Şimdi Ara

Celal Şengör: Türkiye'de üniversiteye gitmek 4 sene vakit kaybıdır! (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
166
Cevap
7
Favori
16.130
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
129 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İnsanların büyük kısmı üniversiteyi bilim öğrenmek için falan değil iş bulmak ya da iş bulurken bir avantajı olsun diye okuyor, burada okuma demek kolay ama çözüm değil, okumayan ne yapacak mesela? Çıraklık mı, bu herkese uymaz. Ayrıca hiç yoktan ortalama bir okul okuyarak insanlar kendilerini geliştiriyorlar ilim, bilim değil ama hayat tecrübesi kazanıyorlar. Devletin burada yapacağı şey çok basit bazı direkt meslek edindirmeye yönelik kaliteli programlar olacak ki insanlar boşa hayal kurmadan buralara gelsin. Kasaplık, berberlik, garsonluk, marangozluk hepsinin kaliteli eğitimi verilebilir, kaliteli teknisyen yetişmeli, kaliteli boyacı yetişmeli, her mesleğin kalitelisine deliler gibi ihtiyacımız var ama bunları modern ve kaliteli bir şekilde sunmak önemli.

• x

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kalababaka733 -- 29 Mart 2021; 14:9:42 >
  • EleSuDökenSuat kullanıcısına yanıt
    Yalan, bizim bölümden mezun olan kendini geliştirmiş bilgisayar mühendisleri savunma sanayide 6-9k, diğer sektörlerde 6-8k maaş ile işe başlıyor. tecrübe kazandıkça maaşları daha da artıyor. İlk 20-25kdaki üniversitelerden mezun olup da kendini geliştirmiş bireyler de bu şekilde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SporcuPc -- 5 Ocak 2021; 10:28:51 >
  • The Mandalorian kullanıcısına yanıt
    Bunun da yolu meslek liselerine önem vermekten geçiyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: mac14

Merhaba master yapıyorsunuz ama burada durumunuza cevap arıyorsunuz , çok üzüldüm , sizin kapasitede insanlar kararları anında vermeli ilk işiniz ingilizce öğrenmek olsun ve kendinizi ifade edecek düzeyde öğrendiniz anda cv leri dünyanın dört tarafına gönderin illa geri dönüş olacaktır, iki oğlum var birisi 3 senedir Londra'da diğeri de 1.5 senedir İrlanda da , aldıkları maaş belli harcadıkları para belli , yarın markette bu fiyat olacak derdi yok tek beğenmedikleri kira fiyatları yüksekliği ,gerisi bedava bize göre, durum bu karar sizin, bu hayat bir sefer yaşanır 2 kez yaşayanı gören varmı.

Master'ım bitti, şuan doktora için de yeterlilik sınavını geçtim. Önümde sadece deneysel süreç kaldı. Master'ı İstanbul'da hatrı sayılır bir tıp fakültesinin sağlık bilimlerinde yaptım. Doktoraya da aynı şekilde devam ediyorum. Tüm bunların yanında çalıştığım kurumun yurt dışı uluslararası denetlenme ile ilgili sorumlulukları da bende. Yabancı dil olarak fena değilim. Kendimi ifade edebiliyorum, bunun yanında ingilizce makale okumaları ve yazmalarını yapabiliyorum.

Geçen ayi uluslarası bir dergide yayınımda çıktı. Çalıştığım firmada işlerine gelince "sen doktora yapıyorsun şu problemi nasıl çözeriz" işlerine gelmeyince de "burası özel sektör burada doktora geçmez, sen elemansın" gibi direk yüzüme söylenen sözleri duyuyorum.

Kısacası burada kendimi anlatmak istemedim. Ortaya koyduğum emek, çalışma, tecrübe, birikim ile önüme çıkan hayat standartlarını karşılayamıyorum. Düşünüyorum "acaba başka ne yapabilirim" diye.

Durum ortada. Şimdi suç bende mi? Yoksa içinde bulunduğumuz sistemde mi?

Bu yüzden okumak vs geçti bu koşullarda. Şuan çırak olarak orta ölçekli bir konfeksiyon atölyesine veya temizlik işçisi olarak işe başlasam benzer maaşı alacağım. Bunun yanında şuan çalıştığım kurumda aldığım sorumluluk ve streste cabası.

• quote:

Orijinalden alıntı: TROHNET

Bunun da yolu meslek liselerine önem vermekten geçiyor

Meslek liseleri konusuna da katılıyorum, müfredatın hafiflemesi ve kaliteli olması lazım. Orta okuldan liseye giden çocuğa sorsan kaç tanesi bilim insanı olmak istiyor ki? Hemen hemen hepsi bir meslek edinme amacıyla okul okuyor, aileler de çocuklarının meslek edinmesini istiyorlar.

Biz bu çocuklara bir sürü istemediği dersi zorla veriyoruz, bence her çocuk belli seviye tarih, matematik vs. bilmeli tabi ama bunların detayı da çok önemli, bu çocuklar üniversite okumak istiyorsa da zorlanmamalı, buna uygun bir sistem kurulabilir.

• Herkesin dediğine bakmayım .Yaşım 36. MYO Elektrik mezunuyum, yıllardır bu işi yapıyorum, kimse sana öyle paralar vermez. Hele başında patron varsa hiç vermez.Mecbur kalırsa da vermeye ,canını çıkartır , öyle verir. Allah'tan ben şuan kurumsal firmada çalışıyorumda rahatım yani.

Katıldığım tek nokta ve bende aynısını söylüyorum

Kendi işini yapan esnaf,usta vs. Kişiler yeri geldiğinde doktor, öğretmen veya mühendisten daha fazla kazanıyor.
    Başkasının yanında maaşlı çalışanlar abartıldığı gibi maaşları yok,inanmayanlar yaşam kalitesine baksınlar. Vermezler Arkadaşlar .
  • Kamuda iş bulabilmek için üniversite mezunu olmak yetmiyor. Üniversite mezuniyeti ön eleme oluyor. Kpss sınavı çeyrek final. Sonrasında aldığın puana göre kurumun açtığı sınav yarı final gibi düşün. En son kurumun mülakatı final oluyor. Kaç aşama var. En az dört sene üniversite eğitimi. Sonra kpss sınavlarına hazırlık. 2 Sene de öyle gider. Sonra kpss sınav sonucuna göre kurum sınav açacak mı onu bekle. 1-2 sene de öyle geçer. Neyse hepsini geçtin uzman yardımcısı oluyorsun en fazla. Sonra 3 yıl yardımcı olarak takılıyorsun. Sonra tekrar kurum içi sınav. Onu da geç kurum içi mülakat kaç sene etti. 10 seneyi geçti senin adam olman. Yuh ömür biter be o sınavlara hazırlanmak için. Kpss sınavına girebilmek için üniversite okunuyor bu ülkede. Özel sektörü kimse istemiyor. Ne maaş veriyorlar ne de sosyal haklarını. Ama herkes devlete kapak atamaz. Kontenjan var. O zaman ne yapacaksın. Kredi mi çekeceksin, eşten dosttan para mı bulacaksın, altınını bileziğini mi bozduracaksın ne yapacaksan yapacaksın kendi işini kuracaksın. Başka yolu yok.

• SporcuPc S kullanıcısına yanıt

6-8k lar mühendisler için maaş bile değil. En az 10-15 almaları lazım. Vergi dairesindeki düz memur bile 6-7k alıyor artık. Vasıfsız, gelen giden evrağın kaydını giriyor o kadar.

• Ben yıllardır aynı şeyi söylüyorum.Ama adımız Celal Şengör olmadığı için bizi sallayan yok.

Türkiye de 3-4 üniversite hariç üniversite yok ! Diğerleri ortaokul kategorisine ancak girer.Bırakın o üniversitelerden eğitim almayı önce orada eğitim verenlerin eğitilmesi iyi bir üniversite de eğitim alması gerekli.

Ne kıt kafalar akademisyen lik yapıyor bir bilseniz..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dediğim maaş yeni mezun maaşı. 2-4 yıl deneyimle 10-15kya ulaşabiliyor sektöre göre
  • zaten gitmek için paran olması lazım. yer barınma giderlerin için.

gidiyorsun birde sağcısı solcusu tarikatçısı yapışıyorlar.. geçmişe göre belki iyidir şimdiler ama hala var

bitirdin acaba iş bulabilecekmisin torpil den, sana yer kaldı mı? adam deneyim diyor deneyim yoksa sana düşük maaş veriyor.

v.s v.s v.s

en iyisi bu dönemde meslek sahibi olmak bir zanaatın olacak yoksa zor.

• çok haklılar. ben eczacılık fakültesi üçüncü sınıf öğrencisiyim. mezun olduğumda zengin değilsem asla iyi bir yerse iyi kazanan bir eczanem olmayacak. hatta eczanem bile olmayacak. hayattaki tek vasfı benden önce eczacılık kazanıp bitirmiş birinin yanında yardımcı eczacı olarak 4200. ikinci eczacı olarak 8000 tl maaş almakla geçicek. sektöre yenilik getirsen öyle bir imkan için bile çok paralar gerekiyor. okulda kalayım desen okuldaki hocalar ya kimyacı ya biyolog %100 e yakını torpille geliyor. bizzat ablam yaşadı kendisi de eczacı.

okullarda hocaların hakaretleri veya yetersizliği çok fazla. proflar giriyor derse tek yaptığı slayt okumak. not vermeyen mi slayt fotoğrafı çektirmeyen bir sürü şey sayarım daha.

en son bonus olarak şunu söylemek istiyorum. kasım gibi üniversite okuduğum şehre gittim. hem arkadaşlarımı görmeye hem biraz takılmaya. hep birlikte okulumuzu görelim dedik. okula gittik. bir hocamızla karşılaştık. nasıl gidiyor derken falan derken dediği şey şu: “biz çok yoruluyoruz. her gün birilerinin online sınavına giriyoruz. artık suyu bile kendimiz getiriyoruz.” öğlen 3 gibi okuldan ayrılırken söyledikleri bunlardı. bizim okulumuz 50 seneden fazladır eğitim veren köklü bir eczacılık fakültesi sözde.

• Hoca haklı.

Kendinize zaman ayırıp şu videoyu izleyin, TR'de eğitimin amacı, varlığı üzerine çok isabetli görüşler, akıp giden bir sohbet.

• samuray_x S kullanıcısına yanıt
    2008'de Odtü İnşaat'tan mezun oldum zar zor. 13 yıldır yurtdışında çalışıyorum. 2016'da Amerika'ya master'a geldim, 1.'likle mezun oldum. Hala da New York'ta çalışıyorum. Eğer Odtü'de değil de direk Amerika'da okusaydım, muhtemelen New York'ta hamburgercide çalışırdım. Celal Şengör neden İTÜ'de çalışıyormuş peki?! Orası Türk okulu değil mi?!
  • quote:

Orijinalden alıntı: Stand Alone

Yoo gayet de haklılar. Kaldı ki yaşlı dediğin adamlar ülkedeki gençlerin zihin yapısının çok ama çok ötesinde.

Türkiye'de üniversite okumak vakit kaybıdır. ODTÜ mezunu arkadaşım var, çocuk çalışma şartlarına dayanamadı Almanya'da yüksek lisans yapmaya gitti 2 sene önce. Muhtemelen oradan geri gelmeyecek. Boğaziçi mezunları da keza aynı durumda. Beğenmeyip gittiler. Koç ve Sabancı için de aynı durum geçerli. Hatta forumda bir arkadaş yazıyordu, Sabancı mezunu ama aylardır işsiz durumdaydı. İyi üniversite mezunları da işsiz ya da asgariden hallice maaşlar alıyor.

Alıntıları Göster

Carl Sagan'a "Sahtekardır" yakıştırması yapmış, popüler bilimcilere nefret kusmuş; bilimi sadece burjuvaya layık gören ve halka kapatan insanların toplum üzerine yaptıkları yorumları dikkate almak, üzerine düşünmek zaman kaybıdır.

düzenleme: bu ülkenin eğitim durumu onları bu derece endişeye düşürüyorsa eğer kendi rahatlarından biraz vaz geçip aktif seslerini çıkarırlardı. Bariz yanlış olan bir şeye yanlış demek yorucu bir iş olmadığı gibi yapıcı bir eleştiri değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gömlekli Adam -- 5 Ocak 2021; 15:56:13 >

• Ben elektrikçiyim MYO mezunu ,bizim meslekte alınan maaşlar ,gerçekten mesleği olmayanlardan daha az,birde taşeron belası var. Mesleğin önündeki en büyük tehlike.
    Kalbur üstü biryere kapak atarsan biraz daha iyi , yoksa şantiyelerde hem canını çıkarırlar , hemde düşük maaş alırsın. Garanti veriyorum. Yaş 36 . 19 yıldır çalışıyorum.
  • Jeremy Klakson kullanıcısına yanıt

Hocam internette hacetttepe marmara ayarında iibf lerden mezun olup çok iyi yerlere geldiğini söyleyenler oluyor mesela ingilizce işletme okunmaz mı illa boun bilkent odtü mü olmalı hacettepe bitirdim diyor şurda şu müdürüyüm diyor bazısıda aynı yerden mezun 3 senedir işsizim diyor işsiz kalma meselesinin kendini geliştirmeyle de etkisi var.

• quote:

Orijinalden alıntı: nuksws_99

Hocam hangi unide okudun bilmiyorum ama kendi hocalarimiz gayet iyi. Karsilastirma yapacaksaniz universitelerin butcelerini karsilastirin, 2 damla su verip harvard performansi bekleyemezsiniz. 1.Siniftayken okulda kagit yoktu, hocamiz kendi cebinden vermisti.

Alıntıları Göster

Hocam eğitim ezberci. Konya 'da mühendislik okuyorum.

Dünya programlarla hesap yapa dursun. Biz hesap makinesi kullanıyoruz. Hocalar 50-60-70 yaşlarında. Seçtikleri asistanları da onlardan beter.

20 Sene önce verilen eğitimle bugünkünün arasında fark yok. Eski çıkmış sorular falan var oradan biliyorum.

Ve ben bu okula gelirken eğitimi iyi dedikleri için gelmiştim. Sadece okuduğum bölümde 20 Prof. Var diye gelmiştim.

Hocaların güncel olması şart kere şart. Dünya da bölüm nereye gitmiş, neler yapıyor ne prof. Araştırıp öğreniyor ne de asistanlar. Zaten hocaların geçmişine bakıyorsun. Konya da doğmuş, konya da ilk-orta-lise okumuş. Konya da universite okuyup yine konya da yüksek lisans yapmış. Adamlar sehir dışına bile çıkmamış. Diğer universitelerde eğitim nasıl veriliyor ne haberleri var ne de öğrenmek istiyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: ~Anor~

Yurt dışında yüksek lisans okumak parayla.

Almanya da ücretsiz.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.