Şimdi Ara

Celal Şengör Yanılıyor mu? Dağlar ve Depremler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba çok uzun bir zamandır merak ettiğim bir şeyi size sormak istiyorum.

    Celal şengör Türkiyenin en değerli hocalarından biri ama bir yerde "dağların olduğu yerde zelzele olur,düzlük oldu mu rahatlarsın" diye bir söylemi var ama andorra,brezilya,rize gibi yerler dağlık olmasına rağmen deprem riski çok düşük ve dünyanın en büyük depreminin olduğu yer şili/valdivianın rakımı sadece 5M şimdi celal hocamı yalancı yoksa ben mi yanlış bilgilere sahibim.


    İlgili Video:

    Ateistlerin Kur'an'ı Okumadığını Sanan Müslüman vs Celal Şengör - YouTube




  • Depremler levhalar arası sıkışmalar sonucu oluşur. Sadece fay hatlarının olduğu bölgelerde dağ oluşumu gözlenemez. Fiziki olarak dediğiniz bölgede güney atlantik levhası ile güney pasifik levhasının sıkıştırması sonucu o bölge milyarlarca yılın sonunda dağ oluşumlarına gebe kalmış olabilir. Dünya Tektonik Haritasını açar ve biraz üzerinde düşünürseniz daha iyi anlarsınız. Valdivia denen bölgedeki fayın yapısına da bakılmalı. Dalma/batmalı deprem üretir bu bölge. Ayrıca dağ yok dediğiniz Valdivia'nın kuzeyinden Orta Amerika'ya göre (Patagonia'dan) Ant Dağları denen dağ dizisi yer alır. Dünyanın uzun ve yüksek dağ dizisidir. Rodos'da benzerdir. Rodos adasının oluşumu sismik olayların sonucudur.


    Fay hatları genel olarak iç içe geçişlerin bir ürünüdür. Bu da dağ oluşumlarına sebep olur. Hocanın dediği doğru. Yanılmıyor.


    Everest tepesi dünyanın en yüksek rakımlı dağının tepesinde polipler ve deniz kabuğu artıkları bulunmaktadır. Bu da milyonlarca yıl önce everest su seviyesinin altında olduğunu gösteriyor. Nepal ise sismik olarak dünyadaki en aktif bölgelerden biridir. Bu da anlamanız adına buna sadece bir örnek.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 6 Nisan 2021; 11:36:21 >




  • Hoca haklı.

    Dağlık yerler her zaman deprem açısından büyük risk taşır.

    Oysa düzlük alan(duzlukten kasıt 3 5 kmlik bir yer değildir) teknotik etkilere az maruz kaldığı için çok daha fazla güvenlidir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.