Şimdi Ara

Chrome’da YouTube ve Çok Eklenti Kullanırken ISINMA / (Eski PC / Laptop) — Basit Ayarla Çözümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
1
Favori
147
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Yazım hataları, anlam bozukluğu ve lafı uzattıysam kusura bakmayın

Zamanım yok,yazıyı gözden geçiremedim. Yazdığım gibi yayınlıyorum

KISA VE UZUN CEVAP olarak yazdım

NOT: BUNLARI YAPMADAN SON EKLEME YAPTIĞIM 3 DÜZELTMELERİ OKUYUN

Benim bir kaç yıldır yaşadığım problemdi tesadüfen çözümünü buldum. İlk nerden çıktı sonra nasıl çözüm buldum yazacağım

Eski bilgisayarlar ve laptopalr için bence muazzam çalışıyor

KISA CEVAP:

Youtube için

Chrome için donanım hızlandıramyı devre dışı bırakın(gpu/ekran kartından cpu/işlemciye yük binecek) Ekran kartınız iyiyse yapmayın bunu. Uzun cevapta açıklayacağım

H264ify eklentisini kurun. Eklenti kurulduğunda sabitleyin iğne gibi var ya sonra ekletiye tıklayın enable h264ify+disable when plugged into power(Chrome only)bir tek bunda işaret olmayacak yani aktif olmayacak(masaüstü bilgisayar için anlatıyorum laptop da farklı oalbilir deneyin ona göre) sonra Youtube'ye gelin sağ tıklayın. MEraklısı için istatisliklere gelin Codecs var onun yanında avc1 yazması lazım ya da bende yazanını atayım örnek olsun

codecs avc1.4d401e (135) / mp4a.40.2 (140) bunun gibi birşey yazıcak. Bu yazmıyorsa h264 codec'e zorlamamış olur

Eklenti linki

https://chromewebstore.google.com/detail/h264ify/aleakchihdccplidncghkekgioiakgal

Chrome eklentisi çok varsa sistemden yiyorsa(bende öyle çok eklenti var)

Extensity eklentisi var onu kurun. Ayarlarda profiller oluşturma var. Burada kendinize göre profil oluşturun. Tek tıkla hepsini açın tek tıkla daha az kullandıklarınıza geçin

https://chromewebstore.google.com/detail/extensity/jjmflmamggggndanpgfnpelongoepncg

Mesela basit için

Ben çeviri(metin, Google ve Deepl) ekledim gene Youtube gibi makine öğrenimiyle çeviri yapan language reactor, glotdojo ekledim

Reklam engelleyicisi adguard ekledim

Captcha atlayıcı Buster ekledim

Link kısaltmaları atlayan Fastforwad ekledim

Bundan hariç herşeyi bir profil yaptım. Hepsini o profile ekledim. Tıklayınca hepsi açılıyor

UZUN CEVAP:

CHROME YOUTUBE ÜZERİNDEN İZLENME

Amd ekran kartım vardı bozuldu. Bende hayatımda ilk kez nvida gtx 1650 ekran kartı aldım ikinci el. Sistemime taktım sürücüleri yükledim kullandım bir kaç hafta sonra güncelleme geldi (591.86)

Chrome'den Youtube'ye giriyorum video açıyorum 1 dakika olmadan Chrome çöküyor. Opera de problem olmadı anlamadım neden Chrome de oluyor,belki donanım hızlandıramyı kapattım Opera'dan ondan(anlayacaksınız donanım hızlandıramyı neden yazdığımı yazının devamında)

Nette baktım çözümünü bulamadım varsa da başka kartlar ve benim sorunumu çözücek çözümler yok

Bazısı windows güncellemesini kaldırın diyor ki zaten güncelleme yapmadım

Bazısı en son ekran kartının güncellemesini kaldırın eskini kullanın diyor da bu sefer kart çalışması gerektiği gibi çalışmaz ve verimsiz çalışır

Bazısı DDU - Display Driver Uninstaller'la sürücüleri kaldırın kuru ndiyor ve daha önce sorun yaşadım bunu yaparken yanaşmadım

Bende Chatgpt'ye sorayım dedim. Donanım hızlandıramyı kapat dedi(açıkladı da aklıam gelmiyor) Böyle yapınca da gpu/ekran kartından cpu/işlemciye yüklendi bütün yük. İşlemcim zaten eski ve soğutması iyi değil stock fan var daha önce sıvı soğutma aldım 2-3 yıl sonra bozuldu ve sistemiminde oksitlendirme yapmış. Baştan sistem toplamak zorudna kalmıştım o zaman iyi ki garnatisi vardı

Bende ne oldu hatırlamıyorum Chatgpt'ye bunu, Youtube ısı sorununa nasıl çözüm buluruz dedim. Codec olarak h264 zorlayacağız dedi ve bana H264ify yazdı. Kurdum ayarları yaptım(yukarda var ayarlar) çok güzel çalıştı. Bu Youtube açtığımda habire ısınıyordu da bundan olabileceğini düşünmedim ve hatta bu son bir kaç yılda oldu heralde 2 codec daha kullanıyormuş

Eski bilgisayarlar olmasa bile donanım hızlandıramyı kapatırsanız ve codec değiştirirseniz bütün youtube işi cpu üzerinden yürürse bilgisayar gene biraz rahatlar diye düşünüyorum çünkü esi laptopalarda gpu'lar iyi dğeil ve paylaşımlı gibi birşey. APU desteği de yok

Yalnız Youtube de arka planda yani chrome youtube'yi açtınız müzik dinliyorsunuz arkaya aldınız. Yeni pencere açtınız Forumdonanımhaber de geziniyorsunuz sonra Youtube döndünüz full ekran yaptınız

Isı değerleri farklı olucaktır çünkü Tarayıcıların çalışma mantıkları farklı. Arkaya aldığınızda bazı ayarlar yapıyormuş kendince. O yüzden 5-10 derece dalgalanmalar olabilir(bende öyle oluyor)

Sebebini Chatgpt açıklamış olması lazım(eskiden de Youtube için değil başak birşey için tarayıcıların bu optimiziyasyonunu bahsetmişti) aklıam gelmiyor. İsteyen araştırsın

CHROME ÇOK EKLENTİ

Bilgisayarnızda Chrome de çok eklenti varsa ve sistemden yiyorsa

Extensity eklentisini kurun(yukarda kısa cevapta açıkladım ayarları) Profiller oluşturun. Basit-Günlük kullnadığınız eklentiler Ultra-Bütün eklentileri ekleyin

Lazım olunca Ultra profilini açın. İşiniz bitince Basit profile geçin. sistem rahatlayacaktır

Bende ya dönemsel olarak bir eklenti/eklentiler lazım oluyor sonra Ay da yılda 1 lazım oluyor. Kaldır kur problem ve kaldırdığıdma bir kaç Ay sonra lazım oluyorsa adını hatırlamak bir eziyet

Başka optimize etme fikirleriniz varsa konuya yazın ehrkes ve bende yararlanayım

Şunuda diyeyim;kaçak sitelerden ya da torrent indireceğiniz zaten Banner gibi reklamlar oluyor ya bunlar bilgisayarı zorluyor. Adguard bunu çözüyor zaten

EKLEME 1: Mutlucan96 beye teşekkür ederim. Eğer demek istediğini doğru anladıysam; donanım hızlandırma dediği gibi codec,sürücü gibi problemler yoksa kapatmayın. Ben gpu , cpu mantığını burada anlamamıştım

Gpu eski olsa bile grafik işlemeye dayalı birşeymiş. Gerek yazılım gerek donanım olsa bile

EKLEME 2: Benim Chrome çökmesi tamamen profil şişmiş. Yeni bir profille giriş yaptım bir kaç deneme yaptım problem olmadı. Ondan önce ddu programıyla sürücüleri kaldırıp başka denemelerde yaptım da uzun hikaye gerek yok şuan buraya eklemeye

Local klasöründeki Chrome klasörlerini tamemen sildim. Temiz bir kurulum yaptım düzeldi

EKLEME 3: Normalda birşeyleri test etmeden, sonucu direk yazmam ama benim özellikle h264ify ve extensifty işime yaradı. Donanım hızlandırma da düz mantık yaptım =] onu da araştırmadan yazdım direk

Bu aralar yoğunum açamam konuyu dedim,zamanım vardı açayım dedim. Bu kadar uzatmam,uzatırım ama konunun akışını bozmam. Yukardaki yazıyıda düzeltemem şuanda =]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xXFrEeDyXx -- 10 Şubat 2026; 8:35:10 >

• Ekran kartı kötü olsa bile donanım hızlandırmasını kapatmak neredeyse hiçbir zaman iyi bir fikir değildir. Diğerleri faydalı, emeğe saygı +rep

Teşekkürler

Ben zaten bir tane konudan bahsetmedim. Kullanıcı donanım hızlandırmayı kapatmasa bile Youtube'yi h264 codec'e zorlamak iyi gibi ? Sizde H264 Codec ve eklentileri profillendirmek için dediniz heralde iyi diye

Niye belirttim donanım hızlandırma ve h264 codec ikisi ayrılma ikili gibi duruyor yani yorumunzu okuyan h264 codec'i atlamasın demek istiyorum

Eski laptoplar için iyi diye düşünsüm çünkü ekran kartları iyi olmuyor,apu desteği yok ya cpu yükletsek iyi daha iyi gibi geldi mantıken

Bilmediğimden soruyorum;donanım hızlandırma neden iyi fikir değil ? Buradan açıklayamazsanız(uzun ve teknik olursa) bana bazı şeyleri verin bakayım netten.

Ben her her halükarda kapatmak zorundayım şuanda çünkü ekran kartı güncellemesinden sonra oldu bu olay başka çözümünü bulamadım. Sürücünün yeni versiyonu sorunu çözecek heralde

Ekleme: Biraz araştırdım da dediğiniz de haklıymışsınız çünkü GPU grafik için özel oalrak tasarlanıyormuş bu donanımsal olarak değil yazılımsal olarak

CPU her işi yapar,grafik işini de ama bir ressam gibi değil gibi düşünelim

Donanım hızlandırmayı

Codec sorunu varsa

Sürücü sorunu varsa kullanmak mantıklı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xXFrEeDyXx -- 9 Şubat 2026; 18:24:6 >

• xXFrEeDyXx X kullanıcısına yanıt

Eklemenizin üstüne diyecek pek bir şey kalmamış, evet. Ekran kartı ne kadar kötü olursa olsun, grafik işlemede özellikle CPU'dan mutlaka daha üstün performans sağlayacaktır. Ayrıca CPU zaten meşgulken, grafik işlerini de yüklemek her şeyi daha da yavaşlatır. Sürücü sorunu da varsa, önce onu çözmeye çalışmak daha iyi olur. Yoksa zaten GPU desteği yoksa Chrome mecbur işlemciyi kullanacak.

H.264'e zorlamak evet, mantıklı eski donanımda. Daha eski bir kodek, eski cihazda da, bunun için donanım ivmelendirmesi olması muhtemel. Eğer yoksa ve CPU'ya yüklenecekse bile, daha az işlem gücü gerektiriyor (daha fazla veri tüketmenin karşılığında, H.264 artık standart değilse bir sebebi var).

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.