Şimdi Ara

Casus yazılım modeme de bulaşabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
654
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Sony-Vaio VGN-FW5ZTF_H (windows 7 ultimate 64 bit) kullanıyorum.

Birkaç gün önce bilgisayarda "relevantknowledge" adında bir klasör farkettim. Araştırınca bunun bir casus yazılım olduğunu öğrendim. Muhtemelen yaklaşık 1 ay önce indirdiğim "free audio converter" isimli programdan bulaşmış. Hem de Kaspersky İnternet Security 2010'u sık sık güncelleyerek ve koruma ayarlarını maximum yapmama ramen. Siz de dikkatli olun. Benim birkaç sorum olacaktı;

1) Bulaşmanın olduğu 1 aylık süre içerisinde; girdiğim şifreler (mail, facebook, vs...) veya bilgisayarda bulunan özel bilgilerime ulaşılmış mıdır? Şifreleri filan yenilemem gerekir mi?

2) Bilgisayarı recovery bölümünden kurtarma yapacağım. Ama acaba HDD'deki gizli recovery bölümüne de bulaşmış olabilir mi? Ve ayrıca System Reserved bölümüne de bulaşmış olabilir mi? Eğer recovery'ye de bulaşmışsa, HDD'yi tüm partition'larıyla birlikte formatlasam mı?

3) Daha önceden Recovery DVD'si oluşturmuştum. Tüm HDD'ye format attıktan sonra, bu DVD'yle recovery bölümünü orijinali gibi tekrar oluşturabilir miyim, yoksa sonsuza kadar DVD ile recovery yapmak zorunda mı kalırım? (Recoveryde 2 birim var. Birisinde işletim sistemi var. Diğerinde de driverler ve oem programlar var. Ama HDD'de tek bölüm olarak "recovery" diye geçiyor. Orijinalinden kastettiğim bu şekli.)

4) 1 aylık süreç içerisinde; program, dizi vs... yüklemek için kulladığım DVD'lere de bulaş olmuş mudur? Sadece DVD'den okuma için, DVD'ye yazmak için filan değil.

5) Bu sorum biraz komik gelebilir ama biryerlerden duymuştum. Modeme de bulaş olmuş olabilir mi? Çünkü içinde yazılımı mevcut. Bulaş olmuşsa Resetleyip fabrika ayarlarına dönünce kurtulur muyum? (Abartıyorum farkındayım ama; fare klavye gibi donanımlara da bulaşa bilir mi? Sonuçta bazılarının içinde yazılım var.)

Çok uzun oldu farkındayım, ama sorunları ayrıntılı bir şekilde numaralandırarak paylaşmak istedim. Zaman ayırdığınız için şimdiden teşekkürler, iyi forumlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi utkuucar311 -- 15 Temmuz 2010; 20:26:20 >

• 1-Hayır, muhtemelen sizin sisteminize giren keylogger vb. bir virüs değil, bu sebeple şifrelerinizin ele geçme ihtimali bir hayli düşük.

2-Windows'un Geri Yükleme dosyalarının bulunduğu bölüm System Volume İnformation kısmıdır, eğer ki bu bölüme virüs bulaşmış ise geri yükleme dahi yapsanız sorun yaşayacaksınızdır. Tüm bölümleri formatlamak ( F Disk ) yapmanıza hemen gerek yok, Combofix adlı yazılımı indirin ve kurun en azından Autorun.inf virüslerini silecektir, tabi bu esnada H/HDD'niz veya Flash belleğiniz mevcutsa bilgisayaram takılı konumda bulunsun.

3-Elbette, Recovery CD sinin amacıda zaten budur, kurtarma CD sidir. Defalarca yeniden kurmanıza gerek yoktur.

4-Sisteme takılmış DVD'lere şayet herhangi bir veri yazdırmadıysanız, bulaşmamıştır. Virüs CD'lere okuma işlemi sırasında bulaşmaz.

5-Bazı modemlere bulaştığını duydum bir kesimden ancak bu ihtimal duyulmayacak kadar düşük bir ihtimal sonuçta yazılımı bulunan bir cihazdır.

Hayır fare, klavye vb. birimlerinize virüs bulaşma ihtimali yoktur, genellikle HDD' e bulaşır olası bir ihtimal RAM'lerede bulaşabilir.

• Sayın makedonn, zaman ayırdığınız ve sorularıma ayrı ayrı cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.

quote:

Orijinalden alıntı: makedonn

3-Elbette, Recovery CD sinin amacıda zaten budur, kurtarma CD sidir. Defalarca yeniden kurmanıza gerek yoktur.

Kusura bakmayın emin olmak için tekrar üzerinden geçmek istiyorum. Size güvenmediğimden değil, ama yanlış anlatma ihtimalim varsa diye.

Normalde HDD'de sadece C: ve D: var. ama "disk yönetimi"den baktığım zaman, gizlenmiş 2 bölüm daha var; Recovery (12 küsür GB) ve system reserved (150 MB). Bilgisayarda sorun olduğunda boot sırasında F11'e basarak recoveryi çalıştırıp herşeyi fabrika çıkışındaki haline döndürebiliyorum. OEM programlar, işletim sistemi, vs...

Şimdi F-Diskle tümünü formatlayıp, sonrasında da recovery dvd'si ile kurtarma yaptım diyelim. Şimdi başıma gelebilecek iki senaryo var;

1) Sistem fabrika çıkışındaki haline gelir, ama recovery bölümü hdd'de yeniden oluşturulamaz. Bundan sonra her recovery yapmak istediğimde recovery dvd'sine ihtiyaç duyarım. Boot sırasında sadece F11'e basarak recovery yapma avantajını kaybetmiş olurum.

2) Sistem fabrika çıkışındaki haline gelir, ve recovery bölümü hdd'de yeniden oluşturulur. Bundan sonra recovery yapmak istediğimde, dvd'ye ihtiyaç duymadan, eskiden olduğu gibi F11'e basarak bunu kolayca yapabilirim.

F-disk'le HDD'nin hepsini tüm bölümleriyle formatlarsam, bunlardan hangisi başıma gelir. (Umarım demek istediğiniz 2. şıktır.)

Burası çok önemli olduğu için açıklama gereği duydum. İlginize ve bilginize tekrar teşekkürler, saygıyla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi utkuucar311 -- 15 Temmuz 2010; 21:52:43 >

• CD' ye kaydetmeniz gerektiğinden 1. seçenek sizin durumunuz adına gereklidir.

Ancak Acronis True İmage vb. bir programla recovery yapmanız daha avantajlı hem daha küçük boyut hem de daha az hata oranı.

Orijinalden alıntı: makedonn

CD' ye kaydetmeniz gerektiğinden 1. seçenek sizin durumunuz adına gereklidir.

Ancak Acronis True İmage vb. bir programla recovery yapmanız daha avantajlı hem daha küçük boyut hem de daha az hata oranı.

Kusura bakmayın ama biraz daha açıklarmısınız, tam olarak anlayamadım da
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.