 2k 144 hz laptop hd 60 hz , 2 monitörden de görüntü alıyorum normal kullanımda sıkıntı yok ne zaman hd veya 2 k video açsam harici ekranda yırtılmalar meydana geliyor. Laptopun ekran kartı sürücülerini silip baştan kurdum fakat bi değişiklik olmadı.


    edit:sorun devam ediyor monitör 165 hz 2 k özelliğe sahip toplamda 3 pc de denedim hepsinde problem yaratıyor hepsinde farklı ekran kırılmaları oluyor fakat hdmı girişiyle kullandığımda.Display ile bağlayınca problem olmuyor aynı pcye hdmı ile bağlayınca yine gölgelenme tarzı izler kalıyor ama kullanmak istediğim laptopda sadece hdmı cıkısı var acaba display dönüştürücü ile hdmı a bağlarsam sorunsuz çalışırmı bi tek denemediğim bu kaldı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The_VeJaR -- 21 Ekim 2022; 1:22:2 >
  • The_VeJaR kullanıcısına yanıt

    Bulamadım valla, yukarıda attığım reddit postundaki olayı yapabilsek çözülecek gibi (Kısaca: Amd'nin Tearfree diye bir özelliği var. Direkt gpu'nun vsync özelliğini açıp çözebiliyormuşsun burdaki kodlarla ama çözüm linux için geçerli windowsda nasıl uygulayacağımı bulamadım )


    Dediğin display dönüştürücü ile ya da farklı bir şekilde çözersen konuya yazarsan sevinirim. Ben de aynı şekilde çözüm bulabilirsem yazıcam konu altına ama bakmadığım yer kalmadı artık.

  • tunahan95 kullanıcısına yanıt

    Dostum valla 3 farklı pc de her türlü çözünürlükte her türlü Hz ayarında 3 farklı kablo ile denedim her pc de farklı olmak süretiyle kimisinde az kimisinde aşırı yırtılmaların tamamen önüne geçemedim

    ne kadar ayarı kısarsam kırılmalar o kadar azaldı veya yok oldu fakat alınan monitör 2k 165 hz eğer bu özelliğini kullanamadıkdan sonra verdiğimiz para boşuna.

    Dönüştürücülü display de, pc den display cıkısı monitöre hdmı girişi olarak çalışıyormuş ki zaten benım kullanacağım laptop da sadece hdmı cıkısı olduğu için bu dönüştürücüyü kullanacaktım ters bağlayınca zaten hiç görüntü de vermiyor onu da kullanamadım.

    Bu gun aynı monitörün tüm özellikleri aynı fakat 32 inç olanı ile değiştirdik şuan hatasız çalışıyor.

    kıssadan hisse monitör arızalı çıktı dediğim gibi direk display ile bağlayınca yapmıyor fakat hdmı da özellikleri arttırdıkca ve pc ye göre çok farklı yırtılmalar yapıyordu.

    Yeni ürünse geri götürün değilse ve o monitörü kullanmak zorundaysanız ayarları düşürmeyi veya farklı bağlantı girişleri ile deneyin belki hdmı girişi bendeki gibi arızalıdır ama display veya vga vs de çalışır.

    Ve mutlaka monitörünüzü başka bilgisayarlar ile de deneyin belki bilgisayarınızın çıkısı veya yazılımında problem vardır ekran kartı sürücülerini silip yenilersiniz vs.

    iyi günler.



    edit: bu arada 2 ekran ayrı çalışırken problem yaşadığınızı yazmışsınız ekran ayarlarından 2 ekranı ayırdık dan sonra ayarlardan 1. monitör ve 2. monitöre e basarak çözünürlük ve hz ayarlarını ayrı ayrı yapabılıyorsunuz tek ekran seçtiğinizde o zaman zaten 2 monitörde de aynı görünütüyü veriyor o zaman otomatik makina laptopun çözünürlük ve hz ayarını veriyor 2 ekrana da

    siz görüntüleri ayırıp , manüel olarak hz çözünürlükleri elle eşitlemeyi deneyin çünkü ayırınca otomatik monitörünüzün hz ve çözünürlük ayarlarına otomatik yükseltebiliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The_VeJaR -- 23 Ekim 2022; 18:9:19 >




  • The_VeJaR kullanıcısına yanıt

    Brom problem zaten monitörlerin hz değerlerinin farklı olması. Biri 144 diğer 75hz. Elle eşitleme gibi bir şansım yok yani.

    Birinde oyun oynarken diğerinde video falan izlemeye çalışırsam haliyle ana ekrandaki oyun 144 fps ile çalışırken yan ekranda video max 75fps ile oynatılıyor. Bu da fps droplarına sebep oluyor.

    Bana bunun için bir çözüm lazım.


    Şu an yan ekran hdmi ile bağlı, bir de dp port için kablo alıp denicem bakalım. Büyük ihtimalle işe yaramıcak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tunahan95 -- 26 Ekim 2022; 22:20:49 >
  • Problemi kısmen olsa da çözdüm diyebilirim.

    Şu ayarları yaptığımdan beri bir problem yaşamıyorum. Arada 3-5 fps düşebiliyor o da hiç etkilemiyor


    Öncelikle oyunun "launcherına" ve direkt "exe dosyasına" sağ tıklayıp, attığım fotolardaki ayarları yapın


    LeagueClient dosyası "C:\Riot Games\League of Legends" içinde

    League of Legends dosyası "C:\Riot Games\League of Legends\Game" içinde


    İlk olarak attığım fotolardaki gibi "Tam ekran iyileştirmelerini devre dışı" bırakıp alttaki "yüksek dpi..." kısmına girin ve en üstteki ayarı açın



    Çift ekran yırtılma problemi


    Çift ekran yırtılma problemi


    Çift ekran yırtılma problemi


    Bunların haricinde şu ayarları da yapmanız lazım:

    -Başlat menüsünden "gelişmiş ölçeklendirme" yazarak bu ayara ulaşabilirsiniz

    Çift ekran yırtılma problemi

    Başlat arama menüsü> güç planını düzenle> Gelişmiş güç ayarlarını değiştir> Multimedya ayarları> "Video yürütürken" kısmından "video kalitesini iyileştir" ayarını seçin.

    Çift ekran yırtılma problemi


    Başlat arama menüsü> Grafik ayarlarına girip burdaki ayarları uygulayın.

    Grafik performansı tercihinden hem launcher hem de uygulamayı seçmeyi unutmayın.

    Çift ekran yırtılma problemi

    Oyun ayarlarım ise bu şekilde

    Dikey senkranizasyon ve kenar yumuşatma açıksa kapatın, kapalıysa açın. Deneyip görmeniz lazım.


    Çift ekran yırtılma problemi


    Bu ayarları yaptığımdan beri yayın veya video izlerken fps drop yaşamıyorum. Sadece arada ufak tefek fps düşüşleri oluyor onlar da hiç etki etmiyor desem yeridir.

    İşe yaramayacağını düşünerek yaptıydım bu ayarları ancak aylardır sorunsuz kullandığımı farkedince konuya yazma gereği duydum çünkü cidden can sıkan bir problem.


    Not: Bu ayarların haricinde yaptığım ekran kartı veya windows güncellemeleri de bu sorunu çözmüş olabilir.


    @The_VeJaR





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.