Şimdi Ara

Cengiz Han Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
839
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Cengiz Han hakkında düşünceleriniz nelerdir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ülkücüadam -- 18 Ocak 2016; 4:08:24 >

• Benim gözümde Alexander ile dünyanın en önemli komutanı ve devlet adamıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok acı çekmiş.Daha çocuk yaşta babası zehirlenerek adice öldürülmüş.Sırf başka kabileden birilerinin ikram ettiği sütü geri çevirmenin ayıp olacağını düşündüğü için.Babası kabile reisi olduğu için , yerine geçen kişi , Cengiz Hanı kendine rakip olarak gördüğünden öldürmek istemiş.Ancak çocuk öldürmek uğursuzluk sayıldığından öldürmeyip zincire bağlamış.Cengiz Han esaretten kaçmış.Tek başına yaşam mücadelesi vermiş.Büyüyünce annesi ve karısıyla dağda ayrı yaşamış ama rahat vermemişler.Karısını kaçırmışlar.Bütün bunlar yetmemiş , moğolların ezeli düşmanı çinlilerin eline esir düşmüş.Hayvan gibi kafese kapatılıp halka izlettirilmiş.Ancak bir gün çinli bir keşiş kafesteyken karşısına geçip , senin bir gün Çini fethedeceğini biliyorum.O gün geldiğinde benim gibi keşişlere ve ibadethanemize dokunma diye yalvarmış.

Cengiz Han Çşn esaretinden de kurtulunca kendine asker toplamaya başlamış.Önce karısını kaçıran kabileye saldırmış.Elde ettiği ganimetin tamamını askere veren bir lider olmuş.Onun ganimette gözü yokmuş.Çünkü onun amacı başkaymış.Dünyaya , kötülüklerinin bedelini ödetmek.Ganimeti askerlerine dağıtması onu kısa sürede güçlü bir lider yapmış.Çok sayıda askeri kendine bağlamış.Zamanla ordusu çığ gibi büyüyerek önce bütün moğolları birleştirmiş sonra dünyayı fethetmeye koyulmuş.

Çini fethetmiş.Sonrasında karşısına çıkan ülkeye ya teslim ol ya da katliamın tadına bak demiş.Dediğini de yapmış.Karşı koyup savaşan ülkeleri yenip , çoluk çocuk demeden kılıçtan geçirmiş , taş taş üstünde bırakmadan yakıp yıkmış.Böylece dünyaya dehşet salarak bir sonraki işgal edeceği ülkeleri savaşmadan teslim almış.Kendisine karşı koymadan teslim olan ülkeleri hoşgörüyle karşılamış , ordusuna katmış , ganimetten pay vermiş , inançlarına ve kültürlerine saygı duymuş.Bu şekilde dünyayı fethetmiş.

Meşhur Cengiz Han kanunlarıyla bilinir.Mesela içme suyunu kirleteni idam etmek , savaşta düşen arkadaşına yardım etmeyeni idam etmek , 3 kere borç alıpta ödeyemeyeni idam etmek gibi kanunları vardı.Ordsunu onarlı gruplara bölmüştü.Düşman , nereden geldiği belli olmayan bu on kişilik gruplar tarafından perişan edilirdi.Her moğol askerinde 3 tane at vardı ve atlar yoruldukça değiştirilirdi.At üstünde 360 derece açıyla her yöne , kaçarken bile ok atan moğol askeri , vur kaç taktikleriyle düşman ordularını perişan eden , dünyanın yenilmez ordsuydu.

Cengiz Han , çocukluğundan beri yaşadığı ızdırapların acısını tüm dünyadan çıkardı.

• Dünya tarihinin en büyük devletini kurmuştur. Çocukları ve torunları bunu genişletmistir sonra parçalamıştir. Büyük bir devlet adamı ve savaşçı olduğu aşikar. Fakat cok acımasız idi. Devletide saman alevi gibi gelip geçti kalıcı olamadı, toprak fethettiler ama gönülleri fethedemedi bunlar.

Abbasilere neden bu kadar büyük bir nefretle ve acimasizca saldırdı bilinmez, fakat büyük ihtimalle emevilerin Türkistan seferlerinin intikamı olarak bu kadar acımasız davrandilar. Cengiz, oglu ve torunu için söylüyorum. Zira emeviler turkistanda siyasi birlik yokken saldirmis ve birçok yeri isgal etmişti. Cengiz siyasi birliği saglayinca bu sefer o araplara saldırdı. Cok acımasız davrandı, büyük katliamlar yaptılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kemalist42 -- 20 Ocak 2016; 17:21:34 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir çok kişi onu acımasızlıkla ansa da yıllar boyu köle hayatı yaşamış eşi defalarca esir alınmıştır. Yıllar boyunca yaşadığı zorluklar onu acımasızlaştırsa da kendinin esir alınmasınan ses çıkartmayan kendi kabilesini affedip ordusuna katmıştır. Şavaşta ganimet paylaşımında adil davrandığı için birçok asker onun buyruğu altına girmek için birbirleriyle yarışmıştır. Orta Asya o dönemde özellikle moğollar için oldukça çalkantılıdır. Çünkü bir kısmı dejenerasyona uğrarken bazıları töreden uzaklaşmış hırsızlık adam öldürme savaştan kaçma kadın ve çocukları öldürme gibi durumlar oldukça yaygınlaşmıştır. Cengiz han camukayı yendikten sonra yeni kanunlar getirmiş ve mogolların kendi içlerinde ki vahşeti şiddeti durdurmayı başarmıştır. CAmukayı ılk savaşta yendiğinde onun gitmesine izin vermiştir ancak camuka yeniden kabileleri arkasına toplayıp gelmiş ama yinede cengiz haan savaş meydanında boyun egmekten kurtulamamıştır.

Abbasiler üzerine yapılan seferlere gelirsek, emeviilerin Türk şehirlerini yakıp yağmalaması ve kadın ve çocukları köle pazarlarında satması Orta Asya 'da yıllar boyu anlatılmıştır. Her ne kadar bugün bizim ülkemizde bilinmese dillendirilmese de Çinin güçlü olduğu dönemde araplar bir çok Türk şehrine kültürel ve ahlaki anlamda ciddi zararlar tahripler vermiştir.

• Emeviler'e saldıran ve Bağdad'ı alan Cengiz değil torunu Hülagü'dür. Bu da Cengiz'in vefatından yaklaşık 30 yıl sonra gerçekleşmiştir. İntikam alma vs. gibi şeyler de tarihi gerçeklerle uyuşmamaktadır. Bunlar tamamen popülist ve içi boş söylemlerdir. Zira Moğollar'ın önünden 'sadece' Memlükler'e iltica eden 16 bin çadırlık Türkmen grubu vardır. Türk'ün intikamını alacak adam neden Türk'ü önünden sürüyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarihçi

Emeviler'e saldıran ve Bağdad'ı alan Cengiz değil torunu Hülagü'dür. Bu da Cengiz'in vefatından yaklaşık 30 yıl sonra gerçekleşmiştir. İntikam alma vs. gibi şeyler de tarihi gerçeklerle uyuşmamaktadır. Bunlar tamamen popülist ve içi boş söylemlerdir. Zira Moğollar'ın önünden 'sadece' Memlükler'e iltica eden 16 bin çadırlık Türkmen grubu vardır. Türk'ün intikamını alacak adam neden Türk'ü önünden sürüyor?

Türk göçleri o kadar fazla bölgeye olmuştur ki bir kısmıda çin bölgelerinedir. bu bütün türklerin çinlileri sevdiği yada göç ettikleri bölgeyi sevdikleri anlamına gelmez. Bu bölgeye göç eden türkler kalkan olarak kullanıldı. hem arapları sevdiklerinden degil kendilerine yurt verdikleri için bu bölgede kalındı. Cengizden sonra imparatorluk dagıldı ve bir süre sonra yıkıldı. Ayrıca siz bağdat kütüphaneleri yakıldı yıkıldı nehre döküldü iddaaları bakın tekrar söylüyorum iddaaları tamamen yalan üzerine kuruludur.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ülkücüadam

quote:

Emeviler'e saldıran ve Bağdad'ı alan Cengiz değil torunu Hülagü'dür. Bu da Cengiz'in vefatından yaklaşık 30 yıl sonra gerçekleşmiştir. İntikam alma vs. gibi şeyler de tarihi gerçeklerle uyuşmamaktadır. Bunlar tamamen popülist ve içi boş söylemlerdir. Zira Moğollar'ın önünden 'sadece' Memlükler'e iltica eden 16 bin çadırlık Türkmen grubu vardır. Türk'ün intikamını alacak adam neden Türk'ü önünden sürüyor?

Türk göçleri o kadar fazla bölgeye olmuştur ki bir kısmıda çin bölgelerinedir. bu bütün türklerin çinlileri sevdiği yada göç ettikleri bölgeyi sevdikleri anlamına gelmez. Bu bölgeye göç eden türkler kalkan olarak kullanıldı. hem arapları sevdiklerinden degil kendilerine yurt verdikleri için bu bölgede kalındı. Cengizden sonra imparatorluk dagıldı ve bir süre sonra yıkıldı. Ayrıca siz bağdat kütüphaneleri yakıldı yıkıldı nehre döküldü iddaaları bakın tekrar söylüyorum iddaaları tamamen yalan üzerine kuruludur.

Yazdığınız şeylerin, yazdığım şeylerle hiçbir ilgi ve alakası yok. Ne kütüphaneden ne Araplar dan ne Çinden bahsettim.

Moğol ların, Türklerin intikamını almadığını söyledim.

• Arapların Orta asyada sadece türklere zarar verdiğini düşünmek akla kar mıdır zarar mı bilemedim.
  • Cengiz Han çok büyük bir komutandır.Ayrıca zekidir de.Zaten iyi bir komutan zeki olmalıdır.Yaptığı katliamların sebebini de çocukluğunda yaşadığı olaylara bağlıyorum.Babasının öldürülmesi vs.
  • ülkücüadam kullanıcısına yanıt
    Demekki araplar, ektikleri rüzgarı, fırtına olarak biçtiler. Cengiz ve torunlarinin saldirilarindan sonra araplar birdaha asla toparlanamadi, günümüzde dahi geçerlidir bu. Cengiz ve torunları belki intikam almak için saldirmadi ki ben zaten belki böyledir dedim, fakat ilahi adaletin tecelli ettiği aşikar. Ayrıca emevilerin saldırılarını yağma ve katliamlarini, turk kadinlarini cariye, turk erkeklerinide köle olarak almasını fetih olarak görenlere şaşırıyorum, bu güruh cengizin yaptıklarına katliam derken emevilerinkine fetih diyor. Ikiside katliamdir.

• Orta Asya'nın steplerinden yetişmiş en büyük lider. Bir avuç nomaddan teşekkül ettiği ordusuyla imparatorlukları devirmiştir.
  • Büyük bir cihangir ama yaptığı acımasız katliamlarla hep anılıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kemalist42

Dünya tarihinin en büyük devletini kurmuştur. Çocukları ve torunları bunu genişletmistir sonra parçalamıştir. Büyük bir devlet adamı ve savaşçı olduğu aşikar. Fakat cok acımasız idi. Devletide saman alevi gibi gelip geçti kalıcı olamadı, toprak fethettiler ama gönülleri fethedemedi bunlar.

Abbasilere neden bu kadar büyük bir nefretle ve acimasizca saldırdı bilinmez, fakat büyük ihtimalle emevilerin Türkistan seferlerinin intikamı olarak bu kadar acımasız davrandilar. Cengiz, oglu ve torunu için söylüyorum. Zira emeviler turkistanda siyasi birlik yokken saldirmis ve birçok yeri isgal etmişti. Cengiz siyasi birliği saglayinca bu sefer o araplara saldırdı. Cok acımasız davrandı, büyük katliamlar yaptılar.

hocam abbasilere saldıran Hülegü'dür Tamam yıllarca bu bozkır toplumlarında ortak bir bilinç ve devlet geleneği gelişmiş, fakat Hülegü'nün Bağdat istilasının intikamla bir alakası olduğunu sanmıyorum. 4 bir yana yayılmacı politikanın bir parçasıdır bu.

edit : üstteki post'unu görmeden yazmışım kusura bakma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oceans21 -- 21 Ocak 2016; 19:40:32 >

• oceans21 kullanıcısına yanıt
    Belki oyledir dedim oyle olmasini umut ettim sadece. Biliyorum hulagunun yaptigini, mesajin diger yerinde torunlari dedim. Biraz ustte yanlis olmus.

• quote:

Arapların Orta asyada sadece türklere zarar verdiğini düşünmek akla kar mıdır zarar mı bilemedim.

Araplar Orta Asyaya girdiğinde ortada Moğollar yoktu.

Sağda solda, Youtube'da, bloggerda duyduğunuz şeyleri kesin bilgi gibi böyle ölümüne savunmanız gayet saçma.

• quote:

quote:

Arapların Orta asyada sadece türklere zarar verdiğini düşünmek akla kar mıdır zarar mı bilemedim.

Sağda solda, Youtube'da, bloggerda duyduğunuz şeyleri kesin bilgi gibi böyle ölümüne savunmanız gayet saçma.

O dönem araplar Orta Asya'da birçok şehri yağmaladı. ne yani binlerce kişi öldürüldü esir edildi ve moğol toplumu bundan hiç etkilenmedi öylemi? Araplar nasıl Cengiz han'ın soyundan gelenlerin zülmüne tanık olduysa bütün Orta Asya'da arabın zülmüne tanık oldu.

• quote:

quote:

quote:

O dönem araplar Orta Asya'da birçok şehri yağmaladı. ne yani binlerce kişi öldürüldü esir edildi ve moğol toplumu bundan hiç etkilenmedi öylemi? Araplar nasıl Cengiz han'ın soyundan gelenlerin zülmüne tanık olduysa bütün Orta Asya'da arabın zülmüne tanık oldu.

O dönem Moğollar yoktu. Yoklardı. Henüz var olan bir millet değillerdi. Proto Moğol olarak varlardı, en büyükleri de Shih Wei denen kabile idi.

Gayet açık konuşuyorum. O dönem Moğolların olmadığını daha nasıl anlatabilirim?

• quote:

quote:

quote:

quote:

O dönem Moğollar yoktu. Yoklardı. Henüz var olan bir millet değillerdi. Proto Moğol olarak varlardı, en büyükleri de Shih Wei denen kabile idi.

Moğollar olsa bile Moğollar Asya'nın baya bir doğusunda yaşıyorlar bildiğim kadarıyla Müslümanlar oraya kadar ilerlemediki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-D37FC5D75 -- 27 Ocak 2016; 13:01:43 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Penguin

quote:

quote:

quote:

quote:

Moğollar olsa bile Moğollar Asya'nın baya bir doğusunda yaşıyorlar bildiğim kadarıyla Müslümanlar oraya kadar ilerlemediki

Evet öyle. Günümüz Moğolistan'ının daha da doğusunda yaşıyorlar.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.