Şimdi Ara

CD ve DVD arşiv için dayanıklı mıdır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
0
Favori
2.135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bu, bugünkü ikinci başlığım. Kusura bakmayın...

Size birşey danışmak istiyorum. İndirdğim filmleri, resimleri, video gibi dosyaları arşiv ve yedek gibi durumlar için saklamaya DVD ve CD'ler uygun mudur ? DVD için 4X, CD için 16X ile kayıt yapıyorum. Işık, nem, darbe ve çizik konularına karşı da hassasımdır... Bu durumlarda bir disk, bundan kaç yıl sonra okunmaz hâle gelir ? Diskin ömrünü kısaltan başka hangi faktörler vardır ?

Teşekkürler ilginiz için...

• Bazıları taşınabilir HDD'leri, özellikle 1 TB olanları depolama için tavsiye ediyor. Benim tavsiyem DVD'ler. Hard diskler arızalanırsa, virüs girerse vs kaybınız çok büyük olur, depo olarak kullanılan bir diskte de virüs olma olasılığı yüksektir. Ama DVD'lerde kaybınız en fazla 4,7 gb, eğer çift kaatmanlı ise 9.4 gb olur.

1000 gb kaybetmektense, ben şahsen 4.7 gb kaybetmeyi tercih ederim. Uygun kaplarda saklarsan çok uzun seneler bu dvdleri muhafaza edebilirsin.

DVD-Ram de kullanabilirsin. Bunlar, tıpkı HDD gibi üzerinde kopyala yapıştır kes gibi işlemler yapabildiğin, tekrar yazdırılabilir dvd disklerdir.
  • Hem senin dediğin gibi tüm arşivi kaybetmektense, sadece DVD'yi kaybetmek daha mantıklı virüs vs. gibi durumlarda. Hem diskin düşme tehlikesi de fazla.

Ayrıca, DVD'yi de naylon poşette veya kağıt zarflarsa saklıyorum.
  • ÖZel çantalar kutular var bu iş için. Arşiviniz sizin için önemliyse poşet yerine biraz masraf edip bu çantalardan edinin. Zaten arşiv yapmak biraz maaliyetli bir iştir, DVD kalitesi de önemli çünkü.

Bununla ilgili bir kaç başlık var, orada daha detaylı doyurucu bilgiler bulabilirsiniz.

Arşivleme incelikleri:http://forum.donanimhaber.com/m_23665858/tm.htm

DVD arşivleri için dolap tasarımları:http://forum.donanimhaber.com/m_32322493/tm.htm

• Cd ve DVD ler üretildikleri malzemeye göre dayanıklılık süreleri vardır. Zamanla oksitlenirler ve kullanılamaz hale gelirler. Zamanla dediğim süre 3 ile 15 yıl arasında bir süre olabilir. Verbatim'in 100 yıl garantili cdleri var. 100 yıl dayanırmı bilemem ama kolay kolay oksitlenmediğini biliyorum. Fotoğraf arşivlerim için kullanıyorum onlardan. Profesyonel bir cd-dvd satıcısına gidip sorarsan sana bu konuda yardımcı olacaktır.
  • Kaliteli Dvd markalarının ömrü, diğer dvdlerin ömründen daha uzun olur.
    Örn; Verbatim ve Maxell
    Bence arşiv için Hdd daha mantıklı; 1000 dvd olduğunu düşün, o kadar dvd arasından bulana kadar...
  • Bilgisayarını dikkatli kullanıyorsan ve UPS'in falan varsa HDD kullan. Bende bir tane 1,5TB'lık disk var data saklamak için aldığım. Onun dışında bir tane 500lük bir tane de 320 lik harddiskim var. Hatta bir ara 700 tane akdar da dvd çekmiştim data saklamak için. Ama hepsini çöpe attım sonra ne gerek var diye... Kendine güveniyorsan harddisk al. sonuçta 1TB harddiskin fiyatıyla alacağın 250 tane kaliteli DVD'nin fiyatı aynı hesaba gelecek.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hard disk aslında en mantıklısı. Ama masaüstü bilgisayarımı satıp dizüstü alma düşüncesi var 1 wsene içerisinde.

DVD'de saklamayı o yüzden istiyorum.

Darkness ; Verdiğin linkleri inceledim de... Benimki aslında "arşiv yapma"dan ziyade "saklama" olacak sanırım.
  • HDD mi yoksa DVD mi, bunun kararı size kalmış. ata326'nın da dediği gibi, eğer ki virüs için gerekli tüm önlemleri alabilirim, cihaza da iyi bakarım diyebiliyorsanız 1 veya 1,5 TB HDD'ler işinizi görebilir.

Ben sadece kendi adıma ufak bir matematik hesabı yapıyorum. 1,5 TB (1500 gb) bir hdd, içine 2000 civarı film alabilir, HighDefinition değillerse. Bu 2000 filmi kendiniz indirdiniz desek, 1024 mb bir bağlantı ile 173 gün sürer. Ki bilgisayar hiç kapanmazsa, ve hep saniyede 100 kb ile indirirse.

Bu kadar zorlu bir dönemden sonra, cihazdaki meydana gelecek ufak bir arıza, inen filmlerden birindeki bir virüs, tüm bu emeği boşa çıkaracak. Ben şahsen evi DVD ile doldurup, hepsi için bir kütüphane tarzı dolap yapmayı, onlara kapak hazırlayıp kutulayarak eğlenceli bir iş ve güzel görünümlü bir hale getirmeyi tercih ederim.

Tercih meselesi.

• quote:

Orijinalden alıntı: Darkness

HDD mi yoksa DVD mi, bunun kararı size kalmış. ata326'nın da dediği gibi, eğer ki virüs için gerekli tüm önlemleri alabilirim, cihaza da iyi bakarım diyebiliyorsanız 1 veya 1,5 TB HDD'ler işinizi görebilir.

Ben sadece kendi adıma ufak bir matematik hesabı yapıyorum. 1,5 TB (1500 gb) bir hdd, içine 2000 civarı film alabilir, HighDefinition değillerse. Bu 2000 filmi kendiniz indirdiniz desek, 1024 mb bir bağlantı ile 173 gün sürer. Ki bilgisayar hiç kapanmazsa, ve hep saniyede 100 kb ile indirirse.

Bu kadar zorlu bir dönemden sonra, cihazdaki meydana gelecek ufak bir arıza, inen filmlerden birindeki bir virüs, tüm bu emeği boşa çıkaracak. Ben şahsen evi DVD ile doldurup, hepsi için bir kütüphane tarzı dolap yapmayı, onlara kapak hazırlayıp kutulayarak eğlenceli bir iş ve güzel görünümlü bir hale getirmeyi tercih ederim.

Tercih meselesi.

Dediğin gibi Darkness; Virüs sorunu, darbe sorunu, kısa vadedeki masraflar yüzünden DVD'ye daha sıcak bakıyorum...

Ama aklımdaki en büyük soru ; Bir DVD kaç sene dayanabilir ? Resimlerimi, videolarımı, hadi bilemedin zamanımdaki filmleri, müziklerimi DVD'ye yedek aldığımda bundan 25 - 30 yıl sonra çocuğuma hediye olarak sunmak istediğimde mahçup olmak istemiyorum açıkçası...

• Bence evladiyelik için endişelenmeyin. Zira 10 sene önce maksimum HDD 20-40 GB civarı idi. Bugün bunun 100 katına çıkılmış durumda. Zaman-teknoloji grafiğinin 45 derecelik ve düz bir çizgi değil, "artarak artan" (parabolik) bir grafik olduğunu düşünecek olursak, 10 sene muhtemelen GB kelimesinin hiçbir anlamı kalmayacak, BetaByte (1000 TB) kavramları kullanılacak.

Tabi bununla birlikte çok daha sağlam, darbelerden minimum oranda etkilenen, virüs korumalı (kim bilir belki içerisinde netten update edilebilir bir çeşit antivirüs programı olan), ve çok daha küçük boyutlarda, ve en önemlisi de düşük fiyatlarda taşınabilir hard diskler yapılacaktır.

Şu an için ihtiyacınız olan sizi o günlere dek idare edecek, film veya mp3'lerden çok (çünkü bunları her zaman indirebilme olanağınız olacaktır, tabi eğer ileride telif hakları ve korsancılık ile ilgili çok sıkı önlemler alınıp da sanal suçlar kapsamı genişletilmezse) şahsi dosyalarınızı, sizin, ailenizin veya arkadaşlarınızın fotoğraflarını, video dosyalarınızı, belki yaptığınız projeleri vs koruyabilecek diskler.

Kendi adıma söyleyeyim, sık kullanacağım şeyleri zaten pcde tutuyorum. Ama yok amacım sadece yedekleme ise DVD benim işimi görüyor. Dikkatli kullandığımdan mıdır nedir; henüz hiç bir dvd'im bozulmadı da çizilmedi de.

• DVD'ye kaydet 3-5 sene sonra dvdleri yeni dvdlere kopyala ömür boyu saklamış olursun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Darkness

Bence evladiyelik için endişelenmeyin. Zira 10 sene önce maksimum HDD 20-40 GB civarı idi. Bugün bunun 100 katına çıkılmış durumda. Zaman-teknoloji grafiğinin 45 derecelik ve düz bir çizgi değil, "artarak artan" (parabolik) bir grafik olduğunu düşünecek olursak, 10 sene muhtemelen GB kelimesinin hiçbir anlamı kalmayacak, BetaByte (1000 TB) kavramları kullanılacak.

Tabi bununla birlikte çok daha sağlam, darbelerden minimum oranda etkilenen, virüs korumalı (kim bilir belki içerisinde netten update edilebilir bir çeşit antivirüs programı olan), ve çok daha küçük boyutlarda, ve en önemlisi de düşük fiyatlarda taşınabilir hard diskler yapılacaktır.

Şu an için ihtiyacınız olan sizi o günlere dek idare edecek, film veya mp3'lerden çok (çünkü bunları her zaman indirebilme olanağınız olacaktır, tabi eğer ileride telif hakları ve korsancılık ile ilgili çok sıkı önlemler alınıp da sanal suçlar kapsamı genişletilmezse) şahsi dosyalarınızı, sizin, ailenizin veya arkadaşlarınızın fotoğraflarını, video dosyalarınızı, belki yaptığınız projeleri vs koruyabilecek diskler.

Kendi adıma söyleyeyim, sık kullanacağım şeyleri zaten pcde tutuyorum. Ama yok amacım sadece yedekleme ise DVD benim işimi görüyor. Dikkatli kullandığımdan mıdır nedir; henüz hiç bir dvd'im bozulmadı da çizilmedi de.

Sağolasın hocam. DVD'de karar kıldık... Hadi hayırlısı bundan sonrası... Umarım veriler kaybolmaz...

• Depolama için Verbatim marka dvd disklerini tercih edin, uzun ömürlü olurlar.
    Media Markt'ta gümüş yüzeyli dvdler vardı.
  • Merak etme kaybolmaz. Hem hariciyi ufak bir işlem için(yani dvd de istediğin arşivi bulup sadece onunla ilgili işlem yaparsın hdd de bir işlem için bütünü heba edebilirsin) zırt pırt takıp cıkartacan hem de önüne gelen her bilgisayarda kullanacan. virüs vb. gibi şeylerle bozulması çok yüksek bir ihtimal. ama dvd de işine lazım olanı hop takarsın işi bitirirsin. Doğru tercih vermişsin zaten
  • arşiv yapma hayatın yetmez :d
  • güzelce saklayabilceksen CD DVD dayanıklıdırama gidipte adı sanı duyulmamış markalar almıcaksınverbatim sony maxell gibi markalardan al düzgünce sakla 10 sene bile bişey olmaz
  • Gümüş, altın cd'ye birşey olmaz mantığı hatalıdır. Bunu da belirteyim. Gümüş ve altın cd'ler profesyonel olarak kayıt yapıldığı zman dayanıklılıklarını korurlar. Çocuklara korsan dvd bırakmak pek mantıklı değil bence. (hayallerinizi yok ediyor gibi olmayayım ama son zamanalrda korsan iyice tehlikeli bir hal aldı. İndirmemenizi öneririm. İndirip izledikten sonra imha etmek te mantıklı bir davranış. DVD terchinizse film arşivlemeniz konusunda yardımcı olabilirim. Küçükken bende arşiv yapardım...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ata326

Gümüş, altın cd'ye birşey olmaz mantığı hatalıdır. Bunu da belirteyim. Gümüş ve altın cd'ler profesyonel olarak kayıt yapıldığı zman dayanıklılıklarını korurlar. Çocuklara korsan dvd bırakmak pek mantıklı değil bence. (hayallerinizi yok ediyor gibi olmayayım ama son zamanalrda korsan iyice tehlikeli bir hal aldı. İndirmemenizi öneririm. İndirip izledikten sonra imha etmek te mantıklı bir davranış. DVD terchinizse film arşivlemeniz konusunda yardımcı olabilirim. Küçükken bende arşiv yapardım...

Öyle tüm müziklerimi arşivlemiycem elbette ki. Ve kendi çektiğim resimlerimi saklamak istiyorum. Kendi çektiğim resimler de korsan değildir herhalde ?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.