Şimdi Ara

Çay nasıl demlenir? Tüm ayrıntıları ile içeride.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
67
Cevap
7
Favori
9.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar az önceki konuda gördüğüm kadarıyla maalesef neredeyse hiç birimiz çay demlemeyi bilmiyoruz üstelik başkalarına da yanlış bilgiler veriyoruz . O yüzden ben de diğer konuya yazmak yerine ayrı bir başlık açıp herkese işin doğrusunu bir nebze de olsa anlatmak istedim. Çayı çok basit olarak şu adımları takip ederek demleyebilirsiniz:

    1- Suyu kaynatın. [Daha önceden kaynatılmış ve bekletilmiş suyla çay demlemeyin, kalan suyu dökün (Çiçeklerin dibine boşaltarak değerlendirebilirsiniz) ve yeniden su kaynatın.]
    2- Su kaynadıktan sonra sıcak suyu boş demliğe boşaltın. (Demlik zevkinize göre porselen olabilir veya çelik olabilir ikisininde lezzeti bir çay sever için farklıdır ama en güzeli közde yavaş yavaş demlenen çayın lezzetidir. Bunun için bir semaver kullanabilirsiniz ya da piknik yaparken mangalda kalan közlerin üstüne demliğinizi koyabilirsiniz.)
    3- Su ekleme işlemini tamamladıktan sonra demliğin üzerine çayı boşaltın ve mutlaka demliğin kapağını kapatın.
    4- Yüzeydeki çayın tam olarak dibe çökmesini bekleyin. (10 - 15 dakika kadar sürecektir.)
    5- Afiyetle için ve farkı hissedin.

    -Damak zevkinize göre bir kaç marka çayı harmanlayabilirsiniz. Benim tercihim ise bir paket standart çayın içine bir paket tomurcuk ve biraz da bey armudu (bergamot) aromalı çayı karıştırmak. İçerken mest oluyor insan...
    -Tercihe göre yine demliğiniz içine bir iki adet karanfil koymayı deneyebilirsiniz. Farklı bir tadı olmasının yanı sıra insanın içini ferahlatıyor, bedeni rahatlatıyor, denenebilir...

    Not: Bergamot aslında Bey armudu kelimesinden türemiştir ve adından da anlaşılacağı üzere bir çay bitkisi değil bir meyve ağacıdır. Bu ağacın yapraklarından çıkarılan esans fabrikada çaylar paketlenmek üzere iken çay yapraklarının üzerine püskürtülür. Bergamot aromalı çay bu şekilde elde edilmiş olur.

    Not2: Tarçınlısını da denedim kendi çapımda ama siz sakın denemeyin derim

    Not3: Demliğine ne kadar çay ekleyeceği konusunda tereddüt yaşayanlar için şöyle bir ipucu verelim: Her kişi için bir ölçek + demlik için bir ölçek daha

    Yapılmaması gerekenler:
    * Eğer demliğin kapağını açık bırakırsanız çayın mis kokusu kaçacaktır. (Nadir olsa da yapanlar var)
    * Eğer çayı demliğe atıp ondan sonra suyu kaynatırsanız, çay demliğin içinde meydana gelecek buharlaşmadan dolayı ıslanıp özelliğini kaybedecektir.
    * Eğer kaynayan suyu demlikte bekleyen çayın üzerine dökecek olursanız, çayınız demlenmeyecek, haşlanacaktır.
    * Unutmayın bu yanlış yöntemlerle demlenen çayın renginin daha koyu olması onun daha iyi demlendiği anlamına gelmez. Daha çabuk demlemek için demliğin içine çok az miktarda şeker atabilirsiniz.
    * Halk tabiriyle 'kaçak' çay denen çayı kullanmayın. Çünkü o bir çay değil bir çeşit zehir. Çok güzel demi çıkıyor dediğiniz şey ise yalnızca boya.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KüçükPrens -- 11 Aralık 2014; 23:26:25 >







  • benim yazdıklarımın aynısını yazmışsın
  • Sizin yazdıklarınızı görmemiş olabilirim, önemli olan çayı en güzel şekilde içebilmek
  • evt güzel bir yazı. benim gibi çay tiryakileri için. porselen demliği unutmayın ama. çayı acılaştırmıyor. kaynar suyun üstüne çay atmayı bu sene öğrendim gerçekten işe yarıyor. çay lezzetini kaybetmiyor ve demlendikçe acılaşmıyor.
  • tam bir çaykoliğim :D günde 1demlik rahat içiyorum :) ve bazen gerçekten çay kötü oluyor benim burdakilere göre tek yanlışım önce çayı koyup sonra su ilave etmemmiş dediklerini deniyeceğim ve güzel olursa sana çok teşekkürler..
  • güzel bilgiler vermişsiniz teşekkürler.
  • Sıcak suyu niye boş demliğe boşaltıyoruz?
    Boş demliğe 2-3 ölçek çay koyarım sonra sıcak suyu üstünden eklerim ben.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kingo_disco

    Sıcak suyu niye boş demliğe boşaltıyoruz?
    Boş demliğe 2-3 ölçek çay koyarım sonra sıcak suyu üstünden eklerim ben.

  • Ben önce demliğe çayı koyuyorum sonra çeşme suyuyla yıkayıp suyunu süzüyorum.. Altında ki su kaynayana kadar bekleyip kaynayınca demliyorum. Çay böylelikle hem yumuşuyor, hem acımsı tadı kalıyor hem kokuyor.. Bi de böyle deneyin derim.
  • Ben çayı demliğe atıp suyu kaynatıyom çokta güzel oluyo.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ps3xbox360

    evt güzel bir yazı. benim gibi çay tiryakileri için. porselen demliği unutmayın ama. çayı acılaştırmıyor. kaynar suyun üstüne çay atmayı bu sene öğrendim gerçekten işe yarıyor. çay lezzetini kaybetmiyor ve demlendikçe acılaşmıyor.

    Evet o kısmı unutmuşum ekleyeyim hemen teşekkürler Ama o da biraz zevk meselesi, porselenin tadı ayrı olur çeliğin tadı ayrı olur hele odun ateşinde demlersen bambaşka olur




  • Kahve falan olsa hadi neyse,mesela ben kahveden anlamam ama çay çok basit bişey nasıl bilinmez?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kingo_disco

    Sıcak suyu niye boş demliğe boşaltıyoruz?
    Boş demliğe 2-3 ölçek çay koyarım sonra sıcak suyu üstünden eklerim ben.

    Nedenini belirttim aslında yukarıda. Elbette zevk meselesi ama biz burda çayın nasıl demlenmesi konusunu tartışıyoruz Oysaki siz çayı haşlıyorsunuz. Demlenen çay ile haşlanan çay arasında tat olarak büyük bir fark var. Elbette ki siz haşlanmış çayın tadını daha çok seviyor olabilirsiniz, dediğim gibi zevk meselesi bir yerde




  • quote:

    Orijinalden alıntı: beyemlüt

    quote:

    Orijinalden alıntı: KüçükPrens

    * Eğer kaynayan suyu demlikte bekleyen çayın üzerine dökecek olursanız, çayınız demlenmeyecek, haşlanacaktır

    O suyu koymayacağız da hangi suyu koyacağız acaba?

    Tabii ki o suyu koyacaksınız sorun suda değil zaten Suyu demlikte bekeyen çayın üzerine koymayacaksınız. Önce suyu koyup suyun üzerine çayı koyacaksınız, böylelikle çayınız demlenecek hepsi bu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KüçükPrens -- 3 Ocak 2012; 17:32:53 >




  • Çayı sıcak suya koyma veya sıcak suyu çaya dökme arasında bir fark yok ki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sistemin Kurbanlarıyız -- 3 Ocak 2012; 17:33:56 >
  • köyde kozde ne çay içerdik be n az 4 filan o tertemiz havayı önce cigerlere çekersiniz sonra enfes cayimi yudumlardim dibiim dustu bee:)))
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Keşiş

    Ben önce demliğe çayı koyuyorum sonra çeşme suyuyla yıkayıp suyunu süzüyorum.. Altında ki su kaynayana kadar bekleyip kaynayınca demliyorum. Çay böylelikle hem yumuşuyor, hem acımsı tadı kalıyor hem kokuyor.. Bi de böyle deneyin derim.

    Yıllarca bu şekilde demlemiştim zaten demlediğimi zannediyordum daha doğrusu Ama çayın demlemeye geçmeden önce suyla temas etmesi maalesef çayın özelliğini bozuyor. He siz acı seviyorsunuzdur o ayrı ama bir de bu şekilde deneyin derim




  • takip
    öğrenci mod
  • Ben hala kozde, semaverde, porselendeki cayin farkini anlamiyorum, hepsi ayni geliyor bana
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sistemin Kurbanlarıyız

    Çayı sıcak suya koyma veya sıcak suyu çaya dökme arasında bir fark yok ki.

    Sıcak suyu çaya döktüğünüzde çay birden bire su ile temas edecek ve demlenme dediğimiz olayı gerçekleştiremeden yalnızca suya rengini vermeye başlayacaktır. Oysaki çayı sıcak suyun üstüne döktüğümüzde, çay yavaş yavaş suyla temas edecek, demlenecek ve yavaş yavaş dibe çökecektir.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.