Şimdi Ara

Çepere sahip hücreler endositoz yapar mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.062
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Funda hocadan dinlediğim kadarıyla bitki hücreleri rhizobium bakterilerini endositozla almıştır o nedenle endositoz var diyo sadece bitki hücreleri mi endositoz yapar mantar ve bakteriler de yapar mı? Meb kitabında geçen nedir? Bilen varsa aydınlatabilir mi lütfen (Bilgi sarmalında soru çözdüm bakteri çeperinden dolayı endositoz yapamaz dedi ama emin olamadım.)

• Yapay Zekanın Yanıtı

Bitkiler Endositoz Yapar mı?

Bitkiler, çeper adı verilen sert bir hücre duvarına sahip olduklarından, hayvan hücreleri gibi tipik endositoz mekanizmalarını gerçekleştiremezler. Bunun yerine, bitkiler hücrelerinin yüzeyinde bulunan hücre zarından besinleri almalarını sağlayan özel taşıyıcı proteinler kullanırlar.

Bitkilerde görülen bu besin alım sürecine "endiyositoz" denir. Endiyositozda bitkiler, hücre zarlarında bulunan kanallardan veya taşıyıcılardan besinleri hücre içine alırlar. Bu süreç, bitkilerin topraktaki su ve mineraller gibi gerekli besinleri emmelerine ve büyümeleri için ihtiyaç duydukları enerjiyi elde etmelerine olanak tanır.

Çeperi olan bitki hücreleri, endositoz yapmak için hayvan hücrelerinde bulunan fagositoz ve pinositoz gibi yöntemleri kullanamazlar. Bununla birlikte, endisitoz mekanizmaları bitkilerin hayatta kalması ve büyümesi için hayati öneme sahiptir.

Bu nedenle, "bitkiler endositoz yapar mı?" sorusunun cevabı evettir. Bitkiler, hücre çeperine sahip olmalarına rağmen, besinleri hücrelerine almak için özel taşıyıcı proteinler ve endisitoz sürecini kullanırlar.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • meb kitabında nediyor bilmiyorum ama bakteri kofula sahip olmadığı için endositoz yapamıyor diye biliyorum.(endositoza benzer bir şey yapıyor ama koful olmadığı için endositoz denmiyor).Bitkinin de endositoz yapmasına gerek yok zaten istediği besini fotosentez aracılığıyla üretebiliyor ama istese o da endositoz yapabilir.

• hücre çeperi bölünmüyor hocam bitkilerin hücre çeperi selüloz yapılı selüloz da esnek bir maddedir endositoz sırasında esneyip bükülerek maddeyi içine alıyor.Bitkiler endositoz yapabiliyor yani ama yapmasına gerek yok istediği her şeyi fotosentezle üretebiliyor zaten.

• Baklagil köklerindeki hücreler rhizobium bakterilerini endositozla alır, ama bu bir istisnadır. Sorularda bunu göz ardı etmemiz lazım.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Evet normalde çeperli canlılar endositoz yapamıyor fakat rhizobium bakterilerinin çeperleri eriyip endositoz yapabiliyor. İstisnai bir örnek yani.

• 9.sınıf meb biyoloji kitabı Çepere sahip hücreler endositoz yapar mı?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.