Şimdi Ara

Ceng için tehlike çanları çalıyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
425
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ben tercih sürecindeyim. Büyğk ihtimalle bilgisayar mühendisliği yazacam. Ancak ilerisi için bayağı tereddüt duyuyorum. Nedenine gelince

    1. Elektrik elektronik mühendisliği okuyan yazılıma giriyor

    2. Matematik mühendisliği okuyan yazılıma işine giriyor

    3. Bir çok devlet ve vakıf üniversitesi ilgiyi gördü yazılım mühendisliği açıyor

    4. Bir çok üniveriste de zaten bilgisayar mühendisliği var

    5. Yapay zeka ve veri mühendisliği var

    6. Alaylı tabir edilen yazılım mühendisleri var

    Diğer mühendisliklerden bu sektörü seçenleri yazmıyorum bile. Bu ilgili ileride piyasanın şişmesini ve işsizliğe neden olur mu. Ben görüşüyorum bir çok anadolu üniveristesi yazılım açmak için uğraşıyor. Zaten bilgisayar mühendisliği var birde yazılım açacak. Elinde doğru düzgün öğretim kadrosu olmayanlar bile çaba içinde. Vakıfları saymıyorum bile. İlgiyi gördüler para odaklı oldukları için hemen açmaya başladılar.

    Aslında yazılım müh. Yapay zeka mühendisliği ve veri mühendisliği hepsi bilgisayar mühendisliği alt kolu. Ama bunları ayrı parçalara ayırıp ilgiyi çekmek istiyorlar. YÖK buna son vermeli. Plansız bölüm açmayı engellemeli. Aksi halde bu işin çocuk doktorluğu bölümü, dahiliye bölümü, cildiye bölümü diye bölüm açmak nasıl saçmalıksa, bunlar nasıl tıp fakültesinin uzmanlik alanı ise, yapay zeka, yazılım ve veri bilimi de bilgisayar mühendisliğinin alt dalıdır. Tercih edecekler artık daha dikkatli olmalı.

    Benim 3 kriterim var

    1. Mühendisliği İstanbul izmir Ankara da okumak ( öncelik Ankara)

    2. ℅100 İngilizce okumak ( yabancı dil mühendislikte önemlidir)

    3. İyi bir kampüste iyi bir öğrenim kadrosuyla okumak


    Ancak bu kadar kişinin bu alana yönelmesi sizce ileride bu bölümden mezun olmak bu birikmişlikle beraber işsizlik yaratır mı?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mehdem0123 -- 9 Temmuz 2023; 2:10:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • piyasa zaten şu an bile tam bir junior mezarlığı 4 yıl sonrasını düşünmek bile istemiyorum

  • Asıl sorun yapay zekanın kod yazabilir düzeye gelmiş olması. Sürekli olarak daha da gelişecek ve insanları geçecek sonuçta, bu arada program yazmayı kolaylaştırdığı için daha az programcı çalıştıracaklar. Bu alandaki iş gücü açığını, gelişmemiş ülkelerdeki yazılımcıları ucuza çalıştırarak değil de, AI ile kapatttıklarında, Türkiye gibi ülkelerde bilgisayar bölümleriin trendi de tamamen bitmiş olacak.

  • CENG okunacak en mantıklı bölümdür.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BeforeIforget -- 9 Temmuz 2023; 11:23:15 >
  • ikigai kullanıcısına yanıt
    AGI çıkarsa ve bu zekaya güven sağlanmaya başlanırsa o zaman bir replacement olabilir o da öyle hemen olmaz çünkü tüm analiz, tasarım, kodlama, test işini yapay zekaya teslim etmek %99 doğruluğu olsa bile bu yapay zekanın zor bir iş. Canlıda bir hata oldu ve yapay zeka da düzeltemedi o an, kodları insan yazmadığı için o anda hızlıca debug edip hatayı anlayacak adamlar da yok geçmiş olsun. Ha code monkey dediğimiz adamları yollayıp, yapay zeka + sağlam mühendisler kombinasyonuyla eskisinden daha çok çıktı alınabilir bu da aslında bir nevi replacement tır böyle bir durum da var



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi totex58 -- 9 Temmuz 2023; 11:58:49 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Evet ikinci durumdan bahsediyorum. AGI'ya gerek yok, çünkü işin başında "sağlam mühendis" dediğiniz deneyimli yazılımcılar olacak. Replacement ama yerine geçen başka insan değil AI, o yüzden insanlar için yazılım işleri azalacak. Hatta bir adım ilerisini düşünüyorum, bu iş azalması durumunda gelişmiş ülkeler belirli önlemler ve regülasyonlar getirecektir. Gelişmemiş ülkeden gelen ucuz iş gücünü koruyacaklarına, kendi vatandaşlarını koruyacaklar ve onlara işe girme şansı tanıyacaklardır. CENG okuyup yurt dışına gitme veya yurt dışına remote çalışma olayı son bulduğunda da bu trend bitecektir.

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.